Alim satim arasindaki fark bir kupon faizini yer diyorlar.
Syg,
Printable View
Ayrica bu aralar cdslerimiz volatil gidiyor.
Eurobond alis satis spreadlerini acmislardir bankalar.
Syg,
Merhaba, alım yaptığım fiyat diyerek kirli fiyattan bahsediyorsanız bu durum normal olabilir. Hesapta iken genelde temiz fiyat görünüyor. Bir önceki kupon süresinden %2 faiz geçecek kadar zaman geçmişse, mesela %4 kupon faizi varsa, en son kupondan bu yana 3 ay geçmişse, doğal olarak satıcı hak kazandığı %2 faizi isteyecektir. Siz bu parayı ödersiniz ancak gelecek kupon ödemesinin tamamı sizde kalır, sadece 3 aydır elinizde bulunmasına rağmen. Gerçek bir kayıp yok yani.
bunlarla birlikte.. hazine kağıtlarında çarşamba ile cuma kapanış fiyatlarını karşılaştırınca %0,5-2,5 arası bir düşüş söz konusu.
https://www.ziraatbank.com.tr/tr/bir...tirim/eurobond
Hazır başlık canlamışken ve tüm üstadlar burdayken bir vergi sorusu da benden gelsin.
2019 yılınde elde edilen faiz gelirleri için beyan limiti 40.000TL olacak yanlış hatırlamıyorsam. Bu rakamın hesabını yaparken, tüm menkul ve gayrimenkuller için birlikte hesaplıyoruz. Bunların başlıcaları kira geliri ve hisse temettü gelirleri. Emekli aylığı, ücret geliri, devlet memuru maaşı gibi gelir kalemleri bu hesaplamanın dışında. Alttaki iki örnek de doğrudur sanırım.
A) Kira Geliri:10.000TL + Eurobond Faizi:25.000TL -> Sadece kira geliri için vergi verilir.
B) Kira Geliri:10.000TL + Eurobond Faizi:35.000TL -> Hem kira hem eurobond faizi için vergi verilir.
Benim sorum ise, bilanço veya işletme usulüne göre defter tutan şahıslar için üstteki durumlar yine geçerli mi?
Ticari Kazançlar:150.000TL + Kira Geliri:10.000Tl + Eurobond 25.000TL gibi bir örnek durumda Eurobond geliri beyan edilir mi yoksa yine 40.000 TL sınır geçerli mi olur?
Zor soru sormussun.. :)
Benim sadece emekli maasim ve temettu gelirim var.
Kira gelirim yok.
Ama olsa idi temettu+kira ile tek bilancoda verecektim.
Bir yerde ucretli calisiyor olsaydim onu da ucret geliri olarak ekleyecek ama onun stopajlarini da temettu stopajlari ile beraber indirecektim.
Benim kanaatime ve bilgime gore her hangi bir neden ile gelir vergisi beyannamesi veriliyorsa buna beyan sinirina bakilmadan eurobond gelirleri de, temettu gelirleri de kira gelirleri de eklenir, varsa egitim saglik v.s giderleri dusulur, ve cikan vergiden varsa stopaj mahsup edilir.
Syg,
Syg,
Bu konu ile ilgili 2 kural :
1-) Beyan sınırı ile karşılaştırılacak tutar ticari ve serbest meslek kazancı ile menkul ve gayrimenkul sermaye iratları toplamıdır.
Ücretli çalışıyor iseniz :
2-) Vergiye tabi gelirler toplamının (tek işverenden alınan ücretler ve tüzel kişiliği haiz emekli sandıkları, yardım sandıkları ile emeklilik ve sigorta şirketlerince yapılan ödemeler hariç) Türkiye'de tevkifata tabi tutulmuş olan; birden fazla işverenden elde edilen ücretler, menkul sermaye iratları ve gayri menkul sermaye iratları için yıllık gelir vergisi beyannamesi verilecektir.
Burada birden fazla ücret olursa hangilerinin ekleneceğini şöyle açıklığa kavuşturuyor: "Birden fazla işverenden ücret almakla beraber birden sonraki işverenden alınan ücretler toplamı"
Bunlardan anladığım ticari kazanç da ekleniyor.
Çok teşekkürler sn. Dudu ve sn. Epicurist.
Araştırmalarım sırasında şu sayfayı buldum. Birçok farklı soruya ISMMO danışmanları tarafında verilmiş cevaplar var. İncelemekte fayda var diye düşünüyorum.
http://malisozluk.istanbulsmmmodasi....Cevap/eurobond
Benim soruma şu şekilde cevap verilmiş:
Cevap: Eurobond faiz geliri için istisna YOKTUR.Beyan sınırı vardır. 2016 yılında Elde edilen Eurobond faiz geliri için BEYAN SINIRI 30.000 TL dır. Eurobond faiz geliri için uygulanacak GV stopaj oranı (0) dır.(0) bir değerdir.Serbest meslek erbabının lde etmiş olduğu S.M.kazancı ile Eurobond faiz gelirini toplamı 30.000 TL nı üstünde is toplanarak beyan edilecektir.(GVK Md.86/1-c) örnek ; S.M.K 22.000 TL Eurobond faiz geliri (MSİ) 8.500 TL Toplam 30.500 TL Beyannameye dahil edilir. Ancak Kişi sadece Eurobond faiz geliri (MSİ) lade ediyorsa ve tutarı 30.000 TL nın altında ise beyanname verilmeyecektir. 30.000 TL nın üstündeki tutarın tamamı beyan edilecektir. örnek Eurobond faiz geliri (MSİ) 30.010 TL elden kişi tamamını beyan edecektir.
Güzel kaynak, ihtiyaç halinde denenir. En azından sağlama yapmak için.
normaldir, alış satış farkındandır. ziraatte alış satış fiyatları arasında yüzde iki gibi bir fark var, alır almaz yüzde iki zararda görünüyorsunuz dolar bazında.
ayrıca eurobondun fiyatı da düşmüş olabilir.
vade bitiminden önce satmayacaksanız bunları önemsemeyin, sonuçta toplamda kaç dolar alacağınız şimdiden belli (kupon artı anapara)
Bir soru da benden gelsin;
2019 yılı için 30.000 TL kupon faizi geliri var diyelim. (40.000 TL'nin altında olduğu için şimdilik vergi yok)
Ayrıca 30.000 TL'lik kira gelirimiz, 36.000 TL'lik de kira giderimiz olması durumunda, yani kira gideri kira gelirini kapatsa bile beyanname verme ve kupon faizini de beyan edip tamamı için vergi ödeme zorunluluğumuz doğuyor mu?
Teşekkürler..
Güzel soru.
Benim yorumum şöyle :
Parantez içi ve alt çizgisi bana ait, gerisi gelirler idaresi başkalığına :
"Beyanname verme sınırının aşılıp aşılmadığının tespitinde, gelir vergisi kesintisine
tabi brüt kira gelirleri (işyeri gelirini kastediyor) ile konut kira gelirinin gelir
vergisinden istisna edilen tutarı (2019 için 5.400TL) aşan kısmı birlikte
dikkate alınacaktır."
Kiranızın konut kirası olduğunu varsayarsak:
24.600 + 30.000 = 54.600 > 40.000 demek ki beyanname vereceksiniz.
Beyanname varsa vergi de verilir.
Sn. AxA sorusu benim aklımdaki bir soruyu da yazmaya teşvik etti. Soru hem kuponlu tahvil, hem de hisse senedini karışımı.
Ancak asıl olarak yabancı hisse senedi vergisine bir çözüm olabileceğini düşündüğüm için Dünya Borsaları başlığına yazacağım. İlgilenen varsa Dünya Borsaları başlığına baksın.
Attığımız taş, ürküttüğümüz kuş...
https://youtu.be/UcHGGqatN18?t=198
Selam Arkadaşlar, Bu konuda daha önce de sorularım olmuştu, Benim ve eşimin üzerine zaten eurobond var. Bugün Teb bankasını aradım. iki Çocuk için münferit ortak hesap açıcam diye. Müşteri temsilcisinin açılıp açılmadığını bile bilmiyor. Geliri yine sizin adınıza olur vergiden kurtulamassınız diyor. Başka şubeyide aradım o da konudan bir haber. Çocuklarına ortak hesap açtırabilen var mı? Varsa hangi banka ve hangi hesap ismini söylerseniz gerçekten çok işime yarayacak. Para var hesap açamıyorum:)
Rica ederiz. Ücretinize kesinti yapıldığını varsayarsak, hayır eklenmiyor.
Konu ile ilgili olarak gelir idaresi başkanlığı şöyle diyor :
"2018 yılında elde ettikleri ücret gelirleri nedeniyle beyanname vermek
zorunda olanlar;
1 Birden fazla işverenden kesinti yoluyla vergilendirilmiş ücret
geliri elde eden ücretlilerden, birden sonraki işverenden aldıkları
ücretlerin toplamı 34.000 TL'yi (Gelir Vergisi Kanunu'nun 103 üncü
maddesinde yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutar) aşan
ücretliler,
2 Ücretlerini yabancı bir memleketteki işverenden doğrudan doğruya
alan hizmet erbabı (istisna kapsamında olanlar hariç),
3 İstisnadan faydalanmayan yabancı elçilik ve konsolosluk memur
ve hizmetlileri,
4 Hazine ve Maliye Bakanlığınca yıllık beyanname ile bildirilmesi
gerekli görülen ücret ödemesi yapılanlar,
5 Ücreti kesinti yoluyla vergilendirilmeyen yukarıda sayılanlar dışında
kalan ücretliler."
Teşekkürler syn epicurist.
Lenovo P2a42 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
CDSler 515lerde ancak eurobondlarda gözle görülür bir düşüş yok
5.6.2020 vadeli kağıda bakıyorum 100 altı fiyatı görse hemen yapacağım
Cds ile ilgili bilgisel (benim önceden bilmediğim bilgiler var):
https://twitter.com/EsatBatur2/statu...563086336?s=19
sn pilavlı,
bu limitin günlük olduğundan emin misiniz? eğer öyle ise bir senede 5760 x 22 x 12 =~ 1,5 Milyon tl vergisiz ivazsız intikal mümkün olur ki bana biraz mantıksız geldi.
ha günlük değil yıllıksa o daha bir mantıksız, o başka. google'da araştırınca bu limitin tek seferlik mi, yıllık mı olduğuna dair birşey bulamadım.
Emin gibiyim ama içime de kurt düşürdünüz.
şöyle bir yazı var rahmetli şükrü kızılot'un köşesinde çıkmış:
http://www.hurriyet.com.tr/es-ve-coc...um-ne-23485048
alıntılıyorum:
...Eş, Çocuk ve Diğer Kişilere Verilen Para Her defasında 3.244 lirası veraset ve intikal vergisinden istisna. Örneğin, eşe ve çocuğa verilen 2.000 ya da 3.000 TL yıl içinde farklı tarihlerde 20 defa da verilse vergi dışı. Buna karşılık, bir defada (borç dışında) karşılıksız verilen 50 bin ya da 100 bin TL, tarifeye göre veraset ve intikal vergisine tabi...
Selamlar, Doların 6,2'den 5,8'e geri çekilmesiyle Eurobond fiyatları ve faizi hangi yönde değişti, karşılaştırma yapan oldu mu hiç aramızda? Dolar mevduatı %3,6 seviyesindeyken 10 yıl vade veya üzeri için minimum hangi oranlardan girmek mantıklı olacaktır?
Ben son dönemlerde incelemeye başladığım için geçmiş fiyatları ve oranları pek bilmiyorum, uzun süredir takip edenler genel trend ile ilgili bilgi verebilirse cok memnun olurum.
kirli satis fiyati ve getiri yuzdesin bakinca forumdakilerin gozune kestirdigi Eurobond'lar hangileri acaba? :Sad:
Bildiğim kadarıyla bu sınır yıllık. İvazsız intikal vergisi beyan usulüdür. Yılda 20-30 defa yapılan işlemlerin uygulamada takibi ve tespiti zor olduğu için vergiyi doğuran olay gerçekleştiği halde beyan verilmezse tespit edilene kadar sıkıntı olmaz. Şikayet vs özel olarak araştırmayı gerektirecek bir durum oluşmazsa tespiti zor. Ne banka ne maliye peşine düşmez gibi geliyor. Ancak her gün yapılan hatta her gün yapılmasa bile olağandışı sıklıkla yapılan, aynı kişiye ve küçük tutarlı işlemler bankalar tarafından Masak'a şüpheli işlem olarak bildirilir. Bu durumda sanırım dert edeceğiniz son şey veraset ve intikal vergisi olur.
internette pek çok sitede zamana bağlı grafikleri mevcut , oradan istediğiniz vadede nasıl değişmiş inceleyebilirsiniz.
ilgilendiğiniz eurobondun kodunu yazarsanız googlea bulursunuz.
2023 vadeli eurobond için birkaç site veriyorum.
https://markets.businessinsider.com/...3-us900123cr91
https://www.boerse-berlin.com/index....n=US900123CR91
https://www.paragaranti.com/bono-US900123CR91
Sayin epicurist ve diger arkadaşlar bilginiz var ise destek rica ederim,
Örnek 2 farkli bond aldiniz,
Bir tanesini 4 ay sonra sattiniz,
Tl ye çevirince 10 bin tl zarar var,
Digerindende vergi ye girdiniz,
İlk sattiginizdaki zararı mahsup edebiliyormuyuz,
Simdiden teşekkürler
HUAWEI VNS-L31 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Yani bu sene ettigim zarari 2020 yılında verecegim beyanda gosterebilirim sadece, odenecek vergi tutarindan dusulur degilmi?
HUAWEI VNS-L31 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Vergi tutarından düşülmek şeklinde düşünmeyin, karları ve zararları toplarsınız bu vergiye tabi bedeli oluşturur.
Ancak önemli bir husus var; alım-satım doğan zararı, alım-satımdan doğan kardan düşebilirsiniz, faizden değil. İlk verdiğiniz örneği düşünürsek vergiye girdiğiniz kısım Eurobond faizi ise bir mahsuplaşma söz konusu değil.
Mahsuplaşma için 2 işlemin de (kar, zarar) alım-satımdan kaynaklanması gerekir.
Eurobond faiz kazançları ve itfa gelirleri menkul sermaye iradı olarak,
Eurobond alım-satım kazançları değer artış kazancı olarak vergilendirilir.
İkisini birbirine karıştırmamak gerekir.
Menkul sermaye iradi için beyan limitinin artırım oranınin bağlı olduğu ya da ilişkili olduğu bir veri var mıdır? Geçmişe dönük beyan limitlerine bakınca
2011 gelirleri için 23bin ₺
2015 gelirleri için 29bin ₺
2018 gelirleri için 34bin ₺
Limitler konulmuş. Eğer bir iliskisellik uygulandiysa ÜFE ye endeksli olabilir demiştim ama gördüm ki buradaki artışlar enflasyon oranlarının oldukça altinda. Varacagim nokta şudur ki biz özellikle yüklü bir uzun vadeli bir eurobond alırsak bu menkul sermaye irad vergisini paşa paşa bir gün ödeyeceğiz..
Beyan sınırı olarak vergi diliminin ikinci kademesi alınıyor. Vergi dilimlerinin belirlenmesinde ekimden-ekime 12 aylık ortalamalara göre enflasyon oranı (yurt içi ÜFE) kullanılıyor. Bu değere yeniden değerleme oranı da deniyor. Ancak tespit ettiğiniz üzere rakamlar bunun altında kalıyor. Sanıyorum ÜFE'yi uygularken yuvarlama, kademe gibi uygulamalarla aşağı çekiyorlar. Sadece rakamlara bakınca ÜFE'yi hiç uygulamıyorlarmış gibi görünse de genelde Aralık sonunda açıklanan yeniden değerleme oranı belli olmadan 1,5 ay önce aşağıdaki linkte bulunan yazıda vergi dilimlerinin doğru olarak tahmin edildiğini görebiliyoruz.
https://www.vergidegundem.com/tr_TR/blog?blogid=4788326
Sonuç olarak; evet çaktırmadan aşağı çekiyorlar.
Dünyada vergide adalette bakılan kavramlardan biri vergi dilimindeki son kademedeki gelir diliminin, kişi başına gayrı milli hasılaya oranı. 2017 için Türkiye'de bu oran 1.8 kat. Aynı yıl için Abd'de bu oran 7 kat. (uygun karşılaştırma olsun diye en yüksek vergi dilimini değil %35'lik dilimi baz alırsak). Benzer uygulama Türkiyede olsa en son vergi dilimi 380.000TL olmalıydı.
Türkiye'nin vergi mottosu: "Vergi veren herkesten yüksek vergi al"