yahu oğlanın vurduğu para 100 milyon $ bile değil. kerizleri yolma harici bir etkisi olmaz.
Printable View
Deutsche Bank bugün yine dipleri test ediyor..gerçi DAX'ta yamulmuş ama Deutsche'deki yamuluş daha fazla..
Bende çok detay bilmiyorum ama elimden geldiğince takip etmeye çalışıyorum.. Mister Holger'in belirttiği gibi bu banka dolarda fonlama sıkıntısı çekiyor..doların pahalılaşması, bir nevi dolar kıtlığı..gözlerin çınlasın Gund..:)
Aynı şekilde Avrupa'da bankacılık endekside sürünmeye başladı ve Holger'in belirttiği gibi bir takım bankaların CDS'leride yükselmeye başladı..Libor /Ois spreadi arttıkça bankacılık risklerinin artacağı belli..bu risklerin fazla artmadan FED'in swap kanallarından dolar sağlayıp bankaları ve piyasaları rahatlatması lazım..izleyelim bakalım..
Bizim paçavracılar anlamazlar ama herkesin ümüğü FED'in, yani doların, kısaca rezerv paranın elinde..bu işler yan başlıkta olduğu gibi temennilerle yürümüyor..:)
Ha rezerv parada canı istediği zaman spor olsun diye ümük sıkamaz ayrı konu..
Whapma ya..havalar çok uzun süredir hep güneşli ama faydalanmanız değişik şekillerde oldu sizin için..Bor'un pazarı ne zaman biter bilinmez ama 2009'da sıkışınca dövizle borçlanmaya serbestlik getirende yine sizlersiniz..Alıntı:
Mehmet Şimşek, "Çatıyı güneşli havada onarmak gerekir. Eninde sonunda küresel senkronize büyüme devam etmeyecek. Bugünden sağlamlaşmamız lazım" dedi. Şimşek, "Tedbir alıyoruz, maliye politikasında güçlü bir duruşumuz var. Reel sektör mutlu değil ama bazen tedbir almak zorundayız. Reel sektörün ciddi bir döviz borç açığı var. Dövizle borçlanmaya sınırlama getireceğiz" ifadelerini kullandı.
Denize düşen yılana sarılırmış..havalar kapandığında çatı yine su alacak ve siz yine el mecbur dövizle borçlanma sınırını kaldıracaksınız..naha, şuraya yazıyorum..:)
Muaf tutulanlara bakıldığında ÇİN'e karşı bir cephe açılmış gibi duruyor..ayrıca Rusya'da ABD'nin ithal çelik ve alüminyuma ek gümrük tarifesi uygulaması nedeniyle ABD ürünlerine kısıtlamalar getirileceğini açıkladı.Alıntı:
ABD'nin 23 Mart itibarıyla ithal çelik ve alüminyuma uygulamaya başlayacağı ek gümrük vergilerinden, Kanada ve Meksika'nın yanı sıra AB, Avustralya, Arjantin, Brezilya ve Güney Kore'nin de muaf tutulacağı bildirildi
İş sanki kutuplaşmaya doğru gidiyor..ÇİN domuzcuklar pahalıya beslenmesin diye soya fasulyesine şimdilik vergi getirmedi ama bu işin sonu en büyük silah ÇİN devaline kadar gidebilir diye düşünüyorum..bir olasılık..:(
Öyle büyük bir deval değil ha, uyarı atışı..:)
Savaş kısmını es geçerek..deli dolu adam ama aslında Trump akıllı adam..vergi indirimleri, alt yapı yatırımları vb..büyüme acısından az yada çok ABD'yi garanti altına aldı, şimdi gelsin ithal vergileri..Cohen'in istifasından belliydi daha fazlasının geleceği..ancak, 2015'ti sanırım, ÇİN deval adımını atarsa çok sarsılırız..
Bakalım Euro'yu daha ne kadar ayakta tutabilecekler..donlarıda bırakıp gitmesinler..:)
Şuna bakarmısınız;
Alıntı:
Çin'in ticaret savaşından kaynaklı endişelerin etkisiyle, Cuma günkü gün içi satışın ardından hisse senedi piyasasına müdahale ettiği belirtildi
Konuya yakın kaynaklara göre Çin, ABD ile tetiklenen ticaret savaşı korkularından kaynaklı altı haftanın en sert gün içi satışının ardından hisse senedi piyasasını desteklemek için müdahalede bulundu.
Bilginin kamuya açık olmaması nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemeyen kaynaklara göre Çin'de devlet destekli fonlan, Cuma günkü gün içi satışın ardından China Petroleum & Chemical Corp. ve China Life Insurance Co. dahil olmak üzere büyük sermayeli şirketlerin hisse senetlerinde alım yaptı.
İyi de bu savaşta Çin köylü olduğunu en bastan gösterdi ki
Trump reyis dedi sana 50 kağıt kitliycem
Çin li reyis dedi bende sana 3 milyar dolar
Ama biz poker öğrenirkene
Masaya
Ya rest kadar ya da daha fazlasını sürmeyi ogrenmemismiydik
Olmuyo Çin olmuyo
Kisasa kisas
Göze göz dişe diş olum
Yoksa papaz kaçtı oynamiyoz
Önce güneş enerjisi ve çamaşır makinaları, sonra aliminyum ve çelik, dün akşamda 60 milyar dolar kitlediler..tamam ÇİN bu işlemlerden daha zararlı çıkar ama dayan babam dayan..ne zamana kadar..:)
Dün akşam böyle dedi, devamı gelecek gibi..
Ha bu arada öyle veya böyle dünyanın parıltılı büyümesi ne olacak..şu hormon almış haliyle bile gitmekte zorl*****yor büyümeler..:)
Peki borçlar hangi aleme akacak!!
Gerçi Çin ayrıcalıklı oğlandı
September eleven dan beri
US tüm organlariyla Çin e çalıştı
Ama tabi bi yere kadar
Zate zaman skalaya bakın
Çin in WTO ya üye oluşu
Just after September eleven aq
Tesadüfi tafavuk
Gerçi iyi oldu be
September eleven in tüm fatura
Biz müslüman dünyaya kesildiydi
Az nefes Alak
Iıiihh az durda boynumu ceviriym muhabbeti
Gerçi çok önemli değil ama, investing.com, gün içinde, geçmişe dönük veri revizyonu yaptı. Sanki birisi geceki fiyat hareketini hatalı yaptı da, sonradan düzeltme yoluna gittiler gibi.
Aşağıda üç grafik var. İlki, dukascopy sitesinden USDTRY. Sonraki ikisi, investing.com'dan, USDTRY ve GAUTRY. Sabahleyin, investing'deki USDTRY grafiği, GAUTRY (altın) grafiği gibiydi. 22 Mart'ta büyük yeşil bir mum yakmış, günü 28/11/2017 tarihli kapanışın (3.9645) üzerinde kapatmıştı ve yukarıda uzun bir gölgesi vardı. 23 Mart'ta da küçük kırmızı bir mum başlamış görünüyordu. Sonra birden grafik değişti, 22 Mart kapanışını aşağı çektiler, üstteki uzun gölgeyi sildiler ve grafik şimdiki görünümü aldı, 4.04 atağı kayboldu gitti.
Dukascopy sitesinin grafiğinden hiç değilse, 4.04'e giden atak görünüyor, ama, sabahki investing grafiğinden farklı olarak 23 Mart'ta görünüyor.
Dediğim gibi, çok önemli değil. Ama, garip!
http://s01.geekpic.net/di-7EH1RW.png
http://s01.geekpic.net/di-CB37FY.png
http://s01.geekpic.net/di-I65LW0.png
Bir Amerikancı olarak Çin'den nefret ediyorum. AB'den nefret ediyorum,özellikle Almanya. Rusya ile sorunum yok.
Millet dolar euro almaya korktukça bunlar dahada gidecek düşsün alsak diyenler 4 üzerinden alırlar artık.
Bir nihilist olarak katılıyorum
Hele ki bu komik haber müteakip
http://www.hurriyet.com.tr/dunya/ger...ciyor-40782426
Yoruma korum :
İşsiz bakkal şeyi tartar
Ula var ya yazmiyim diyom da
Bu hikayenin kedisi bile
Algisal yaratıcılıkta. Üstteki foto dakilerden rank olarak üstte bea
http://m.hurriyet.com.tr/gundem/kedi...-oldu-40782368
Hep derim zate
Ya kedi, oğlan Doğurursa sa sa sa , sa bile. Şarkısı
When a cat, bear a son
USD
Rayına oturdu..
Dow düşüyor çıkıyo
Parite çıkıyo düşüyor
Parite düşüyor yine çıkıyo..
EM paraları içinde bire bizim ki böyle..
3,82 den üç ay taşıdım, tam yükselmeye başladı mal bulmuş maraba gibi 3,86 dan sattım. Oysa taşıma maliyetim 3,91 e denk geliyordu. İnsanı ya düşerse bi üç ay taşıtırmı korkusu sarıyor. Baktım geri gelmiyor bu kez de ALLAH kahretsin yükselişi kaçırıyorum diye 3,91 den aldım. 5 gün sonra 3, 9450 den sattım. Meğer keriz silkelemişler. Düştüğüm dala geri bugün 3,96 dan bir daha bindim, bu kez ne zaman düşeceğim bakalım. Gün içinde ,95 lere indikçe kalbimde ritim bozuldu. Şu anda 3,99 keyif kahvesi içiyorum. Gece nasıl uyuyacağım, hafta sonu ya bir maraz çıkarsa diye keyfim kaçacak.....
canavarlar dünyayı ele geçirebilir...
Şu sıralar ABD bonoları güvenli liman oldu, altında güvenli liman oldu..ama dolar güvenli liman olamadı henüz..normalde dolarda güvenli limandır..ancak başta YEN, sonra CHF ve EUR havuza katkı koyan paralardır..bu paralar baktılar ki havuzun suyu kirleniyor, ülkelerine geri dönerler..o yüzden ben şahsen DXY'i tutuyorlar derken bu geri çekilme olayınıda hesaba katmak gerekir diye düşünüyorum..yani bileşkenin vektörel olması gerekebilir..kısacası hangisi hangisidir fark edemiyorum şu sıralar..
Ancak abartılı bir örnek olabilir ama ben bu olayı tsunamiye benzetiyorum..denizin geri çekilmesi gibi, YEN, CHF,ve EUR önce geri çekilir..sonra USD şlap diye kıyıları vurur..tabiki bu en kötü senaryodur, ancak olayın gelişim sırası böyledir sanıyorum..
O yüzden USD bu tip olaylarda rayına oturur mu, emin değilim..
Grafiksel olarak ve gün içi hareketlerine bakarak dedim bunu..
3.40 3.98 hareketinde yaşananlar tıpatıp aynen yaşanıyor..
Misal 1 1.5 kuruş gevşiyor grafik gevşedi ok verecekler diyosun
hopp alıyorlar 1.5 kuruş da üzerine koyuyorlar.
Güç var …
aralık 15 mart başına kadar bu güç yoktu..
1.5 kuruş çaktılar mı kendine gelemiyor du misal..
Burada da defalarca bahsettim..
Yukarıda 3.85 aşağıda 3.73 bunlardan birisini kırıp giderse sert olacak idi ve oldu..
4.03 rakamı önemli..Vize haberi düştüğünde 3.63 den 3.80 i gördü idi..
3.80 in üzerine 18 kuruş daha koydular sonra..
Bu yüzden 4.03 ün geçileceğini düşünüyorum 4.25 4.30 lar hedef olabilir..
Yeni zirve üzerinde MB nın hareketi gelene kadar sürerler..
Faiz artırmak zorunda ...Nokta..
Göstergeyi artırmak gibi bir seçeneğide mevcut…
Yapabilirler mi bilemeyeceğim ama..
Luke Gromen vasıtasıyla ilginç gelebilecek bir makaleye ulaştım. "Libor gizemi, ABD vergi mevzuatındaki değişiklikle ilgili olabilir mi?"
Yazıya göre, Credit Suisse'ten, gölge bankacılık konusunda uzman Zoltan Pozsar, libor gizemi ile ilgili farklı bir düşünceye sahipmiş.
Kısaca şöyle: Amerikalı çok uluslu şirketlerin, az vergi ödemek için, çeşitli finansal yöntemlerle, gelirlerini ABD dışına transfer etmelerini önlemek için, Base Erosion Anti-Abuse Tax isimli bir vergi kanunu çıkarılmış. Bu kanun, ABD'de iş yapan yabancı bankaların, merkez şubelerinden borçlanmasını daha pahalı duruma getirmiş. Bu nedenle, ABD'deki yabancı bankalar, libor ile borçlanmaya başlamış.
Mesela Doyçe Bank'ın :) New York şubesi, Frankfurt'tan 107 milyar dolar fonlama yapıyormuş.
http://s01.geekpic.net/di-01EGU0.png
Libor, London interbank offered rate, bir bankanın diğer bir bankaya teminatsız olarak verdiği kredi için faiz oranı. En çok adı geçen de, 3 aylık kredi faizi. Ois, overnight index swap, eğer doğru anlıyorsam, teminat karşılığı verilen gecelik kredinin maliyeti. Hatalıysam düzeltin; 3 aylık libor faizi, ois'in üzerine çıkınca, banka bankaya güvenmiyor, teminatsız borç vermiyor, anlamına geliyor; diye anlıyorum.
Bu da, 3 aylık libor ile ois faizleri arasındaki farkın grafiği.
http://s01.geekpic.net/di-26S99A.png
Bu bizi neden ilgilendiriyor? Çünkü tasarruf açığımız var. Dışarıdan alınan borçların faizi de libor üzerinden hesaplanıyor.
Gelişigüzel seçilmiş bir örnek verelim: 28 Eylül 2017 tarihli Dünya gazetesinden:
Türkiye İş Bankası, 18 ülkeden 33 bankanın katılımıyla 352 milyon dolar ve 656 milyon euro olmak üzere toplamda yaklaşık 1,1 milyar dolar tutarında 367 gün vadeli sendikasyon kredisi aldı...Dış ticaretin finansmanında kullanılacak sendikasyon kredisinin en yüksek tutarla katılan bankalara olan getirisi dolar diliminde Libor + yüzde 1,35, Euro diliminde ise Euribor + yüzde 1,25 düzeyinde gerçekleşti.
Tivitır aleminde aşağıdaki yorumlar yapılıyor. Ne kadar doğru bilmiyorum.
http://s01.geekpic.net/di-9UNDB1.png
Tam yanlış
Çünki Trump arap a silahı sattı bitti olay
Arap tirsik diyo Trump a gel abi beraber girelim
E beraber girersen ötekininde abisi gelir
O iş yaş
Yoksa Trump i finanse edenler bunu istese de
İşte bu bürokratlar engeller
Adam boşuna işi bilenleri getirmedi
Belaya bulasmak kolay uzak durmak zor
Arap tırsak arti akıllı değil
Parayi ödeyip almasa önceden
Belki yukardaki senaryo olurdu
Yani abd silah satcam diye iki varyete cekse
Öte tarafta blof u görse filan falan
Amaaannn neyse
Geçti borun pazarı
Ben inanmiyom daha
O silahlar depoda paslanir
Paslansinda zaten bizde bu bolgedeyiz
Başkan bi de şu var
ABye ve Çin e eş zamanlı çifte ticaret savaşı bayrağı çeken
Bi de reel de sahneye iniyosa
Gerçekten risk alıyo dimektir
Savaş dimek para dimek
Gelirlerin azaliyo
Bu ahvalde bunları yazdiriyolar ya fakir gençlere
Cep Tel elli dolar ikinci el
Pantalon Salvation army den
5 dolar bi cep delik öteki cep e cep tel koydun hava soğuk öteki el i diğer cep e soktun donda delik bil bakalım elde ne var
Yani asla kucumsedigimden değil
Parasizlik değil onursuzluk küçümsenir bizim dünyamızda da
Twitter hikaye ya
Gecende joe biden de yazdı "genç olsam Trump i doverdim " filan felan işte böyle
Gund..
Ula bir ''Sirkeci, Eminönü'' dedik adam döndürdü işi global resesyona demişsindir, muhtemelen...:)
Bak adamın biri ne demiş:
Ha ekleyeyim; FED'in agresifliğinin derecesine göre zamanlama değişir sadece..:(Alıntı:
1982'de DOW 1000'di..şimdilede 24000'in üzerinde..
Bu arada DOW 3 kez ciddi düzeltme yaptı; 1987, 2000 ve 2008'de..
Üçünde de FED daha fazla nakit ve krediyle kurtarmaya geldi..faiz düşürme, QE'ler vb. ile..
Bir dahaki sefere, ki herhangi bir zaman olabilir, düzeltme geldiğinde FED yine para saçmaya gelecek..kaçarı yok..:)
FED'in politikalarını anlamanın basitçe basamakları şöyleymiş:
1) Faiz oranlarını çok uzun süre çok düşük tutmak..
2) Normallleşme için faizleri arttırmak..
3) Faizleri panikle aşağı düşürmek..:kahkah:
Şimdi hangi aşamadayız, 2. aşama..
Faizleri yükselt, QT yap, yani normalleşme..:)
Birde havuzcular var ya, neyse..asas oğlan FED..:)
Geçen gün Fransa'nın MB'sı başkanı bir daha ki krizde ne pok yiyeceğiz diye sorguluyordu..
Hadi FED neyse, gerisi ne kadar gelir oda muamma ama sonraki kriz için QT ve faiz indirimleriyle bir miktar cephane sağladı/sağlayacak..diğer taraftan ECB öyle bir durumda ne halt edecek?..bilen yok..:)
BOJ Allahlık alibey zaten..
Draghi pek istemesede, yukarıda anlattığım sebepten ECB sonbaharda QE'leri sonlandırmak zorunda kalabilir..birde QE'ler yani tahvil alımları, AB'nin GSMH'nin %40'ını geçti..Almanya gibi şahinler çok bozuluyor bu işe..
Kısaca ECB'de kesmek zorunda kalırsa var ya..düşünemiyorum..:oleyo::oleyo:
Not: ECB devlet tahvili alımlarını kessede, şirket rahvili alımlarını kesemez..zombi şiketler!!
trumpoğlan bütün dünyaya yaptırım uyguluyor...
trump bahane küresel dikta şahane...
uzun yıllardır yönettikleri dünyanın hali ortada,
netice ortada haticeyi göstermezler...
japonu korelisi bile yunan için ölümüne çalışıyor...
bu bir işgaldir...
http://fs1.directupload.net/images/180324/nnnvnvjn.jpg
Normalde grafikte görüldüğü gibi dolar pahalandığı için ne olması lazım; DXY, Libor/Ois'in rotasını takip etmesi lazım..gecikmeyle takip eder felan diyorlar, ayrı konu..
Biz şunu biliyoruz, bazıları yada büyüklerin bazıları pozisyonları gereği dolar şortlamaya devam ediyorlar..hemde oldukça yüklü..
Libor/Ois yükselmeye devam edecekse, ki öyle görünüyor..Çünki FED'in faizleri arttırması, QT, vergi indirimi, ticaret savaşları muhtemel dolar fonlama sıkıntısına hizmet ediyor şu an..
O halde bu şortcuların rüzgara karşı işediklerini söyleyebiliriz..fikir yürütmemde bir yanlışlık yoksa, böyle giderse bu şortcuların gümlemesi büyük ihtimal..ondan sonra ancak doların önü açılır..
Ama bu önü açılma olayı basit bir olay değil tabiki..örneğin bu şortculardan biri pozisyonu gereği Deutsche Bank ise..yani bu yüzden hisseleri dipleri test ediyorsa..Deutsche Bank gümlediğinde ne olur..çarşı karışır, direkt dolar güvenli liman..:cool:
Ha oraya gelmeden FED'in kulağı ke******..:)olayı haber alır ve dolar swap kanallarını açar, isteyene istediği kadar doları ulaştırır, ortalığı sakinleştirir, bilemem..:cool:
Yukarıdakiler bir fikir yürütmedir..o yüzden yatırım tavsiyesi değildir..
enki
Geçen sene 3.94 den dolar düşerken ben 3.30 larda tutmazsa 3.10 lar derken 2017-2018 mart nisana kadar dövizde düşüş sonra bir zıplama 2018 sonbaharında krizin ilk dalgaları derken 2018 2019 büyük kriz diye düşünmüştüm kafamda..
3.10 lara kadar izin vermediler eylül gibi çevirdiler bir daha da gevşetmediler pek 3.70 lerin altına..
Birde bizde aksiyon hemen alınmıyor MB dan ciddi bir hamle gelene kadar dolar canlı kalacaktır...birrr..
gösterge 12.75 in üzerinde kaldığı sürece dolar öldü diyemeyiz..ikiii..
bütün EM para birimleri 2 senedir dolar karşısında değerlenirken bir TL power ın deyimi ile "çöp" bunda jeopolitik risklerimizde var..
Misal son dolar hareketi dolardaki para gönderme alma eft kısıtlamalarından ve olası membiç gerilimi yüzünden oldu oluyor..
Adım adım kambiyo rejimi değişikliğine..
Doların değer kaybı bu noktadan sonra..
1.Membiç de ABD ile anlaşmamız.
2. OHAL in kalkması
3. Şok bir faiz artışı (gösterge 15 falan)
Yoksa çok güç..
Üzerine globalde libor faizlerin yükselmesi senin deyiminle zombie şirketler koy..Global kriz..
Haa bizde de şirketlerin durumu pek de parlak değil..
Özellikle inşaat da çok kötü kokular geliyor..
Bazı gyo ların o borcu çevirmesi imkansız bilançodan gördüğüm..
Gerçi bizim iş adamlarının şapkadan çok tavşan çıkarmışlığı vardır ama..
Devlet teşviklerler her zaman olduğu gibi özel sektöre arka çıkıyor..
Bütçe açığı = ZAM..
Faizi düşük tutmak demek vatandaşın cebinden alıp özel sektörün cebine koymak demek..
Faizi düşük döviz canlı yüksek..= enflasyon = cepten cepe yine..
Gund, yukarıdaki TL ile söylediklerin tamam doğruda, esas önemlisi aşağıdaki grafikte..daha önce yayınlamıştım sanırım görmemişsin..kırılgan beşlide yada değil, çoğu EM'ler biz hariç eskiye göre cari açıklarını belli ölçüde kapatmış gözüküyorlar..biz ise her ay verdiğimiz 5-7 milyar dolar cari açığı daha çok sıcak parayla fonluyoruz..dolayısıyla en büyük riskimiz globalde bir çalkantıda bu sıcak paranın kapıya doğru harekete geçmesidir..yılların birikimli cari açıklarını borçalanmayla da kapatmamız zaten borç birikimi açısından başlı başına bir sorun..neyse uzatmayayım..
Dolayısıyla ben şahsen bunu epeyden beridir söylüyorum; ortalık yıkılmadıktan sonra içerisinin bir önemi yok..bu diğer EM'ler içinde geçerli..senral bankerler yüzünden trilyonlarca dolar başta ÇİN, EM'lere aktı yıllardır..kredi olarak, portföy yatırımı olarak, doğrudan yatırım olarak, ne dersen de..o yüzden varsada hatalar, pislikler pek takan olmadı, önemsenmedi..dolayısıyla ben epeydir içeriden çok dışarıyı izliyorum..Libor, ticaret savaşları, ABD'nin vergi indirimi vb. benim açımdan daha önemli..
Benim pek iç ve dış ekonomik makaleleri okumaya zamanım olmuyor ama kendime göre indikatörlerim var. Mesela powerpc . :)
Komşum müteahhit ve gıda çarşısında büyük toptancı, bu vatandaş ne zaman araba yenilese veya inşaat işine girse faizler düşer. Dolar ya stabil olur ya düşer. Son 4 aydır elindeki 3 daireyi el altından sattı ( hiç tabela asmadan ). Ailedeki 3 lüks aracın 2 sini sattı. Ben de gittim 3,96 dan gömüldüm gavurunkine.
Yazdiklariniz ile ayni fikirdeyim ancak yukarida yazdiginiz maddeler maalesef bizim ulkemizde olursa surpriz olacak seyler. Zaten fiyatlarin bu noktaya gelmesinde normallasme disina cikiyor olmamiz yatiyor. Iktidar MB ye karismasa - Birakiniz yapsinlar birakiniz gecsinler - TCMB zaten is istenn gecmeden aksiyonlar alabilir. Bilip bilmeden herkes ekonomi hakkinda konusunca boyle oluyor. TCMB soyle 200 - 300 baz puan bir artis yapsa en azindan bu hukumete reform yapacak zaman kazandirir ve kurun atesi soner. Ancak bunlar normal yonetilen ulkelerde olabilir sadece.
OHAL zaten basli basina bir bela ve iktidar bunu kaldirmak icin en ufak bir kivilcim bile cakmiyor. Eger olasi bir baskin ya da erken secim olursa ve OHAL adi altinda bu secimlere girilirse ne kadar kotu olacagini dusunemiyor. Eger bunu yaparlarsa bizi yonetenlerin niyetlerinin bu ulkeyi gelecege tasimak degil, kendi cikarlarini korumak oldugunu umarim herkes anlar.
Artik Turkiye ne borclarini ne cari acigi ne de enflasyonu surdurebilme kabiliyetine sahip degildir. Olasi bir global krizde iflas edecegimiz kesin ve ne yazik ki bizim arkamizda bizi destekleyecek - AB nin Yunanistana destek verdigi gibi - bir guc yok. Cunku yillar icinde muttefiklerimizi kaybetmekle kalmadik, yeni dusmanlar edindik.
Suan Turkiye iflas noktasina gelmis ama tipki OHAL de oldugu gibi iflas erteleme yapamaya hakki olmayan bir sirket gibi.