Büyük olasılıkla yoktur... 😊
SM-A710F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Printable View
Büyük olasılıkla yoktur... 😊
Peki birşey dememiş burada temettü ile alakalı Temettü hisseleri daha dirayetlidir cumlesine katılmamaktayim. Yanlış kullanılıyor.
İyi kar eden sağlam şirketler krizlerde dayanıklıdır. Bunu deyin canımı yiyin. Ama temettü verince krizden iyi çıkıyor cumlesının kanıtlanabilir bir tarafı yok. Temettünün hisse senetlerine herhangibir katkısı yoktur. Neden olmasın diyorsanız hesap yapın bir şirketin temettü vermesi ile vermemesi arasında bir fark var mı yok aynı karı elde ediyoruz. Peki hangi gerekçe bu şirketleri daha dirayetli tutacak. ? Yatırımcıya güven verir cumlesını ele alalım. Bir şriketten kar payı elde etmek isteyen bir yatırımcı hisselerinin bir kısmını satarak aynı olguya erişebiliyor zaten dolayısıyla temettü vermeyen hissedede üstelik temettü gününü beklemedende güven unsurunu yenebiliyor. Yani elimizde bir olgu kalmıyor temettü hisselerinin daha dirayetli olaağını kanıtlayacak.
BU sebeple aslında kar eden şirketler sağlam şirketler (temettü dağıtsada dağıtmasada) krizlerde daha saglam çıkar.
Bist30 hisselerinin cogu sağlam şirketlerden oluşmaktadır ve bir çoğuda temettü dağıtmaktadır. Fakat bu durum temettü hisselerini iyi temettü vermeyen hisseleri kötü yapmaz.
Evet büyük olasılıkla yoktur.
İşte şimdi derdimizi anladın mı benim derdim bir hissenin temettü vermiyor olmasını aramak değil.
Benim derdim. Bir şirketi seçerken bilancosuna bakın demektir. İyi şirketler temettü dağıtır kötü şirketler dağıtmaz gibi bir çıkarımda bulunmayın.
Kıyaslamaları temettü üzerinden yapmayın. bilanco uzerınden kıyasmalar yapın.
Diğer türlü hataya düşeriz.
Temettü üzerinden cıkarımda bulunursanız kendinize söyleyeceğiniz şeyler şunlar olacak:
YÜksek temetü verenler daha iyidir. Düşük temettü verenler daha kötüdür. Hiç temettü vereyenler berbat hisselerdir.
Peki bu yaklaşım doğru mu değil. ? neden değil ?
İsgsy bundan 3-5 sene öncesinin temettü şampiyonu hissedir. %20 verimlilikle temettü dağıttı kendileri. Ama bir sorun nasıl dağıttı.
Gidiyor kredi çekiyor. ufak bir kar ediyor. karının büyük kısmını dağıtıyor. Gidip tekrar kredi çekiyor tekrar yatırım yapıyor.
Baktık ki şirket meğer çektiği krediyi bize temettü diye dağıtıyormuş. sermayeden yiye yiye temettü dağıttılar.Ulen ileri zekalı yöneticiler... kredi çekip yatırım yapıp maliyet arttıracağına temettü dağıtmayıp yatırım yapsana. kredi faizine niye giriyorsun be akıllım.
Millet ozmanlar isgsy diye ölüyordu. Ben bile engel olamıyordum %20 ya %20 temettü off ne büyük birşey yatır unut abi yıllık faizin iki katı kira gelecek zart zurt ne kirasi yaa neyin kirası kira mira yok. Şimdi millet suskun. kimsenin azından isgsy yok.
Bakın isgsy nin nasıl temettü dağıttıgına 2013 te 3 adet temettü + 1 bedelsiz 2014 1 temettü 1 bedelsiz vesairee.
adamlar yemiyor içmiyor temettü dağıtıyor.
Temettü veren hisseler iyidir diyorsunuz ya kıyaslama kriteriniz bu.
O halde daha çok temettü daha iyi olmalı ?
daha sık temettü dağıtmak daha da iyi olmalı ?
Hani nerede ? isgsy bakın 26.02.2013 yılında bu şirketi alan bir yatırımcı. Aldıgı temettü ile tekrara yatırım yapıp lot artırdıgına sevinen yatırımcı bugunku fiyat ile tam 0 TL kar etmiştir. Düşünün halbukı lot arttırdı. halbuki temettü krali bir şirketi almıştı.
AMAN DİYEYİM YANİ SİZE ANLATMAK İSTEDİĞİM TEMETTÜ BİR KIYASLAMA KRİTERİNİZ OLMASIN. KAR EDİYORMU EDİYOR. BİLANCOSU SAĞLAMMI SAĞLAM BİTTİ İSTER DAĞITIR TEMETTÜ İSTERSE DAĞITMAZ SAĞLAM OLSUNDA GERİSİ HER TÜRLÜ GELİR.
İLLEDE TEMETTÜYÜ DÜŞÜNÜYORSANIZ İÇİNİZİ RAHATLATACAK BİRŞEY SÖYLEYEYİM TEMETTÜ DAGITMAYAN AMA SÜPER KARLARI OLAN BİR ŞİRKET BULDUNUZ AMA TEMETTÜ OLMAZSA OLMAZINIZ DİYELİM. O HALDE ŞUNU HAYAL EDİN İÇERDE BİRİKMİŞ VE DAĞITILMAYI BEKLEYEN BUNCA YILLIK TEMETTÜ OLACAK VE BİR GÜN O BİRİKMİŞ TEMETTÜNÜN HEPSİNİ ALACAKSINIZ.
NOt: alsanızda almasınızda farketmıyor aslında ama siz temettüsüz yapamazsınız diye belirtmek istedim.
Kendi adıma; tüm iyi şirketler temettü dağıtır diye bir çıkarımım yok ancak kötü şirketlerin temettü dağıtmayacağı kanaatini taşıyorum.
İkinci olarak temettü kesinlikle tek kriter değildir ve olmamalıdır. Bilanço, hakim ortakların durumu-niyeti, halka açıklın oranı vs. vs. eklenebilir.
Temettü vermesi güzeldir ama sizin de örneğinizde olduğu gibi "sürdürülebilir" mi? Bu çok önemli.
Son olarak bir şirketin temettü/ bedelsiz vermesi bence "patronun niyeti" hakkında somut bir veridir. Bu nedenle temettü verme alışkanlığı olmayan şirkete biraz şüphe ile bakarım...
şirket sağlam çıkarda sen sağlam çıkabilir misin? krizden
10 lira eden şirkete 5 tl veriyorlar satar mısın mecbur bekleyeceksin
birde paraya ihtiyaç olursa?
hem zarar ediyorsun hemde şirketteki ortaklık yüzden düşecek.
temmettü alırsan hem nakit olacak hemde ortaklık yüzden aynı kalacak
bunu anladığında bizde rahatlayacağız :)
Temettu vermenin yatirimciya birsey katmadigini hatta vergiden dolayi biraz daha eksik kazandiklarinin farkinda iseniz. Temettu veren bir sirketin yatirimci icin degil kurucu ortaklari icin dagittigina kanaat getirir. yine ayni sekilde ben artik hizli buyumeyecegim bu kadar yeter veya yatirim yapacak yer yok ben artik kasadaki parami yiyem diyerek patron hakkinda somut bir veri ortaya koyabilir. Yani temettu dagitan patron iyi patrondur diyemeyiz\kotudurde diyemeyiz. Yatirimciyi dusunen patronun yatirim yapmasi borclarini kapatmasi lazim. Mantiken fakat ortalik da temettu veren patron iyi patrondur algisi var. Bu algiyida medya olusturuyor.
Halbuki temettu veren a sirketi ile temettu vermeyen a sirketini taklit edercesine hesap yaptiginizda vergi muafiyetiyle temettu vermeyen a sirketinin daha karli oldugunu goruyoruz.
Senin ortaklik yuzden yuzde 50 benim ortaklik yuzdem yuzde 45 e dusuyor olsada senin sirketinin yuzde 50 si 3 bin tl iken brnim sirketimin yuzde 45i 3 bin tl oldugunu anladiginiz gun ortaklik yuzdesinin fazla olmasinin eksilmiyor olmasinin hatta temettu parasiyla ortaklik yuzden artsa dahi ayni parayinkazandigimizin
Ortaklik yuzdennartsa dahi sen sirketin yuzde 55 ine sahip iken 3500 tl ederi varken benim sirketimin yuzde 40 inin 3500 tl ederi oldugunun
Farkina vardiginda emin ol hepimiz rahatlayacagiz
Siz hesap yapmadanmi benimle konusuyorsunuz anlamiyorum...
Ortaklik yuzdenin artmasi benim eksik senin fazla kazanacagin anlamina gelmiyor bu sozume kanaat getirmiyorsan. Matematik belli ac bir sayfa ikitane ikiz sirket yap birinde temettu dagit birinde dagitma ve bizlede paylas cikan sonucu ben sana soyleyeyim.
Erhanin sirketi 3 yil sonra erhan sirketin yuzde 20 sine sahip degeri 5000 tl
Mhtakifin sirketi 3 yil sonra mhtakif sirketin yuzde 40 ina sahip degeri 5000 tl diyeceksin
Buradakiler ve sen dahil kafanizi kasiyarak nasil olur brn yuzde 40 ina sahibim ama ikinizin parasida ayni diye dusunecek ve ben gibi sorgulamaya baslayacaksin
işte sen hep hissenin fiyatı üzerinden gidiyorsun , hesap yapıyorsun. bende(bizde) şirketin karı üzerinden gidiyoruz, hesap yapıyoruz. bütün hesaplamarında bu var.
General Mobile 4G Dual cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Hocam sizin mantığa göre 1 milyonluk makine alarak fabrika kuran sirket 5 yil sonra o makinelerin ekonomik degeri sıfıra ineceği için o fabrikayi yenilemeli.