Sn. Maxis'in sorusunu cevaplamadan önce iki tavsiyem olacak.
1) Mümkünse iskontolu eurobond almaya gayret edin
2) Dönem sonuna adar satmayıp itfa olmasını bekleyin
Alış maliyetiniz 10,700 - 10,000 = 700 dolardır.Alıntı:
Kirli fiyattan 10.700 dolarlık eurobond alışı yaptım. Dönemlik kupon faiz oranı %3.2.
Burada temiz fiyatın önemi yoktur. Bu maliyetin içerisindeki birikmiş kupon faiz miktarı önemlidir.
Bu durumda 700 doların 300 ü birikmiş faiz kalan 400 ü de fazla ödenen anapara zararıdır.Alıntı:
Birikmiş faizi 300 dolar olarak hesapladım.
300 doların tümünü ilk kupon ödemesini aldığınız yılın faiz gelirinden düşersiniz, anapara zararınızı ise alacağınız kupon ödeme dönem sayısına bölüp, kupon başına ana para zararını hesaplarsınız ve bunu her dönem kupon faizinden düşersiniz
Bu durumda sizin örnekten gidersek
Birikmiş faiz : 300$
Kupon başına ana para zararı = 400$ / 5 = 80$
Bu durumda ilk yıl kupon faiz kazancınız (tek kupon ödemesi yapıldı farz ediyorum)
320$ kupon faiz gelirinden masrafları düşersek ;
320 - 300 = 20$
20$ - (1 x 80) = -60$ zararınız olur
Çıkan 60$ zararı, geçmiş yıl zararı olarak 5 yıl içerisinde, faiz geliri (+) çıkan bir yıldan mahsup edebilirsiniz (Faiz geliri eksi çıkarsa geçmiş yıl zararlarını mahsup edemezsiniz)Alıntı:
1. Anapara zararım büyük olduğundan, kupondan mahsup etmem gereken 80 doların tamamını mahsup edemedim. Mahsup edemediğim 60 doları gelecek seneki kupon ödemesinden mahsup edebilir miyim?
sizin örnekten gidersek gelecek yıl 320$ x 2 = 640$ faiz geliriniz olur
Bu gelirden, önce Kupon başına ana para zararını düşeriz.
640 - (2 x 80) = 480$ eder (eksi çıkmadığından geçmiş yıl zararını mahsup edebiliriz)
bundanda bir önceki yıldan devreden 60 dolarlık zararınızı düşersiniz
480 - 60 = 420$ faizi geliri elde etmiş olursunuz
Değer artış kazancında olduğu gibi tl ye çevirip Y-UFE değerlemesi yapmanıza gerek yoktur. Bütün işlemler eurobond yabancı para cinsinden yapılıp çıkan döviz bakiye, kupon faizinin yattığı günden bir gün önceki geçerli T.C.M.B. döviz alış kuruyla tl ye çevrilir.Alıntı:
2. Yukarıdaki hesaplamalarda mahsup işlemlerini hep dolar üzerinden yaptım. Önce TL'ye çevirip sonra mı kupondan mahsup etmemiz gerekiyor?
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Saygılarımla.