Originally Posted by
Oralet_Osman
İçeride ürettiğim ve 10 liraya mal ettiğim malı dışarıya 19 liraya (1 dolar) satıyorum diyelim. Ülkede gerçek enflasyon %100 ve üzeri, benim ürettiğim malımın maliyeti 20 lira oldu ve dolar kuru da hâla hükümet baskısıyla 19 lira.
Ben 10 liraya mal ettiğim malı 19 a satıp 9 lira kar ederken şimdi 20 ye mal edip 19 liraya satıyorum ve her satışta 1 lira zarar ediyorum. Bu malı 1 dolara satmak zorundayım çünkü tekel konumunda değilim, bu malı benimle beraber Bulgar, Roman ve Çekyalı üreticiler de üretiyor. Onlarda bizim kadar enflasyon olmadığı için aynı benim gibi 1 dolara satabiliyorlar ve üstelik kar da ediyorlar.
Ben bu malı 1,5 dolara satarsam ihraç ettiğim firma artık benden mal almaz gider Bulgardan alır, enayi mi %50 daha pahalı alsın.
İşte ihracatçı firmaların son 1,5 yıldır kan ağlamalarının, cepten yemelerinin sebebi bu. Dolar kuru serbest bırakılsa, baskılanmasa ve şu anda 25-26 lira olsa ihracatçı şirketlerin bilançoları güzelleşir.
Yani sizin dediğiniz gibi dolar bazında sattığın ürüne zam yapsana kardeşim demeyle olmuyor o işler. Keşke de yapılabilse ülkeye bol döviz girse.