Mayıs ortasında yaptığım gram altın, gram gümüş sepetini kontrol edeyim dedim bugün.
4 aylık getiri % 51 olmuş.
Keşke ne var ne yok girseymişim dedim, fon falan boşa kafa yormuşuz.
Printable View
Mayıs ortasında yaptığım gram altın, gram gümüş sepetini kontrol edeyim dedim bugün.
4 aylık getiri % 51 olmuş.
Keşke ne var ne yok girseymişim dedim, fon falan boşa kafa yormuşuz.
Bu osmanlının opi, oph bozdu, baştaki gibi değil diyoruz ama.
6 aylıkta ( daha eski periyotta yoklar )
bist 4.93 %
OPİ 19.8 %
OPH 20.0 %
6 ayda 15 puan fark. Aylık ortalama %2.5 endeksi geçmişler, kötü mü ? değil gibi.
Aynı yerde sabit duracağını varsaydığımız ne iyimser ne kötümser ortalama bir endeks öngörüsüyle yıllık %30 kılçıksız kazanç
SUC değil de EIC var. Az bir miktar da FNO ve GMA var. EIC'de de durum mk %14,09-16,56 arasında. SUA'nın üzerinde bir getirisi oldu. FNO uzun bir süre eksideydim, alım zamanım çok yanlıştı ama şimdi mk %15,76 seviyesine geldi. Geçen hafta takviye yapmıştım, o kısım ise mk %28,5'da. Beni hayal kırıklığına uğratan GMA oldu. İki parça aldığım GMA'nın 3 ay önce aldığım ilk parçası mk %9,71, 2 ay önce aldığım diğer parça mk %-8,1
Osmanli dağılım açıklamıyor ama muhtemelen ağırlığı XU100 değil XTUMY olma ihtimali yüksek.
Bu tip agresif hsyf Bist100 ile karşılaştırmak yerine Bist tum ile hatta bist tum-bist 100 ile kıyaslamak daha doğru olmaz mı? Genelde kendileri bist100 ile kıyas koyuyorlar.
Benim de bu tarz fonları tercihi etme sebebim sığ yan tahtalara bireysel olarak yem olmaktansa profesyonel aracılığıyla yatırım yapmayı daha güvenli bulduğum için. O yüzden Xtumy ile kıyaslamaya çalışıyorum.
Yani şöyle düşünüyorum aslında. Bisttüm ile de, bist 30 ile de, bist 100 ile de karşılaştırılabilir. Ama ne ile karşılaştırılıyorsa, sürekli aynı kriter ile karşılaştırılmalı, kriteri değiştirmeden.
Yani bir vadede bu endekslerden diğer ikisinden pozitif ya da negatif ayrışan bir süre sonra ters yönde ayrışacak aynı hesaba gelecek.
Kriteri sabit tutmak en önemlisi.
Çünkü bu 3 endeks kendi aralarında, 1 haftada, ya da 1 ay 3 ayda makaslanabilseler de, vade uzadıkça yakınsıyorlar, yakınsamak zorundalar.
Yani aynı birimi kullanmak dışında çok da önemli olmayabilir.
Global manada ülke/türkiye endeksi denince, bist100 olduğu için, ona bakıldığı için ben hep onu baz alıyorum.
Yoksa elbette haklısınız, yan tahtalarda ise onla kıyas etmek gerek. İçeriğine hakim değilim.
Yani metre ile ölçüyorsak hep metre ile, fit ile ölçüyorsak hep fitle ölçmemiz gerek.
Diyelim ki bir ay sonra hisse içeriği daha bist30 ağırlığa döndü, o zaman kriter de mi değişecek.
Mesela ben mps'yi ölçerken de katılım 50 endeksi değil bist100'ü baz alıyorum.
Çünkü bir süre katılım önde gitse de elbet bir süre geride kalacak bir vadede bist 100 getirisine eşitlenecek.
Makaslar olacak ama kapanacak, çünkü bu endeksler biribiri arasında geçişken, bisttümde belli seviyeye ulaşan bist 100'e çıkıyor, bist30'da belli kriteri saglayamayan bist100'e düşüyor vs. gibi.
Yani çok kaba bir benzetme ile, 1.lig 2.lig ve 3.ligdeki takımlar hep değişse de 1.lig, 2.lig ve 3.lig güçleri ve bunların biribiri arasındaki fark hep yaklaşık aynı kalacak. Çünkü bunlar arasında hep bir geçişkenlik var. 2.ligin en iyi takımları 1'e kötüleri 3' e düşüyor ve matematiksel bir sabitleme mekanizması var.
Kişisel bakışım bu yönde.
Bu arada belki de bu fonlar, bist100 dışı bisttüm hisselerinin daha iyi performans göstereceğini düşünerek bist100'ü geçmek için o hisselerdedirler, ve bir vadede bu sefer bist 30 hisselerinin bist100'ü geçeceğini düşünerek o hisselere geçecekler.
ıpv 0,29
ıpj 0,40
tdg 0,22.....
tahminim bes fonlarına zorunlu olarak özel sektör borçlanma araçları koyabilirler.Düşük faiz ile o araçları fonların içine yerleştirerek fon yatırımcıları ucuza işadamlarını finanse eder. Uzun vadede birikimi enflasyona yenilir.
Bana buradan hiç de iyi birşey çıkmaz gibi geliyor.