Amazon
Baba
PG
JNJ
FB
Nokia
Apple
Nvidia
ekonomi iyi giderse hepsi yukselir, Ekonomi kotu giderse hepside duser
Printable View
Abd, Çin soğuk savaşından etkilenebilecek şirketler:
https://bit.ly/2YJ2OEw
Hisse senedi vergisine karşı bir zihni sinir projem var. Olur mu acaba diye size sormak istedim.
Herhangi bir Eurobond aldığınızda itfasına kadar beklerseniz, bağlı oldu değerin artışı irat sayılmıyor.
Örnek dolara bağlı ise doların TL'ye karşı değer artışının vergisini vermiyorsunuz.
Bu uygulama G.V.K.75/5 'e dayanıyor.
G.V.K.75/5 :
" (5582 sayılı Kanunun 28 inci maddesiyle değişen bent Yürürlük; 06.03.2007)Her nevi tahvil (ipotek finansmanı kuruluşları ve konut finansmanı kuruluşları tarafından ihraç edilen ipoteğe dayalı menkul kıymetler hariç ipotekli sermaye piyasası araçları, varlık teminatlı menkul kıymetler dahil) ve Hazine bonosu faizleri ile Toplu Konut İdaresi, Kamu Ortaklığı İdaresi (6111 Sayılı Kanunla değiştirilen ibare Yürürlük; 25.02.2011)Özelleştirme İdaresince çıkarılan menkul kıymetler ve varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen kira sertifikalarından(**) sağlanan gelirler (Döviz cinsinden yahut dövize, altına veya başka bir değere endeksli menkul kıymetlerin itfası sırasında oluşan değer artışları irat sayılmaz.)"
Bizim için önemli olan kısmının altını çizdim. Orada başka bir değer de olabileceğini söylüyor. Bu değer hisse senedi olamaz mı? Mesela bir banka yada aracı kurum bir bono çıkarsa, bono Apple hissesine bağlı olsa ve yıllık %1 de faiz verse, banka veya aracı kurum hizmeti karşılığında atıyorum temettünün %50, 75 ya da neyi uygun görüyorsa onu kendi karı olarak alsa, diyelim ki bu 5 yıllık bono olsa, itfayı beklediğimizde, Apple'ın 5 yıllık fiyat artışı için vergi ödemememiz gerekir.
Vergi avantajı karşılığında temettünün yarısından vazgeçme şekline yapılandırılmış bir ürün üretilemez mi?
Selam. Bono borçlanma aracı, hisseye bağlı olmaz diye düşünüyorum. Hisse senedine bağlı olabilecek ürün ETF tir ve yurtdışında kurulu ise vergilendirmesinde döviz anaparanin değer artışı da vergilendiriliyor. Türkiye'de kurulu ETF'ler içinse sadece stopaj var ama bunda da enflasyon endekslemesi yok. Vakti zamanında büyük yatırım aracı kurumlara (ak, garanti, iş ve yapı kredi) yurtdışı ETF lerine yatırım yapan ETF fonlari kurmaları önerisinde bulunmustum. Hem endeks takip performansı iyileşecek, hem portföy yönetim giderleri düşecek hem de gelir vergisi yerine stopaj odeyecekti yatırımcı. Meramımi bir kuruma anlatabildim, onlar da şu an düşünmediklerini söyleyip teşekkür etti.
Buyukler bir sekilde en iyi vergi danismanlarini bularak vergi planlamasi yapiyorlar...
Vergiyi bizim gibi kucukler oduyorlar hep.
Bu dunyanin her yerinde boyle...
Syg,
yeri geldi mi millet kafasina gore "anayasayi tanimiyorum" diyor sen diyon ki yasayla hakla hukula isi cozecem :) salla gitsin, hic bisey alaman bence,
bu cabalar bosuna, bende sahsen yatirimi kesme karari aldim, hatta sanki parayi bankadan bile cekmek daha mantikli gibi geliyor, devlet iyice ac gozlu oldu, yok para bozdurana bilmem bozdurma vergisi felan , simdi herkse zorla beyanname yolluyorlar, , kafayi yurtdisindan gelen telefona takmis
sanki tek gelirimiz apple samsung,
Türkiyede gelir vergi oranları nispeten düşük diye vergi açısından rahat ülkelerden gösteriliyoruz. Oysa araba, cep telefonu aldığında 2-3 kat fazla para veriyorsun diğer ülkelere göre. Hayır alsın vergiyi düzgün bir ülkede yaşayalım ona da razıyım. Sokaklar pislik içinde, hava kirliliğinde avrupa rekortmeni ülkeyiz.
Erenköydeki semt polikliniğinde ekranda ortalama muayene süresi 30 dakikadır yazıyor. Hemen altında 9:10 randevusu bu kişi, 9:20 randevusu şu kişi falan. Resmen bizimle dalga geçiyorlar.
Arkadaşlar zarar ettiğimiz satışı vergiden düşebiliyor muyuz :) :) :) (!) vazgeçmeyin yurtdışı yatırımdan :)
Awat tuketmeyeceksen yani otv ve kdv odemezsen dusuktur vergi orani..
Gelir vergisi (direkt) tahsilati dusuktur.
Dolayli vergi tahsilati (icki sigara oto v.s) yuksektir.
Kazanirken yakalayamiyorum seni ama harcarken kucagima alirim diyor dovletimiz.. :)
En guseli burada kazanip (eurobond) yurtdisinda (yunan adasi?) yemektir (izgara ahtapot) parayi diyorum :)
Syg,
Artik yurtdisindan telefon getirme hakki 3 senede 1 defa.
E-ticaret de kiskacta.
Muafiyet olmaksizin her alinan seye %22 vergi gelmis yani atiyorum eski laptop icin bir batarya lazim oldu 50 dolarlik bir sey Alibaba'da buldunuz ve getirttiniz vergi odeyeceksiniz.
Syg,
Kazan ama tuketme.
Parani al git yurtdisinda ye.
Syg,
Yakinda parayi da cikarttirmayacaklar.
1980 oncesi gibi 2 yilda bir yurtdisina cikma hakki getirirler.
200 dolar bankadan resmi kurdan 1800 dolar da karaborsadan alir donumuzda saklar oyle cikardik yurtdisina.
Syg,
o kadar uğraşıp hesap açtık, doların değerlenmesinin vergiye konu olarak görülmesi ne saçma? sonuçta ben oraya dolar gönderiyorum hesabıma da dolar gelmiyor mu? 10 bin dolar gönderdim misal 2 yıl sonra 11 bin dolar olarak geri döndü kazancım 1.000 dolar, TL nin değer kaybını doların değerlenmesini bunu hangi merci nasıl hesaplayacak ki? yani benim bankada duran 10 bin dolarımla yurtdışına gönderip sonra geri getirdiğim 10 bin doların arasında ne fark var? bankada duran tüm dolarlardan değer kazancı alınsın o zaman..
ne yazıkki vergiden dolayı durdurdum. Sadece Londra Borsası vergisiz olduğu için uygun.
Tek çare, yabancı banka ve yabancı aracı kurumda hesabı açıp yatırım yapmak en rahatı olacaktır.
Bu da yabancı bir pasaport üzerinden olacaktır.Yani çifte vatandaşlık gerekir.
syg.
Vergi işi Türkiyede çok sorunlu. Düzeltme için doğru noktalara odaklanmak lazım.
Abd'de goldman sachsa ait bir şirkette(zenginlerin vergi, yatırım, emeklilik işlerini yöneten bir firma) çalışan arkadaşıma sordum. Orada nasıl oluyor diye, Şunları yazdı. Sadece isimler yerine ben ve o diye yazıyorum.
[5/29, 15:46] Ben: ... sana bir sorum var, diyelim bir abd vatandaşı euro bazında bir eft aldı 2 yıl sonra %10 karla sattı. Bu arada euro dolara %20 değer kazandı. Irs vergiyi euro üzerinden mi, alır yoksa ben doları bilirim deyip 10+20 =30 üzerinden mi
[5/29, 15:47] Ben: 2. Soru; abd de etf aldım 10 yıl sonra sattım enflasyon 10 yıl içinde %20 arttı enflasyonu kardan düşmek için bir mekanizma var mı?
[5/29, 15:53] O: 1. 30 üzerinden alır. IRS hicbir firsati kacirmaz. Benzer durumda bizim vergi departmani currrency exchange ratelere bakar income ona gore ayarlar.
[5/29, 15:54] O: 2. Yok oyle 3 kofte 500. O zaman her kardan enflasyonu dusmek gerekir
[5/29, 15:55] Ben: 2. soru için söylüyorum, o zaman ben her yıl sat al yaparım, niye çünkü 10 yıl beklersem daha yüksek bir tax bracket e girerim
[5/29, 16:00] O: Eger 1 sene icinde al sat dan kazanc olursa short term capital gain olur oda %20 degil marginal ordinary tax rate in neyse onun uzerinden vergilendirilir. Oda %37 ye kadar cikar. Sen bu yollardan giderken IRS donuyor sen ne hinlik dusunduysen IRS onu cokdan dusunup acigi kapatmistir.
[5/29, 16:00] Ben: Tamam 2 yıl içinde yaparım bir yıl sonrası hepsi %20 değil mi
[5/29, 16:03] O: Evet 366 gun yaparsan %20 ama onda da sonra verecegin vergiyi simdi veriyorsun her 366 gunde cebinden vergi parasi cikiyor compounding impact kotu sana bir katkisi olurmu emin degilim.
183 gün kuralını nasıl aşacaksınız ?
Bir AB ülkesini yüzeysel inceledim; non-habitual tax resident statüsünü alırsanız,
-Son 5 yıl içinde o ülkede vergi mükellefi olmamak
-183 gün ülkede kalmak
şartlarını yerine getirirseniz 10 yıl boyunca,
Vergi oranı , o ülkedeki gelirler için %20
Diğer ülkelerden elde edilen temettü,faiz,kira,emekli maaşı vs gibi gelirler için muaf.
Bence Türkiyede yabancı hisse vergisi ile ilgili olarak 3 büyük sorun:
1-) Yabancı hisse, mutual fund, etf alım-satımlarında üfe endekslemesi olmaması
2-) Gelir vergisi dilimlerinin çok düşük miktarlara tekabül etmesi
3-) Nispeten yüksek vergi oranlarına sahip olan abd'de de bile 1 yıldan uzun vadelerde değer artış kazancı yani capital gains
max %20 iken bizde max %35 olması
Rica ederim. Isbankasinda (SSS sayfasında sanırım) bir gvk maddesine dayandırarak alım satım kazancı için beyan istisnası da belirtmişler:
https://www.isbank.com.tr/TR/bireyse...piyasalar.aspx
1.1.2006'dan sonra iktisap edilenler için istisna geçerli değil diyor başka kaynaklar.
https://bit.ly/2MiW8vr
Bu da ykb :
https://i.hizliresim.com/RgELdj.png
Kolonlar; tam mükellef sol ve dar mükellef sağ. Bize uymuyor malesef sağ kolon.
http://www.ykprivate.com.tr/_assets/...su_TR_2018.pdf
Sağ kolon aslında yapılması gerekeni söylüyor.
1-)İşlemi Türkiye'de yapma.
2-)Oturumun Türkiye'de olmasın.
Yurtdışında ciddiye alınan adamlardan biri, söylediği olursa, bir kısım da olsa, almak için iyi bir fırsat olur.
https://youtu.be/tqkybkHvTVA
Tamam, endkelsme var ama beyan istisnası yok yani değil mi? Bir malı müşavir yurtiçi yerleşik olsak da işlemi aracı kurum üzerinden değil de yurtdışından yapıyor olsak alım satım için parayı Türkiye'ye getirmedigimiz sürece vergi vermeyeceğimizi ifade etti.
Bense hem yurtiçi yerleşik hem de Türk aracı kurumla işlem yaptığım için maliyeti ufeye endeksleyip veriyorum vergiyi her türlü..
Doğrudur, dün beni tablodaki "enflasyon indirimi uygulanamaz" ibaresi yanılttı. Enflasyon indirimi ile üfe endekslemesi ayrı uygulamalarmıș.
Bence önemli olan satış işleminin nerede yapıldığı, Türk vergi sistemi tahsil'i esas aldığı için satış yurtdışında yapılırsa ve o sırada oturum yurtdışında ise vergi alamazlar gibime geliyor, yani satmadan önce yurtdışına virman çözüm olabilir ancak bizim maliyenin işi belli olmaz.
Saygılar.