Birkaç mesaj önce "Koç'un tipik huyudur inek gibi sağar şirketleri" demiştiniz.
Koç hakkında iyi mi düümüyorsunuz, kötü mü kafam karıştı.
Printable View
koçu severim. ama bazı şirketlerine üvey evlat muamelesi gösterir. bu yüzden anlam veremem.
en büyük örnegi traktör işte. yabancı ortagı var ama rakipler de arttı önlem alamadılar. ürettiler de ürettiler. satışlar azaldı. sektör daraldı. hükümet yerli tohumu yasakladı bunlar ısrarla ürettiler. yeni fabrika açtılar. sağolsunlar borçları da ödemediler. ama ne hikmetse her sene koç holding temettüsünü aldı. şirketi attı bi köşeye ilgilenmedi...
geri alım açıklamadı. şöyle bi strateji yürütüyoruz diyemedi. yarın birgün çıkıp teşvik meşvik deseler mile yandaş tümosana yarar yine de bu teşvikler tanklar ne traktöre yarar ne de otkara yarar.. yandaş değilsen olmuyor birşey.
Hisse başlıklarında geziniyorum, 5 yıldır hisse aynı yerde diyenler, 10 yıldır tutuyorum param eridi diyenler çok.
Bu hisseler de çer çöp değil, kurumsal karlı şirketler.
Bundan 2-3 yıl önce çimentolar hakkında çok yazdım...temettu ve uzun vade yatırım diyen hemen her arkadaşın portföyünde en az 1-2 çimento hissesi vardı. İyi kar ediyorlar ve güzel temettu dağıtıyorlardı...ancak inşaat gerek kamu, gerek özel tepeden dönüş sinyalleri veriyordu....borsa yeni zirveler zorlarken kimse çimentolar kötü olur diye düşünmüyordu...son durumda geldiğimiz nokta belli.
İnşaat tarihin en durgun dönemlerinde...kamu kemer sıkıyor...üstelik çimento için enerji maliyetin en önemli kalemi...enerji maliyetleri de inanılmaz arttı son dönemde...yani sektör zorda, en az 5-6 ay daha da borsadan negatif ayrışacaktır sektör.
Üzgünüm, ama uzun vade portföy için henüz erken çimentolar...konjonktür uygun hale geldiğinde çimsa yı portföyüme eklemeyi düşünüyorum.
Bir de yapılan en büyük hata... 100-150 bin bir kağıda yatırılıyor, hani milyonları olsa neyse diyeceğim de...tüm para bir kağıtta, kumardan farksız...ya tutarsa misali.
Neresini düzelteceksin, külliyen yanlış, bu tur en temel konularda bile hata yapan adamın borsada işi olmamalı bence...bu işin birinci kuralı riski bölmek, kafama silah dayasan tüm paramı borsaya yatırmam, yine silah dayasan borsadaki paramı tek hisseye gommem...bu işin çok bilmeyle vs alakası yok, çok temel bir konu, iç güdüsel olarak böyle bir hata yapmamalı insan.
Aslında bu gerçekleşecek beklentiye saplanıp kalma ile alakalı. Portföyü çeşitlendirmek tabiki önemli ama uygun zamanda maksimum lot sayısına ulaşmakta bir o kadar önemli.. Portföy içerisinde kaydırmaları yapabilmeliyiz. Brisadan kaymayı düşünüyorum mesela :)
Batuhan
Ek 20642
Üstadım bu portfoy için ne düşünüyorsunuz
Tabii ki saplanıp kalmamak önemli.. mesela beklentin gerçekleşmiyorsa, gitmeyene yeni para sokmadan, gidene ilave yatırım yapılmalı...bir de endeksle paralel hareket edip endeks düşünce düşen hisseyi anlarım da...sürekli endeksten kötü performans gösteren hisseyi yıllarca taşımanın anlamı yok...1-2 ay, hatta bir yıl endeksin gerisinde kalmayı anlarım, ama yıllarca ndeksin altında performans gösteren hisseyi taşımam şahsen.
Ne kadar iyi bir hisse olursa olsun, dönemi değilmiş demek der yolumu ayırırım...hisse ismi verip kimseyi üzmeyeyim diyorum, hisse 10 yıldır yerinde saymış, arpa boyu yol almamış, 10 yıldır taşıyor arkadaş.
Sonra borsa kötü, şöyle böyle, lanet okumalar vs...hisse yatırımı ciddi bir iş, gereken emeği ve özeni göstermelisin.
Valla bu portföyü olan kişi üstat olmustur zaten...süz işi cozmussunuz diyecek bir şeyim yok
Hisse seçimleri, giriş zamanları, oranlar vs gayet iyi...zaten iş disiplini yaptığın tablodan belli, benim için olmazsa olmazdır disiplin.
Tek diyeceğim, çimsa yukarıda belirttiğim sebeplerle yakışmamış portföye..onun da ağırlığı %4 olunca, nazarlık gözüyle bakılabilir, tekrar tebrikler.
İnsanlar o hisselerdeki rallileri görüp o dönemdeki performansına aşık oluyor galiba. Buda acaba yine bir ralli görürmüyüm diye umut yaratıyor. Belki bu umut insanları mantıklı karar vermelerine engelliyor.
Şirketleri seçerken kısa vade orta vade uzun vade neyse hedefini gerçekçi belirleyeceksin. Konjöktür analizini iyi yapacaksın. Mesela Ford : Güzel şirket mi kesinlikle evet keşke yatırım döneminde tanışmış olsaydık. Ama günümüzde orta vadede geçmiş performansını gösterebilir mi ? veya daha ne kadar büyüyebilir.? Bunları belirlemeden mevcut pozisyonu artırmanın anlamı var mı ?
Bu soruların cevabını froto özelinde bende arıyorum.
Bu arada Arçelik öngörüsü muhteşemdi, tebrik ederim bende alacaktım lakin nakit yoktu :)
Batuhan
temelanalizci arkadaşın portföyü :) zaten kendisi üstat olmuş, twitterda takip ettiğim 3-4 kişiden birisi.
Şirketler özelinde şunu söyleyebilirim. 15 şirket olması bence fazla.. Şirket sayısı fazla olunca maksimum lota ulaşmak için çok zaman geçmesi gerekiyor. Sayı bence 7-8 i geçmemeli,ideali bu rakamlar diye düşünüyorum.
Batuhan
Estağfurullah ben üstat falan değilim. Size şu kadarını söyleyeyim. Üstatların üstadı burada bende de emeği olan Dudu Hocamdır .
Başlık sahibi Cautionary kardeşimde çok sağlamdır kulak verilecek üstattır kendisi :) Kendisi benim gözümde cauti indikatörünü bulmuştur :bravo:
Bendeki hisseleri daha önce yazmıstım ama tekrar yazayım Brisa , Hektaş , Petkim , Froto ,Poltk
Batuhan
dinamik portföy yönetiminde halocan iyidir...
Martind
Twitter konusunda sorduğunuz soruya, tartışmaya mahal vermemek için o kısma cevap yazmamıştım. Sonuçta değerlendirme benim özelimde yapılan bir değerlendirme. Buraya yazmaya gerek yok.
Özelden konu hakkında mesaj atıyorum.
Ayrıca dünki yazıma ilave olarak, dostum Wiseinvestor üstadıda anmadan geçemeyeceğim. Kendiside şahsına münhasır bir kişilik olan değerli bir üstattır.
Batuhan
Brisa yı pek çok arkadaş beğenmiyor son bilançosundan sonra, bu şirket borçlarının hepsini hedge etmiş, satışlarını ihracat bazlı sağlam şekilde arttırıyor. Global ölcekte bayi yapısını genişletiyor. Yatırımı yeni bitti kapasite artışınıda ölçülü bir şekilde yapıyor ki ortağıda japon firma güven sorunu neden oluyor anlamış değilim. Özkaynak artışınıda hedge den sağlıyor. Bence azar azar toplanmaya devam edilebilir. Geçmişte temettü konusunda da elinin sıkı olmadığını verdiği temettülerle kanıtlamış. Japon ortağı bu yatırımın ardından borç çevrimlerinin hafiflediğini gördüğünde temettü yoluyla nemalanacaktır. Lastikin geleceği ülkemizde var olmasaydı yeni firmalar yatırım yapmazdı. Eskiden tekstil üssü idik avrupa için şimdide otomotiv sanayi için biçilmiş kaftanız. Syg.
Arkadaşlar bu yazışmaları özelden yapsanız daha iyi olur...herkes birilerini takip edebilir, bir noktadan sonra reklama giriyor konu,
Bu işin en zor kısmı bu zaten üstadım...Borçların çevrilebilirliği, satışlar, net karlılık vs finansal analizlerin yanında yerel ve global etkenlerin de dikkatle incelenmesi gerekli...Mesela yatırım yapacağınız hissenin sahipleriyle ülke yönetimindekilerin kan uyuşmazlığı var mıdır yok mudur un analizi ?!…En zor ve yakından bakıldığında küçük ama uzaktan bakıldığında oldukça önemli etkileri olan bir konu...Dünyanın en zor işi -bilinçli- hisse yatırımcısı olmaktır...Kafayı yedirir insana resmen...
Mesela bugünlerde bütün portföylerde olan ASELS...Mevcut hükümet savunma sanayi konusuna geçmiş hükümetler gibi yaklaşsaydı grafiği aynı kalacaktı gayet tabiki…
Temel anlamda, bilinçli hisse yatırımcılarında da bir konsensüs aramak mümkün değildir esasen...İnsana yaradılışta yerleştirilen KOD'lar buna izin vermez netekim...Mesela -okuyabildiğim kadarıyla- ENKAI hissesi genel anlamda buradakilerin ilgi alanında değil...Çok kötü yönetildiğinden mi ?...Elbetteki hayır...Temettüyse temettü, bedelsizse bedelsiz, profesyonel yöneyim dersen kesinlikle TR'nin 1 numarası...Ama listelerde yok...
Yani...Bu böyledir...Daha çok kazanma arayışına dayalı üçgüdü diyelim buna...Belki de daha başka "içsel" nedenler...Bilemem...
Mesela ben çok temkinliyimdir...Senelerdir SELEC var...Az ama öz her sene temettüsünü tıkır tıkır verir...Piyasası son mesajlarda bahsettiğim girift değişkenlere bağlı değil haliyle kazancı da az...Ama bana uyan bir hisse...Bunun sonu yok yani, bildiğin sonsuz...Bu yatırım anlayışıma göre AKSA riskli bir yatırımdı benim için ve öngördüğüm riskler gerçekleşti son 5 yıllık fiyatlar itibariyle...Kendime gayet kızgınım bu anlamda...
Buna da nasip diyoruz abi...
Amma mesela demişim yaw…Valla yuh bana !...
Hükümet sipariş vermese, aselsan yurtdışına ürün satıp ayakta kalabilir mi? cevap hayır!
Şimdi...Diyelim ki hissenin dahil olduğu grup ?!...Hani geride dedikya hükümet, siyaset, kan uyuşmazlığı ebelek gübelek...Hadi KOÇ olsun...2 yılım MAALT'da geçti...Hem de ne mücadeleyle; eski başlıkta yazan, çizen, okuyanlar bilir...Resmen it dalaşı...2 yıl...Genel kurul olsun olağanüstü olsun tüm toplantılarında yerim baş köşeydi bu süreçte...İt dalaşı derken kötü anlamda değil yani...Bildiğin bilgi ve konjonktürel bakış yarışması gibi bir şeydi...Verdiğim önergeler, bunlara verilen cevaplar vs hepsi şirketin internet adresinde var...Faik Öztünç'un anlatımıyla söylüyorum 30 yıl boyunca tek kuruş temettü vermemiş şirket en nihayetinde çıtayı yükseltecek ve yapılacak yeni otelle birlikte karlılığı artacak ve bunu düzenli olarak hissedarlarıyla paylaşacaktı...
Aradan geçti 3 yıl...Elde var sıfır...
*
Bunları bakış açısını genişletmek maksadıyla yazıyorum, özellikle gençlere...ASELS'i bugün portföylerine alanlar temettü verimliliği için almadılar gayet tabiki...Ticari savaşların her an fiziki savaşlara evrilebilmesi öngörüsüyle aldılar ve ne yazık ki böyle bir durumda (Allah vermesin) elindeki hissenin bir anlamı da yok abi...ASELS çok silah yapsın satsın ama savaşa hayır...Paradoksal bir durum yani...
ASELS özelinde işin insani boyutu ise benim olmazsa olmazlarımdan...Ortağı oldum şirketin ürettiği silahlarla Allah'ın "yeryüzündeki halifem" diyerek kutsadığı canlılar ölüyor sonuçta...Ve bu bakış açısı huzur vermiyor bana abi...Huzurum kalmadı fani dünyada durumu yani...Saçma sapan belki ama bu BEN'im sonuçta...
mesela koç holding hissesi de almamak lazım o zaman. niye , otokar tank üretiyor , çünküm ... bankaya mevduat yatırıyorsun , o yatırdığın mevduatın zorunlu karşılığını ayyırdıktan sonra banka riskini ölçüp icabında yatırdığın mevduat miktarını kaldıraçla yükseltip , savunma sanayii şirketine kredi açıyor diyelim... eee nasıl çözecez bu işi ?