Bayramda sýð piyasada 5 liraya kadar gömerler bunu.
Printable View
Bayramda sýð piyasada 5 liraya kadar gömerler bunu.
iþin rengini deðiþtirecek tek þey ABD onayý olmadan fýratýn doðusu barýþ koridoru...
Vay be
Dolar borsa altýn hepsi para kaybettiriyor
Piyasa da ne kadar denge varsa çomak sokarak herþeyin içine eden þahýs bu piyasanýnda içine etmekte geç kalmadý ..
Kaz daðlarýnýn durumunu söylemeye gerek yok ..
Bir tane ya bir tane þu memleketine hayrýna biþey yapmazmý bu adamlar ... sinir oldum
Bayramda suriyeye girmezlerse þaþmayýn. Millet dolar alamazken yabýþtýrýr uzun dolarý 6 ya :D hahahahahaha
dolarcýlarýn saðlam sinir sistemine sahip olmasý ve panik yapmamasý gerekiyor,yýllardýr bu piyasadayým. asla yanýlmadým yeterki sabýrla bekleyin.SATIÞ YOKKK. ilk alýþým 2,98 hala vadede duruyor. 6TL üstünde asla almadým,ana alýmým 3,5 civarýdýr.4,0x lerden ve 4,7x lerden saðlam toplamýþtým. en son 5,37 den yüklü alýp bu seneki alýmlarýmý kapatttým. tabi bu dolarlarýn hepsi eurusd 1,03x te EUR olacak.
Aslinda su an zengin ortadogu turisti olmasa likitte donen para ya cok az ya baska bisey
Bu arap farsi kuzey afrikalilar hem ev yazlik ust bas ote beri iyi alip bogazlida biraksan avm yi yeyceklerde yoksa zate yerli de hayat yok dedigin gibi sogan pattez alisverisi deterjan vs gundelik...
Ziraat Katýlým Finansman Oranlarýný Ýndirdi- Basýn Açýklamasý
Kuruluþtan konuya iliþkin yapýlan basýn açýklamasý aþaðýda bulunuyor:
Ziraat Katýlým, finansman oranlarýný 05.08.2019 tarihinden geçerli olmak üzere indirmiþ olup, yeni oranlar aþaðýda sunulmuþtur.
Konut Finasman Oranlarý:
Finansman Tutarý Azami Vade Finansman Oraný
250.000'e kadar 180 ay Aylýk 0,99
250.001 - 500.000 180 ay Aylýk 1,19
500.001 - 1.000.000 180 ay Aylýk 1,29
1 milyon üzeri 180 ay Aylýk 1,39
*Kredili çalýþan konut sektörü firmalarý, bu konuda Bankamýz ile anlaþmalarý halinde katký payý ödeyerek daha uygun finansman oranlarý ile müþterilerine kredi kullanma imkaný saðlayabilecektir.
Bireysel Finansman Oranlarý:
Azami Vade Finansman Oraný
Tüm Müþterilerimiz için 60 ay 1,59%
dth lerin çözülmesi isteniyorsa yapýlan yanlýþ, dolar yukari sürülecek, 6, 6.5, 7 diye gidecek bak o zaman en az on on beþ milyar dolar çözülür. tarih böyle söylüyor grafikler açýk.
Sorun þu döviz kurunu yukarý sürdüðü zaman da 10-15milyar dolar DTH çözülse dahi M3 para arzý içindeki dolarizasyon oraný deðiþmiyor.
Örneðin þu anda 1 trilyon TL mevduat, 1.2 trilyon döviz var ise
Kur 6.25 olduðunda DTH döviz bazýnda 10milyar dolar azalmýþ olsa dahi TL oran olarak yine 1.2 Trilyon TL'de kalýyor.
Bu olurken eðer tcmb piyasaya ayný anda 100-200 milyar TL sürerse o zaman para arzýndaki döviz oranýný düþürmeyi deneyebilir.
Ama bu çok çok riskli bir adým zira bu miktarda ani bir TL geniþlemesi tekrar hiper enflasyon yaratabilir ve baþladýðýmýz yere dönebiliriz.
Baþladýðýmýz yere mutlaka döneceðiz, baþka bir yol ben göremiyorum.
Bu avantajlý kredi oranlarý ile konutlar satýlsa, satan müteahhit tüm parayla dolar alýp yurt dýþýna bakacak.
Bir daha mý, tövbeler olsun diyen diyene.
Bir konuþun isterseniz tanýdýk varsa.
10TL için de bir simulasyon yapalým:
M3 para arzý:
TL kýsmý : 1 trilyon TL
Döviz kýsmý : 1.2trilyon TL (5.6 TL kur için)
Toplam para arzý: 2.2 Trilyon TL (kabaca). M3içindeki dolarizasyon oraný 1.2/2.2 = %54.5
10 TL'lik döviz kuru için:
M3
TL kýsmý : 1 trilyon TL
Döviz Kýsmý: 1.2 x (10/5.6) = 2.15 Trilyon TL
Toplam para arzý = 3.15 Trilyon TL : Dolarizasyon= 2.15/3.15 = %68.25!!!!
Þimdi DTH'larýn yarýsýnýn bozulduðunu hesaplayalým.
M3 para arzý:
TL kýsmý : 1 Trilyon TL
Döviz Kýsmý: 3.15 trilyon TL/2 = 1.57 Trilyon TL
Toplam para arzý= 2.57 Trilyon TL: Dolarizasyon = 1.57/2.57 = %61 !!!!!
görüldüðü gibi döviz 10TL'ye çýksa *ve* DTH larýn yarýsý bozulsa dahi dolarizasyon þimdi %54.5 oranýndan %61'e fýrlýyor.
Bu hesap aslýnda þunu gösteriyor: Tcmb'nin dolarizasyonu düþürmek için matematiksel olarak tek yolu ve tek þansý var. Döviz kurunu düþük tutmak. Baþka bir þansý yok hatta hiperenflasyon yaratmak pahasýna döviz artarken piyasaya TL sürse dahi dolarizasyonu düþürme þansý çok çok az.
Aç tavuk kendini buðday ambarýnda sanar misali.:)
Yavv býrakýn 10 lirayý 6 bile hayal gibi artýk.
Selçuk geçere baðladýnýz haa.:)
10 TL olmaz da diyemeyiz merkez bankasý önemli bir reel faiz hatasý yaparsa ve ayný anda dýþarýsý bozarsa olmasý an meselesi olur.
Ama ben þunu söylemeye çalýþýyorum. Kur yükseldiðinde dolarizasyonda o oranda yükseliyor belki %65-70'lere çýkýyor. Kur yükseldiðinde DTH'larýn bir kýsmýnýn bozulmasý ancak ve belki bu yükseliþin bir kýsmýný geri verir.
Ama dolarizasyon matematiksel denklemde kesinlikle düþmez. Hatta daha da artabilir.
þimdi 100.000 dolar alsam 560.000 eder 10 lira olsa 1 milyon eder ooo zengin oldum ya la
Sevgili rxpu dostum latife yapýyorum. Analizlerini çok deðerli buluyorum.
Eyvallah ben zaten genel anlamda bir daha altýný çizmek istedim. Dolarizasyon öyle DTH'larý bozdurmak ile aþýlabilecek bir sorun deðil. Zira sistemi her zaman kapalý bir havuz gibi düþünmek gerekli. Kur artýþý (dövizi civa gibi düþünün) o havuzun içindeki civa seviyesini bir üst sevyeye çýkartýr. Ama TL'yi su olarak düþünürsek iþte o suyun miktarý deðiþmez. (tcmb bir de ayný anda su seviyesini arttýrýrsa hiperenflasyona kapý açar.)
Zira aslýnda her DTH bozumu bir takastýr. Karþý taraf civayý taþýmaya baþlar DTH'ýný satan ise suyu.
Unutmayalým ki kur arttýðýnda civa ciddi anlamda þiþer. Bu þiþtiðinde havuza ek su eklersek hiperenflasyonun kallavisini yaratmýþ oluruz. Dolarizasyonu yine de düþüremediðimiz gibi bir de içerisi eskisinden çok daha fazla civa ile dolar.
Bazen fikirlerini deðiþtirmelisin,çünkü sen fikirlerinin kölesi deðil sahibisin
Þant Manukyan’da dolar tl buralar dip, iyi günlerin sonu olabilir diyor. Riskler çok diyor ve yukarý hareket bekliyor.
https://youtu.be/EtGRWP-XdV4
Merkez bankasý kendi gücüyle deðil FED ve ECB'nin gücüyle hamleler yapýyor. Halk arasýnda gerdeðe girmek ile ilgili bir söz vardýr aynen o durum.
Önümüzdeki süreçte reel faiz ile ilgili bir hata yapmayacaðýný umalým. Özellikle 375 civarýnda dolaþan CDS deðerinden ufak ta olsa yiksek bir reel faiz dengesinde kalmalý. Þu anda zaten o konumda reel faiz 400 baz puan CDS 375.
CDS anlanmlý bir þekilde düþmeden enflasyondaki geçici baz etkisini sabunlayýp yeni ve iddialý bir faiz indirimine giderse bir deðil bir kaç çuval incir berbat olmuþ olacak.
Bizim halimiz 2020 yýlýnýn baþlarýnda belli olur bence (kýþ þartlarý ve enflasyonu/iþsizliði ile)...O zamana kadar dayanabilirler...
Þimdi yaz aylarý etkisi (sebze-meyve ve döviz bolluðu (turist ve Alamancýlardan dolayý), iþsizliðin mevsimsel azalmasý (turizm ve tarým sektörü) ve yurtdýþý parasal gevþemelerle herþey bol...
Dýþ piyasalar desteklerse daha da fazla da dayanabilirler...
edilmiþ zararýn davasý olmaz çýrpýnmayý býraktým zevk almaya çalýþýyorum
5 aðustosta abd heyeti tekrar geliyormuþ barýþ koridoru... bayram tatili 9 gün yapýlmadý... anlaþma olmazsa ... .... ..
kimsede para kalmamýþ demek ki borsayý da alan yok dolarý da alan yok
Bankalar da çok meraklý herkese kredi vermeye incelemeden kredi notuna bakmadan...Kýrk dereden su getirtmeden...
Çünkü para arzýnýn TL kýsmý sabit. Merkez bankasý ek bir parasal geniþleme yapmadýkça bu kýsmý ancak ciddi bir kredi geniþlemesi arttýrabilir. (2017 KGF gibi). Tabii merkez bankasý buna izin verirse. zaten öyle bir geniþleme olursa da onu M3.TL kaleminde direk görürüz. Ama bu çok düþük bir ihtimal zira þu aþamada geniþ TL para arzýný arttýrmak hiperenflasyona yol açabilir. Tcmb bunu kesinlikle tercih etmeyecektir. Hele ki döviz kuru artarken.
Þöyle düþünün DTH'ýný bozan aslýnda bir takas gerçekleþtiriyor. Zira ben dolarý verip TL alacaðým diyor.
Bu TL'yi kimden alabilir? Sadece o 1 Trilyon TL'lik TL para arzý içinde bulunan ve dolar almak isteyen bir mudiden.
Baþka bir þekilde mümkün deðil.
Bir haftasonuna da yeþil girelim be kaç aydýr düþüyoruz insaf