Bundan yola çıkacak olursak, 100 tane FX katılımcısı olsa ve hepsinden Gün Sonu Kapanış Fiyatı hakkında tahmin alsak, ve bunun ortalamasını hesaplasak, Holy Grail kalitesinde bir indikatör elde etmiş oluruz.
Çok ilginç değil mi???
Printable View
Selim bey merhaba:hi:
Sizin de Gençlik Bayramınız kutlu olsun.. Kendini genç hisseden herkesin kutlu olsun:yes:
Bu sizin için..
https://www.hizliresim.com/i5hbmta
Bu şaka değil bu arada, gerçekten böyle bir şey yapılsa holy grail bulmuş oluruz...
Ama katılımcıların her biri diğerinden bağımsız olarak hedefini söylemedi. Çünkü yapılan bir deneyde katılımcıların %75'i diğerlerinin düşüncelerinin etkisinde kalıyor. O yüzden herhangi bir etkide kalmamaları sağlanmalı.
Bu yapıldığında milyarder oluruz...
100 kişiyi işe alıp bunlara asgari ücret versen, ve onlardan sadece günlük mum için tahmin istesen. Bu tahmini yaptıktan sonra istedikleri yere gitmelerini serbest bıraksan. (Böyle bir işe bayıla bayıla gelir insanlar)
kısa sürede servetine Servet Katar şirketini büyütürsün...
ANE-LX1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Asch Deneyi:
1. Deneyin Amacı: Asch Deneyi, grup baskısının bireylerin algı ve yargı süreçlerini nasıl etkileyebileceğini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Deney, bireylerin çoğunluğun düşüncesine uyma eğilimini ölçmeyi hedeflemektedir.
2. Denekler: Denekler, deneyin gönüllü katılımcıları arasından seçilmiştir. Genellikle üniversite öğrencileri kullanılmıştır.
3. Deneyin Yürütümü: Deney, bir grup denek ve bir grup sahte katılımcı içermektedir. Denekler gerçek olduğunu düşündükleri bir görsel görevle karşı karşıya gelirken, sahte katılımcılar görev boyunca yanıtlarını açıkça yanlış vermektedir.
4. Görev: Deneklere, basit bir görsel karşılaştırma yapma görevi verilir. Örneğin, bir referans çizgisine benzer olan üç çizgi arasından hangisinin aynı uzunluğa sahip olduğunu belirlemeleri istenir.
5. Deneyin Manipülasyonu: Denekler, sırayla yanıt verirler ve sahte katılımcılar da sırayla doğru olmayan yanıtları dile getirirler. Örneğin, sahte katılımcılar aşikar bir şekilde yanlış olan bir çizgiyi doğru olarak seçerler.
6. Sonuçların Değerlendirilmesi: Deneklerin tepkileri ve yanıtları kaydedilir. Asch, deneyin sonunda deneklerin çoğunluğun yanlış yanıtlarına katıldığını ve çoğunlukla yanlış seçimler yaptıklarını gözlemlemiştir.
7. Grup Baskısı: Deney, çoğunluğun düşüncesine katılma eğilimi olarak bilinen "grup baskısı"nı ortaya çıkarmıştır. Denekler, çoğunluğun verdiği yanlış yanıtlara uyma eğilimindedir. Birçok denek, kendi doğru değerlendirmelerini göz ardı edip çoğunluğun yanlış değerlendirmesine katılmıştır.
8. Toplumsal Normlar: Deney, bireylerin sosyal normlara uyma ve uyum sağlama eğilimini vurgulamıştır. Denekler, toplumsal normlara uymak için kendi algı ve yargı süreçlerini değiştirmişlerdir.
Bu deney, sosyal psikoloji alanında grup etkisi, normatif uyum ve toplumsal baskı konularında önemli bir katkı sağlamıştır. Asch Deneyi, bireylerin düşünce ve davranışlarını grup baskısıyla nasıl etkilenebileceğini anlamamıza yardımcı olmuştur.
Asi olmaktan korkmayın!!! Belki de doğruyu gören sizsinizdir!! :))
https://www.youtube.com/watch?v=7ZT8Sgi335Q
Özetleyecek olursak:
1- Birden fazla kişiye günlük mum kapanış tahmini sorsak (5-10 yıl FX ile uğraşmış kişiler olsun)
2- Bu tahminlerini internette herhangi araştırma yapmadan, yorum okumadan ya da birbiriyle konuşmadan yapsalar
3- Hatta bu kişilerden SL seviyesi tahmin etmelerini de istesek
4- Elde edilen verileri bu kişilerden kapalı zarflar şeklinde alsak (diğerleri görüp etkilenmesin) - ya da eposta kanalıyla
5- Gerekli ortalamaları hesaplayıp işleme girsek
Dünyadaki en iyi işlem stratejisi :)
Bu kişilerin sayısını ilk başta 10 yapmak bile yeterli olacaktır (esneme payı olacak)
Bu kişilerin sayısı arttıkça isabet oranı nokta atışı netliğine kavuşacaktır
sn selmy,
paylaşımlarınız güzel....asch deneyi....lucifer etkisi ve çokluğun bilgeliği deneyi......
Eyvallah...
Bu deneyleri özellikle ben de çok seviyorum. Hepimizin dev bir beynin parçacıkları olduğunu düşünüyorum bazen. Bir defasında bir yerde uzayın dev bir beyin olabileceğini, gezegenlerin nöronlara benzer yapıya sahip olduğunu, ve hatta bu gezegenler arasındaki elektromanyetik dalgalanmaların nöronlar arasındaki elektrik sıçramalarına çok benzer olduğunu okumuştum.
Dıştan müdahale olmayınca, hepimiz ortalaması gerçek bilgiyi verecek veriler hesaplayabiliyoruz. Sadece matematiksel konularda değil, sosyal konularda da benzer yöntemler uygulanabilir. Üniversiteler bunu kısmen çözmüş durumdalar. Birisi bir tez atıyor ortaya, akabinde farklı bir akademisyen o tezi çürütüyor ya da geliştiriyor. Ve nihayetinde ortalama bilgiye ulaşılıyor.
Burada farklı bilgi ve iddiaların ne kadar değerli olduğu ortaya çıkıyor.
Toplumu ayakta tutan birileri varsa, bunların "kendi fikrini belirtenler" olduğu büyük bir ihtimal!!!!
Bütün bunları forex'te nasıl kullanırız diye düşünmek istedim. Yukarıda yazdığım gibi bir indikatör oluşturmak geldi aklıma [emoji846]
Bir web sitesi açıp, insanlardan tahminlerini istesem, ama tahminlerini bana özel mesaj yoluyla yazmalarını istesem. En çok yaklaşana da ödül vaat etsem. Bunun neticesinde ciddi derecede karlı stratejiler oluşturabilirim. Elde ettiğim kardan da minicik kar payı veririm en çok yaklaşana [emoji16]
Böyle bir şey yaparsam da katılımcılara vaat ettiğim ödül gayet küçük olacak. Yüksek değerde bir ödül vaat edersem katılımcılar İnternette araştırma yapıp en doğru hedefi bulmaya çalışabilirler. Bu da onların tahminlerinin kendi tahminleri olmamasına neden olur.
Katılımcılara belki de 1 dolar falan vaat ederim.
Aklıma çok yattı ...
Survivorship Bias, ya da Sağ Kalan Yanılgısı, bir durumun sadece başarılı örneklerinin incelenmesi sonucunda yanlış bir şekilde başarılı olduğu sonucuna varılması durumunu ifade eder. Bu yanılgıda, başarılı olanlar başarısız olanların yerini alır ve sonuçta yalnızca kazananların perspektifi görülürken, kaybedenlerin deneyimleri göz ardı edilir.
Survivorship bias genellikle istatistiksel analizlerde ve karar verme süreçlerinde ortaya çıkar. Özellikle geçmişteki başarı hikayelerine dayanan araştırmalar, yatırım stratejileri veya başarı öykülerine dayanan motivasyonel konuşmalar, bu yanılgıya düşme riski taşır. Bu durumda, sadece başarılı olanların örnekleri incelenirken, başarısız olanların deneyimleri ve faktörleri göz ardı edildiği için sonuçlar yanıltıcı olabilir.
Örneğin, bir yatırım şirketi, yalnızca başarılı olan şirketlerin performansını inceleyerek yatırım stratejilerini belirlemeye çalışırsa, bu durumda survivorship bias oluşur. Başarısız olan şirketlerin analiz edilmediği için gerçek riskler ve başarısızlık nedenleri göz ardı edilir ve yatırım kararları yanıltıcı olabilir.
Survivorship bias ile başa çıkmak için, genel resmi görmek için yeterli verilere ve çeşitliliklere sahip olmak önemlidir. Analizler yapılırken başarısız örnekler de dikkate alınmalı ve sonuçlar daha kapsamlı bir şekilde değerlendirilmelidir. Ayrıca, geçmişteki başarı hikayelerine dayanarak kararlar verirken, başarısızlık nedenlerini ve riskleri de göz önünde bulundurmak önemlidir.
https://www.youtube.com/watch?v=YDc0bHWucxU
Buradan bir ders çıkarmaya çalışırsak, ve işi FX 'e uyarlamaya çalışırsak, stratejimizde bizi başarıya götüren unsurlardan çok bizi başarısızlığa götüren unsurları göz önünde bulundurmamız gerek. Atıyorum, başarısız işlemlerde, "Neden başarısız oldu ki?" sorusu sorulup "Ne yapılmaz ise kazanılacağı" belirlenmiş olur. Otomatikman başarıya gidilir yani...
Hatalar değerlidir...kirlenmek güzeldir :P
Selim bey iyi pazarlar:hi:
TRT Belgesel de Hayvanların Dövüş Kulübü diye bir belgesel var.. Çok güzel..
Az önce bir karides rakibiyle dövüşürken yenilecegini anlayınca kolunu kopartıp attı..
Bizim stop loss dediğimiz olay:)
Bilgi her yerde:):):)
Stoploss hayat kurtarır net bilgi:yes:
Hayata dair veriler ve deneysel veriler.. Hepsini toplayıp analiz edelim..
Muhteşem bir indikator yapicaz:yes:
Dün sadece Dstek ve Direnç seviyelerini kullanan Trader'lar gibi davrandım ve bir Düşüş Trendi sonrasında fiyatın yükselişi icin bu aslında var olmayan ve kafamda tahayyül ettiğim Trader 'lardan fiyat hedef tahminleri istedim.
Hepsi farkli zaman dilimlerine bakan Trader 'lardi. Dolayısı ile verdikleri hedefler arasinda Düşüş Trendinin başından sonuna kadar farklı hedefler vardi (10-15 farkli hedef). Bunların ortalamasını buldugumda %50-%61.8 arasina denk geldiğini gördüm. Belki de bu yüzden o seviyeler FX piyasasinda çok kuvvetli bölgeler [emoji53]
Tabi ki 10-15 örneklem çok az. 100 tane falan olsa keşke. Burda katılımcı olsa hepsinden özel mesajla hedeflerini bana gondermelerini isterim, sonrasinda ortalamasini alip forumda paylasirim.
Sızlanmiycam... Bi yolunu bulup deniycem bunu.
Size de iyi pazarlar.
Yumruk.atan karides gördünüz mü o belgeselde? Ben en çok onu seviyorum [emoji846]
Ben de her gün size kendi tahminlerimi iletirim isterseniz.. Anket gibi birsey yapabilirsiniz belki yönetim izin verebilir... Endeks tahmini için anket oluyordu bu forumda.. Belki bu baslik altında anket açabilirsiniz. Yönetim ile görüşmek lazım hiç bilmiyorum..
Evet yumruk atan karides işte gördüm onu.:yes:
Karate yapan böcek bile görmüştüm bir belgeselde.. Çok fantastik hareketleri vardı..
Selim bey fx piyasasinda zaman bizim lehimize isliyor bunu hiç düşündünüz mü?
İçinde zamanın olduğu birsey yapmalıyız.. Bir yöntem belki de..
Fizikte girdi işin içine hadi bakalim:)
Her Şeyin Teorisi gibi Her Şeyin İndikatörü diye birsey mi yapicaz acaba:)
Ben ciddiyim:yes:
Görürsürüz yine:hi:
5-10 kişiyle olacak iş değil...daha fazla olmali ve bu kişiler baskalarinin etkesinde olmamalı. Bu yüzden biraz "ütopik".
Tabi ki de sizin hedeflerinizlef kendi hedeflerimin ortalamasını alıp deneyeceğim ilk firsatta bir işe yaramayacağını bile bile. İkimiz de kendi işlem stratejileri olan insanlarız. Dolayısıyla "başkasının etkisinde kalmış trader" kategorisine girmiyoruz.
O geçmişte yapılan endeks tahminleri bir yerde kayıtlı mı peki?
Rastgele bir tanesinin ortalamasını alıp test etmek isterim vallahi...
Ooo süpersiniz.. Gerçekten iyi fikir test edin bir..
Bakim bulmaya çalışayım..
Yukarıdaki forum başlığında olacak sanırım..
Yapicaz edicez diyorum da bunun fikir babası sizsiniz tabi ki..:yes:
Çaba gösteren insana saygım sonsuz:yes:
Bir tane buldum..
https://www.hisse.net/topluluk/showthread.php?t=54887
Biraz uğraşmaniz gerekecek Selim bey..
Yardıma ihtiyacınız olursa bir ses edin bana:)
Bunu ilk düşünen siz değilsiniz, yani zamanı da işin içine katmayı isteyen...
GANN SQ9 bunun için var ve geçmişe dönük bakıldığında isabetli sonuçlar verdiği görülüyor (nokta atışı değil). GANN bunu etkili bir şekilde kullanmışsa, kesinlikle hesaba kattığı başka şeyler de vardı. Yani etrafta anlatıldığı gibi bapbasit bir yöntem değil. Kabaca ne olduğunu gösterdiği için aşağıdaki videoyu göstermek isterim (video sahibi videonun sadece Youtube üzerinden izlenmesine müsaade ediyor, o yüzden "Watch On Youtube" linkine tıklamanız gerekecek). Yani bu yöntemle Trend Dönüşleri ya da Trend İvmelenme Mumları önceden bilinebiliyor. Ve esneme payı faktörünü de hesaba katacak olursak, yine zor yine zor...
https://www.youtube.com/watch?v=QxuRqGRZLVk
Zor olan güzeldir..
Umudumuzu koruyalım :yes:
Birincisi.. Çok ekstrem hareketler yapmayacak bir enstruman secmeliyiz..
İkincisi zamanı iyi kullanmalıyız.. Top çevirmeliyiz.. Zaman lehimize..
Ücüncüsü duygular isin icine karışmamalı..
Kafamdaki bu..
Seviyorum FX i ya :kalp:
Hayatı da seviyorum tabi ki:yes:
Şimdilik hoscakalin:hi:
https://i.hizliresim.com/ll6xm7k.png
Burada yapılan tahminlerin ortalamasını aldım: 4945,036
Örneklem sayısının gayet az olmasını (sadece 20) dikkate alacak olursak, isabetli sayılabilecek bir hedef vermiş. Bunun 500 olduğunu hayal etsenize :)
Bu arada gerçek kapanış şu seviyeden olmuş: 4923,23
Topu onlar çeviriyor zaten.. Piyasa yapicilar.. Bakın son 10 yıllık grafiklere.. Hep aynı yerde dolanıp duruyor fiyatlar..
Bizde bu kervana katilmaliyiz yani demek istedim:yes:
En dramatik husus da, FX Firmaları. Bu heriflerin binlerce müşterisi var. Ve anlık TP seviyelerine erişimleri bulunuyor bu FX Firmalarının. Spread sayesinde zaten sabit karları var, e kaldıraç sayesinde kumarbaz zihniyetli yatırımcının parasının üstüne yatıyorlar. Bu da yetmezmiş gibi orda hem ALIM hem de SATIŞ işlemleri için TP ortalaması belirleyip fiyatın nereye gideceğini önceden büyük bir hassasiyetle belirleyebiliyorlar. Bu gerçekten ürkütücü bir gerçek.
Diğer taraftan katılımcıların "özgün" olması önemli bir detay. Yani katılımcılar oradan buradan makale veya analiz okuyarak bir hedefe inanıyor olabilir, diğer bir deyişle belirttiği hedef kendi analizinin sonucu olmayabilir. FX Firmaları katılımcı sayısının fazla olmasıyla bunun üstesinden de geliyor. Vay anasını demeden edemiyorum...
Balkonu temizledim, masa sandalye çıkardım, çay falan da yaptım. Laptopu yanıma aldım, hesapta çalışacaktım.
Büyük bir güncelleme gelmiş... Hala onu bekliyorum [emoji846]
Nasıl böyle denk gelebiliyor ki [emoji846]
Yarın için de tahminler gelmeye başlamış aynı başlıkta. Şu ana kadar 12 kişi tahminde bulunmuş. İnşallah 20-30 kişi olur. Başlığın ilk gönderisine baktım, tahminler yarın sabah 0930 'a kadar sürecekmiş.
Hepsinin "özgün" analizler yapıp yapmadığını elbette bilmiyorum. Özgün olmaması neticenin sağlıklı olup olmamasını önemli ölçüde etkileyecek.
Şimdilik, 12 kişinin tahmini baz alındığında hedef: 4502,921
https://i.hizliresim.com/kafk1po.png
Ortalama alırken sağdan ve soldan en uç değerleri çıkarmanı öneririm..
Süper, iyi ki söylediniz, bu sayede belki de gerçek değere daha fazla yaklaşıcaz. Bu arada sanırım tahminde bulunma süresi bitti ve artık kimse tahminde bulunmayacak. İnşallah onlar üzerinde deney yaptığımızı fark edip özgünlüklerini bozmazlar :)
Dediğinizi yaptım - Modifiye Ortalama diye...
Bu durumda;
İlk Mantığa Göre Günlük Hedef: 4517,46
BAŞKARA Hesabına Göre Hedef: 4550,87
BAŞKARA ve Unmodifiye Hedef Ortalaması: 4534,16
https://i.hizliresim.com/shawr4f.PNG
Yeni geldim eve, ve günün kapanışı belli olmuş...
Bizim 3 farklı hesaplamaya göre 3 tahminimiz vardı. Bunlardan birincisi, yani Çokluğun Bilgeliği Deneyindekiyle aynı olan mantık hedefe en yakın tahmini verdi.
XU100 'den çok anlamam, dolayısıyla aradaki farkın çok fazla mı yoksa kabul edilebilir bir miktar mı olduğunu tam olarak bilemiyorum. Ta en başından beri söylediğim gibi bu deneydeki katılımcıların sayısı fazlasıyla az. En azından 100-200 katılımcı olmalı ki hatırı sayılır sonuçlar elde edelim (küçük bir sapmayla doğru tahminlerde bulunulabilir).
Diğer taraftan forumdaki katılımcıların normal insanlarla denk görülmemesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü orijinal deneyde sıradan insanlara kavanozdaki bilyelerin sayısını tahmin etmeleri soruluyor. Halbuki forumdaki tahminde bulunan katılımcılar analiz anlamında normal insana göre kat kat daha deneyimli ve bilgililer. Diğer bir deyişle forumdaki katılımcıların her biri 4 veya 5 normal insan gücünde :). Bu durumda 13 * 5 = 65 Katılımcımız var diye düşünüyorum.
Yarınki tahminde nasıl bir sonuç tutturacağız çok merak ediyorum....
Herkese iyi akşamlar
Bugün hiç veri yokmuş. Piyasa o yüzden olduğu yerde gel git yapmış...
Yarın ise sabah 10 dan akşam mesai bitene kadar fırtına gibi...
https://i.hizliresim.com/dg7fjmf.png
Yeni tahminler başlamış...
Yarın sabah 9.20 geçe falan Ben de kendi tahminimi yazacağım [emoji846]