Maaşına %50 zam alan memnun ur mu?
Hayır.
Çünkü gerçek enflasyonun altında.
Mevduata %50 faiz alan memnun olur mu?
Siz söyleyin.
Printable View
Maaşına %50 zam alan memnun ur mu?
Hayır.
Çünkü gerçek enflasyonun altında.
Mevduata %50 faiz alan memnun olur mu?
Siz söyleyin.
tamam aylık %5 enflasyon varda adam bankadan o kadar para alıcak...
6 milyon evim var aylık bankada olsa 250,000 getirisi var sorgulamasına girmiyecek mi?
Bakalım zaman gösterecek...
jeton yeni düştü...
lannn benim oturdugum evin 200,000 getirisi mi var maddi olarak... :)
ben başkasına diyorumda ama kendi evinede hesap yapmazsın... :)
hadi borsa likit çıkıp mevduata geçilir, fakat milyonlarca tlye tek seferde satılan, piyasasi dar içinde kiracı v..b gibi durumlar olan bir varlığı sürekli faiz artığında sat, sonra alttan al. böyle bir mantık yok. hesap yapmayı bırakın, benzer mantıkla maaşınızla hiç yiyip içmeden mevduata koyarsanız seneye %50 fazlasını alırsınız.
mesela arabanızı satar, çocuğu özel okuldan alır hepsini koy mevduata oh ne güzel.
Geçtiğimiz yıllarda peşin parayı elde tutup kredi ile ev alanlar hem kiradan kurtuldular hem de şimdi anaparanın faizi ile konut kredisini rahatça ödeyecekler. Tabi ki bu faizler uzun süre bu seviyede kalmayacak ama bunu başarabilenleri tebrik ediyorum.
Politikanın ne kadar süreyle uygulanacağına bağlı olmak üzere emlak için olumsuz. İhtiyacı olan mecbur fiyat kıracak.
Tabi ki benim merak ettiğim Faiz hassasiyeti olanlar ne yapacak. şu anda alternatifleri oldukça azaldı.
keçiören meteoroloji de eski bir dairemi satayım istedim. Üzerine nakit ekleyerek yeni binadan 2+1 alacağım. Zaten zor olan müşterinin şartlarını hafifleteyim diye Emlakçı komisyonu ödemesin amacıyla kendim ilan verdim. Telefonu açmaya korkar oldum. Artık bilinmeyen - kayıtlı olmayan aramalara cevap vermiyorum.
ne kadar kafadan kırık insan varmış. Kimisi sadece sinir bozmak, kimisi '' müşteriyle nasıl uğraşıldığını görün de emlakçının komisyonuna laf etmeyin '' havasını vermek için arıyor. Onlarca mesajı da engelledim artık. Zaten bu kadar kelepir fiyata bile satılmayan mal artık seçim sonuna kadar gitmez. Piyasa çok durgun, bitik. Konumu- fiyatı kelepir olanlar bile zor gider olmuş.Oysa faiz artışı yalan. Seçim bitsin eski tas eski hamam olur.
6 milyona ev alıp 25,000 lira aylık kira (10 yıllık zoraki evlilik ve %25 dayatması)
6 milyon mevduat 250,000 lira aylık getiri... ( 1 yıllık evlilik )
1 yıl sonra evin değeri 9 milyon olursa risksiz getiriyle başabaş gelir...
sizce olur mu?
kritik soru burda?
Bu tür hesapları en son özgür demirtaş yapıyordu. Fena patladı.
Bir de forumda "ev almak yerine o parayı borsada milyon yaptım" diyen biri vardı.
Çok değil bir iki ay sonra "evler milyon olmuş yaa" diye isyan ediyordu.
Enflasyon algıları bozar.
Üçü de %100 artsa bile, aldığınız maaş zammını hep düşük, yatırımınızı hep karlı, alacağınız ürünü ise hep fahiş fiyatlı sanırsınız.
Maaşınızın daha fazla artması gerektiğini, alacağınız ürünün ise artMAması gerektiğini savunursunuz.
Ama ikisi de artar.
Mesela 2020 yılı asgari ücret 2000 küsür TL Şimdi 15 bin olmak üzere.
6 kat artıyor fakat yetmiyor.
Ama o zaman 600 bin olan ev şimdi 3.6 milyon olunca "vay efendim bu artış mantıksız, olmaz böyle, düşmeli"
Olur kardeşim olur. Hepsi olur. :)
6 milyonluk ev de seneye 9 milyon rahat olur, asgari ücret de seneye 20-25 bin olur, ekmek de 15 TL olur.
özgür demirtaşın patlamasındaki sebep araba hızlanırken 70-80-90-100 yaparken vitesi 3 e 2 ye düşürmek istemelerinden kaynaklandı... %80 enflasyonda %15 le para dağıttılar ne bekliyoruzki...
sonunda patladı motor....varlık fiyatları uçtu gitti...
neyse günümüzde arabanın motoruna uysun diye viteste yükseltiliyor...
70-80 yaparken viteste 3-4 çıkarıldı...
geçmişteki manzarayla karşılaşırmıyız?
yani %50 net getiri yakalanır mı emlakta emin değilim...
Siz bence duygusal düşünüyorsunuz. İnanmak istemiyorsunuz.
Tuvalet maşrapasının bile fiyatının uçtuğu ortamda, ev fiyatlarındaki artışı bir sebebe bağlayıp, bu durumun geçici olduğuna inanmak istiyorsunuz.
Oysa ki tuvalet maşrapası için kimse düşük faizli kredi vermedi.
Şu ufak ve uyduruk hoparlörün fiyatına bakın.
Bizzat kullandım. Öyle kaliteli falan da değil yani.
Bana göre tuvalet maşrapası seviyesinde bir ürün.
https://www.vatanbilgisayar.com/logi...ker-black.html
https://www.vatanbilgisayar.com/logi...ker-black.html
Tuvalet maşrapasının fiyatı niye arttı ?
Faizler %8,5 a niye çekildi ?
Yandaş müteahitlerin konut satabilmesi için olabilir mi ?
O faizler ; maşrapa fiyatları yükselsin diye düşürülmedi.
Kimse ; negatif faizlerle kredi çekip maşrapa almadı.
hoparlor, maşrapa, a-4 kagıdı vs bir yatırım aracı değildir...
ama ev bir yatırım aracıdır... maşrapadaki artış önemsizdir...
evdeki artış önemlidir...sizin mantıgınıza göre tuvalet kagıdı %100 arttı öyleyse borsada %100 artsın...evde %100 artsın...
herşey artıyor enflasyon uçtu diye borsa artmadı...
%40 artmış mesela bu sene...
faiz %50 ye çıktı diye borsa iki gündür %5 satış yedi...
şimdide diyorumki %50 net getiri olan bir garanti ürün karşısında evde %50 getirir mi?
bence zor...fakat dip not bu para poltikası sürerse dediklerim geçerlidir.....
yarın bir gün şimşeği kovup beton lobisine uygun biri gelirse yine fiyatlar uçar...
lnn topçu takımı
boook gibi para içindeyken bile nee aç gözlü çıktınızz bea,
zevzeklerr
Faizler düşmeli derken dolar bazlı % 240 faiz beklemişler 4 ayda [emoji23]
CPH1941 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Fiyatlar arttı diye ev fiyatının artmasının neresini yadırgıyorsunuz abi siz?
2+1 prefabrik alıp boş arazine kondurmak aşşa yukarı 1 milyon yutar bugün.
2+1 şehir içi eve kaça vermesini bekliyorsunuz acap.
Sene 2010
25 bin liraya araba aldım, 140 bin liraya ev aldım.
Araba 30 kat arttı diye ev 30 kat artmak zorunda mı?
Zorunda.
Elma armut da zorunda, tuvalet maşrapası da zorunda.
Onlar artmıyor, paranın değeri düşüyor.
Sen bir asansördesin, bina sabit, her şey 30 kat yükselmiyor, sen düşüyorsun.
Sent with davul & zurna, but not enough. Please read The Economy 101 :)
bsmv istisnası ilk konut hariç kaldırılmış
Çalışan emeklilere de 5000 TL verilecekmiş... diye haberler geçiyor...
CPH1941 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
kıyas yapabilmek adına ilerisi için şu iki ilanı attım bakalım arşiv olarak dursun...
aynı kat hem satılık hem kiralık...kim kime yaklaşacak...
%50 faizin piyasaya ne gibi etkisi olacak...
https://i.hizliresim.com/hz65u9d.png https://i.hizliresim.com/i8i9m8a.png
hakkaniyete uygun olsun diye en ucuz kirayla en ucuz satış rakamını aldım...
fiyata göre kira ucuz falan bilmiyorum...
https://i.hizliresim.com/4js2xvo.png
Veri ile konuşanları severim :)
En ucuz değerleri almak da bir yöntem ama ben ortalamalara daha çok güvenirim. Sizden sonra merak ettim Oyakkent için hesaplama yaptım. 3+1 daire ortalama satış fiyatı: 7.750.000 TL, ortalama kira: 26.500 TL Buna göre geri dönüş: 24,37 yıl.
Ben kiraların satılıktan daha şişik olduğunu düşünüyorum ve önümüzdeki aylarda kiralıkların satılıktan fazla ''REEL'' olarak düşeceğini dolayısı ile geri dönüş süresinin artacağını iddia ediyorum. Önümüzdeki aylarda hesaplayıp görebilirsiniz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: O ev sahibine sormak zorundayım. Sende vicdan var mı?
2021den sonra ev sahiplerine garezi olan bu yönetim yüzünden 300 dolardan kiralanan evlerde kiralar 50 dolara kadar düştü. Bir arkadaşım Antalya ışıklarda geçen sene 1000tl kira ödüyordu. Hadi %100 zam yapsın bu yıl2000tl. Işıklar dediğimiz yerde arsa maliyeti daire başına 3 milyon TL. Çimento çelik maliyeti eklenince 5milyon TL. 3 dairemin 1 asgari ücret bile ödemediği ortamda ev sahiplerine kurban olsunlar.
Yaşlı ev sahiplerine; yaşlı,uğraşamaz diye 1200tl kirasina %25 zam isteyen sürüyle kiracı gördüm.
Şuan 20000tl kiradan hesapladiginiz kira 2 yıl sonra hem reel hem dolara karşı çok geriliyor. Resmi istatistik kurumunun yalan söylediği ülkeye yabancı gelmez yerli kaçar. Başınızı sokacak eviniz varsa ammmman başka ev almayın.
.
Hahahahahahha😂
Evet çok arttı ya ne demezsin.
Allah razı olsun reyisten 50.000 dolarım 10 yılda 50.000 dolar oldu.
Reyis olmasa donum gözüküyordu.
Son 2 yılda yıllık %1.5 temettü aldım yarasınnnnnn.
neden uzun vadeli konut kredisi vermiyor bankalar?
cunku
Swap limitleri asil bono piyasasini vurdu. Swap ile tl borclanan yani usd verip kisa vadeli fx swap ile hisse senedi fonlayan fon olmaz. Bu ancak cok kisa vadede cashflow mismatchi olan pozisyonlar icin kullanilir. Turk piyasasinda islem yapan hisse fonlari dovizi bozar, tlyi alir sonra da cikarken spotta posizyonunu kapatir. Burada asil milyarlarca dolarlik ticket ile 3-7 yil vadeli asset swapla tl yaratip tl cinsi bonolara yatirim durdu. Neden bankalar uzun vadeli kredi vermek istemiyor, neden fonlama maliyeti buralarda cevabi bu. Swap piyasasini kapatinca bankalarin uzun vadeli konut kredisini hedge etmesini engellediler. Bonodaki yabanci oranina bakin, hisse senedinde trade icin gelirler. Ama asil bonoda yabanci gelmezse kaynak darligi devam eder. 2002-2016 arasi hadi 2018e kadar uzatalim, bonodaki yabanci yatirimci oranina yaklasmadan piyasa normalize olmaz. Bu arada spottaki bu spread ile 100 milyon usd posizyonu burada acmaya deger mi? O bambaska konu.
7.750.000 liraya 26.500 kira az.
Ya da kiraya göre fiyat çok.
Çeliktepede 3.5 - 4 milyona 20 bin kira alınıyor.
Rezerv alan ya da Kentsel Dönüşüm Kanununa hızlıca devam edelim. Bakmayın siz sarı muhalefet partilerinin konuyu yok saymalarına. Bu yasa Türk Milletini mülksüzleştirme yasası. Şimdi öncelikle bunlar: ‘burası rezerv’ deyip, sizi mahalleden çıkarabiliyorlar, ama hukuka uygun hale de getirmek ve davayı kaybetmeniz için özel bazı maddeler de hazırlamışlar. Yani zaten sizi istedikleri yerden atarlar, ama böyle bazı özel maddeler de ayrıca düzenlemişler. Mesela Ek madde 1, çok ilginç. Kısaca diyor ki; gündelik hayatı bozacak bir durum olursa veya hasarlı ya da imardan izni tam olmayan yapı olursa, orayı riskli ilan edebilirlermiş ve size: ‘hadi çık git bu evden’ diyeceklermiş. Bir tane emsal mahkeme kararı var. Bir yerde terör olaylarından dolayı güvenlik ve kamu düzenini sağlayamıyoruz diye orayı riskli alan ilan edip, milletin evlerini yıkmışlar. Vatandaş, dava açmış ve mahkeme de kamu düzeni vs. var diye davayı reddetmiş. Haliyle vatandaş da evinin yıkılmasını durduramamış. Size söyledim, hukuki kılıfların hepsi bir bir hazır, hiç öyle ‘Beni evimden işyerimden çıkartamaz, yıkamaz’ filan demeyin. Her konuya göre plan yapılmış. Uyan Türk Halkı!
https://twitter.com/umitozdag/status...15151436042727
Hadi oradan ümit!
Sen başa gelsen yapacağın şey yine aynı.
Dakika 5:30 - 6:00 civarı dönüşüm konusu başlıyor
Dakika 7:20'de "sur içini boşaltacağız" diyor.
Ümit eski bizans'ın olduğu bölgede yaşayanları nereye sepetlemeyi düşünüyor acaba?
İstanbulun nüfusunu 10 milyona indirecekmiş.
Mülteciler giderse zaten 15 milyona düşecek diyor dakika 8:40'ta.
O zaman 15'ten 10'a düşerken 5 milyon TÜRK nereye gidecek.
Gönüllü mü gidecek?
Zorla mı gidecek?
Nüfusun üçte biri giderse, evlerin üçte biri boş kalacak demektir. O evlere ne olacak. Kim oralara çökecek?
Sen de bırak bu muhalif ağızları britiş.
Boş yere sayfaları çöple dolduruyorsun. Hepsi aynı bunların.
Muhaliflerin gazını alıyorlar, siz de yiyorsunuz.
"Yanlışlıkla" iktidara gelirlerse de yapacakları işler akp'den farksız olacak.
https://youtu.be/ogsuYIsR6YE?si=X5zNRxdg_awTDmLt
peki jozi.
İstanbulun nufusu azalacak diye ödü kopuyor
Ya sabır..
Barınamayan s gitsin diyorum, "istanbul babanın malı mı, sen kimi kovuyorsun" diyorlar.
Akp çürük evlerdeki kişileri şehir dışına atacak diye kendileri ortalığı ayağa kaldırıyorlar.
"Aynısını muhalefet de yapar" diyorum, "istanbulun nüfusu azalacak diye ödün kopuyor" diyorlar.
Arkadaş, iki mesaj önce kentsel dönüşüm kanununu eleştiren sen değil miydin?
Aynısını ümit de yapacak diyorum, nesini anlamadın?
Kafan arada gelip gidiyor heralde. :)
Aqp nin kentsel dönüşümden ne planladığını bilmiyormuş gibi davran kanka