Bebeğim herkesi kendin gibi sanma sen kimin paralı meleğisin , bilgi yok zeka yok mantık yok anca grup gruptan gruba platformdan platforma gezer dolaşır kendi hatasını başkasına yükler hep mazlum hep haklı hep hakkı yenen garip zavallı :)
Printable View
bebiş zorunamı gitti ? kendin yazınca ne güzel değilmi biri sana yazınca kim yapıyorsa allah belasını versin
o zaman şöyle sonuçlandıralım kim kime durduk yerde sadece onaylamadığı şeyleri yaazdığı için paralı eleman vs diye iftira atıyorsa allah tanrı rab tengri vs belasını versin ok mi
yüzsüz deyince aynaya bak diyecem ama göremeyeceksin :)
bebiş 1 kelime bilgi yazmışlığınız yok şuraya gelen 3-5 lavuk aynı cümleleri yazıp duruyor tahmini 1000-50.000 hisse vardır sırf hava gazı arada trollemeye
ben niye düştü niye çıkması lazım her şeyi yazıyorum ama paralı eleman oluyorum :)
laf söyleyincede amca amca tarık abi topumu patlattı oluyor bu mantıklımı
sen her boku yap söyle cevap gelince yok
cahil müptezelsiniz 1 kelime bilgi yok mantık yok anca 60 tavan , hadi tavanlar olmasın :)
zarardan kurtarması için 5 değil 10 değil 15 değil 60 tavan olmalıymış.. o tavanları dörtgözle bekliyoruz... :yahoo::yahoo::yahoo:
Aidiyeti güçlensin diye kurum çalışanlarına hisse verip daha ilk günden yüzde 4 kitlemek :) bu Sami ve öme ikilisi gerçekten çok komikler. Keşke şirket filan kurmak yerine hünerlerini şov dünyasında gösterselerdi. Bugünkü parasal çöküşümüze üzülemedim bile o kadar ironik bir durum oluştu. Yarın artık şirketteki herkes aşkla şevkle çalışır. Nasıl bir yönetimle muhatap olduklarını çok daha iyi görürler.
Kerizma senin soytarılığını 100 tavan bile değiştirmez. Sen patron soytarısısın.
Aidiyet gelişsin diye verilen lotlarda kayıp doludizgin devam ediyor. Hisseler devredildikten sonra tek bir gün bile artı göstermedi sami&Ömer ikilisi. Şu an ne aşkla şevkle çalışıyordur bütün şirket hayal edemiyorum :))). Borsa tarihinin en büyük absürtlüklerini yaşattınız binlerce yatırımcıya ama şu sonuncusu en komiği en absürtü en saçmasıydı herhalde. Teşekkürler kontür. JCR da kredi notunu düşürmüş. Bazı borçlanma yöntemlerinde direk bb(spekülatif) yatırım yapılamaz notu düşülmüş. Allah hepimizi tez zamanda bu bozgunculardan kurtarsın başta da şirket çalışanlarını.
O çok övdüğünüz vizyoner süper kahraman ceonuz emkelin piyasa değerini kontr üzerine çıkardı. Siz övmeye devam edin. Depolama uydu filan milleti kandırmaya devam edin. An itibariyle kontrolmatik iştiraki emkel 403 milyon dolar. Şirketin kendisi 401 milyon dolar. Arçeliğin koç holdingten daha yüksek piyasa değerine sahip olması gibi birşey. Sanırım dünyada eşi olmayan bir olaya şahit olduk. İşte böyle manüpilasyoncu bir adamı övüp binlerce insanın kanına giriyorsunuz.
Sami fanlarının sesi kesilmiş. Tarihe not düşeyim. Emkel piyasa değeri şu an kontrolmatiğin 2 milyar TL üzerinde seyrediyor. Satın aldığı holdingin iştiraki olan şirket şu anda holdingin kendisinden tam 2 milyar daha yüksek piyasa değerine sahip oldu. İşte kurumsallık işte cesaret işte feraset :). Kurum aidiyeti için 27-28 liradan şirketteki çalışanlara verilen hisseler de yğzde 15ten fazla değer kaybetti. 23.88e satılıyor an itibariyle. Bedelliden sonra kimbilir nerelere sürüklenecek. Rezil firma rezil yönetim. Her türlü alaverenin dalaverenin döndüğü bir şirket. Yazıklar olsun
Hahahha mükemmel. Haklı tabi. Artık büyük abi emkel. Piyasa değeri yüksek olan o. Depo pomega uydu uçurduk diye milleti yönlendir. Hergün tvlere çık insanları kandır. Sosyal medyadan milleti inandır. Sonra ky kafeslenince ceketini al yan daireye geç. Türkiye'de borsa enayiliktir. Bu tosun paşalara para bağlamak da bizim imtihanımızmış maalesef.
yorumları arada okuyorum bazı arkadaşların kafa ciddi gitmiş
emkel kont kıyaslayan hala sami vs suçu atanmı dersin kont borç mevzunun yanısıra
teknoloji ve enerjide sektörel sıkıntı var
smart güneş 2023 85 görmüş şimdi 28 tl
mia 80-43 nakit akışı borç durumu oldukça iyi
yeo 68-36
bunların içinde favök ciddi manada arttıran kontrolmatik onunda borç mevzu var
hisse sattı hisse sattı diye yazan zavallılar şirketin kredi notu bbb inmiş bu notla yurt dışı tahvil ihracı zor ve yüksek fazili olur
bende yanlış yaptı diyorum (zamanında döviz krediye dönmemesi borç vadesi,2024 yada 2025 başı yüksek bedelli yapmaması vs onlarca kez yazdım) ama şuan yaptığı hise satışı vs doğru karar bu hisseleri satıp şirkete koymasa durum çok daha kötü olurdu
***yükselme için varlık satışı
**yüksek bedelli
*projelerden yüksek kar
bu 3 gerekli
***kont sektörden ayrı favök artışı olduğu zaman borç sarmalına takıldı,yani tam yatırımlar olgunlaştığı zaman bu borç vade, borç yapısı sürdürülebilir olsa su içinde 60-80 var
Kımsenın bılmedıgı sıkıntılı bır surecın ıcıne gırdı.
Bakalım kurtarabılecekmi o süreci
Bir nebze atlattı ama tam değil
Botaş dersem eger carızma anlar
Basra CPF E-House shipment is underway! "We have officially started the shipment of our integrated, four-module E-House a 500 m² solution developed for the CPF of the plant with a daily capacity of 120,000 barrels. In parallel, four additional local E-Houses designed for different points across the site are also on their way. Our teams are on the ground to ensure smooth delivery and seamless integration for uninterrupted operations."
Projenin İçeriği
Basra CPF (Central Processing Facility) petrol/gaz tesislerinin kalbinde yer alan bir altyapı.
E-House (Elektrik Evi) yüksek gerilim ekipmanlarının, kontrol sistemlerinin ve elektrifikasyon çözümlerinin yerleştirildiği modüler bir yapı.
Buradaki 4 modüllük, 500 m²lik çözüm büyük ölçekli bir enerji altyapısı projesine işaret ediyor.
Ayrıca 4 ek lokal E-House da gönderiliyor sadece merkezi tesis değil, sahadaki diğer noktalarda da elektrik altyapısı Kontrolmatik tarafından sağlanıyor.
Kontrat Açısından Önemi
Bu teslimat, daha önce imzalanmış ve gelir kayda dönüşmeye başlayan bir kontratın somut aşaması.
Şirketin EPC (Engineering, Procurement, Construction) gelirlerinin önemli kısmı böyle büyük ölçekli enerji projelerinden geliyor.
Basra gibi bir sahada çalışmak, uluslararası referans projesi anlamına geliyor. Bu, ileride Irak ve benzeri bölgelerde yeni kontratlar için güçlü bir referans olacak.
Teams on the ground ifadesi, Kontrolmatikin sadece üretim değil, saha entegrasyonunu da üstlendiğini gösteriyor bu da kontrat kapsamının genişliği ve kârlılığı açısından olumlu.
Finansal Etki
Bu tip projeler genelde on milyonlarca USD değerinde oluyor.
Tek seferlik bir satış değil, aynı zamanda bakım, yedek parça ve ileride modernizasyon için de gelir yaratabilir.
2025 ve 2026 hasılatına doğrudan katkı verecek.
Stratejik Katkı
Petrol & Gaz dikeyinde güçlü bir referans enerji geçişine rağmen, bu sektör hâlâ devasa yatırım bütçelerine sahip.
Şirketin “sadece savunma veya enerji depolama değil, aynı zamanda petrol & gaz elektrifikasyon altyapısı†alanında da iddialı olduğunu gösteriyor.
Yurt dışındaki güvenilirlik algısını güçlendirecek.
Kısaca:
Bu kontrat, Kontrolmatik için hem gelir kaynağı hem de uluslararası prestij anlamına geliyor. 2025–2026 finansallarına pozitif katkı sağlayacak, ayrıca Orta Doğudaki yeni projelerin kapısını açacak bir referans niteliğinde.
Enerji Günlüğü - *Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik AŞ, Mart ayında duyurduğu ve Türkiye'nin enerji*altyapısını güçlendirme hedefi doğrultusunda kritik öneme sahip olan Adapazarı*Kompresör İstasyonu Projesi Yapım İşi ihalesi ile ilgili son gelişmeyi duyurdu. Boru Hatları ile*Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) tarafından düzenlenen ve 2 milyar 974 milyon TL bedelle kesinleşen ihalede*bugün itibariyle sözleşme imzalandığı açıklandı.Açıklamada projenin, Türkiye'nin doğal gaz*iletim sisteminin kapasitesini ve verimliliğini artırarak, enerji arz*güvenliğine katkı sağlamayı amaçladığı belirtilerek, “Kontrolmatik Teknoloji olarak,*mühendislik kabiliyetimiz ve teknolojik altyapımızla, projenin başarıyla tamamlanması*için gerekli tüm hazırlıklara başlamaktayız†denildi. Kaynak: Kontrolmatik, BOTAŞ ile 2,97 milyar TLlik sözleşme imzaladı
Bu ihale, Kontrolmatik’in büyük ölçekli enerji altyapı projelerine girme kapasitesini teyit ediyor.
Ciroya önemli katkı yapacak olması (şirketin son 12 aylık cirosunun yaklaşık %30 una denk geldiği belirtiliyor) şirketin büyüme potansiyelini artırıyor.
Ayrıca bu iş, şirketin mühendislik + saha kurulum kabiliyetini, teslimat kapasitesini de göstermesi açısından referans olur.
Kontrolmatik ile BOTAŞ arasında iş birliği bundan sonra şu şekillerde devam edebilir:
Yeniden İşbirliği / Ek Projeler
BOTAŞ ın doğal gaz iletim ağını genişletme planları varsa (yeni kompresör istasyonları, hat iyileştirmeleri, bakım-onarım işleri), Kontrolmatik bu projelere aday olabilir.
Elektrifikasyon ya da enerji verimliliği odaklı projelerde (örneğin atık ısı geri kazanımı, kontrol ve otomasyon sistemleri, dijital izleme/yönetim sistemleri) ortaklık olabilir.
Teknoloji ve Hizmet Alanlarında Genişleme
Kontrolmatik, BOTAŞ için sadece EPC (inşa + kurulum) değil, bakım, izleme sistemleri, otomasyon, SCADA sistemleri gibi daha sürekli gelir getiren hizmetlerde faaliyet gösterebilir.
Ayrıca çevrim-dışı (offline) değil, çevrim-içi (online) izleme, IoT tabanlı sensör sistemleri ile doğalgaz akış, basınç, kaçak tespiti gibi alanlarda kontratlar alınabilir.
Finansman / Vadeliizasyon
Bu tür büyük kamu ihaleleri genelde uzun ödeme vadelerine sahiptir; Kontrolmatik, bu tür projeleri kazanırken ödeme vadeleri, avans oranları, finansman yapısı gibi koşulları iyileştirebilir.
Ayrıca garanti, performans garantisi, bakım garantisi gibi ekstra yükümlülükler olabilir; bunlara hazırlıklı olmak gerekir.
Riskler ve Potansiyel Sorunlar
Projelerin teslim süreleri, maliyet aşımı riski ve finansman giderleri şirketin nakit akışını zorlayabilir.
Döviz, hammadde ve işçilik maliyetleri yükselirse kârlılık beklenenden düşük olabilir.
İhale şartları, teknik şartnameler ve yerel/regülasyonel risklerin uyumluluğu önemli.
Kontrolmatikin Yapması Gerekenler
Projeyi zamanında ve bütçesine uygun şekilde teslim ederek referans başarısını pekiştirmek.
Maliyet kontrolü, özellikle lojistik, işçilik, malzeme tedariki konularında dikkatli planlama yapmak.
Finansman maliyetlerini minimize etmek; ödeme vadeleri, avanslar konusunda müzakere gücünü kullanmak.
Operasyonel ve teknik riskleri önden görebilmek için saha denetimi ve proje yönetim kabiliyetini güçlendirmek.
KAP: KONTR [ ] KONTROLMATİK TEKNOLOJİ ENERJİ VE MÜHENDİSLİK A.Ş. Özel Durum Açıklaması (Genel)
Orjinal Link:
https://www.kap.org.tr/Bildirim/1490717
Dosyalar:
Özel Durum Açıklaması (Genel) 2025-09-18
Dil Seçimi
Dil seçimi
Türkçe
İngilizce
Yapılan Açıklama Güncelleme mi? Hayır (No)
Yapılan Açıklama Düzeltme mi? Hayır (No)
Konuya İlişkin Daha Önce Yapılan Açıklamanın Tarihi -
Yapılan Açıklama Ertelenmiş Bir Açıklama mı? Hayır (No)
Bildirim İçeriği
Açıklamalar
Açıklama Plan-S
iştiraki Connecta, Türkiye'nin İlk LEO Uydu Operatörü Lisansını Aldı:
Plan-S Uydu ve
Uzay Teknolojileri A.Ş.'nin bağlı ortaklığı Connecta İletişim Hizmetleri A.Ş.,
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 17.09.2025 tarihinden
itibaren geçerli olmak üzere Uydu Haberleşme Hizmetleri (UHH) yetkilendirmesi
almıştır.
Bu
yetkilendirme ile Connecta; tamamen kendi bilgi birikimi ve kaynaklarıyla
geliştirdiği LEO (Yakın Dünya Yörüngesi) uydularından oluşan Connecta IoT
Network takım uydusu aracılığıyla, Türkiye'de IoT haberleşme hizmetlerini
sunmaya başlayacaktır.
Halihazırda 12
uydudan oluşan takım uydu filosunun, önümüzdeki dönemde 200 uyduya ulaşarak
küresel kapsama alanı sağlaması hedeflenmektedir.
Alınan bu
lisans:
Türkiye'de bir
LEO uydu operatörüne verilen ilk yetkilendirme olması bakımından önem arz
etmektedir.
Connecta'nın
küresel pazarlarda IoT haberleşme hizmetleri sunma yolundaki stratejik konumunu
güçlendirmekte ve katalizör etkisi yaratmaktadır.
İşbu özel
durum açıklaması Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanmış olup, her iki metin
arasında herhangi bir farklılık olması halinde Türkçe metin esas kabul
edilecektir.
Ne Oldu?
Plan-Sin iştiraki Connecta, BTKdan Türkiyenin ilk LEO (Low Earth Orbit) uydu operatörü lisansını aldı.
Connecta, kendi geliştirdiği IoT uydu ağı (Connecta IoT Network) üzerinden haberleşme hizmeti sunabilecek.
Şu an 12 uydu var, hedef 200 uydu ile küresel kapsama.
Ne Anlama Geliyor?
Stratejik Önemi
Türkiyede ilk ve tek lisanslı LEO uydu operatörü sektörde tekel konumunda.
Bu lisans, Connectayı sadece Türkiyede değil, küresel pazarda da daha görünür kılacak.
Savunma, enerji, ulaştırma, tarım gibi sektörlerde IoT haberleşme altyapısında büyük talep olabilir.
2Finansal Potansiyel
IoT uydu haberleşmesi abonelik bazlı, düzenli gelir modeli (telekom operatörleri gibi).
Küresel IoT uydu pazarı önümüzdeki 5 10 yılda milyarlarca dolara ulaşacak.
Eğer 200 uydu hedefi gerçekleşirse, Connecta bölgesel değil küresel oyuncu olur.
3 Kontrolmatik e Etkisi
Kontrolmatik enerji + savunma + uzay üçlüsünü aynı potada toplaması, yatırımcı algısında teknoloji şirketi değerlemesi yaratır.
Uzay teknolojilerinde yerli & milli kabiliyet → stratejik sektörlerde devlet destekleri ve olası kamu kontratları anlamına gelir.
Bu lisans, Plan-Sin değerini ve dolaylı olarak Kontrolmatikin piyasa değerini yukarı taşır.
Riskler
200 uyduya ulaşmak için yüksek sermaye ve yatırım gerekecek → borç veya yeni ortaklık ihtiyacı doğabilir.
Küresel rakipler (Starlink, OneWeb vb.) çok güçlü rekabet kolay olmayacak.
Ticari başarı için sadece teknoloji değil, iş modeli ve müşteri edinimi de kritik.
Sonuç
Bu lisans, Kontrolmatikin sadece enerji ve EPC şirketi değil, Türkiyenin ilk LEO uydu operatörü sahibi teknoloji şirketi olduğunu resmileştirdi.
2026 2027de finansal tablolarına doğrudan büyük katkı henüz gelmeyebilir ama orta uzun vadede (2028+) bu iş, şirketin piyasa değerinde çarpan etkisi yaratacak.
Çarpan Etkisini Belirleyen Faktörler
Pazar büyüklüğü: Küresel IoT uydu pazarı 2030 a kadar 10 15 milyar USD büyüklüğe ulaşacak (Starlink, OneWeb, Iridium vb. oyuncuların yanında yerli alternatif olma fırsatı var).
Tekel avantajı: Türkiye de ilk ve tek lisanslı LEO uydu operatörü rakipsiz konum, devlet destekleri olasılığı yüksek.
İş modeli: Abonelik + bağlantı başı gelir telekom gibi tekrarlayan gelir yaratır.
Yatırım maliyeti: 200 uydu yüz milyonlarca USD yatırım gerektirir. Bu, özkaynak/borç yapısını etkileyecek.
Olası Çarpan Etkisi (Senaryolar)
Senaryo Çarpan Etkisi Açıklama
Kısa Vadede (2025 2026) 1,1x 1,3x Piyasa daha çok beklentiyi fiyatlar. Henüz gelirler sınırlı olur.
Orta Vadede (2027 2028) 1,5x 2,0x 50 100 uydu aktif olursa, abone gelirleri başlamış olur. Şirket, EPC + enerji + uydu telekom olarak değerlenir.
Uzun Vadede (2029 2030) 2,5x 3,0x 200 uyduya ulaşılıp küresel kapsama sağlanırsa, Kontrolmatik in piyasa değeri bugün sadece EPC/enerjiyle hesaplanan değerinin birkaç katına çıkabilir.
Özet
Connecta nın lisansı şimdilik beklenti bazlı çarpan etkisi yaratır: ~%20 30 ek prim (1,2x).
2027 den itibaren gerçek nakit akışları gelirse 2x çarpan.
2030 a doğru tam uydu filosu kurulduğunda 3x çarpan bile mümkün.
Yani bu lisans, Kontrolmatik i klasik EPC şirketi olmaktan çıkarıp, enerji + savunma + uzay/telekom üçlüsünde konumlandırıyor. Bu da orta uzun vadede piyasa değerinin katlanması anlamına gelebilir.
Satmayacağım dediği halde sattı.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Sev dedim de sevmedi
Bana boyun eğmedi
Ölüyorum dedim de
Bir öpücük vermedi
Sararmışım solmuşum
Ben güzele vurulmuşum
Kuş dili bilmez iken
Şimdi bülbül olmuşum
Vay be
Her daim hayal ederim
Belki bir gün sevgilin olurum
Aşkımda inat ederim
İstemesen de seni bulurum
Böyle teessüf ederim
Gel dedim de gelmedi
Öyle orda bekledi
Seviyorum dedim de
Yüzüme baktı esnedi
Yanmışım kül olmuşum
Ben güzele tutulmuşum
Üzüm ne bilmez iken
Şimdi şarap olmuşum
Vay be
Her daim hayal ederim
Aşkımdan inat ederim
İstemesem de seni bulurum
Her daim hayal ederim
Aşkımdan inat ederim
Ve ben teessüf ederim
Nazlı güzel zor olur
Uzun ince bir yoldur
Gel de gör şu kalbimi
Lafta seven çok olur
Baharı yok bu kışın
Kafesi yok bu kuşun
Yaktı kül etti beni
İnsafı yok bu kızın
Vay be
Her daim hayal ederim
Aşkımdan inat ederim
Her daim hayal ederim
Aşkımdan inat ederim
Ve ben teessüf ederim
1. Türkiye İçin Stratejik Bir Adım
Connectanın BTKdan aldığı ilk LEO uydu operatörü lisansı, Türkiyede yerli ve milli imkanlarla geliştirilen bir takım uydu ağı üzerinden haberleşme hizmeti verilmesinin önünü açıyor. Bu, telekomünikasyon bağımsızlığı, ulusal güvenlik, teknoloji ihracatı gibi kritik konular açısından stratejik bir kazanım.
2. LEO Uydularının Avantajları
LEO (Low Earth Orbit) uydular, GEO (Jeosenkron) uydulara göre çok daha düşük irtifada döndükleri için:
Düşük gecikme süresi (latency),
Daha düşük güç tüketimi,
Kapsama alanında esneklik gibi avantajlara sahip.
Bu da özellikle nesnelerin interneti (IoT) gibi düşük bant genişliği ancak yüksek kapsama gerektiren uygulamalar için ideal bir altyapı sağlıyor.
3. Connectanın Hedefi Büyük
Halihazırda 12 uyduluk filo, ticari bir hizmet başlatmak için yeterli bir çekirdek yapı sunuyor.
200 uydu hedefi, şirketin sadece Türkiyede değil küresel ölçekte bir oyuncu olmayı hedeflediğini gösteriyor.
Bu da Connectayı, Starlink (SpaceX), OneWeb gibi küresel LEO oyuncuları ile aynı ligde yarışmaya hazırladığını gösteriyor.
4. Yerli Teknoloji ve Ekosistem İçin Kaldıraç Etkisi
Connecta'nın bu adımı:
Türkiye'deki uzay girişimciliğine cesaret verici,
Üniversiteler, Ar-Ge merkezleri ve yan sanayi için yeni fırsatlar yaratıcı,
Yazılım, donanım ve uydu üretiminde yerli know-howı teşvik edici bir gelişme.
5. Potansiyel Riskler ve Zorluklar
Uydu sayısının artmasıyla birlikte uzay trafiği yönetimi ve çarpışma riskleri,
Frekans tahsisleri ve uluslararası regülasyonlarla uyumluluk,
Küresel rekabette fiyat/performans avantajı yaratma zorunluluğu da bu sürecin dikkatle yönetilmesi gereken tarafları.
Sonuç:
Connectanın BTKdan aldığı bu yetkilendirme, Türkiyenin uzay ve haberleşme vizyonunda yeni bir çağın başlangıcı olabilir. Bu tür projeler, sadece ticari değil, aynı zamanda teknolojik, stratejik ve milli değerler açısından da büyük önem taşıyor.
Bu adım doğru stratejilerle desteklenirse, Türkiye'nin kendi küresel haberleşme altyapısını kurması ve ihraç etmesi hayal olmaktan çıkabilir.
Connecta gibi LEO (Low Earth Orbit - Alçak Dünya Yörüngesi) uydular aracılığıyla IoT (Internet of Things) ve haberleşme hizmetleri sunan, benzer modelle çalışan dünyadaki önde gelen şirketlerden bazılarını aşağıda:
Dünyadan Benzer Örnekler
1. Starlink (SpaceX ABD)
Kuruluş Amacı: Küresel internet erişimi sağlamak (öncelikle genişbant)
Uydu Sayısı: +5.000 aktif LEO uydu (dünyanın en büyük LEO takımyıldızı)
Hizmet Türü: Bireysel internet erişimi
Not: IoT değil, doğrudan internet hizmeti veriyor; ancak altyapı, IoT ye de entegre edilebilir.
Önem: Dünyanın en büyük LEO uydu ağı, küresel pazarda hâkim güç.
2. OneWeb (İngiltere/Hindistan ortaklığı)
Kuruluş Amacı: Geniş bant internet erişimi
Uydu Sayısı: Yaklaşık 600 LEO uydu
Hedef: Kırsal ve bağlantısız bölgelere bağlantı sağlamak
Durum: Hindistanın Bharti Group ve Eutelsat ortaklığı ile büyüyor
3. Swarm Technologies (ABD Spacein alt şirketi)
Uzmanlık: IoT haberleşmesi
Uydu Sayısı: ~150 küçük (pico) uydu
Hizmet: IoT cihazları için düşük bant genişlikli, düşük maliyetli uydu bağlantısı
Not: Özellikle sensör verileri, tarım, enerji sektörü gibi IoT ağırlıklı alanlara odaklı
4. Astrocast (İsviçre)
Uzmanlık: IoT uydu haberleşmesi
Uydu Sayısı: 18+ nanosat (CubeSat)
Hedef Kitle: Tarım, lojistik, denizcilik, enerji gibi sektörler
Not: Düşük veri trafiği olan, uzak bölgelerdeki cihazlar için uydu tabanlı veri aktarımı
5. Hiber (Hollanda)
Hizmet: Küresel IoT haberleşme
Uydu Sayısı: Birkaç nanosat üzerinden hizmet
Odak: Uzak bölgelerdeki IoT cihazlarını düşük maliyetle bağlamak
Not: Hükümet destekli projelerde aktif, enerji ve çevre izleme alanlarında yoğun
6. Kepler Communications (Kanada)
Uydu Sayısı: ~20+ (geniş bant IoT ve veri aktarımı odaklı)
Odak Alanı: Endüstriyel IoT, veri yoğun uygulamalar, uç nokta cihazlar
Not: Küresel veri aktarımı için yeni nesil M2M (machine-to-machine) çözümleri sunuyor
Genel Karşılaştırma:
Şirket Hizmet Türü Uydu Sayısı IoT Odaklı mı? Not
Connecta (Türkiye) IoT haberleşme 12 (hedef: 200) Yerli üretimle kurulan ilk LEO operatörü
Starlink Genişbant internet 5.000+ (şimdilik) Küresel en büyük LEO ağı
OneWeb Genişbant internet 600+ Avrupa-Hindistan ortaklığı
Swarm IoT 150+ Düşük maliyetli IoT bağlantısı
Astrocast IoT 18+ Enerji, tarım gibi sektörlere yönelik
Hiber IoT ~4 Çevre ve enerji odaklı IoT
Kepler IoT + Veri 20+Endüstriyel IoT
Sonuç:
Connecta, bu listedeki şirketler gibi LEO tabanlı, IoT haberleşme hizmeti sunan bir oyuncu olarak, Swarm, Astrocast, Hiber gibi şirketlere benzeyen bir yapıda.
Fakat yerli üretimle geliştirilen uydu altyapısı ve BTKdan alınan ilk LEO lisansı ile Türkiyede bir ilk ve öncü konumda.
Küresel pazarda rekabet edebilmesi için:
Uydu sayısını hızlı artırması,
Uygun maliyetli ve güvenilir veri bağlantısı sağlaması,
Yerel/uluslararası IoT çözümleriyle entegrasyonu artırması
gerekiyor.
Bu şirketler gerçekten para kazanıyor mu?
Cevap: Bazıları kazanmaya başladı, bazıları hâlâ yatırım sürecinde.
Bu alandaki iş modelleri genellikle uzun vadeli ve yüksek sermaye gerektiriyor.
1. Starlink (SpaceX) Kazançlı hale geldi
2023 sonu itibariyle Starlink, yıllık $1.4 milyar gelir elde etti.
2024'te kâra geçtiği Elon Musk tarafından da doğrulandı.
Başlangıçta büyük zarar etti, ancak küresel ölçek ve kullanıcı sayısı (2M+) sayesinde toparladı.
Ama unutma: Starlinkin arkasında SpaceX gibi dev bir finansal altyapı var.
2. Swarm Technologies Küçük ölçekte sürdürülebilir
Düşük maliyetli IoT bağlantısı sunuyor (yıllık abonelik $60 civarı).
Çok düşük maliyetli uydu üretimi (CubeSat) ile operasyon maliyetini kısmış durumda.
2021de SpaceX tarafından satın alındı bu, teknolojisinin değerli olduğunu gösteriyor.
Büyük kar etmesi değil, stratejik teknoloji sağlayıcısı olması önemliydi.
3. OneWeb Hâlâ yatırım aşamasında
2020de iflas etti, sonra Hindistanın Bharti Group ve Eutelsat tarafından kurtarıldı.
Uydu başına yüksek maliyet ($1 milyon), lansman giderleri çok fazla.
Henüz kar edemiyor, altyapı tamamlandıkça gelir modelleri oturmaya başladı.
4. Astrocast Erken aşama, büyümeye çalışıyor
2023 itibariyle halka açıldı (Euronext Growth).
Finansal tablolarına göre hâlâ zarar ediyor, ama gelirleri artıyor.
Küçük işletmeler ve endüstriyel müşterilere abonelik modeliyle hizmet veriyor.
5. Hiber Gelir var, ama sınırlı
AB fonları ve kamu destekleriyle ayakta kaldı.
Kâr değil ama sürdürülebilir iş modeli hedefliyor.
Birkaç uydu ile operasyon yürütüyor, IoT sensörleri üzerinden veri topluyor.
Connecta Ne Yapmalı?
Connecta gibi bir şirketin kar etmesi için:
Uydu maliyetlerini düşürmesi (CubeSat veya yerli üretim avantajı),
Sabit abonelik gelirleri oluşturması (IoT cihaz başına servis ücreti),
Sanayi ve devletle işbirlikleri kurması (enerji, tarım, ulaşım sektörleri),
Küresel pazara açılması (Afrika, Asya gibi bağlantı ihtiyacı yüksek bölgeler) gerekir.
Gerçekçi Bakış:
İlk 3 5 yıl yüksek yatırım düşük gelir dönemidir.
Sabit gelir (IoT abonelikleri), ölçeklenme ve devlet destekleri ile kârlılığa geçilir.
Bu sektör bir "maraton", sprint değil.
Bu kadar yatırım, çaba, teknoloji... Amaç ne?
LEO IoT uydu operatörlerinin (örneğin Connecta gibi) bu alana yönelmesinin birkaç ana amacı var. Aşağıda stratejik, ekonomik ve teknolojik motivasyonları
1. Bağımsız ve Kesintisiz Haberleşme Altyapısı Kurmak
Dünya genelinde hâlâ karasal şebekelerle kapsanamayan büyük alanlar var: çöller, dağlar, denizler, kırsal bölgeler.
IoT cihazlarının bu gibi alanlarda çalışması için uydu bağlantısı şart.
LEO uydular, bu boşluğu ucuz ve düşük gecikmeyle dolduruyor.
Amaç: Her yerde çalışan bir IoT altyapısı kurmak.
2. Uzun Vadeli Gelir Kaynağı Oluşturmak
IoT bağlantıları genellikle abonelik bazlıdır (cihaz başı aylık/yıllık ödeme).
Örneğin:
Tarım sensörü aylık $1
Lojistik takip cihazı aylık $3
Binlerce hatta milyonlarca cihaz bağlandığında: ciddi, düzenli bir gelir akışı oluşur.
Swarm, Astrocast, Hiber gibi şirketler bu modele oynadı (Swarm başaramadı ama modelin kendisi hâlâ geçerli).
3. Yüksek Katma Değerli Sektörlere Hizmet Verme
LEO IoT altyapısı şu sektörler için vazgeçilmez hale geliyor:
Tarım: Sulama, toprak takibi, hayvan konum takibi
Enerji: Petrol boru hatları, rüzgar santralleri, enerji üretimi
Ulaşım/lojistik: Küresel konteyner takibi, filo yönetimi
Denizcilik: Gemi izleme, açık deniz haberleşme
Savunma/güvenlik: Sınır takibi, insansız sistem haberleşmesi
Bu sektörlerin ödeme gücü yüksek yüksek kar marjı sağlar.
4. Küresel Oyuncu Olmak / İhracat Potansiyeli
LEO tabanlı IoT hizmetleri, sadece yurtiçine değil dünyanın her yerine satılabilir.
Gelişmekte olan ülkelerde (Afrika, Güney Asya, Latin Amerika) yerel şebeke altyapısı zayıf.
Uydu üzerinden çalışan IoT çözümleri bu bölgelerde altın değerinde.
5. Teknolojik Yetkinlik Kazanımı ve Know-How
Takım uydu (constellation) geliştirmek, yönetmek ve işletebilmek yüksek teknoloji ve mühendislik gerektirir.
Bu yetkinlikler:
Uydu üretim sanayisini güçlendirir,
Uzay teknolojilerinde bağımsızlığı artırır,
Savunma ve uzay sanayiine dolaylı katkı sağlar.
6. Geleceğin Şebekesi: Uydu + 5G + IoT Entegrasyonu
Gelecek 10 yıl içinde IoT cihazlarının çoğu, 5G + Uydu entegrasyonu ile çalışacak.
LEO uydular bu mimarinin olmazsa olmaz bir parçası olacak.
Bu yüzden şimdi kurulan sistemler, ilerideki büyük yapıların temeli.
Özet: Amaç Nedir?
Amaç Açıklama
Kapsama Her yerde çalışabilen bağlantı
Gelir Milyonlarca IoT cihazdan abonelik geliri
Teknoloji Yerli/milli uydu teknolojisi geliştirme
Strateji Kritik altyapılar için kesintisiz bağlantı
İhracat Gelişmekte olan ülkelere hizmet ihracı
Gelecek 5G + Uydu + IoT altyapısına hazır olmak
Gelecekte LEO uydu tabanlı IoT haberleşmesi alanında olacaklar, birkaç büyük trendin kesişiminden şekillenecek. Bu alanın önümüzdeki 5-10 yıl içindeki olası evrimi
1. LEO IoT Şebekeleri Yaygınlaşacak ama Konsolide Olacak
Bugün çok sayıda küçük oyuncu (Astrocast, Hiber, vs.) var ama hepsi hayatta kalamayacak.
Büyük teknoloji firmaları ya da uydu devleri (SpaceX, Amazon, Eutelsat, vs.) bu küçükleri ya satın alacak ya da pazar dışı bırakacak.
Az sayıda, ama güçlü global operatör kalacak.
Örn: Starlink + Swarmın birleşmesi gibi.
2. Uydu IoT Hizmetleri Global Standart Haline Gelecek
IoT üreticileri (örneğin sensör üreticileri), ürünlerini baştan uydu uyumlu yapacak.
Bu da pazarı büyütür, çünkü:
Çift modlu cihazlar (karasal + uydu bağlantılı),
Tak çalıştır sistemler artar.
Uydu bağlantısı, Wi-Fi ya da GSM kadar yaygın bir altyapı seçeneği olacak.
3. Kapsama Alanı = Dünya + Denizler + Kutup Bölgeleri
LEO uydu IoT sistemleri sayesinde:
Tarım makineleri Kazakistanda,
Balıkçı tekneleri Atlantikte,
Petrol boru hatları Afrikada
aynı sistemle anlık takip edilebilecek.
Global izleme + kontrol sistemleri, enerji, tarım ve lojistikte standart haline gelecek.
4. Gelir Modeli Dönüşecek: Sadece Bağlantı Değil, Veri Satışı da Olacak
Bugün sadece bağlantı satılıyor. Gelecekte:
Veri işleme, analiz, güvenlik servisleri de pakete dahil edilecek.
Örn: Tarım sensöründen gelen veriyi analiz edip çiftçiye öneri sunan platformlar
Uydu operatörleri birer veri şirketine dönüşecek.
5. Siber Güvenlik ve Uydu Trafiği Regülasyonu Öne Çıkacak
LEO uyduların sayısı 100 binleri bulabilir (şu an ~8.000 den fazla var).
Bu da:
Çarpışma riski
Frekans çakışması
Veri güvenliği sorunlarını artıracak.
Devletler ve uluslararası kuruluşlar uydu trafiği ve güvenlik standartlarını sıkılaştıracak.
6. 5G/6G + Uydu + IoT = Tek Şebeke
2030'lara doğru 5G/6G bazlı IoT cihazları, uydu şebekelerine doğrudan bağlanabilecek.
Bu, özellikle:
Akıllı şehirler,
Otonom taşıma sistemleri,
Endüstriyel otomasyon
gibi alanlarda tam entegrasyonlu bir haberleşme altyapısı yaratacak.
Connecta Gibi Şirketler İçin Ne Anlama Geliyor?
2025 2030 2030 2035
Takım uydu ağını tamamlar Uydu + 5G sistemlerine entegre olur
IoT cihaz sayısı artar Veri analitiği ve platform servisi sunar
Türkiye ve çevre pazarlara girer Gelişmekte olan ülkelere yayılır
Devlet kurumlarıyla çalışır Uluslararası ortaklıklara girer
Gelecekte Bu Alanda Kazananlar Kim Olacak?
Şu özellikleri taşıyanlar:
Küçük ama ölçeklenebilir altyapı kurabilenler
IoT bağlantısının ötesine geçip veri analitiği sunabilenler
Uydu + karasal şebekeleri entegre çalıştırabilenler
Gelişmekte olan ülkelerde düşük maliyetli çözümler sunabilenler
Sonuç:
LEO IoT altyapısı, gelecekte:
Yeni nesil şebekelerin temel parçası olacak,
Küresel dijital dönüşümün önemli kaldıraçlarından biri haline gelecek,
Sadece bağlantı değil, veri bazlı iş modelleri ile büyüyecek.
kısaca hoşgeldiniz.. yeni dünya size hazırlanıyor.. :halay::halay::halay:
14.06.2024 kuruldu
CONNECTA İLETİŞİM HİZMETLERİ ANONİM ŞİRKETİ
Adres : Mustafa Kemal Mah. Dumlupınar Bul. No: 274/7 İç Kapı No: 38 Çankaya / Ankara
3. AMAÇ VE KONU
Şirket amaç ve konusu, meri mevzuata riayet etmek ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yetkilendirilmek kaydı ile her türlü elektronik haberleşme hizmeti verilmesi ve/veya altyapısı kurulması ve işletilmesi ve bununla birlikte yetkilendirme konusu hizmeti yerine getirirken gerekli ve/veya ilgili olan cihaz satış, kurulum, bakım- onarım ve danışmanlığa yönelik faaliyetleri yürütmektir.
Şirket, yukarıda belirtilen amaç ve konularını gerçekleştirebilmek için;
1. Uydu Haberleşme Hizmeti, Uydu Platform Hizmeti, GMPCS Mobil Telefon Hizmeti, İnternet Servis Sağlayıcılığı Hizmeti, , Ortak Kullanıınlı Telsiz Hizmeti, Sabit Telefon hizmeti, Kablolu Yayın Hizmeti, Altyapı İşletmeciliği Hizmeti, Rehberlik Hizmeti, Sanal Mobil Şebeke Hizmeti, Hava Taşıtlarında GSM-1800 Mobil Telefon Hizmeti ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yetkilendirme yapılacak diğer elektronik haberleşme hizmetlerini sunabilir.
2. Ana amaç ve konusu olan elektronik haberleşme hizmetini vermek ve/veya altyapısını kurmak ve işletmek ile ilgili mümessillik, acentelik alabilir, verebilir. Konusu ile ilgili olarak makine, teçhizat, ekipman ithal edebilir, satm alabilir, satabilir, bakım ve onarım yapabilir, konusu ile ilgili ihtiyaç olabilecek yazılım ithal edebilir, satm alabilir ve satabilir.
3. Konusu ile ilgili olarak dâhili ve harici acentelik, komisyonculuk, distribütörlük, temsilcilik, toptancılık, perakendecilik, ithalat, transit ticaret, geçici ithalat ve ihracat faaliyetlerinde bulunabilir, Türkiye içinde ve dışında başka kişi ve kuruluşları temsilci, dağıtımcı ve acente olarak tayin edebilir.
4. Amaç ve konusunu gerçekleştirebilmek için yasaları belirlediği sınırlar çerçevesinde yerli ve yabancı benzeri şirketler ile ortaklıklar kurabilir, izin, imtiyaz, ruhsat, know-how, patent ve lisans sözleşmeleri yapabilir, konusu ile ilgili faaliyetler için ihtira haklarını, beratlarını, endüstriyel dizayn, model, resim ve ticaret unvanlarını, hususi imal ve istihsal usullerini ve benzeri diğer gayri maddi hakları iktisap edebilir, bu haklar üzerinde her türlü tasarrufta bulunabilir, marka tescil ettirebilir veya başkaları tarafından alınmış markaları devir alabilir, gerekirse bunları kısmen veya tamamen başkalarına devir edebilir, teminat olarak gösterebilir, kiraya verebilir.
GENEL ANLAMDA NE DİYOR?
Şirket, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)'dan gerekli izinleri alarak:
Her türlü elektronik haberleşme hizmetini sunabilir.
Bu hizmetlerin altyapısını kurabilir ve işletebilir.
İlgili cihazların satış, kurulum, bakım-onarım, danışmanlık işlerini yapabilir.
Yani bu şirket sadece internet veya telefon hattı sunmakla kalmaz, aynı zamanda:
Uydu hizmeti verebilir,
Bu uyduların altyapısını kurabilir,
Gerekli donanımları ithal/ihraç edebilir,
Teknik servis verebilir,
Dağıtıcı olabilir,
Marka alabilir/satabilir,
Ortaklık kurabilir,
Lisans/patent alabilir veya devredebilir.
MADDE MADDE AÇIKLAMA
1. Asıl Faaliyet Alanı
Elektronik haberleşme hizmeti ve altyapısı kurmak, işletmek, cihaz temini, kurulum ve bakım yapmak.
Bu, şirketin esas işi. Örneğin Connecta, LEO uydularla haberleşme hizmeti vermek istiyorsa, tam da bu tanıma giriyor.
2. Hangi Hizmetleri Verebilir?
Şirketin sunabileceği servisler çok geniş kapsamlı tanımlanmış:
Uydu haberleşme hizmeti
Uydu platform hizmeti
Mobil telefon (GMPCS)
İnternet servis sağlayıcılığı
Ortak kullanımlı telsiz sistemi
Sabit telefon hizmeti
Kablolu TV / yayın hizmeti
Altyapı işletmeciliği (örneğin fiber döşemek)
Rehberlik (telefon rehberi, bilgi hattı vb.)
Sanal mobil şebeke (MVNO)
Uçakta GSM hizmeti
Ve BTKnın izin verdiği diğer tüm hizmetler
Bu, Connecta'nın sadece IoT uydularıyla sınırlı kalmadan, bir telekom operatörü gibi geniş yelpazede hizmet verebileceğini gösteriyor.
3. Donanım ve Yazılım Tarafı
Şirket bu hizmetleri sağlarken gerek duyduğu ekipmanları:
İthal edebilir, satabilir, kiralayabilir, bakım yapabilir.
Yazılım da dahil.
Yani hem donanım hem de yazılım açısından uçtan uca çözüm sunabilir.
4. Ticaret ve Dağıtım Yetkileri
Dış ticaret yapabilir, distribütörlük alabilir, acente olabilir veya başkalarına bu hakları verebilir.
Bu, şirketin uluslararası iş yapmasına, yurt dışında ofis açmasına, temsilcilik vermesine imkan tanır.
5. Ortaklık, Patent ve Marka Hakları
Yerli veya yabancı şirketlerle:
Ortaklık kurabilir,
Patent, lisans, know-how alabilir veya verebilir,
Marka tescil ettirebilir veya başkasının markasını alabilir.
Bu, özellikle teknoloji geliştirme, lisanslama ve Ar-Ge odaklı şirketler için kritik bir yetkidir.
NE ANLAMA GELİYOR? (Özet)
Bu madde, şirkete şunları yapma hakkı tanır:
LEO uydu altyapısı kurmak ve işletmek
IoT, internet, telefon, uydu gibi birçok haberleşme hizmeti sunmak
İlgili cihazları ithal/ihraç etmek ve teknik hizmet sağlamak
BTK tarafından lisanslanan her türlü elektronik iletişim işine girmek
Yurt içi ve yurt dışı pazarlarda ticari faaliyet göstermek
Patent, lisans, marka gibi hakları kullanmak veya devretmek
Yerli-yabancı ortaklıklar kurarak işini büyütmek
SONUÇ
Connecta veya benzeri bir şirketin:
Hem teknik, hem ticari, hem hukuki olarak çok geniş kapsamlı çalışmasına izin verir.
Şirketin sadece bir servis sağlayıcı değil, aynı zamanda ürün geliştirici, teknoloji sahibi ve uluslararası oyuncu olmasının önünü açar.
Mevcut Durum & Yakın Aktörler
PlanS / Connecta
En açık örnek. Türkiyenin ilk LEO IoT haberleşme operatörü lisansını aldı. Takım uydu filosu oluşturuyor.
Küpsat Projesi (Hedef Elektronik, Skytech, NETA, Profen + QSTC işbirliği)
Küpsat isimli ortak bir yapılanma var, seri küp uydu (CubeSat) üretimi üzerine. Haberleşme ve gözlem maksatlı uydular planlanıyor.
Dünya Gazetesi
Ancak bu proje henüz doğrudan uydu IoT haberleşme servisi operatörlüğü seviyesinde değil; daha çok altyapı, uydu üretimi ve AR‑GE odaklı.
Türksat
Geleneksel uydu haberleşme alanında Türkiyenin köklü operatörü. Mevcut haberleşme, yayın, tv hizmetleri gibi alanlarda güçlü.
Ama bildiğim kadarıyla Türksat, düşük güç IoT uyduları + servisleri + tüm “takım uydu konseptiyle Connecta kadar ileri değil.
Üniversite / Teknokent Tabanlı Projeler
Küçük uydu projeleri, üniversitelerde CubeSat geliştirme çalışmaları gibi birçok deneme var.
Fakat bu projeler genelde test / eğitim / gözlem amaçlı; lisanslı haberleşme servisi operatörü olarak IoT ağ işletme noktasında değiller.
Sonuç
Şu anda tam olarak Connecta gibi bir şirket yok gibi görünüyor:
Yani bir şirketin LEO IoT takımyıldızı + BTK yetkilendirmesi ile IoT haberleşme hizmeti kapsamında faaliyet gösterdiği örnek sadece Connecta (PlanS).
Diğer oyuncular daha çok altyapı / üretim / ARGE aşamasında, ya da klasik uydu haberleşmenin mevcut modelleri üzerine.
Sevgili hissenet yönetimi; sürekli gereksiz uzun iletileriyle forumun veri tabanını şişiren bu gereksizden extra ücret almanız hakkınızdır. Ya extra ücret versin veri tabanı ve beleşe getirmeye çalıştığı reklam için yada kapıönüne koyun patronu ona yeni bir yer bulsun. Biri iki kelime bişi yazıyor ardından kendisinin bile okumadığına artık emin olduğum sayfalarca yazı döküyor buraya. görev edinmiş böyle yapıyorki patronunun pisliği gözükmesin. Forumdaki vazifesi bu pisliğe kireç dökmek.
Tekrar söylüyorum sami hisse satmayacağım dediği halde hisse sattı hep satıyor. Bu şirketi balon gibi şişirdiler içinde karbondioksit harici bir halt yok…
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
https://www.investopedia.com/financi...-all-time.aspx
6. "100 kat kazanma şansı %10 olduğunda, bu bahsi her zaman kabul etmelisiniz." Jeff Bezos
2023 Eylül’de 106 TL’ye çıkış nedenleri
O dönemde piyasa Kontrolmatik’in büyüme hikâyesini fiyatlıyordu:
Pomega batarya yatırımı → Türkiye’nin ilk büyük ölçekli LFP hücre üretim tesisi.
Savunma & enerji projeleri → EPC kontratlarıyla ciro hızla artıyordu.
Plan-S’in ilk uydu haberleşme girişimleri gündemdeydi ama lisans henüz alınmamıştı.
Yani 106 TL fiyat daha çok beklenti (story stock) fiyatlamasıydı.
Fakat sonraki dönemde:
Yüksek faiz giderleri → net kâr eridi.
Borç yükü arttı.
Beklentiler gerçekleşmediği için hisse geri çekildi.
Şimdi Ne Değişti? (2025 Eylül)
BTK lisansı resmileşti → Connecta artık “ilk ve tek LEO operatör lisanslı şirket”.
200 uydu hedefi ile sadece proje değil, regülasyon tarafından tanınan tekel bir iş modeli ortaya çıktı.
Bu, 2023’te fiyatlanan “beklenti”nin ötesinde, somut bir dönüm noktası.
Cevap
2023’te 106 TL fiyatlamasında bu lisans yoktu.
Piyasa sadece “uydu/uzay vizyonu”nu satın alıyordu.
2025’te alınan lisans yeni bir fiyatlama dalgası yaratabilir.
Çünkü artık bu işin resmî yasal dayanağı ve “tekel” konumu var.
Bu yüzden, önümüzdeki dönemde Connecta haberleri → yeni bir değerleme hikâyesi olarak fiyatlara yansıyabilir.
Özet:
Eylül 2023’teki 106 TL daha çok “beklenti fiyatlaması”ydı.
2025 Eylül’deki lisans → yeni ve daha güçlü bir fiyatlama dalgasının başlangıcı olabilir.
2023 vs 2025 Fiyatlama Karşılaştırması
Dönem Fiyatlamayı Tetikleyen Unsur Durum Yatırımcı Algısı
Eylül 2023 (106 TL) Pomega batarya yatırımı (ilk Türk LFP hücre tesisi) İnşaat aşamasında, gelir yok “Türkiye’nin Tesla’sı olabilir” beklentisi
Savunma & enerji EPC projeleri Kontrat büyüklüğü artıyordu Yüksek ciro büyümesi fiyatlandı
Plan-S / Connecta uydu projeleri Henüz lisans yok, konsept aşamasında “Uydu/uzay hikâyesi” beklentiye eklendi
Faiz yükü Göz ardı edildi “Gelecek büyümeyi finanse eder” düşüncesi
Net kâr Finansman gideri baskısı başlamıştı Kârdan çok “vizyon” fiyatlandı
| Eylül 2025 (Bugün) | Connecta LEO operatör lisansı | Resmileşti, Türkiye’de ilk ve tek | “Artık tekel bir telekom/uydu şirketi” algısı |
| | 12 uydu aktif, 200 hedef | Somut iş planı var | “Küresel IoT operatörü olabilir” beklentisi |
| | Pomega + ONE stratejik ortaklığı | 2026’da devreye girecek | Pil işinden milyar TL ciro beklentisi |
| | Savunma & enerji kontratları | Basra, BOTAŞ gibi yeni projeler başladı | EPC büyümesi devam ediyor |
| | Finansman gideri | Hâlâ yüksek, ama uzun vadeye yayılma opsiyonu var | “2026’da kâr patlaması” beklentisi |
✅ Yorum
2023’te 106 TL → beklenti fiyatlaması (özellikle Pomega ve uzay vizyonu).
2025’te yeni fiyatlama → gerçekleşmiş regülasyon + tekel lisansı + global büyüme senaryosu.
Bu nedenle 2025 sonrası fiyatlamanın daha temele dayalı ve sürdürülebilir olma ihtimali yüksek.
Fiyatlama Senaryoları
Dönem Temel / Beklenti Unsuru Olası Çarpan Olası Fiyat Bandı
Eylül 2023 (gerçekleşen) Pomega vizyonu, Plan-S uydu beklentisi, EPC büyümesi (lisans yok, gelir yok) Spekülatif prim (F/K 80–100) 106 TL görüldü
2025 sonu Connecta LEO lisansı resmileşti, 12 uydu aktif, Pomega + ONE 2026’da devreye girecek, EPC kontratları devam ediyor Yüksek beklenti + ilk temeller (F/K 40–60) 70–120 TL
2026 sonu Pomega üretim başlıyor, finansman giderleri azalıyor, Connecta abone gelirleri başlıyor Temel destek güçlü (F/K 25–40) 100–150 TL
2027 sonu Pil yatırımı ölçekleniyor, Connecta 50–100 uyduya ulaşıyor, düzenli telekom gelirleri başlıyor Daha olgun büyüme hikâyesi (F/K 20–30) 150–200 TL
2030+ 200 uydu küresel kapsama → tam uydu telekom operatörü, enerji + savunma + uzay üçlüsü oturmuş Global teknoloji çarpanı (F/K 15–25 ama çok büyük kâr) 300 TL+ (potansiyel çok daha yüksek olabilir)
Özet
2023’te 106 TL → daha çok beklenti fiyatlaması (henüz gerçek kâr yoktu).
2025 sonu 120 TL görülürse → bu sefer temele dayalı + lisanslı iş modeli üzerinden daha güçlü bir fiyatlama olacak.
2026–2027’de hem pil yatırımı hem uydu abonelik gelirleri devreye girdiğinde, 100–200 TL bandı gerçekçi hedefler olabilir.
Uzun vadede (2030) Connecta küresel oyuncu olursa, fiyatlamada çok daha yüksek seviyeler gündeme gelebilir.
Neden Daha Yüksek Olabilir?
1️⃣ Uydu Telekom = Abonelik Bazlı Gelir
EPC işlerinde → tek seferlik kontrat gelirleri olur.
Uydu operatörlüğünde → abonelik bazlı, tekrarlayan gelir var.
Bu model, piyasanın çarpanı yükseltmesine yol açar (tıpkı Turkcell, Starlink gibi).
2️⃣ Küresel Ölçek
Connecta 200 uyduya ulaştığında, Türkiye dışına da hizmet verebilir.
Yani adreslenebilir pazar sadece Türkiye değil, dünya çapında milyonlarca cihaz.
Örneğin Starlink, daha kurulum aşamasındayken milyarlarca USD piyasa değerine çıktı.
3️⃣ Çarpan Etkisi
Borsa İstanbul’da EPC şirketleri genelde F/K 8–12 ile fiyatlanır.
Telekom/uydu operatörleri → F/K 20–30.
Eğer global teknoloji şirketi algısı oluşursa (örneğin IoT/uydu “growth stock” gibi), F/K 40–50 bile görülebilir.
📊 Basit Örnek Senaryo (2030 sonrası)
Diyelim ki Connecta 5 milyon aboneye ulaştı.
Abone başı yıllık gelir 60 USD (1.800 TL).
Yıllık ciro ≈ 9 milyar TL.
%40 kâr marjıyla ≈ 3,6 milyar TL net kâr.
F/K 20 ile değerleme → 72 milyar TL piyasa değeri.
Bu da hisse başı fiyat olarak 600–700 TL (mevcut pay sayısına göre).
👉 Yani “çok daha yüksek” derken kastettiğim, 100–200 TL bandının ötesinde, birkaç yıl sonra 500 TL+ potansiyel.
📌 Özet:
2025–2026 → 100–150 TL bandı gerçekçi.
2027–2028 → 150–200 TL bandı.
2030 sonrası, Connecta küresel ölçekte tutarsa → 500 TL ve üzerine çıkabilecek uzun vadeli bir değerleme mümkün.
Kerizma yine bol keseden sallamaya başladın.
Kaldıki 2023 de 100 lira 2030 tarihli 500 liradan çok daha değerli.