Originally Posted by 40YILLIKSANAYICI
Sn. Pscyokinesis, konu başlığı ilgisiz olduğu için meşgul etmemek adına size özelden yazıyorum; Büyük olasılıkla siz başka bir şekilden bahsettiniz fakat ben aşağıdaki şekilde de bunun mümkün olabileceğini düşündüm ama doğruluğundan emin değilim, beyin fırtınası yapmak isterim :)
Verdiğiniz örnek için:
Akbank ay sonu kontratı 6.29 iken Aynı anda 6.14 spot fiyattan alıp birim başına 15 kuruş kazanmanın maliyetini hesaplayalım:
Örneğin 10000 adet için hesaplarsak;
Spottan alım için 61400TL bağlanacak
Viop ta AKBANK kontrat teminatı 90TL yani kaldıraç 7kat.
Demekki 6.29 dan Akbank kontratını açığa satmak için (Short) 62900/7 = 8985TL bağlamak lazım.
Toplam: 61400 + 8985 = 70385TL bağlanan para ve
Ay sonu beklenen getiri 1500TL ise %2.13 Aylık getiri sağlamış oluruz.
Yıllık karşılığı %25.56
Tabi bu getiri net değil çünkü hisse alım satımda ve viop pozisyonu için ödenecek komisyonların eksiltilmesi lazım.
Fakat bildiğim kadarıyla VİOP ta pozisyon açtığınız miktardan da nema alabiliyorsunuz bu verilecek komisyonları kapatabilir. Net hesabı yapacak bilgi birikimine sahip değilim fakat VİOP ta kontratı olan tüm hisse senetleri anlık olarak takip edilip %30 ün üzeri bir pozisyon yakalandığında anlık işlem yapılabilir değil mi?
** Olayın mantığı da şu anladığım kadarıyla;
Senaryo1) kontrat günü 6.29 ise 1500ü kazandık
Senaryo2) kontrat günü 6.35 olmuşsa spottan 6 kuruş extra kar, viop tan 6 kuruş extra zarar ettik yine 1500ü kazandık.
Senaryo3) kontrat günü 6.23 olmuşsa spottan 6 kuruş extra zarar, viop tan 6 kuruş extra kar ettik yine 1500ü kazandık.
Yorumlarınızı bekliyorum, eğer mantık doğru ise risk almadan mevduat üzeri getiri sağlamak biraz matematikle mümkün gibi gözüküyor ?