Umarım destek i görmez.
Yatırım tavsiyesi değildir.
Printable View
valla sanırım 3 senedir pagyo yatırımcısıyım,2 sefer temettü aldım nasipse 2018 de de alacam fakat nacizane bu hisse de lidfa gibi teknik meknik işlemez diye düsünüyorum...çok sığ ve toplu kagıt tahta yapıcı istese yukarı çizer ama epeydir istemiyor ama...
fiyat çok uygun hale geldi, insanın kredi çekip alası geliyor :)
yatırım tavsiyesi değildir...
9 aylık bilanço ne zaman gelecek
Yatırım tavsiyesi değildir.
geçen sene 08.11.2016 tarihinde gelmiş, bu senede aynı tarihlerde gelir bence...
Ortaklar, bist'te her durumda düşen hisse senedi icat edilmiş:)
Şöyle ki, endeks düşse de düşüyor, çıksa da düşüyor; bilanço kötü gelse de düşüyor, iyi gelse de düşüyor.
Nasıl bir şeyse:)
YTD
Üç dört senedir hisseyi elimde tutuyorum, fiyatlar alış fiyatlarıma geldi nerdeyse. Birde enflasyonu hesaplarsan çok komik bir durum. Diğer taraftan hisse fiyatını metrekare birim fiyatına endekslersen durum dahada komik. Net metrekaresi 3.820 TL'ye dükkan mı var Ankara Çankaya Oranda :)
Yatırım tavsiyesi değildir...
23.11.2015 tarihinde eski forumda paylaştığım bir yazımı burda tekrardan paylaşmak istiyorum, yazıyı okurken bu günkü PAGYO kapanış fiyatını dikkate alınmasını rica ederim, saygılarımla
Yatırım Tavsiyesi değildir...
http://www.hisse.net/forum/showthrea...05962&page=109
Panora GYO hakkında kendim için bir kaç not almıştım gecen sene sonu, rakamları güncelleyerek sizlerle paylaşmak istedim. Gerçi biraz elmayla armutu karşılaştırmak gibi olacak ama ikiside meyve sonuçta, ayrı yeten fikri geri dönüşlere ve eleştirilere açığım. Görüşlerimin bir yatırım tavsiyesi olarak alınmamasını rica ederim.
Temel çıkış noktam yatırımlık bir gayrimenkulle, pagyo kodu olan bir hisseyi karşılaştırmak. Bu AVM'nin yaklaşık olarak 87 bin metrekare kiralanabilir alanı mevcut, sermayeside 87 milyon TL. Kabaca yuvarlak bir hesapla net bir metrekarenin gayrimenkul satış değeri bu günkü piyasa değerine göre 4.500 - 4.700 türk lirası. Bu fiyatlara, sağlıklı bir görüş açısı için net-brüt metrekare farkınında eklenmesi gerektiğini düşünüyorum ancak fazla matematiğin içinde kaybolmamak adına satılabilir metrekare fiyatını denklemimde 4.600 TL olarak alacağım. İkinci bir değerde metrekare bürüt kira oranı, 2014 için konsolide olan mali tabloda aylık 57 TL yıllık 684 TL hesaplamıştım bu senede aynı olacak gibi. Ayriyeten temettü verimliliğini hesaplarsak bir metrekareye düşen yıllık net kira 440 tl varsayalım.*
Bürüt kiradan yola çıkarsak gayrimenkulümüz kendini 92 ayda yani yedi buçuk senede amorti ediyor, temettü üzerinden hesapladığımızda 104 ay yani takribi 10 buçuk senede kendi kendini ödemiş oluyor. Ben kendi hesabımı bürüt kira üzerinden yapmayı seviyorum çünkü gayrimenkuldeki görülmeyen masraflarıda karşılaştırma esnasında içine katmış oluyorum.
Teorik olarak yatırım amaçlı bir mülk alalım, İstanbul Kartalda 100 metrekare brüt (net 70 m2) 2+1 bir daire, 10 yaşını geçmemiş 400-500 bin lira civarında, site içerisinde. Bu konutun kira getirisi ise 1.600-2.000 civarında olduğunu var sayalım. karşılaştırma kolay olsun diye alış değeri 460.000 tl olsun, kirasıda 1.800 tl. Kendini amorti süresi 255 ay yani 21 yıl. Bazen bu çarpanlar 30-40 seneye kadar çıkıyor ama genede 21 yıl örneğinden yola çıkalım. Bu aradada Ankarada’da aynı çarpanlar mevcut. Bu 21 yıl içinde görünmeyen masrafları sıralarsak:
Emlakçı komisyonu
Alım satım vergisi
Kira Gelir vergisi (her yıl)
Emlak vergisi (her yıl)
Masraf ve Kayıplar (Yıllık gelirin %15-20‘si tadilat, boş kalma süresi, ödenmeyen kira ve aidatlar, avukat giderleri, icra masrafları gibi)
Bir büronun veya bir dükkanın kendini geri ödeme süresini bu sefer 17 sene olarak ele alalım. Panoradaki yıllık bürüt kira metrekarede 684 TL yıllandırılmış 11.628 TL ve temettü getirisinden yola çıkarsak 7.480 TL gibi fiyat buluyoruz. 100 m2 yatırım amaçlı bir ticari gayrimenkulümüz 748.000 TL ile 1.162.800 arasında bir alış değeri oluşuyor, Panorada ise bu gün net 100 metrekare dükkan 460.000 TL.
Elbetteki çarpanlarla oynayarak rakamları değiştirebiliriz ve yüksek yanılgıya yol açabilir. Ancak Panoranın çarpanları kanımca bu günkü koşullarda yatırımlık gayrimenkul ile karşılaştırdığında açık ara düşük kalıyor. 180 bin metrekare inşaat alanı olan bu yapıyı bugün inşa etmeye kalksanız ve arazi maliyetinide eklerseniz sağlamasınıda yapmış olursunuz.
Ancak borsada herşey mümkün, fiyat inerde çıkarda, benim yaptığım sadece bir tespit, yatırım tavsiyesi kesinlikle değil. Saygılar…