trcas long brent short guzelmis :bravo:
Printable View
İSTANBUL GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI LİSTESİ 6 TEMMUZ 2022
İstanbul Anadolu yakasında bir litre benzin fiyatı: 25,17 TL
İstanbul motorin (mazot) litre fiyatı Anadolu Yakası'nda 26,65 TL
İstanbul LPG litre fiyatı Anadolu Yakası'nda 10,49 TL
MAS'ın fon büyüklüğü ve yatırımcı sayısı TEFAS'ta mevcut. Kurumsal veya yabancı yatırımcı olduğunu sanmıyorum. Varsa da az veya küçük boyutlardadır. Fonun tamamı anca 5-6 milyon dolar zaten. Mohnish Pabrai'nin Türkiye'de ne yatırımları var diye bir ara biraz aramıştım ama her hisseye bakmadım girebileceğini düşündüğüm bazı hisselere bakmıştım. TL'nin değer kaybına dirençli, döviz geliri olan, kurdaki dalgalanmalardan çok etkilenmeyebilecek, likidite sorunu yaşamayacağı neler olabilir diye düşünerek aklıma gelen bazı hisselerin olağan genel kurul tutanaklarına ve hazır bulunanlar listelerine bakmıştım. Tekfen'e veya TAV'a girmiş olabilir diye düşünüyordum. Tekfen'de göremedim ama TAV olağan genel kurul toplantısında hazır bulunanlar arasında fonunun ismi vardı. TRCAS'a bakmıştım Hazirun listesinde yoktu. Tabii ki vardır yoktur bilemeyiz ama ben hiç ihtimal vermiyorum, gireceğini de sanmam, ben olsam girmem yani, bana kalsa Tekfen'de macera ve şirketin dönüşüm süreci hikayesi daha etkileyici, ama TAV'ı daha garantili ve sürdürülebilir istikrarlı bir şirket olarak görüyor olabilir uzun vadede. Tekfen'den medet ummak biraz riskli bir işe dönüştü. Tutarsa kazancı iyi olacak ama belirsizlik çok fazla.
Bu arada Reysaş'la ilgili olarak da geçenlerde yeni bir podcastini dinlemiştim. O hikaye de baya ilginç. %30 küsürünü aldım satmayacağım gelecekte bilmemkaç milyar dolar edecek falan diyor. 30 milyon dolar civarlarındayken falan almış, şirketin varlıkları 1 milyar dolar falan edermiş, gelecekte büyümesiyle daha da fazla edebilirmiş falan böyle bir şeyler anlatıyor. Bana çok çok abartılı geldi. Bir de anlamadığım nokta, MAC'taki Reysaş pozisyonu %100 civarı getiriyle falan satılmıştı sanırım, eski raporlarda falan vardır, yalan olmasın tam hatırlamıyorum ama hani 50 kuruş gibi bir fiyatlardan alınıp 1 küsür liralardan falan satılmış olabilir. Sonra hissede spekülasyon olmuş fiyatlar 10 liralara çıkmış vs. Mohnish Pabrai'nin podcastte dediği onun alımları yaptığı dönemdeki şirketin piyasa değeri 30 milyon dolar civarlarındaymış. Yılını bilmiyorum alım tarihlerini tam söylemiyor ama herhalde hissenin 1 veya max 2 lira olduğu zamanlar olsa gerek. Belki yüklü alımlar sonrası serbest dolaşımdaki lot sayısı azaldığı için hissede spekülasyonla hızlı artış olmuştur. Ancak benim anladığım Mohnish Pabrai'nin oradan çıktığı veya çıkmayı düşündüğü yok. KAP'daki sermaye oranlarını yakından takip etmedim ama hala %30 civarı ağırlığı var şirkette. Anlattıklarından benim anladığım şirkete bir kez ortak oldu ve şimdilik ömürlük ortaklık gibi bakıp ne zaman 1 küsür milyar dolarları bulur ancak o zaman satmayı düşünürüm gibi bir şeyler diyor.
Kaynak olmadan yazmış olmayayım diye videoyu aradım buldum linki iletiyorum. Piyasa değeri 19 milyon dolarken almış. Şirketi likidite etme değeri 300-400 milyon dolarla 1 milyar dolar arası bir yerlerdeydi diyor. İnanılmaz ucuzdu şirketin 3'te 1'ini aldık ve satmayı düşünmüyoruz diyor. Dakika 7-11 aralarında.
https://www.youtube.com/watch?v=VsDjsE8BfHo
Benim anlamadığım, şirket ederinin 20 kat 50 kat altında ise, niye ikiye katlayınca Haydar satmış olsun, veya şirket hala ederinin 10 kat altındaysa, niye başkaları da almıyor olsun. Ederi 1 milyar dolar ise niye o kadar yıl boyunca 20-30-50-100 milyon dolar vb. piyasa değerlerinde kalsın. Mohnish Pabrai'nin bu Reysaş yatırımı yurtdışında bir sürü yatırım kanalında müthiş bir başarı hikayesi gibi anlatılıyor yıllardır, ama Türkiye'de Türkiye piyasasını bilen o kadar fazla yatırımcı varken şirketin Türkiye'de öyle bir ilgi görmemesi bir yerde bakış açısında veya yaklaşımda farklılıklar olduğunu ortaya koyuyor. Ben Türkiye piyasasında Mohnish'in değil Haydar'ın ne yaptığına bakar Mohnish'e değil Haydar'a güvenirim. Bu yüzden TAV'a girmiş TRCAS'a girmemiş falan pek de umrumda olmaz açıkçası. Buyursun gelsin şirketlerimize yatırım yapsın elbette başımızın üstünde yeri var, ama aldı diye almam veya sattı diye satmam.
Amerika'da Pavel Begun adlı bir fon yöneticisi var. 2019'da Lüksemburg'da bir değer yatırımı konferansında Ülker'e yaptıkları yatırımı ve şirketi niye bu kadar çok beğendiklerini ve neden bunun muhteşem bir yatırım olduğunu anlatmışlardı. Dünyanın farklı farklı ülkelerinde değer arayarak nasıl fark yarattıklarından ve Amerika'daki bir fon olarak dünyanın farklı yerlerinde nasıl iyi hisse seçtiklerinden ve nasıl araştırma yapıp doğru şirketleri bulduklarından falan bahsediyordu. Sunumun olduğu ayda Ülker'in hisse fiyatı kabaca 3.5 dolar, şimdiki hisse fiyatı 0.85 dolar, fiyat kabaca 4 katı düşmüş, başka bir deyişle %75 dolar bazlı kayıp var. O yıllarda Pavel Begun'ın bu sunumunu ve başka sunumlarını izlediğimde de vay be adamlar ne güzel çalışıyorlar araştırıyorlar buluyorlar diye düşünmüştüm, hatta adamlarla yazışıp fonları ve yatırım şartları hakkında bilgi istemiştim, bir tane Amerika'da bir tane Cayman Adaları'nda mı ne fonları vardı da Hollanda'dan mı bir yerlerden yönetiliyordu oralarda bir yerde aracı bir firma üzerinden hesap açtırılarak para gönderiliyordu falan baya araştırmıştım yani. Ancak Türkiye'yi Türk'ten iyi kimse bilmez diye pas geçmiştim sonra. Mohnish Pabrai ve yatırımlarını da Türkiye özelinde çok büyütmemek gerek diye düşünüyorum.
Reysaş biraz şehir efsanesine döndü yurtdışında, çok fazla abartıldı diye düşünüyorum. Meraklı yabancılarda azcık akıl olsa Mohnish Pabrai hangi şirkete yatırım yapmış diye bir yerden hikayesini duyup da gidip Reysaş hissesi alacaklarına, bu aklı ona kim vermiş diye araştırıp Haydar'ı bulup Haydar'ın fonuna yatırım yaparlar. Gelgelelim insanlar fon deyince niyeyse bir uzak duruyor. Herkesin hayali 1 koyup 5 almakta 10 almakta. YouTube'da Avustralya'dan mı ne bir yerden birini görmüştüm çocuk ballandıra ballandıra anlatıyordu Reysaş şöyle Reysaş böyle diye bir sürü uğraşmış hesap açtırmış etmiş ta oradan gelmiş Reysaş hissesi almış falan. Benim aklıma yatmıyor.
Laf lafı açıyor, son okuduğum William Green'in Richer Wiser Happier kitabında da yazar envai çeşit dünyaca ünlü yatırımcıyla röportajlar yapıyor. Hepsiyle dostluğu var muhabbeti var. Geçmiş tecrübelerinden birinden bahsediyor. Çok ünlü bir fon yatırımcısı bir gün laf arasında yazara şu şu hisseden çok ümitliyim şöyle böyle yükselecek türü bir tüyo veriyor. Yazar da çok iyi bir fırsat olduğunu düşünüp gidip yatırım yapıyor. Sonra hisse bilmemkaç kat değer kaybediyor. Adam diyor ki bana ders olsun diye o hisseyi hala satmadım gördükçe akılsızlığımı hatırlıyorum. Yani öyle tüyoyla veya kim ne yapmış diye bakarak gerçekten olmuyor bu işler. TRCAS'a dönersek buradaki müdavimler zaten şirketi tanıyor biliyor. Güvenen inanan yatırım yapar bekler. Oluru varsa olur. Biraz da nasip kısmet bu işler. Dünya da Türkiye de her gün değişiyor. Gelecekte ne olacak kimbilir. Mohnish gelir mi gelmez mi takılmayalım gelirse buyursun gelsin gelmezse canı sağolsun :)
Detayli paylasiminiz icin tesekkur ederim.
Daha cok kinaye olsun diye yazmistim o mesaji sonuda :) emojisi ile bitmesi o yuzden. Cumlenin ilk kisminda dedigim Mohnish'in de gelebilecegini dusunmustum ilk baslarda. Sonrasinda ise bu beklentimden vazgectim
Haydar Acun rysas ile ilgili detayli bilgilendirmeyi bu konuda spekulasyonlar yogunlasinca 2020 yilinda twitter uzerinden yapmisti sanirim. Hatta mesajinin bazi kisimlari neredeyse sizinki ile birebir benzer. MAS fonunun onemli bir yatirimcisi oldugunuzdan olsa gerek olaya hakimiyetiniz fonla birebir özdeslesmis oldugunuzu dusundurttu bana.
Şahsi olarak Haydar Acun'un bu hisseye girdigini duyunca cok sasirdim ve sevindim. Hissenin dinamiginde olmasi gereken kisilerin basinda eger sirkerin parlak bir gelecegi varsa. Sn GP nin bunu tahminine de ilk baslarda cok sasirmistim. Ancak daha sonra yazilarinda tahtacinin bile elini okuyabilecek yetenekte oldugunu ve neredeyse sifir hata ile trade yapabildigini gorunce saskinligimi kendi safligima verdim. Zaten sizlerin yaninda bu isten ne kadar anladigim bile tartisilir.
Gordugum tek sey hissenin eski dinamigine dondugu. Yine belli bir grubun istedigibi 500 bin lotla indirip kandirabildigi bir hissede kim olursa olsun isi zor. Benim icin haydi haydi zor. Defalarca yazdigim gibi rallileri cikis firsati olarak goruyorum kendi acimdan.
Sayın evren yazduklarınuza katılıyorum.
Sizin gibi T.C vatandaşları olduğunu öğrenmiş olmaklada çok mutlu oluyorum.
Araştıran okuyan sorgulayan karar veren uygulayan👏👏
Bende o katlamalı takımdan yurdum insanıyım.
Hem heyecanı var hem başsrısının tatmini.
Hiç fon almadım hayatımda ama masla epey ilgilendim daha önce yazmıştım.
Belkide en doğrusu sizinki.
Özel bir soru olmazsa acaba fondaki hisselerin topiklerinin hepsinde varmısınız.
Mac aynı gün 4 hisse aldı.
Sizce neden sadece turco topukladı?
Sayın thinkkt ben sadece tahminde bulundum ve doğru çıktı.
Gerekçelerini açıklamıştım.
Ditaşk ve çelik çomakla ilgili.
Tahtacının elini okuma konusunda Wasaban daha iyidir bence çünkü daha çok bilgisi var benden.
Ben bugüne kadar bazende ona güvenerek bazı yerlerde girdim zira o girince ektra power ile ordan hiç düşmedi.
Şimdide girdi hadi buda bize moral olsun😂
9,24 hareketi tamamen teknikti. GEDİK zararına işlem yaptı diyebilirim. Belkide yukarı sürerken, aldığı 1m lotu peyder pey eritmekti amacı. Bileyorum…