-
Trump cakali Boeing satacak ..
Gerçi şimdi ABD selam verse mutluluktan heyecanlanan ama selam vermedigi yıllarda zaten ABD düşmanımız biz Rusya ile yakinlasalim diyen kitle sevinç içindedir...Neyse işin o kısmı psikologlarin işi..
Boeing de maşallah batmış çoktan da işte Trump sayesinde Dünya ya satış yapıyor...Bu topikte de ABD başkanı ile görüşmek ve Boeing alacak parası olan varsa fırsati kaçırmayın :) Bende endeks gidiyor THY yi neden sürekli satıyor adamlar diyordum...Gerçi borcu finanse edecek yöntemlerimiz var açıklaması gelir.
Yöntem de zaten belli. Sen , ben...Yani vergi mükellefleri olan bu yurdun şanslı insanları...
Şirketin yıllık net karı da -12 milyar dolar..Batirmayalim guzide şirketi.. :)https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...5e65db5dcd.jpg
-
THYAO 5 yılda 7.6 TL den 340 TL'ye neredeyse 50 katına kadar çıkmış. Mega performans. Daha ne beklenebilir ki, daha ne yapsın? 390 uçağı olan THY nin piyasa değeri hemen hemen 11 milyar dolar. 1000 uçağı olan American Airlines'ın piyasa değeri ise 8 milyar dolar. Demek ki uçak sayısı ile piyasa değeri arasında lineer bir ilişki yok. Karlılık ise hakeza.
-
THY bünyesindeki budget airline Anadolu Jet'i spin off yapıp oradan gelecek parayı özkaynaklarına eklemeli bana göre. Böylece bünyesindeki saklı bir değer gün yüzüne çıkmış olur.
-
İşbankası da aynı yoldan yürümeli ve bünyesindeki 136 şirketi spin off yapıp sadece bir banka olmalı.
-
Bunlar benim kendi görüşüm. Peki bunlar olur mu? Pek sanmıyorum. Etkin kurumsal yönetim konseptinin olmadığı bir ülke burası. Ana hissedarın, hisse oranından bağımsız bir şekilde imtiyazlı hisseler sayesinde yönetimi tekelinde tuttuğu, sürekli onun borusunun öttüğü demode bir ortam var burada ve bu durum kolay kolay değişmez çünkü statükodan beslenen güçlü bir kesim söz konusu.
-
Defter değeri çok önemli bir temel rasyodur. Piyasada sunulan malın pahalı olup olmadığı ile ilgili çok önemli bir bilgi verir. Temel analizin kurucu babası Graham gelişmiş ülke borsaları için hisse başına 1.5xDD rakamını hisse fiyatı için sınır olarak kabul eder. Öte yandan hisse fiyatının 1.5xDD nin üzerinde olması yani "pahalı" sınıfına girmiş olması hissenin kötü performans göstereceği anlamına gelmez. Ayni şekilde 1xDD nin altında işlem gören yani defter değerine göre iskontolu olan hisseler için bu durum hissenin güzel performans göstereceği anlamına gelmez. Hisselerin defter değerlerine oranla işlem gördüğü seviye bir göstergedir, ucuz / pahalı muhakemesini yapmanıza yardımcı olur.
-
BİST gelişmiş bir borsa değildir ve burada temel analiz pek uygulama alanı bulmaz. Pek çok kere değindiğim gibi temel analizin geçerli olması için hisselerin bir içsel değeri olması gerekiyor yani rekabetçi oranda temettü ödemeleri lazım. BİST'te işlem gören hisselerin çoğunun fiyatı defter değerlerine oranla oldukça primlidir, ayrıca F/K oranları da oldukça yüksektir. Mevcut konjonktür baz alınırsa bu 2 rasyo hisseleri pahalı kılmaktadır. Ama hisselerin pahalı olması daha da pahalılaşmayacağı anlamına gelmiyor. Borsada şu kural genellikle devrededir: Ucuz hisseler daha da ucuzlama eğilimindedir, pahalı hisseler de daha da pahalılaşma eğiliminde.
-
Temel analiz, teknik analiz vs vs ne kullanırsanız kullanın, Elliott dalga teorisi, Gann indikatörleri, Refleksivite teorisi, EMH, Rasyonel fiyatlama hipotezi, şirket isimlerini bir listeye yazıp rastgele ok atma, tavşana veya şempanzeye şansına isim çektirme, astroloji dahil. İşinize yarayan bir kazanma metodu mutlaka bulursunuz çünkü borsada kazanmanın pek çok yolu var ama kaybetmenin yolu öyle değil Borsada dünya çapında isim yapmış ve çok büyük paralar kazanmış ustalara bir bakın, hepsinin yöntemi farklıdır. Bu ustalar için ayni olan nedir biliyor musunuz, aldıkları pozisyonun kaybetme riskini kontrol altında tutmalarıdır. Yapılması gereken en elzem şey de budur borsada. Zarar etme durumu her daim kontrol altında olmalıdır ve realize edilecek kayıp önceden belirlenmelidir. Buna tek istisna, zarar yazan pozisyonun geçici bir çarpıklık sonucu ortaya çıkması durumudur, tabii pozisyon alınan hisse veya şirketin sağlam ve prestijli olması artı pozisyon açılan seviyenin pahalı kategoride olmaması gerekiyor. Örneğin KCHOL'de makul bir seviyede pozisyon aldınız, siyasi çalkantılar yüzünden hisse aniden bir kaç günde %20 düştü ve siz de makul bir zararla pozisyondan çıkamadınız. Bu şirket itibarlı, endekste ağırlığı yüksek, batma olasılığı sıfıra yakın olduğu için pekala fırtınanın dinmesini beklemek ve pozisyondan devasa zararla çıkmamak rasyonel bir davranıştır.