Brent %30 civarında. WTI nın etkisi UCO nun kaldıraçlı işlemleri yüzünden daha da etkili olur.
Printable View
Ben belki şunu ifade edemiyorum çok. Benim karşılaştırma kriterinden kastım, alım/satım yaparken karar verilme, ya da fiyatını etkileyen faktör anlamında değil.
Sözgelimi mevzuat müsait olsa , bir fon der ki, benim adım altın fonu ve ölçüt/kıstas/kıyas kriterim gram altın. Hiç gram altın taşımayıp, altın şirketlerine, altın vadelilerine yatırım yapabilir, ve fiyatı ondan etkilenebilir. Seni aldığın altın şirketi ya da altın vadelisiyle kıyaslayalım diyemeyiz. Ya da altının düşeceğini öngörür, tüm sene portföyü boş bırakır , gram altın %30 eksi yazarken bir yılda, fon sıfırda kalır. Fon yargılama anlamında başarılıdır.
Ancak kıyasın konmasındaki amaç, ben başarılı oldum mu ? sorusuna cevap vermek için kıyasa bakın'dır. Beni ölçme biriminiz bu olsun'dur.
Ya da bir hisse fon bist100 kriter koyup bist 100 dışı hisse alırsa, senin kriterin bist 100 değil diyemeyiz. Kriterini geçmek için yan öğeler almıştır. Zaten dayanak varlıktan sapma yapmadan dayanak varlığa relatif yapması, yenmesi söz konusu olamaz ki.
Yani diyelim ki bakır fiyatını ölçüt kriteri alan bir fon %100 bakırdan oluşan bir portföy oluşturursa, ölçüt kriterini relatif geçemez, birebir yansıtır ve fon yönetimleri için başarı/başarısızlıktan bahsedilemez ki.
Dolayısıyla, benim için petrol yatırım fonunun kıyası brent petroldür. Az brent tutar, çok tutar, hiç tutmaz, önemli değil. Ölçüt o'dur.
İzahnamelerde, performans sunumlarında daha detaylı , spesifik kriterler oluyor ama temiz bir bakışla, hisse fonlarda bist 100, ppf'lerde piyasa mevduatı, altın fonlarda gram altın getirisi, eurobond fonlarda usdtry getirisi bence en anlamlı , fikir veren kıstas/ölçüttür.
Tüm dünyada yatırım fonlarının iki temel amacı var.
1. tipte başarı kaygısı, relatif getiri beklentisi yok, dayanak varlığa erişimin zorlugu ya da başka nedenler vs. yüzünden kullanılan index fonları, ayna fonlar. Tek beklenen doğru yansımadır. Yatırımcı bist 100 ya da altının, ya da DowJones'un, ya da her neyse, getirisini fon aracılığıyla almak ister, buna özel kurulan fonları alır. Dayanak varlığı almak yerine, o dayanağı yansıtan fonu alır. Endex fonları ve borsa yatırım fonlarının çoğu bu tipte. Burada beklenti, fon getirisinin dayanak varlığın getirisini mümkün olan en yüksek korelasyon ile fon getirisine yansıtmasıdır.
2. tipte aktif yönetilen fonlar var. Bir dayanak enstrümanı geçmek üzere/onunla yarışmak üzere kurulmuş fonlar. Aktif yönetilen bir fondan bir beklenti , talep vardır, buna göre yapılanır. Dayanak varlık bilinçli olarak seçilmemiş/ tercih edilmemiştir, fon yönetimi aracılığıyla daha fazla yönetim ücretleriyle know-how yani bireylerin kolayca ulaşamayacağı bilgi birikimi satın alınmış, dayanak varlıktan ekstra bir gelir beklenmiştir fondan.
Selamlar.
Evet Proshares'in volatiliteyi yansıtma politikası olan fonları bayağı bir sert hareket yapıyor böyle günlerde
Uso da hala vadeyi yayiyor. Haziran 21 kontratına kadar yayılmış görünüyor.
En büyük petrol fonu bile hala kendini guvende hissetmiyor anlaşılan
Bu arada TGE icin -0,35 açıklanmış ama su anda günlük -%2,5 civarında. Yarına sarktı biraz.
ıpv 0,26
tdg 0,12
tte 1,87
tta 0,38
tge - 1,96
ıpj -2,34
Fon işi bu saatten sonra sakat ! Hiç bir şey bilmeyen bile aktifbono alıyor ( şahsi tavsiyem değildir ) yazanlardan öğreniyoruz. Ama görünen o ki, dxy güçlenirken genelde döviz kazanıyor. Para kazanmak için gündeme göre portföy değiştirmek gerek bence......
her yiğidin ( para sahibinin ) yoğurt yemesi farklıdır. Yatırım tavsiyesi değildir. karşılıklı sohbet ve fikir paylaşımıdır.