:-) tşk. Babayiğit çıktı demek ki :-)
Yalnız benim demek istediğim biraz farklı idi. Bu bir hedge mekanizması ve Taşıma esnasındaki riskler aynen geçerli. Bu nedenle "garanti getiri" kelimesi hatalı ya da mevduat getirisindeki "garanti veya net" getiriden farklı.
"Net income" ifadesi ile ya da "Risk free" yani risksiz getiri ifadesi ile kastedilen pozisyona girdikten sonra borsanın yukarı aşağı hareketinden etkilenmediğinizdir.
Risklerin biri teminatları artırılması idi ki bu yaşandı. Diğeri, sığ olan piyasa da alım satım esnasında boş kademeler nedeniyle oluşacak getiri kayıpları:-)
Diğer risk ise vadeli ve spot fiyatları arasındaki fark uzun süre piyasa faizi civarında kalabiliyor (geçmiş data dan inceledim). Yani aylarca poza girmek mümkün olmayabilir. Aralık ayında piyasa çok dalgalı olduğu için fazlaca poz fırsatları vermiş. Ancak, ben robotun sürekli işlemde olmasını tercih ediyorum. Aksi halde nakit parayı "aylarca" takasbank faizi ya da fon da tutmak gerekir.
Mesela, GARAN için yakın vadeli ile spot fiyatları arasındaki fark aşağıda görülebilir. Kırmızı çizgi kabaca vade başında %15-17 getiri bandına denk geliyor.
https://i.hizliresim.com/cslpncd.png
Benzer şekilde THYAO için yakın vadeli ile spot fiyatları arasındaki fark aşağıda görülebilir. Kırmızı çizgi kabaca vade başında %16-17 getiri bandına denk geliyor.
https://i.hizliresim.com/hbnje50.png
Özetle, aylarca fon getirisi civarında bir getiri sunmuş !! Sadece aralık ayında güzel fırsatlar vermiş :-)
İncelemek maksadı ile bir robot da bunun için yazdım:-) Gün içinde saat 10:00 ile 18:00 arasında "istenilen sayıda enstrümanın" Vadeli satış ve spot alış fiyatlarını sürekli tarayarak "vade sonuna kadar beklenen yıllık net getiri" hesaplıyor. %50 üzerinde ise poz açıyor. Vadeli alış fiyatı, spot alış fiyatı altında ise poz kapatıyor. Vade gününden önce poz kapatırsa "gerçekleşen yıllık net getiri" poza girerken "beklenen yıllık net getiriden" yüksek oluyor (bu güzel).
Ancak, viop endeks te al/sat yapan klasik robotların yanında getirisi çok daha düşük kalıyor.
Ocak ayında robot ile deneme maksatlı cüzi miktarlı canlı işlemlere başlayacağım. Bir kaç ay gözlem yapıp edindiğim gözlemleri paylaşırım.
Selamlar...
Not: En çok merak ettiğim, vade sonunda "en başta hesaplanan beklenen getiriyi" elde edecek şekilde pozları kapatmanın kolay olup olmayacağı ( yukarıda yazdığım risklerden biri) idi. İşlem hacmi yüksek olan hisse/kontratlarda sorun yaşamadan robot bu sabah pozları kapattı)