bukadar karamsar olma güzel kardeşim.bakarsin yabancı sermayenin Türkiye ye gelip isgyo yu alası tutar. Bizim kanı bozuk büyük spekler 3/1 alır.olur olur
Printable View
Borsada bundan daha ucuz hisse varmı arkadaşlar gidip birazda ondan alalım.yoksa lot arttiracam
1.08 biraz maliyet dusureyim dedim . Bakalim gelecekmi.
Buranin rahatlamasi gerekli,
Acikolan su ki, cari acik Tl'nin degersizlesmesi ile de dusemiyor..Ve cari acik yaratan ana kaynak, ic ithalat talebinden cok, bir nevi ihracat ile dengeleniyor, Enerji kaynakli ve oil 80 usd.. Yani kisa orta vadede bunu telafi etmek imkansiz..
Bununla basedebilmemin yollarindan biri ekonomiyi sogutmak, oysa ki tesvik tesvik ustune, kisa vadede bir kumar bu yaratilan istihdam , birden yuksekisssizlige dogru gidebilir, butce aciklarida cabasi.. yani secim alinacak diye hamleler aslinda olumsuzluk yaratan hamleler..
Merkezin 75 uanlik artisinin hemen ardindan 24 mia lik paket isin dengesini bozdu, bu paranin karsiligi belirsiz, tamamen harcamaya donecek, yatirima donecek bir tesvik paketi olsa ki yaptilar ve piyasa olumlu yanit Verdi,ancak bu tamamen talebi arttiracak , alan gidip kendine harcayacak, tasarruf etmek aklina bile gelmeyecek.. politikalarin rasyonel olmasi gereklidir..
Bugun yapilmasi gereken merkezi rahat birakmaktir, karismak degil, herseyi ben bilirim kibiri, surekli yanildik kandirildiga dondu..
Isin dogrusu oyu verecek bir umut veren parti var mi,o da yok malesef..
Ulkenin paraya ihtiyaci var malesef, borcu cevirebilmesi gerekiyor, rusya gafrika brezilya, us 10 yilliklar in ustunde reel faiz verirken biz en az 200 uan altindayiz.Bunu yapmak zorundalar, arkasindan zaten faiz enflasyonla dusecek, kemer sikmak lazim, buyumek ki kopru yolla buyuyoruz, cok da ovunulecek birsey degil, yok en fazla biz buyuyormusuzda falan da filanada, millet kandiriyorlar, ilk defa ak ipin ucunu kacirdi, butce erken secim,control edemiyorlar malesef cunku hem reis hem zeybekci beraber cok konusuyorlar, birbirbir...
Faizin arttirilmasi sart, secimsonrasi tekrar duzelecek densede, 4.60 usd in yarattigi tahribati, secimin sonucu degsitiremez.
3.70lerden 4.60 a geldi .. her yukariu gidisi duzeltmeyi 4 un ustunde tutacak.. Amam bizim millet vay usd 4.20 oldu diye sevinecek duracak.. tlnin deger kaybi, zaten sicak ekonomide enfalsayonu korukluyor, bu sefer 150-200uan yerine 300-400-500 apnak zorunda kalacaklar...
Iisn bu derece kotu olmasinin nedeni merkezin baski altinda tutulmasi, ozerklik falan hikaye, yabncida bunu goruyor, ve pozisyonu aliyor sonar eyyy disgucler hukumeti sevmiyor oluyor, alakasi yok.. ulkenin En azindan Rusya kadar reel faiz vermesi sart adam salakmi usa 3%, rusya brezilyadan % 3 un ustunde reel faiz alirken, % 2 cuivari veren tr ye para versin,hanginiz verirsiniz..
usd dahada yukari gidecek, enflasyn daha da yukari gidecek.. GYO larin en sevmedigi enfalsyondur, olayin ozeti bu.. verilen temettu enflasyonla eziliyorsa ki defter degeri assagida,buraya ne fon ne de yatirimci cekebilirsiniz.. goruntu normal sasirmmak gerekir..
benim durumumda %7.5 temettu,bedelsiz artisi hesaba katmadan yeterli, cunku cookuuzn vadeli bir yatirim gozuyle bakiyorum 10 yil icin bir ev almisim gibi,hem kirami aliyorum hemde caital gain yaratma ihtimalim olasi,gyo lar pasif yatirim gibi dusunulmeli, sirket bilancolari yada gelecek vadeden sektorler uzerinden dusnulmemeli..
Olabilecek senaryolar
Inistanbul,kartal ve Izmir den gelir tablosuna konut satis geliri girecek...
Kiralamada, kartalofis bloklari (13-14 mio tam doluluk) iskule 2 de ilave kiralamalar,ege perlada tam doluluga yaklasilmasi
lodgeda daha iyi bir yil belki
sirketin elindeki avm'ler de riskli ayrica,gunluk ekonomik aktivitelerin ilk yansidigi yerler,
eldekalan stoklar icinde insitanbul 1 2 haric, hepsinde bir risk olabilir, bu son yailan %20 indirim kampanyasi ise yarar gibi gozuksede, eldeki satilan her bir konut, satis geliri yaratmayacak anlamina gelecek,sirket icin stok eritmekden baska olumlu bir tarafi yok, konut satis gelir/gider orani %74 civari, bu farki bu indirim yiyor zaten...
Sirket icin iyi bir yil gibi gozukse de teslimlerden dolayi, demek istedigim cok da iyi bir yil olamayacagi yonunde, cunku yilsonu degerleme raporlari beklenenin cok altinda olacak gibi, ikincisi de bazi giderlerin ciddi yukselmesi... yine de %7.5 temettuyu rahatca odeyecektir..
personel giderleri
isletme giderleri ozellikle egeperla
bazi vergi resim harc giderleri kontrolaltina alinmali yoksa sirket kira gelirim var diyor lakin,buyuk kismini bunlar yiyor..
Ozellikle bu boyutta bir primi gecen yil nasil alabildiler merak ediyorum dogrusu..
onunde Tuzla arsasi uzerine konut, kadikoy otel projeleri var, kanimca umarim dururlar biraz, Tuzla stoklarda oldugu icin tabbi biran evvel yaili satilmasini isteriz gelir tablosuna yansimasi acisindan lakin biraz durmak lazim gibi
secim sonrasi icin bana umid vaadeden tek iktidarin 5 yil yonetmesi disinda,kimgelirse gelsin, hicbir olay yok.. Bunun adi kriz yada bir baska degisle kiriz..kriz icin %7000 faiz olmasi gerekmiyor artik gecti o isler...
sevgiler
1. Ankara iskule isletme giderleri kiraci tarafindan mi karsilanacak bundan sonra yuksek cunku , 4 mio kira alacak bu sene 1 mio isletme gideri?
2. ege avm isletme giderleri 3 aylik donemde 5 mio tl,neden kaynaklanmakta, bir kereyimi mahsus,digger turlu brut zarar kacinilmaz, yilda 12-13mioo %100 dolulukla ancak kira tolayabilirken 3 aylik isletme giderinin bu seviyede olmasi anlasilmaz
3. ege avm doluluk orani nedir?
4. marmaraarkta, ilgincbir vergi resim harc gideri var,1.7 miotl, su ana kadar boyle bir gider yoktu, bunun nedeni nedir yillik 351k iken ,uc aylik 1.7mio olmus. kiraci yukumlulugunden mal sahibine gecen bir gider kalemi mi
5. iskule kiralamada bir degisim var mi
6. manzara ada ofis tarafi kiralanacak mi satisi dusunuluyor mu? kiralama faaliyetleri baslamis mi
7. insitanbulda 3 ve 4 uncu bolum tamamlanma orani nedir?
bu sorularin cevabi kactane stoktan ev sattilardan daha onemli, simdi beni genelde thyao ve Pegasus tan tanirlar, oradada en fazla onem verdigim gelir lerden cok gider yonetimi idi, isgyo da gider yonetimi onemli, burada bunu nederece yapabilecekler,olyin farkindadirlar sanirim...
tabii bunlar disinda can sikan kizilay, Antalya ve ulus un hatta hiermarketin satisi var, bunlari stamadan yapamadilar ve baka borclari haric, tahvilde 100 mio ilave ve 100 mioa da yeni bono cikardilar.. ve sirket kasasinda yalnizca 124 mio var,Sirketin yaratilan kira geliri faizlere gidiyor gibi, fazla borclu malesef, bakalim sotk erimesi ve ertelenmis gelirler tarafi nasil bir denge yaratacak, bu acidan eldeki stoklarin yeni projeler baslamadan erimesini tercih ederim,en azindan yonetim ne bok yemis net olarak ortaya cikar..
bu borclanma karsiliginda elimizde insitanbulu disraida tutarak,
manzara adalar ofis var , 224mio, 12-13 mio kira bekleniyor
ifm var , 201 mio, insaat devam ediyor,45-50mio kira bekleniyor
Tuzla arsa var, 211mio,
ve uskudar arsa var, 45mio
toplamda 680mio tl' lik bir buyukluk, ve bunlarin yarattigi bir getiri yok, degerleme harici, kabaca sirket 680mionun anapara+faizini oduyor ama bunlardan gelir yok.. ve bu rakam yalnizca tahvil bono borcuna geliyor gibi, 80mio buradan fark var , 120 mio da nakit var, 200 mio nakit kasriligi doviz ve tl banka kredileri.. isin ozeti
kabaca 10 yil konut kedisi cekmisim, kiraci oder malda benim olur defter degerimi yukseltir diyorum ama aldigim evler 2 senedir bos kiraci bulamiyorum, ve sike sike bu krediyi oduyorum durumu... sirketin en buyuk giderler yonetimidisinda sorunu budur..
sevgiler
su son ceyrek yaptiklarien olumlu sey doviz borcunu hedge etmis olmalari, bunun disinda iyi yonetilmedigi kesin,iyi yonetim bugunku kriz ortamlarinda ortaya cikar netice de bunu goremedik henuz...
simdi bir arkadas sagolsun yazmis, isbank ttkom u alabilir diye,bir bakmissin, manzara ada ofis yada iskuleler kiracisini bulmus olur, hadi diyelim...