648 tl y.t.d.
Printable View
Bedelliye katılmak istemiyorum. Bugün satmam mı lazım? Bugün şart değilse, son gün belli mi, bunun bir tarihi var mı? Teşekkürler
Daha sadece yönetim kurulu karar aldı. Spk ya başvuru yapacaklar en az 3 hafta sürer onay süreci. Daha zaman var yani.
Bedelli bölündüğü gün halkınıza düşen rüçhan hakkını satarsanız bedelliye katılmamış olursunuz. Katılmamak için illa satmanız şart değil.
Ytd
Teşekkürler üstadım
Bundan sonra yon hep yukaridir.
Spk bir an once aciklasada bu baskidan , belirsizlikten kurtulsak
Genelde 3 ayı buluyor SPK nın onay süreci
Ancak Akbank 18/12/2018 de yani 2 hafta önce bedelli sermaye arttırımı için başvurdu ve 27/12/2018 SPK bülteninde onaylandığı açıklandı...
Demek ki büyükler her yerde sıranın en önüne geçiyorlar....
Şirketin (mali) durumu/konumu da etkili demek ki SPK nın onay sürecinde...
saygılarbaşarılar
Yön aşagıya bakıyor 14 lerden sıfıra gıdecek galigaba
LG-H840 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ne olacak bu hissenin hali bilen varmı acaba
Masa sandalye şirketler tavan gidiyor bunun gibi ederi olan şirketleri ezdikçe eziyorlar.
Sonra ky niye kaçıyor. Eskiden ezmenin de bir adabı vardı şimdi testere ile kesip parçalıyorlar.
Kumarhaneye dönen borsanın da bir işime yaramaz spk nın da bist in de ...
Bu sene kadar bıkmamıştım borsadan zarar çıksın bir daha da gelmem bu kumarhaneye.
Ytd
KAP : BORSA ISTANBUL
Yabancı yatırımcıların Pay Piyasası ve Piyasa Öncesi İşlem Platformunda gerçekleştirdiği 2018 yılı Aralık ayına ilişkin işlemler ekteki tabloda yer almaktadır.
https://i.hizliresim.com/AD7VNL.jpg
Borsanın en lanetli kagıdı galiba bu kadarda olmaz yatırımcısına resmen zulmedıyor borsadan soguttu ayen beni bir heyecanım bu vardı hakıkaten tiksintı geldi ayen den
LG-H840 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bedelliye katılacaklar açısından, Bence ne kadar düşük fiyattan bölünürse o kadar iyi olur diye düşünüyorum. Zaten geri çekilmelerden işlem hacmi pek yüksek değildi .
Öncelikle bizimle dalga geçtiğinizi düşünüyorum
Bu ne ciddiyetsizliktir...?
Sizi ciddiyete davet ediyorum....
Hissenin düşmesini isteyen, bundan mutlu olacağını söyleyene de ilk defa rast geliyorum...
Bakalım daha neler duyacağız bu alemde?
İşin teknik tarafına gelecek olursak:Nominal 1 tl den yapılmış bedelli ile (rüçhan hakkı 1 tl), hisse fiyatı arasında bir fark yoksa neden bedelli sermaye artışından hisse alayım ki?
Tam tersidir....
Hisse fiyatı ne kadar büyükse, bedelli sermaye arttırımından elde edeceğiniz avantaj o kadar fazladır...
saygılar/başarılar
Şimdi 3 örnekle açıklayalım...
5 lira maliyetli 1000 adet Ayen hisseniz olduğunu farz edelim
Hissenin bugün bölündüğünü düşünelim...
2,16 den sizin maliyetinize gelmesi için gerekli artış %234 (idi)
Şimdi yeni maliyetinizde baş-a baş noktasınıa gelmeniz için gerekli artışı hesap edelim..
Önce yeni maliyetiniz hesap edelim...
Yeni maliyetiniz=(1000x5)+(360x1)/1360
=3,94 tl sizin yeni maliyetiniz
önceki 5 tl idi....
Bedelliden sonra oluşacak yeni fiyatta 1,85 olduğuna göre sizin yeni maliyetinize gelmesi için yükselmesi gereken oran %212
Bu mevcut durum...
Şimdi hisse fiyatı daha yüksek ve daha düşük fiyatlarda hesap edelim...
saygılar/başarılar
Gene 5 lira maliyetli 1000 adet hisseniz olduğunu farz edelim...
Bu sefer hisse 3 liradan bölündüğünü kabul edelim...
Yeni maliyetiniz=(ilk sermayeniz+bedellide yatırdığınız sermaye)/bedelliden sonra elinizdeki hisse sayısı...
=(1000x5)+(360x1)/1360
=3,94
3 liradan bölünürse oluşacak yeni fiyat 2,47
Bu yeni fiyata göre maliyetinize gelmesi için yükselmesi gereken oran %159
2,16 dan bölünürse maliyetinize gelmesi için %212 yükselmesi gerekirken 3 liradan bölünürse %159 gerekli
Şimdi birde sizin iddaa ettiğiniz gibi 1 e yakın rakamlardan bölelim hisseyi
Mesala 1,5 liradan bölündüğünü kabul edelim....
saygılar/başarılar
Önceki kısımları geçiyorum
1,5 dan bölünürse hissenin yeni fiyatı 1,36 olur
Yeni maliyetmizi 3,94 tl idi (bu sabit)
1,36 dan 3,94 tl e gitmesi için gerekli oran %289
Gördüğünüz gibi hisse fiyatı ne kadar düşükten bölünürse sizin maliyetinize gelmesi için gerekli oran ters orantılı olarak artmakta
saygılar/başarılar
Yeni fiyat ın formülü ise ;
Yeni Fiyat=(Bölündüğü günkü fiyat+(bedelliden gelen hisse miktarı (%36) x rüçhan kullanım hakkı)/bedelliden sonra elde edilen hisse adedi
Ayen için Yeni Fiyat=(2,16+(0,36x1)/1,36=1,85 tl
Tersi yani yeni fiyattan eski fiyata ulaşmak içinse;
Eski Fiyat=(Yeni Fiyatxyeni hisse adedi)-Bedelli de ödenen para
saygılar/başarılar
Bazende patronlar şöyle sermaye artışı yapıyorlar...
Rüçhan kullanım hakkı 5 tl den %250 bedelli semaye arttırımına karar verişmiştir (son Fener bedellisi)
Bu aynı zamanda Rüçhan kullanım hakkı 1 tl den %1250 bedelli sermaye arttışı ile aynı şeydir...
Şimdi burda da 40 tl maliyetli 1000 adet Fener hissesi olduğunu kabul edelim...
Bölünmeden önceki maliyetiniz 40 tl yani yatırdığınız sermaye 40x1.000=40.000 tl
Hissede 20 tl den bölünsün...
20 den 40 a gitmesi için gerekli artış oranı %100 (idi)
Bedelliden sonra ise;
Önce yeni maliyetiniz=(40x1000)+(2500x5)/ 3500
=15 tl
Peki bölündükten sonra yeni hisse fiyat=(20+12,5)/3,5=9,28
9,28 den 15 tl e gitmesi için gerekli oran %61
Gördüğünüz gibi Fener bedellisine katılan biri,piyasa da hisse 20 tl iken bedellide tanesi 5 tl den 2,5 tane daha yeni hisse aldığı için %40 maliyet avantajı yarattı ancak hisse bedelliden sonra çakıldı o ayrı konu....:vk:
Demek ki burda önemli olan konu hissenin bedelli den sonra nasıl bir seyir izleyeceği imiş...
saygılar/başarılar
Formuller çok basit aslında...
Önce bugünkü maliyetiniz 4,26 yatırdığınız sermaye 4,26x1800=7.668 tl
2,18 den 4,26 a gitmesi için gerekli artış oranı %195
Bedelliye katılırsanız 1800x%36 648 adet yeni hisse verecekler size ve bunu tanesi 1 tl den verecekler
Yani bedelli de yatıracağınız sermaye/para da 648 tl olacak
Önce 1800 lotununuz vardı,sonradan da 648 lot gelecek bedelli sonrası toplamda 1800+648=2448 lotunuz olacak...
Şimdi yeni maliyetiniz=((1800x4,26)+(648x1))/1800+648
=3,39 tl
Hisse bugün bölünse Ayen yeni fiyat=(2,18+0,36)/1,36=1,86 olacağına göre 3,39 a gitmesi için gerekli artış oranı %182
Bedelliye katılırsanız %13 lük bir avantajınız görüküyor ama daha öncede dediğim gibi önemli olan hissenin bedelli öncesi ve sonrası nasıl hareket edeceği....
"BÜYÜK HARFLERLE VE BOLDLAYARAK TEKRAR EDİYORUM ÖNEMLİ OLAN HİSSENİN NASIL BİR YOL İZLEYECEĞİ?"
Bedelli de ödemeniz gereken parayı yukarıda hesap ettik;"Bedelliye katılırsanız 1800x%36 (bedelli oranı) 648 adet yeni hisse verecekler ve bunu tanesi 1 tl den verecekler
Yani bedelli de yatıracağınız sermaye/para da 648 tl"
Bedelli den 1 hisseyi kaçtan alırım demekle neyi kast ettiğinizi tam anlamadım ama rüçhan tahtası kaçtan açılacaksa kast ettiğiniz
Rüçhan Fiyatı formülü=R fiyatı=Bölündüğü günkü hisse fiyat- ((Bölündüğü günkü hisse fiyatı+bedellide yatırılan para/yeni hisse adedi))
Ayen bugün 2,18 den bölünse Rüçhan tahtası=R fiyatı=2,18-((2,18-0,36)/1,36)
R fiyatı=0,85 krş
saygılar/başarılar
Şimdi bu hesaplayamaya yanlış diyebilirler...
Rüçhan tahtasında ilk gün R fiyatının 0,85 tl olarak açılacağına itiraz edenler olabilir...
Haklı da olabilirler
Rüçhan hakkı 1 tl olarak açıklanmışken nasıl 85 krş dan rüçhan tahtası açılabilir ilk gün?
Teknik olarak mümkün olmaması gerekir...Teknik olarak bedelli iptal olur diyenler de çıkıyor
Benim açıklamam;
1)Valla bende bilmiyorum...Ayen bedellisi ile bende yaşayıp öğreneceğim...
2)Hisse fiyatının kendini yukarı atmak isteyeceği yönünde..Ne demiştik yukarda?İlk gün için R fiyatı hesaplanırken hisse fiyatı baz alınıyor.2,18 den bölündüğünde R fiyatı 0,85 tl olduğuna göre bu hisse en az 2,80 tl den bölünmeye girsin ki R Fiyatı=2,80-(2,80-0,36)/1,36=1,01 olsun....
3)Belkide benim R formülüm yanlışdır....
Seç beğen al....
Çok önemli not:R konusunda çok acemiyim...
saygılar/başarılar
Sayın tengri han cevabınız için çok teşekkür ederim.Zahmet verdim size.
R fiyatını mantığı şudur:Hiç bir şey yoktan var olamaz,vardan yok olamaz...(bir yaratacının olduğuna bende inanıyorum ama o buranın konusu değil...)
Bu mantıkla bedelli sermaye artışına katılmazsanız (ltf burdan sonrasına dikkat buyurunuz)sermayeniz yok olamaz/azalamaz
Şimdi yukardaki arkadaşın 1800 lot ve 4,26 maliyetinden hareketle açıklayalım...
Yatırdığı sermayenin bugünkü değeri ne?
2,18x1800=3.924 tl
Bedelli sermaye arttırımına katılmazsa sermayesi azalamaz,sadece lot sayısı sabit kalır,yani Ayen sermayesi içinde ki payı azalır..Oran olarak azalır.
2,18 den bölünürse bedelliden sonra hisse fiyatı 1,86 tl olacağına göre ve lotu sabit kalacağına göre yeni sermayesi 1800x1,86=3.348 tl olur
3924-3348=576 tl sermaye kaybına uğramaması için ona verilen 648 adet rüçhan hakkını 576/648=0,88 tl den satabilmesi gerekir...
Bizde yukardaki formulde 0,85 tl bulmuştuk
0,88 e yakın...
Benim anlamadığım kısım Rüçhan kullanım hakkı 1 tl ilan edilmişken ilk gün Rüçhan tahtasının nasıl 0,85 veya 0,88 den açılacağı?
İşte burada bilgi bende de yetersiz kalıyor....
saygılar/başarılar
Ne oldu ki % 10 yaptı birden.
Bedelli iptalll
Hem vallahi
Hem billahi
Hem tillahi Aydıner lerle alakam yok....
Tanımam etmem
Bugün kendimi çok takdir ettim ama....
Ben yazdıktan 3 saat sonra iptal edildi bedelli
Çok da bilerek yazmamıştım
Belkide benim yazdıklarımla uzaktan yakından alakası yoktur ama ben genede KENDİMİ TAKDİR ETTİM....
saygılar/başarılar
Anlık resim ve Pasta paylaşabilirmisinz . selamlar
Alengirli işler bunlar hayırlısı artık.
İlk kez bu kadar seyirci toplandı ;))
Başlıkta alakası olmayan Sn Delikan takdir etti,itibar puanı yolladı (tşk ederim kendisine...)
Ama Ayen yatırımcılarından bir tane takdir cümlesi okuyamadım
Hakkım helal değildir Ayen yatırımcılarına
Bu böyle biline
Ltf bana bundan sonra soru sormayın...
Önemli Not1:Aferin delisi değilim,itibar puanına da ihtiyacım yok ama emeğin karşılığını alamamak üzüyor insanı.
Önemli Not2:Ltf bu saatten sonra kimse itibar puanı yollamasın...Eksik olsun sizin itibar puanınız,güzel sözleriniz...
saygılar/başarılar
sayın Tengri Han elimde ayen olmamasına rağmen paylaşımlarını okuyorum ve gerçekten seni takdir ediyorum, senin gibi yatırımcıyı aydınlatan bilgilendiren çok az kişi var, eline emeğine sağlık,,
SM-N910C cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sn İskender
Öncelikle övgü dolu sözleriniz için tşk ederim
Çok naziksiniz...
Sn İskender
Bende de Ayen yok ancak
Saatlerce/sayfalarca bilanço analizi yapıyorum
Bedelli açıklandığı gün yorumluyorum
Bedelli sonrası fiyatı/gelinen noktada "bedelli iptal olabilir mi diyorum? "ve tüm öngürülerim doğru çıkıyor
Babanın oğlu yapmaz sana bunu
Biz karşılıksız yapıyoruz,emek harcıyoruz ama Ayen yatırımcısı hakkımızı teslim etmiyor bu bizi üzüyor
Bu saatten sonra onlarla diyoloğumu kestim
Nokta...
saygılar/başarılar
Sn. Tengri Han,
rüçhan pazarı fiyatı nı 0.85 tl olarak kim verdi ?
Hesabının şöyle olması gerekiyor.
Bölünme fiyatı hesabı şu (2.18 + 0.36)/1.36 =1.867 tl yani 1,87 tl.
Rüchan pazarında rüchan hakkı satışı nın 2,18-1,87 =0,31 tl olması gerekirdi.
Eğer bir şekilde 0,85 tl açıklandıysa, her lot' ta 0.54 tl para iadesi olurdu ki , hiç kimse rüçhan hakkını kullanmaz,
herkes hakkını rüchan pazarında satardı.
Bu nedenle, bedelli iptal edildiyse
çok yazık. Bu firmayı yönetenler, rüçhan hakkı satışını bile hesaplayamamışlar demektir.
Zaten, senedin 14 tl ye çıkartılıp, bedelli ile patron borcu ödemeye kalkmaları, bir başka ülkede, örneğin İngiltere' de olsaydı,
Asil Nadir in başına gelenler bile az olurdu.
Burası Türkiye , herşey mümkün bu SPK ile..