-
Dün dünyayı kaşıkçı açıklamalarına dair merak sarmıştı ama bizim ülkede siyasi çevreyi bahçeli nin açıklamaları heyecanlandırdı.
Dün muhalif TV lerde kaşıkçıdan çok bahçeli nin akp den ayrılıyorum açıklamaları yorumlandı hep.
Şu aralar tüm dünyanın gözü bizim hükümette.!
Medyanın çoğunu yahudilerin elinden zorla alan yandaş medya ise, hükümetle damadına padişahla sadrazam muamelesi yapıyor.
Kasım ayı içindede trump ve putin le randevusu var. TV lerde bolca yanyana görünecekler.
Bi kaç kere yazmıştım, her seçimden önce özellikle, abd, almanya, rusya ülkeleri akp ye destek veriyorlar. TV lerde yan yana poz veriyorlar. TV görüntüleride dünya lideri olarak akp seçmenine gösteriliyor. Onların bir kısmıda etkileniyor, aç kalmada hatanın kendisinde olduğunu sanıyor. Hükümette yola devam ediyor.
kaşıkçı olayı ile hükümet dünya medyasının tahtına kurulunca, trump ve putin den randevuları koparınca, fazla havaya girmiş olabilir.
Zaten padişah olduğunu sanıyordu, tek muhalefet chp de buna hareketleri ile onay vermişti.
Şimdi kendini, padişahtan da daha üst bir seviyeye konumlandırabilir.
Daha üstte ne varki.?
fetullah ı, çevresindekiler peygamber sanıyorlardı. Halbuki adam bildiğin oğlancı bi hırsız, adi bir katil.
Geçmişte öldürülen pek çok gazetecininde katili.
Oradaki ilginç olay, Bu gazetecilerden bazıları yahudi ve ermeni. Ermenilerin özelliği ne, yahudiler tarafından bu ülke ele geçirilirken kullanıldılar, halada emir erleri, abd ye çalışıyorlar ve para desteği alıyorlar.
Bu ermeni ve yahudi gazetecileri öldüren fetullah kim.? İmamken CIA tarafından para ile desteklenip, devlette yerleşsin diye eğitilen abd ajanı.
Yani CIA kendi eğittiği fetullaha, kendi emrinde olan ermeni ve yahudileri öldürtmüş.
Benzeri ne zaman oldu.
1980 den önce sağcı ve solcu denen silahlı gruplar birbirleri ile çarpışıyorlardı, çok kan akmıştı.
Peki o dönemlerin emniyet amiri, sonrasında veki ve bakan olan azılı sağcı mehmet ağar mahkemede ne anlattı.
Evet mehmet ağar bi kaç yıl önce nahkemeye çıktı. Yaşlanmış, olgunlaşmış ve yorulmuştu.
Dediki "biz solcuları eli silahlı katil ülke düşmanları sanıyorduk. Meğerse o sol gruplarıda CIA tarafından silahlandırılıp, para verilip üzerimize salınmış. sağcıyada solcuyada silahı verip çarpıştıran CIA imiş. Ülkede kargaşa çıkarmak amacı ile."
Bunu söyleyen sıradan insan değil. Emniyet Genel Müdürü, Adalet ve İçişleri Bakanı olarak sağcı partilerde çalışmış, azılı sağcı olduğu bilinen, sabah akşam kominist ve solcu kovalayan biri...
Sonra darbe oldu, abd ne istediyse eline geçirdi.
Ne diyordum.
Bahçeli.
Bu bahçelinin kararı, borsa gidişatını değiştirebilir.
Son seçimi akp zar zor bahçelinin %12 lik desteği ile kazanmıştı.
bahçeli akp den ayrılırsa, akp yerel seçimlerde kazanabilirmi.? Büyük hile gerekir. Son seçimde %20 hile olduğu ispatlandı, en az %40 hile gerekir. yapabilirmi yapar ama bu kadar bariz şeyle yola devam edebilirmi.?
Eder. Kendine hesap soracak kurumlar zaten emrinde. ordu-polis-yargı emrinde, muhalefet yok...
Evet devam eder...
Yada behçelinin yerine başka bir partiyi monte eder. hdp yada iyi partiyi.
Belki bahçeli pişmanım der daha düşük anlaşma koşulları ile geri döner.
hükümet, kaşıkçı olayı ile dünya medyası gündemine oturunca, aşırı havalanıp bahçeli ile ipleri attı... sonra ne yaptım ben diyebilir...
Her neyse, haber okumaya devam...
-
İlginç bir haber.
New York Times(NYT) gazetesi, Türk üst düzey yetkiliye dayandırarak bir haber yazmış.
NYT nin yazdığına göre, suudi prens, kaşıkçı olayını kapaması için, erdoğana zaten para önermiş, erdoğan "siyasi rüşvet ha" diye red etmiş.
Bi kaç yıl önce bilal oğlana verilen 100 milyon dolarlık hibe siyasi rüşvet değildide, bumu siyasi rüşvet.
demekki hükümetin derin hesapları var.
Darbe esnasında yayınlanan kasetlerden birinde ne diyordu hükümet olduğu söylenen ses.?
"bilal oğlan, o iş adamından 10 milyon doları kabul etme, red et, nasıl olsa kucağımıza düşecek."
Yani 10 da yetmez 20 olsun muhabbeti.
Dedik ya adam tüccar. Ne koparabileceğinin hesabına kafa iyi çalışıyor.
Acaba, verilen parayı azmı buldu. Yada verilme şeklinimi beğenmedi.?
Az bulma olayı mantıklı.
Diğer bir açıklama ise, bi kaç köşe leşkerinden gelmiş.
hükümet, kendisine karşı çalışan suud prensi selman a gıcık. Onu cezalandırmaya çalışıyor, islam liderliğini salman dan almaya çalışıyor.
Ama bu ihtimal, hükümetin dünki konuşması ile çöktü. prens salmana vurmadığı gibi, onu kendinden üste konumlandırdı.
"noolur suçluları verin(taktir suudların)" diye yalvarması bunu ifade eder.
Demekki olay intikam değil.
E olayıda örtbas edecek yolu açtı. takdir suud kralının demek bu demek.
Demekki nereye geldik. 10 milyon dolar yetmez, kucağımıza düşecek kasedine...
İlk rüşveti kabul etmemesi, olayıda kapanma yoluna sokması, daha büyük bir şey var gibi gösteriyor.
bakalım önümüzdeki haftalarda, on milyar dolarlar suud lardan Türkiyeye yağacakmı.?
Yağmazsa, erdoğan şahsi çıkar sağlamış olabilir diye düşüneceğim.
Yağarsa, hükümet yerel seçimleri garantileyecek. USD 5 TLnin altına iner... tabi ne kadar yağacağınada bağlı. 5 e yaklaşır ama inmeyebilirde.
Görecez, zamana bırakalım...
-
Büyükler, bi ölçüde çaresizlik yüzünden yada önlerini göremediklerinden, BIST i zamana yayıyor derken, bu zamana yayılmalarda teknik görüntüler oluşur. Dikdörtgenler, üçgenler, takozlar. Elyot ve fibo abilerim sessiz kalmış.
Şu anda kısa vadede bi alçalan üçgene doğru gidiliyor. Taban 90-93bin arası. Alçalan üçgen, satıcıların, alıcılardan daha kararlı olduğunu gösterir.
Alçalan Üçgenin aşağı kırması beklenir ama, taban "bana göre" aşağıda olduğundan yukarı kıracağı nı düşünüyorum. Tabi siyasi açıdan normal şartlar olursa. Bizde ise anormal şartlar, normal olmuş durumda.
Uzun vadede ise tam olmasada dikdörtgene benzer bişey var. Dikdörgenin bitişi trend kırılımı ile olur(muş). Şu an hangi trend deyiz.?
Birde uzun vadede yukarı bakan fincan görünüyor. Fincana göre, dipteyiz.
Teknikle karar vermemde, bi bakayım dedim can sıkıntısından.
Ayrıca mum grafikte üçlü kargayada dikkat. :rules: Kodumu oturtur. :he:
Alçalan üçgen hesabına göre, yukarı dönerse, 98 binde satış yemesi lazım.Yada yukarı kırarak devam edip 100bini aşması lazım, tabi üçlü karga ve leylek ayağını hesaba katmadım. :)
-
Haftalar önce, abd de uzun süredir düzenli olarak iyi veriler geldiğini, bu iyiye giden verilerin devam edip edemeyeceğini sormuştum.?
Aynı anda AB verileride düzenli olarak iyi geliyordu ve asya verileride.
AB verilerinin iyi gelmesi anlaşılabilirdi, asya verilerininde, ancak ABD verilerinin iyi gelmesinde, TEMEL anlamda bir iyileşme olmadığından, mantığı yoktu.
ABD nn dahada önceki dönemine göre değişen şey trump denen bebeğin başa geçmesi olmuştu.
Adam hakkaten acınası halde ya.!!!
Geçen gün fotoğrafı vardı, uçağa binerken, uçak merdivenlerinde arkası dönük fotoğrafı vardı. Ayakkabısına kocaman beyaz lokanta peçetesi takılmış, onunla uçağa biniyor.
Düşünün adam ne kadar yanlız. Restoranda peçete ayakkabısına bi şekilde yapışmış. Bu adamın çevresi koruma ve devlet görevlileri ile dolu. Lokantadan çık(artık nerde son yemeği yedi ise, lokanta değilde beyaz saray olur, o dahada kötü.), arabaya bin, arabayla hava alanına gel, binada yürü, binada yüzlerce görevli var, binadan çık, uçağa git, hala peçete ayağında. Arada bir kişi çıkıpta, ayakkabınıza peçete sıkışmış dememiş. Adam o kadar yanlız. Tek suçu kötü bir adam olması değil, abd derin devletinin görevlisi olmaması. derin devlet adamı kukla gibi evirip çeviriyor.
Her neyse konu başka.
ABD verileri, sanayi yada başka sektörlerde iyileşme olduğundan değil, temel değişikliklerin iyi yönde olmasından değil. Tamamen trump ın aptalca hareketlerinden oluştu. Adam ABD nin kötüye gidişini hızlandıracak hamleler yaptı, ama bu hamleler ABD verilerini geçici olarak düzelmiş gösterdi.
Şöyle düşünün, dişiniz ağrıyor. Diş ağrısının sebebini arayıp bulup tedavi ettirmiyorsunuz, ağrı kesici yutuyorsunuz. Ağrı kesici sizi iyi gösteriyor ama bu arada dişiniz çürümeye hızlanarak devam ediyor. Ağrı kesicinin işi bittiğinde, çürük dişiniz çok daha ağrılı olarak ortaya çıkacak.
trump ın yaptığı buydu.
Kendi ve diğer ülkelerdeki sanayi şirketlerini tehdit ederek, vergilerini artırdı. Kendi ülke içinde üretim çok pahalı olmasına rağmen fabrikaları ABD de kuracaksınız dedi, bazı fabrika sahipleri buna uydu.
Bu ve buna benzer ağrı kesicilerle ABD nin verilerini geçici olarak düzeltti.
1 yıl civarıdır abd den hep iyi veri geliyordu, ilk defa dün kötü veri geldi. O veri neydi.
:agla:
tüh ya, veriyi kaydetmemişim. Neyle ilgiliydi? Ciddi bi kötü veriydi.
Her neyse...
Zaten arka planda başka verilerde vardı görebilenler için. Son 1 yıl içinde bazı bankalar işçi çıkarma ve küçülme yoluna gitmişti. Düşünün 2008 krizinden sonra tırlarla bu bankalara USd aktarıldı ama yinede şu an kötü sinyaller gelmeye başladı. Hepsinden değil ama bi kaçından. bankaların kötü verileri sonuna kadar gizlemek zorunda olduklarınıda unutmamak gerekir çünki tamamen güven kurumları. batana kadar süperiz demek zorundalar, yoksa kimse bu bankaya para getirmez, kredi almaz.
Ford 25 bin kişi çıkarıyor, buda önemli bir veri.
Yani trump kötüye gidişi hızlandırdı.
Avrupanın nin verilerinin iyiye gitmesi balon değil ama ABD nin alımları durdurması, ABD den çok bol para kazanan avrupalının yükselişinide sekteye uğratacaktır.
Ne kadar sekteye uğratacak.?
ABD yi ne kadar takmadıklarına bağlı. USD yi yok sayıp avro ile asya ve güney amerika ile ilişkilerini düzeltirlerse, çok fazla etkilenmezler. Kötü etkilenirler tabiki ama kapasitelerine bağlı olarak geçici olur. ABD yi ne kadar çabuk kesip atacaklarına bağlı.
Almanya ilk uyanan lardan.
fransada alman yanın kuyruğuna takılmış ama ingiltere beyaz atlı prensin öpücüğünü bekliyor, derin uykuda...
10 kere bi çok yerde yazmışımdır.
abd uzun süredir duraklama dönemindeydi, deniz bitince gerileme dönemine girdi.
abd ve ingiltere ilk batacaklardan onu fransa takip edecek, almanyanın kurtarma şansı yüksek çünki abd ve ingiltere ile bağlarını yıllardır koparıp asya ile entegre olmaya çalışıyor, zaten almanlar saldırgan sömürgeci ama acayip bi millet, sanayisi sağlam. 2 dünya savaşınında göbeğindeydiler dümdüz oldular ama şu an görüyorsunuz.
Dün abd borsası çakılınca, bu yazıyı yazayım dedim.
tabi hepsini önceden görmüş ve bu günleri defalarca yazmıştım.
İleriyide yazdım... anlayabilene tabi...
dünki o veri neydi ya! :wu: :Sad:
-
TLnin USD-AVRO karşısında %100 değer kaybetmesinden sonra NİHAYET Türkiye içindeki yatırımlarda CİDDİ artış olmaya başladı.
2 yatırım bursada gerçekleşti, biri reno otomobil fabrikası 100 milyona enjektör tesisi açtı, diğeri daha büyük bir yatırım japonlar çelikle ilgili bir tesis açtı.
Şimdide arçelik firması 500 milyonluk bir fabrika kurmaya karar verdi.
Kurulan fabrikalar hızla artacaktır eğer doviz bu yükseklikte devam ederse.
İhracat artıp ithalatda azalacaktır çünki artık ithalat çok kârlı değil.
Madem dovizin ucuz olması bu kadar zararlıydı, neden USD yi 1,20 TL ye kadar düşürüp ülkeyi İTHALAT CENNETİ haline getirdik.
Bu arada ithalat dövizlerini karşılayabilmek içinde nerdeyse TÜM ÜLKEYİ SATTIK, vergileri çok çok artırdık, herşeyden para almaya başladık filan.
Geri zekalılık ve kötü niyetten başka bişeyden değil. Ülkeyi ucuz mal çöplüğüne çevirip zenginleştik sandık...
Bak sinirlerimi bozdunuz... o sebeple detaya girmeyeceğim...
heber okuyayım...
Aramızda kalsında, arçeliğin kurduğu fabrikanın faydası kadar zararıda olacak. koç holdingin her işi böyle. TV fabrikası kuruyor. TV nin en pahalı parçası ekran paneli nerde üretiliyor? Türkiyede değil. koreden alacak büyük ihtimalle, nerdeyse tüm dünya koreli 2 firmadan alıyor. Tabi en azından fabrika kurmuş, tüm TV yi ithal etmemiş. Yinede asardım ben bu koç holdingide neyse...
-
Bi kaç ABD verisi daha kötü gelirse, FED faiz artırımlarına veda edebilirsiniz.
Faiz artışı kalkarsa, üstüne düzenli kötü gelen abd verileri.! bingooo..
USD, diğer paralar karşısında düşmeye başlayacaktır, USD nin düşmesi demek EMTIA fiyatlarının artışa geçmesi demek. Altında artışa geçecektir.
USD nin düşmesi demek bizim borsanında önümüzdeki haftalar çıkışa geçmesi demek.
Tabi bizim siyasileri hep hesaba katmak gerekir. USD dünyaya karşı düşer ama bizim siyasetçiler yüzünden bize karşı düşmeyip tersine artabilirde.
trump aradı, pozisyonun süper, kıpraşma dedi.
Hangi ABD verileri kötü geldi.
Bir kaçını yukarlarda yazmıştım, bi kaç orta irilikteki abd bankasında işten çıkarmalarmı ne vardı, yoksa iflasmıydı.?
FORD 25 bin işçi çıkarıyor, ABD nin ikinci büyük perakende devi sears iflas etti, perakende devinin iflası ne demek, halk alımı azaltmış demektir. Halk niye alımı azaltır, fakirleştiği için.
ABD yeni konut satışları son 4 aydır düşüyor muş, eylül verisi %0.5 düşüş beklenirken, %5.5 düşüş gelmiş.
Bi kaç hafta daha bi kaç önemli kötü verinin gelmesi demek, FED in faiz artışı kararlarını gözden geçirmesi demek.
-
Portfoyumde son durum şöyle.
Hisse banka : % 24
Hisse şirket : % 49
Altın : % 24
Çok azda nakit.
Endeks düştüğünden hisse oranları azaldı.
Artık, her nakiti ve satdığımda hisse leri altına çevireceğim... Tabi plan böylede, gelişmelere göre planda değişiklikler olabilir.
Şu ana kadar planlar pek değişmedi...
Yanlız aralık ayına BIST endekste hala 100 bin altındaysak, hisse senedi sıfırlama planları ertelenebilir.
K/Z hesabım ne. %2,72 artıdayım.
Enflasyonu katarsak ki katmak şart, %27 eksideyim. Bence bu yılki enflasyon %50 den aşağı değil, ama fazla üzülmeyeyim diye %30 u baz alacağım.
-
Alçalan üçgene uygun davranıyor.
Eğer başladık bitirmeden olmaz derlerse 98 civarından satış gelmesi lazım.
Yok üçgende neymiş derlerse 98 i ve 100 ü yukarı geçmeleri lazım.
Yukarı gitmeleri için kısa orta uzun vadeli sebep varmı.? İşler çok karışık, bu işler olumluda bitebilir, olumsuzda. Büyük oyuncu olsam risk alırmıydım.?
Bu büyükleri toplayıp, bi kaç "dinci" kanal seyrettirsek, endeks 3 günde 200 bine çakardı.
Bizim hükümet, kaşıkçı olayında çok büyük şeyler koparmışmış da söylemiyomuş, papaz brunson u verip süper ötesi şeyler almışız.
Diğer kanala baksak, akdenizde üçbuçuk trilyon dolarlık petrol bulmuşuz, yunanlılar anlamış. Karadenizde 10 yılda bulduğumuz petrolun haddi hesabı yok. Uzaya çıkmak üzereyiz, yerli uçak bitmek üzere filan feşmekan.
Şimdi bunlara göre karar verirlerse, 98 ve 100 ü geçeriz.
Yoksa üçgene ve zamana yaymaya devam.
90 aşağısı mantıklı değil, sebebini çok önce en az 2 kere yazmışımdır. "90 altında alırım bak" dediğimden beri, oraya indiremiyorlar.
Burdan görünen ise, dünyaya petrol satıp para kazanan ülke nin petrol şirketine gel bize petrol ara diye para veriyoruz. Şirket "tamam abi bulmazsam neyim, uydudan baktım, oralar dolu" diyor. 1 hafta sonra bişey bulamadım, işallah bi dahaki sefere "uydu yanılmaz" diyor, 100 milyon doları alıp gidiyor. Bildiğim toplamda 3 şirkete 215 milyon dolar verdik.
Şöyle anlatayım, millete kehribar toplayıp satıp geçimini sağlayan adama, gel benim bahçedede kehribar bul sana 100 milyon vereyim diyorsun, adam geliyor bulamadım diyor 100 milyonu alıp gidiyor, millete kehribar satmaya devam ediyor. Şimdi senin bahçende kehribar bulsa kendine rakip yaratacak. En iyi ihtimalle, müşterilerinden birini kaybedecek. Daha nasıl anlatayım bilemiyorum.
Yanlızdolar tutanlar titremeli.
Bizim tüccar hükümet, katliamcı yobazlardan kaşıkçı olayı sebebi ile en az bi 40 milyar dolar koparsa, o parada girmeye başlasa, USD 5 altına hınk diye iner.
İnmesinin bu ülkeye faydası ne.
Sırtlanın canlı canlı yemeye başladığı geyiğe güneş gözlüğü takmaya benzer. Ölene kadar gözleri afrika güneşinden kamaşmaz hiç olmazsa.
Sırtlandan kurtulmazsan, arslan yada kurtlar geyiğin kemiklerini sıyırır.
Bu arada geyik siz oluyorsunuz, "bana bişey olmayacağını herkes bilir."