Sn. cerkes...
Kac pay topladınız simdiye kadar?
Printable View
Sn. cerkes...
Kac pay topladınız simdiye kadar?
Sn. Çerkes, m2 4250 tl en dandik ev için. Kati cephesi düzgün evlerde fiyat çok daha yüksek, eğer düzgün bir bölge ise teslime yakın fiyatlar da artar.
Ama neticede bu mevcut hisse bir menkul kıymet, aşağı da gider yukarı da, burası borsa...
biraz aksam hisseyi inceledim detaylı .) coğ sıg hareketler hiç alan satan yok gibi.. herkez zararına sattı diyorsunuz ama daha öyle bi şey yok biraz hacimli olsa vakıf yatırım elindekileri verir.. ) şu anda hissenin sahibi bile yok toplu değil dağınık koyun misali koyunları bi çoban gelir toplarsa belli bi yere götüürüp orda bırakır .)) daha öncede söyledim bu hisseye yabancı gelmez ) kolay kolay şu kadar yabancı aldı diyorlar ama yabancıda para çok bitmiş evi alır 3 sene beklermi. ) zaten bizim borsada yabancı bireysel cok nadir vardır yabancı fonlar ve yatırım bankalardır onlarda evi ne yapsın ev alıp bide sonra satacağız diyemi uğraşacaklar..
halka arz olmuş hisse yeni doğmuş ceylan gibidir. )) biraz büyüsün serpilsin öle alınır koşuyor topallıyormu mali verilerine bakmak lazım bu hissede malı veri bile yok o yüzden kolay kolay kurumsal yatırımcılar gelmez
türkiyede genelde halka arzlar gidip faizle kredimi almayıp borsadadan para almak için geliyorlar.. ) o yüzden yeni halka arzlardan hep uzak dururum... zaten çok kar etse gelip karı senle paylaşmazlar :))
YTD değildir söylediklerimin gerçekle hiç alakası yoktur hayel ürünüdür. yani Kesinlikle inanmayın :bravo::bravo:
Sayın nosfecagri,
Üzülerek söylemeliyim ki, yanılıyorsunuz ve izahnameyi incelememişsiniz.
Halka araza konu edilen bağımsız bölümler arasında metrekare fiyatı 3300-3400 TL olan da var, 4700-4800 TL olan da var. Tüm 218 dairenin ortalama metrekare fiyatıdır 4250 TL olan.
Örneğin B2 Blok 3 Kat 22 numaralı daire fiyatı 507 bin TL. Bu daire, 145,89 metrekare imiş. Bu daireyi almak için 11932 adet sertifika toplamanız gerekiyormuş. Benim buradan anladığım; bu dairenin metrekare fiyatı:507.000/145,89=3475 TL....
Başka bir örnek ise B2 Blok 4 Kat 26 numaralı daire fiyatı 598 bin TL. Bu daire, 125 metrekare imiş ve daireyi almak için 14.072 adet sertifika toplaman gerekiyormuş. Bu dairenin metrekare fiyatı:598.000/125=4780 TL
Siz hangisini istiyorsanız tanesi 42.5 lira olan sertifikadan farklı miktarlarda biriktirerek daire alıyorsunuz. İster gider sizin dandik dediğiniz 3400 TL metrekare fiyatlı ama 146 metrekare daireyi 12 bin sertifika ile alırsınız isterseniz daha güzel konumda/kattaki 125 metrekarelik daireyi 14 bin sertifika biriktirerek alırsınız.
Lütfen İnceleyiniz: http://www.toki.gov.tr/AppResources/...%20Listesi.pdf
Yanlış mı değerlendiriyorum?
Burası borsa yukarıda gider aşağıdaki gider konusunda ise; borsa konusundaki kıt bilgimle daha önce açıkladım. Lütfen önceki yazılarıma bir bakın. Bu herhangi bir hisse değil. Arkasında bir proje olan projenin özellikleri belli olan, size ev ya da evin karşılığı payı vermeyi taahhüt eden bir menkul kıymet. O yüzden bu sertifika öyle kafasına göre aşağı yukarı gitmemeli. Ha evet gidiyor, onun sebebi de BU ÜRÜNÜN NE OLDUĞUNU BİLMEDEN SADECE BİR MENKUL KIYMET GİBİ GÖREN bir yatırımcı gurubu.
Peki burada yanılıyor muyum?
***Çerkes***
Sertifikanın dolayısıyla yapılıp teslim edileceği varsayılan projenin kıymeti anlaşılmış mı anlaşılmamış mı bilemem ama görünen tek gerçek var halka arzdan alanlar kazıklanmış oluyor. Bugün neredeyse her yerde 60 ay vadeye sıfır faizle satılan konut projeleri varsa bence bu sertifikalar satılırken de alanlara %10-15 peşin iskontosu yapsalardı iyi olurdu.
Sn. Çerkes,
Doğrudur incelemedim. Taban fiyatı 4250 zannediyordum. 3400 tl / m2 güzel bir fiyat, şimdi sanırım o daire 3100 lere doğru geliyor? Gerçekten ihtiyaç duyan için mantıklı fiyatlar oluşabilir. Ancak nisan ayında istanbulda konut fiyatları aylık bazda gerilemiş. Her türlü enstrüman olduğu gibi emlak konutlarında da malesef bir fiyat ve iki tane yön vardır. Illa yukarı diye şartlanmamak gerekir diye düşünüyorum nacizane. Bence halka arz için fiyat güzel ama piyasa komple düşecek olursa bu projenin istisna olması, çok iyi yapılması bulunduğu yerde altyapı anlamında gelişmeler olması, borsada olmayan dairelerde güzel satışlar yakalanması gibi parametreler de önem kazanır.
Bol kazanç dilerim.
Bence kesinlikle haklısınız Sayın umutabi;
Sertifika satılırken, yatırımcıya;
1-Peşin alım iskontosu
2-Toplu alım iskontosu
3-Faizsiz finansman sağlamadan dolayı iskonto
4-Halka arz iskontosu verilmesi,
5-Topraktan girmekten dolayı iskonto
gibi iskontolar verilmesi gerek.
Bu proje için yeterli iskonto var mıdır konusu; daha önceki yazımda belirttiğim açıdan bakılarak değerlendirilmeli. Adamlar biz ortalama 8000 TL ye satmayı planladığımız projeyi 4250 TL ye satıyoruz derse ciddi bir iskonto var demektir. Satış fiyatım ne olursa olsun ben maliyetimin de altında satıyorum diyorsa ve bu iskonto yeterlidir diyorsa orada da haklılık payı var derim.
Bana sorarsanız ben de isterdim 3500-4000 aralığından almak ama projenin örnek dairelerine baktım, karşımızdaki TOKİ'nin veya Emlak Konutun bölgede yaptığı sosyal amaçlı projeleri durmuyor. İçinde hareket sensöründen, sıvı sensörüne, vakumlu merkezi süpürgeden, profesyonel ütüsüne ve ankastresine kadar baya bir lüx proje var. O yüzden ben kendi adıma makul buldum fiyatları.
Bir de son not; 60 ay vadeli 120 ay vadeli evleri alamıyoruz. En büyük sorunumuz o. Evler çok pahalı ve bizim gibi orta sınıfın ulaşabileceği rakamların çok üzerinde.
Selamlar