şaka dimi.. bin diyecektin :)
Printable View
Bu arada bizim büyük balık hareketiyle tüm gıda şirketlerini yukarı çekiyor
Bu sitenin de yıllardır çözemediğimiz en kötü şeyi (((
Tabanda kaç lot var tavanda ne var kim aldı ne oldu (((
Arkadaşlar lütfen biraz saygınız olsun. Tam 5 aydır bu işleri araştırıyorum. Öğrendiğim bilgiyi anında burda paylaşıyorum burda, pattt sayfalarca geriyo gidiyor..
Çok merak ediyorsanız 30 40 lira verin program alın.
Teknik taktik takas vs bunlar boş iş.
Tavanda 1 milyın lot olur, pat taban olur, tabanda 2 milyon olur tak tavan olur, bunları takip edeceksiniz lütfen kendinize program alın. Kahve muhabbeti olmasın
Takas vs de boş iş. Logo 4 den 24 e gitti iş yat. Akyatırım alıyodu. 24 olunca citiyab. Göründü. Uluslararsı takas programından bi baktım jp mor. Ve goldmansac. Almış. Yani o işleri göstere göstere göstermezler.
Petrol 60$ dan 40$ a düştüğünde 40$ destek var ordan döner 70$ da çanağı tamamlar diye efsunlanmış arkadaşımdan bi farkınız olsun. 1 aydır anlatıyorum.
Hayatta her malın evin arabanın hisse senedinin altının doların petrolun armutum muzun bi maliyeti vardır.
1 maldan az bulunuyorsa ya da talep çoksa fiyat artar
1 maldan çok bulunuyorsa ya da talep azsa fiyat düşer
Mantık bu.
Petrol 15$ ı gördüm bugün ekranımda.
Misal araştırın. İlla ki altının da bi çıkarma maliyeti vardır. Dünyada kaç kilo ton neyse artık ne kadar kimde olduğu da bellidir. Ordan hesap edün fiyatı balon mu değil mi diye. Fibonacci denen zat, bulduğu salyangoz matematiğinin vs borsada forexte kullanıldığını bilse kesin kemikleri sızlardı...
Asla yatırım tavsiyesi değildir.
SASBAŞ da uluunun iştirakiymiş.. yeni öğrendim.:)
http://www.denizcilikdergisi.com/den...arlik-ticaret/
https://i.hizliresim.com/EtElpk.jpg
1 maldan az bulunuyorsa ya da talep çoksa fiyat artar
1 maldan çok bulunuyorsa ya da talep azsa fiyat düşer
Mantık bu.
---///
Petrol --- 2. Örnek. Petrol dediğiniz ürün, bilmeyenler için, fosiller dir. Aslında Karbondur. İnsan kemiği hayvan kemiği bitkiler çer çöp yıllar içinde 100 yıl 1000 yıl toprağın altında denizin altında fosilleşerek, petrol olur. Kazma kepçeyi vurdunuz mu petrol çıkar. Petrolü ısıtıp damıtırsanda her ısı derecesinden bi ürün alırsın. Asfaltta petroldür aslında.
Şu an dünyada 5 milyara yakın insan stabil olduğu için, iktisatın 2. Kuralı gereği, hem talep az ,hem ürün bol, bundan sebep fiyat maliyetine, hem de maliyet altına indi...
Dünyada şu an petrol tüketimi
Elektrik tüketimi
Doğalgaz tüketimi, hem stabiliteden, hem de dev fabrikaların kapalı olmasından sebep, tüketim muazzam düşmüş..
Bu yüzden bunların üreten şirketlerin cirolarında büyük düşüşler beklenmelidir..
---///
Un ise ; 1. Örnek: Buğday, petrol gibi bulunan bir ürün değil. Eğer tohumunu ekmezsen buğday elde edemezsin. Bu arada bilmediğimden değil))) doğadaki her bitkinn tohumu aslında kendisidir. Neyse.
Şu anda salgın virüsten sebep; tüketim alışkanlıklarımız değiştiği için en temel ihtiyacımız, bizim için ekmek, Avrupalı için Makarna, Abd li için pizzanın hammadesi Un olduğu için, Un a talep çok. Hem kargo taşımacılık hem de endüstriyel üretim şartları her yerede üretilmediği için de zor bulunuyor. Bu yüzden fiyat artması normal..
--///
Temel iktisat kurallarına 2 örnek. Bu şirketin cirosunun kar ının artması da normal. Benim hür fikrime göre yapay, altı boş değil. Bu benim fikrim. Sizin farklı ise ona göre mevkilenirsiniz.
---///
Şimdi düşünmemiz gereken sorular? Dünyada stabil bir yaşam, gıda sağlık hariç bir tüketim yokken, ticaret durmuşken, finansal piyasalar neden çıkıyor? Gıda perakende sağlık hariç, diğer yukarı fiyatlamalar temel iktisata göre suni. Neden çıkıyor, çünkü ortama sürülen para, 10 trilyon $ a yakın para. Aslında bu paralar şirketler ülkeler batmasın diye sürülmüştü.
Sorular: Parayla saadet işi ne kadar sürer?
Diğer sektörleede ki reel hayata aykırı fiyatlamalar ne kadar sürer?
Eğer rüzgar tersine dönerse, etkilenmemesi gereken gıda sağlık sektörleri de bundan etkilenir mi??
8.80 yazmıştım 1-2 hafta önce, bizim içün bence eşik orası. Yarın tam o eşiklerdeyiz
---///
Unutmayın, gerçek durumda, gerçek fiyatlamalar da bazen gerçek hayata uygun olmayabilir))) ne demek bu. Araba aldın galeriden sıfır, diyelim ertesi gün ilana koydun. Arabayı 150 bin tl aldın 140 bin tl ye satışa koydun, bi müşteri aradı 80 binden fazla vermem dedi. ))) işte bu, fiyatlar gerçekleri unutturur dediğim şey.
Bu hafta yeni rotamız içün önemli bi hafta.
Olduğu kadar, olmadı kader haftamız
Arkadaşlar bu şirket gelirinin çoğunu ihracattan sağlıyor bu karantina olayı negatif mi etkiler sizce pozitif mi? Bence pozitif etkiler gibi çünkü una talep fazla ama asıl olay satış bence. Şirket 100 milyon dolar diye yazıyordu şatış haberinde şu anda o değerlere geldi fiyat olarak ama sanki daha gidecek gibi ne dersiniz? Tahtayı seyreden var mı alışlar nasıldı, blok alışlar oldu mu? Ytd
Bu arada ben hissenin şirketin yenisiyim.
Sadece teorisyen mantığı ile 25 gün önce
Dünyada buğday Un kıtlığı olacak, Un a olan talep artacak, Buğday ihracatcısı ülkeler Rusya/ Kazakistan Ukrayna dünyaya buğday vermeyi kesecek ;
Buğday ve Un stratejik silah olacak, Un altından bu konjukturde daha kıymetli olacak, konvansiyonel silahlardan bile üstün olacak öngörüm/tez im ile bu şirkete yatırım yapmıştım..
Bire bir bunları 25 gün önce burda yazmıştım. Hatırlayanlar bilir.
Şu an bire bir tutuyor.Rusya/ Kazakistan buğday vs ihracatları yasaklamıştı haftalar önce. Ukraynayı duymadım onlar da muhtemelen yasaklar...
Şimdi inceledikçe hayran kaldım. Sanki salgını, virüsü , buğday ithalatında sıkıntı olacağını hissedip 2 sene önce başlayıp geçen sene 3. Fabrikayı açmışlar, lisanslı depoları siloları arttırıp full stok yapmışlar. Valla bi gün bi tv de denk gelirsem bi şekilde sorucam, patrona tv de falan denk gelen olursa lütfen siz de sorun. Bu nasıl bi öngörü, inanın aklım almadı. Nostradamus şekli olmuş..
Bu arada bizim olayımız Un.
Buğday işi TMO nun mıntıkasına giriyo.
Şirket ürettiği Un un %74 ünü 80 den fazla ülkeye ihraç ediyor, buğday maliyet ve dolar maliyet artışı bizi bağlamıyor, tak ihraç fiyatına yansıtıyor.
TMO da buğday için, ola ki hiç ithalat yapamayız düşüncesiyle ülkemizin her yerini ekip biçtirip buğdayı özkaynaklarımızdan temin etmeli.
Hem soruluyor, hem bilmeyen anlayamayanlar için tekrar edeyim
Türkiyede Buğday işi TMO nun mıntıkasına giriyo. Toprak Mahsullerinin işi.
Bizim olayımız ise Un. Bu şirket ürettiği Un un %74 ünü , 80 den fazla ülkeye ihraç ediyor, buğdayın maliyet ve dolar maliyet artışı bizi bağlamıyor, tak, ihraç fiyatına yansıtıyor. Tüm fabrikalar 7/24 hafta sonu dahi çalılıyor. Ülkemiz ve 80 den fazla ülkeye un gönderiyor.
Yine de Ülkecek, 1.5 sene Tarım seferberliği şart, her yeri Buğday ekip biçmeliyiz.