Originally Posted by
TRENDHOUND
Selamlar Binbaşım. Borsa ile alakalı bir kitap yazmayı ciddi olarak düşünüyorum, tek sorun buna zaman ayırmak. Birikimlerimi ve bilgimi paylaşmayı seven biriyim, bakalım zaman gösterecek. Şu anda BİST'in ralli moduna girmesi için hiç bir sebep yoktur, tam tersine düşüşün daha da şiddetlenmesi için çok sebep var. Bunları yukarıda sıraladım. GARAN 2.5 milyar, AKBNK 2 milyar tl 2021 1Ç net kârı açıkladı, beklentilerin oldukça üzerinde kâr yazdılar ama hisseler bana mısın demedi. Sırasıyla 5 ve 4 milyar gibi 1Ç kârları açıklansaydı yine bana mısın diyeceklerdi. Bu durum geleceğin karanlık olarak algılanmasından kaynaklanıyor. Banka ve SAHOL gibi holding hisseleri DD'ye oranla çok büyük iskontolarla işlem görmelerine rağmen hala bu hisselere yatırımcılar gelmiyor, bu tahtalarda sürekli çok kısa vadeli takılan al-satçılarla robotlar hakimiyetlerini sürdürüyorlar. Geçen sene ham petrol yakın vade fiyatları eksi 35 dolara düşmüştü hatırlarsan, spot fiyatlar da ABD maliyetinin altına inmişti. "Üzerinde ölü toprağı olmak" lafı aynen bu durumu anlatıyor, ne zaman ekonomi toparlanma moduna girer işte o zaman borsada bir trend değişikliği bekleyebiliriz. Zaman geçtikçe yurtdışı (özellikle de ABD) kaynaklı bir risk artarak radara giriyor zira oradaki borsa 200 yıllık tarihi zirve fiyatlardan işlem görüyor, Schiller F/K'sı 35'e çıkmış, 2021 yılsonu endeks hedefleri 4 ay geçmeden aşılmış. En önemlisi de tüm dünyada enflasyonist baskılar hissedilir hale geldi. Bu durumda tüm küresel piyasalarda gösterge olarak kabul edilen USDT10Y tahvilinin yıllık getirisinin %3 kritik eşiği aşması beklenmelidir (şu anda %1.6 civarındadır). Eğer böyle olursa dünya borsalarını hiç kimse tutamaz, her yer şelale olur. BİST için 2021 kayıp yıl olacak diye düşünüyorum ama yüksek ihtimalle 2022 de BİST için kayıp bir yıl olur zira enflasyonist baskılar dengeyi olumsuz yönde bozacak gibi gözüküyor.