Arkadaşlar merhaba. Önceki aylarda yada yıllarda enflasyon zammından hemen sonra biz eyt lilerin maaşları hesaplanıp sgk nın sitesinde yayınlanırdı. Bu yıl çok gecikmedimi sizce. Yada benmi siteye giremiyorum. Saygılar.
Printable View
Arkadaşlar merhaba. Önceki aylarda yada yıllarda enflasyon zammından hemen sonra biz eyt lilerin maaşları hesaplanıp sgk nın sitesinde yayınlanırdı. Bu yıl çok gecikmedimi sizce. Yada benmi siteye giremiyorum. Saygılar.
Prim ödemediğin için potansiyel emekli maaş tutarında bir değişiklik oluyor mu? Şuan benim sgk primim yukarıdan ödendiği için her 3 ayda bir potansiyel emekli maaşımın yükseldiğini görüyorum şuan bile 8500 TL emekli maaşı alırsın diyor sistem. Bu yılki zamdan sonra da 2022 de yükselir. Yaş dışında emekilik kriterlerim tutuyor, bir gün prim ödemeyi bıraksam bu potansiyel emekli maaşı nasıl değişir merak ediyorum.
Ben sgk işinin bizim gibi ülkelerde adeletli sürdürülebileceğine inanmıyorum. Hangi hükümet gelirse gelsin en az alanlara daha fazla, fazla alanlara daha az zam yaparak makası kapatacaktır.
İleride şuandan da yüksek makas olduğunda; kim olursa olsun popilizm yapıp, yüksek alanlara enflasyon altı zam ile düşük alanları fonlayacaktır. Böylede yapmak zorunda.
Şuanki oranla 2008 sonrası girenler 1700 tl civarı maaş bağlanacak. Kimse bu maaşla geçinemez. En yüksek alanlarda 12 bin civarı olacak. Kimse bu makası kabul edemez. Oy için dönemin hükümeti adım atacaktır.
Eğer primin genelde tavandan yattıysa(benim öyleydi), sonraki yıllarda tavandan yatmaya devam ederse artmaya devam eder(artış oranı giderek azalır ama).
Eğer, sonraki yıllarda tavandan değil de, mesela tavanın yarısından yatarsa, maaşın düşer.
Eğer, benim yaptığım gibi gün koşulunu doldurduktan sonra hiç prim ödemezsen, maaşın sabit kalır ve emekli maaş artış oranı doğrultusunda artar..bu nedenle bizim gibiler için derler ki, eğer sigortan tavandan yatmayacaksa, çalışmamak, çalışmaktan daha iyi emekli maaşı açısından.
Benim kızdığım konu şu..Olayın temel mantığını anlamadan çok yorum yapılıyor...işin sistemetiği nedir, bazı saçmalıklar olssa da, sonuçta belli bir mantığı var.
Eskiye göre, maaş bağlanma oranları düşse de..çok prim yatıranlar çok, az prim yatıranlar az maaş aldığı için yeni sistem daha adil bence..bugün asgari emekli maaşı 2500 tl olsa...max miktar olarak 12-13 bin alacak insan var...6 kat nerdeyse fark var arada, eskiden bu fark 3 katı geçmezdi.
İyi de 12 bin alan adamın maaşı kime batıyor anlamıyorum..adam sende n6 kat fazla prim ödediyse, maaşının da 6 kat olması doğru değil mi? esnafı, bakkalı, çakkalı benden daha rahat yaşarken neden sigortasını minimumdan yatırdı.
Ben brüt maaşımın nerdeyse yarısını vergi olarak öderken enayi miydim?
İki konu karıştırılıyor.
Maaş bağlanma oranları herkes için düşürüldü, bunun için herkes dert yanabilir.
Ama adam senden 6 kat fazla prim yatırdıysa, zamanında vergi kaçırmayıp maaşını tam gösterip vergisini tam ödediyse, kusura bakma senden 6 kat fazla maaş almayı hak ediyor demektir.
Bir bilgi daha: Yasal olarak emekliye maaş miktarına göre farklı zam yapamaz. Sadece şunu yapar, mesela bayram yardımı mı yapıyor..miktardan bağımsız herkese aynı parayı öder...ya da derki herkese seyyanen 500 tl zam yaptım...üstüne %10 yaptım..böylece çok alanla az alanın farkı kapanır..zaten bu dediğimi son 5 yılda ara ara yaptı.
Son olarak, bu sistem vergi kaçırmamayı, aldığın maaşı tam gösterip yüksekten sigorta primi yatırmayı teşvik ediyor...bundan vazgeçip eski sisteme dönerlerse, sgk kaybeder, herkes minimumdan yatırmaya devam eder.
zaten bugün ağlayanların çoğu hala kafası eskide kalanlar...sistem 99 da değişti, ama millet yeni yeni emekli olduğu için jeton yeni yeni düşüyor.
Hesaplama çalışıyor şu anda .
Güncelleme olmuş beklenen maaşlarda
biz de aynı şeyi söylüyoruz ama bu şekilde olmayacağını hep beraber göreceğiz.
bir de EYT konusu var zaten primini ödeyip, emekli maaşını alamayan; onların primleri gasp edilip ancak asgari ücretin yarısı emekli maaşı olarak ödenebiliyor şu an (2500 TL)
onların da hak ettikleri maaşı aldığını düşünün (ilk seçimlerde çok olası) bir posta daha emekli maaşlarında düşüş, asgari ücretin üçte birine inen emekli maaşı
e birilerinden tekrar çalınıp eski yerine getirilmesi lazım seçimlerde oy almak için kimden çalınacağını tahmin etmek hiç zor olmasa gerek.
beyaz yaka ya BES yaptırsaydın al sana asgari ücret denecek, zira beyaz yakanın oy tercihi ideolojiktir oyunu satmayacağı bilinir.