mal alıyor eyvallah da bu tip alıcılar olmadan kagıt asla yukarı gitmiyor
Printable View
mal alıyor eyvallah da bu tip alıcılar olmadan kagıt asla yukarı gitmiyor
Tahtayı görmeden yorum yapmam ne kadar doğru bilmiyorum ama tahminim uv yüklü alıcı geldiğinde diğer kv alışlarına verilen malı düşükten geri almaya çalışılıyor.
Bu tahtada yıllar geçirenler artık bunu belli bir miktarla refleks haline getirdikleri için kendi aralarında birde botlarla çekişme yaşanıyordur.
Bazende ceptocep ile düşürülüyor.
Herkesin kendi kararı sonuçta.Risk alanlar ve almak istemeyenler.
Daha var ama Bilanço güzel gelir inşallah.
Uzun bir zaman derinlikli izlemiştim tahtayı.Şu an izleyenler daha iyi yorumluyordur.
Uzun yıllar derken herkesi kastetmiyorum tabi.
Belkide tekniği aynı ayarda okuyanların birbirlerinden haberi olmadan yaptıkları ortak harekettir.
Brighstara Kasım sonunda ödeme yapıldıysa usd 12-13 bandındaydı o dönem.
E şu an bu mantığa göre bu alımdan dolayı kârdayız Arena şirketi paydaşı olarak.
Satanların mutlaka bir sebebi vardırda devre kestirecek kadarda bir sebep benim mantığıma uymuyor.
26.5 milyon dolar brighstara tamamı nakit olarak ödendi demişlerdi.
O dönem 12 liradan dolar borç alsa 318 milyon tl yapar.Sepette olsa illaki geri ödemede kar yokmudur?Benmi yanlış hesaplıyorum.Parayı daha önceden mi borç aldılar,öyle birşey olsa ek pazarlık olmazdı diye düşünüyorum.Şirketi aramak lazım aslında.Ama o bilgiyi alınca ne olacak ki bana göre?Sırf bu hesaba göre almadım sonuçta hisseyi.Paynet,arena enerji,bulut,brighstar,network,5G vs vs
Ytd
Hissemiz dünün acısını çıkardı neredeyse. Dün endeks %4,5 düştü biz %1 yükseldik. Bugün endeks yatay biz %4,5 düştük. Sanki dünün olumsuz anlamda telafisi yapıldı ve endeks ile korelasyon sağlandı.
Halbuki döviz düşüşte ve bu bizim lehimize. Bazı kendini bilmezler geçenlerde burada dövizin 13 liraya düşmesini bile beğenmiyordu. 18 liradan 2 günde 13 liraya düşen doları beğenmiyordu. Ben de daha bekle 10-11 arasına da gelecek 1-2 güne kadar dedim nitekim bugün 10.30 lirayı gördü. Şu anda 11 lira etrafında dolanıyor. 1 hafta içinde kur gideceği yere oturur. Bu seviye bence 10-10,50 arası bir yer. Yılı bu seviyelerden kapatabiliriz.
Kurun buralarda kapanması ithalatçı şirketlere yarar bizim gibi. Bir de biz muhasebeyi de USD tutuyoruz. O yüzden Son çeyrek bilançomuz net kar anlamında da kötü gelmeyecek.
Bu saatten sonra doların çok fazla yükselme şansı da olmayacak bu yeni sistemde. Yani arena gibi muhasebesini USD tutan şirketler için bulunmaz nimet stabil bir kur. 2022 senesi stabil bir kurla geçilirse , tamamen operasyonel kar ile rekor karlar açıklanacak bir sene olacak. Nasıl 2021 3. çeyreğinin başı ve sonu arasında kur farkı olmadığı için 34 milyon çeyreklik kar açıkladıysak , seneye de böyle bir kur stabilizasyonu olursa çok daha iyilerini açıklarız 2022 senesinde. Çünkü seneye bir de Brightstar cirosu eklenecek.
Gelelim Brightstar satın alınmasına. Bu şirketin alınması için ilk anlaşma USD 9 lira civarında iken yapıldı . Hatta 8.5 liralar bile olabilir. Ama o dönem 35 milyon USD'a anlaşıldığı söylendi.
Rekabet kurumu onayı sürecinde USD çok artınca , önce 29 sonra da 26,5 milyon USD'a indi fiyat. Şirket satınalma işlemi 1 Aralık civarında bitti. O dönem USD 13,40. Ve bu paranın tamamı kredi ile ödendi. Şirkete sordum sepet yaptık kredide ama TL ağırlıklı dediler.
Yani diyelim ki 10 milyon USD'ı USD kredisi alınarak ödendi. Sırf buradan şu anda 25 milyon TL civarında karı var şirketin. Kaldı ki belki USD 10 liraya da düşecek. O zaman 35 milyon liraya çıkar kar.
Kalan 16,5 milyon USD için diyelim ki o dönem 220 milyon TL kredi kullanıldı ve bunun karşılığında 16,5 milyon USD alınıp ödendi.
Bu da uzun vadeli bir kredi olduğu için , muhtemelen 6 ay içinde MB faizleri 2-3 puan daha düşürürse , kredi faizleri de geri geleceği için , şirketin bu uzun vadeli TL krediyi tekrar yapılandırıp daha uygun bir faiz oranıyla devam etmesi de mümkün. Yani kredinin TL olan kısmından da uzun vadede kar ederiz.
Kısacası Brightstar TL olarak sanılandan da ucuza alınmış oldu.
Biraz da endeks düşüşünden bahsedelim. Burada 1-2 kere bahsettim , endekse artık TL grafikten değil , USD grafikten bakın dedim. Endeks USD olarak diplerde olduğu için satış gelmez endekse dedim. Ancak USD düşerse endeks o zaman düşer dedim.
Geçen hafta Cuma ve bu hafta pazartesi USD yukarı gitmesine rağmen endeks düştü. Ardından kararlar açıklandıktan sonra , USD paraşütsüz düştü endeks de yine düştü. Muhtemelen geçen hafta Cuma ve bu hafta pazartesi günü ya birileri bu alınacak kararı önceden öğrenip borsada satışa geçti , yada kar satışı geldi.
Fakat USD düşmeye başladıktan sonra endeksin düşmesi gayet normal çünkü USD yükseliyor diye yükseliyordu öncesinde de.
Yani endeks 2400 iken USD 18 lira ide. Yani endeks 133 USD idi. Halbuki bugün endeks 1800 , USD 11 , yani endeks 163 USD.
Yani yabancı son 4 günde borsa düşerken USD bazında % 25'e yakın para kazandı. O yüzden de herhangibir hisseyi bugün 11 liradan satması , pazartesi günü 15 liradan satmasından daha iyi idi.
Bunu bir örnekle açıklıyayım. Diyelim pazartesi günü birisi 1 USD bozup 18 liradan bir hisse aldı. O adam bugün o hisseyi 13 liradan satsa dönüp USD alsa , 1,2 USD alabilir. Yani TL olarak %25 kaybetmiş bile olsa USD olarak %20 kazanmış sayılır 4 günde.
Bu sebeple de yabancı için satış fırsatıydı bu USD düşmesi. Birileri de bu fırsatı kullandı sanırım.
Ama bizim borsada kurunun yanında yaş da yanar. USD'ın düşmesinin ihracatçı şirketlere satış getirmesi gayet doğal. Adamların cirosu düşüyor karlılıkları düşüyor vesaire. Ama dövizin düşmesi , ithalatçı şirketlere ve arena gibi muhasebeyi USD tutan şirketlere çok yarar. Bundan dolayı bu son 4 gün ihracatçı şirketlere satış gelirken ithalatçı şirketlere de alış gelmesi lazımdı ama olmadı.
Gerçi bu durumda USD 9 liradan 18 liraya çıkarken de o zaman bizim hisse fiyatımızın 9 liradan belki de 6 liralara düşmesi lazımdı. Çok karışık bir ortamdayız ve durumun düzelmesi 1-2 haftayı bulacak. Yılbaşından itibaren herşey biraz daha oturur. Kur 10-11 arasında stabil kalırsa , o zaman arenanın 2022 süper net karları fiyatlanmaya başlar inşaallah.
Biraz daha sabır edelim. Bu sabrın sonu selamet olacak inşaallah.
HSBC tekrar mı başlıyor :) Hadi bakalım bu sefer 300 bin alsın :) 100 bin alsın razıyım. Onun alması başkalarını da tahtaya çekiyor.