Tabii ki arada silkelemeler olacak, bunları normal karşılamak lazım yeter ki 2 veya 3 adım ileri 1 adım geri modunda olsun
Printable View
Tabii ki arada silkelemeler olacak, bunları normal karşılamak lazım yeter ki 2 veya 3 adım ileri 1 adım geri modunda olsun
Küçük Yatırımcı ile Marjinal Matırımcı terimleri çok karıştırılıyor. Marjinal Yatırımcı küçük yatırımcılardan oluşan bir grubu temsil eder. KY ise, bireysel hareket eden KY lerdir yani bireylerdir. Marjinal Yatırımcı, önceden belirlenmiş bir hedef için bir araya gelerek birlikte hareket eden bir KY kitlesidir. Mesela her biri 50 bin tl borsa sermayesi olan 1000 KY nin bir araya toplandığını ve ellerindeki sermayeyi ortak bir hedef için birlikte kullandıklarını farz edin. İşte bu 1000 tane KY den oluşan grup artık 50 milyon sermayeli bir Marjinal Yatırımcıya dönüşmüştür ve tahtalarda hesaba katılması gereken bir güç haline gelmiştir çünkü her biri kafasına göre takılan ve ellerinde 50 bin gibi küçük bir sermaye ile yatırım yapan bireylerin yerine artık 50 milyon tl risk sermayesi olan güçlü bir kitle gelmiştir. Aradaki farkı not edin.
Marjinal sermayede üst limit var mıdır?
Mesela 1 kişi 10 milyon dolar sermaye ile işlem yapmaktaysa?
"Ben bir garip küçük yatirımcıyım" diyebilir mi?
Ya da bir şirketin %xx'ini alıp genel kurul hakimiyetini alamayan kişi marjinal sermaye tanımına girmeli mi?
Genel kabul görmüş tanımlar var mi?
Gerçi kar-zarar ettirmez fakat isimizle alakalı doğru tanımları da bilelim... :he:
Burada kıstas parasal değerden ziyade söz konusu tahtadaki derinlik ve hacimdir. AKBNK tahtasında 100 milyon tl sermaye ile hareket eden bir grup "marjinal" tanıma uygundur ama ufak tahtalarda bunun 10 da 1 i bile ayni kategoriye girebilir. Marjinal yatırımcı göçebe statüsündedir, al-sat yapar.
Bir şirkette %50 nin altındaki hissedarlara azınlık hissedar denir. Hisse oranın %50 yi aşsa bile yönetime hakim olamayabilirsin, bunun nedeni imtiyazlı hisselerdir ki genelde TR'de durum böyle. Bu durumda çoğunluk hisse sende olabilir ama yönetime hakim değilsin, buna da iktidarsız ana hissedar diyoruz.
Marjinal Yatırımcı, KYlerin ayni amaç için bir araya gelmesinden oluşan bir gruptur, 1 kişi söz konusu değildir. 100 milyon TL lik bir sermayeyi baz alalım, bu 1 kişi de olabilir ki bu durumda tek bir BY dir, havuz da olabilir ki bu durumda bir kaç BY bir araya gelmiştir, konsorsiyum da olabilir ki bu durum bir kaç profesyonelin bir araya gelmesidir, kurumsal da olabilir mesela fon, X sayıda KY nin bir araya gelmesiyle oluşmuşsa da Marjinal Yatırımcıdır.
Banka hisseleri arka arkaya 2 gün oldukça yüksek hacimle güzel prim yaptı. Short squeeze olayı değil bu, yabancı girişi var.