Üstadım bu tablo barrick corporation ile newmontun maliyeti.
Printable View
Herbokolog. Top 1 ve Top 2 diyoruz. Sen altın pazarını Pensilvanya pazarı mı sandın? Aç bak. Hangi firma ne üretiyor ne kadar üretiyor?
Altın bu. Adam 1 ton topraktan kayadan yarım gram altın buluyor ve seviniyor. Hiç belgesel seyretmedin mi? Altın ağaçta yetişmez. Altın tarlada yetişmez. Çok zahmetli bir üretim süreci vardır ve korkunç maliyetli bir iştir.
Dünyanın en büyük üreticisi Newmont 1 ve Barrick 2 numaradır. İkisi dünya altınının yaklaşık çeyreğini üretirler.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Largest_gold_companies
Evet. Top 1 ve Top 2 nin net Altın üretim maliyeti. Bunlar pazarın en baba oyuncuları. Oyun kurucuları.
AISC maliyeti brüt maliyetdir. Net maliyet değildir. Lütfen AISC yi dikkate almayın. Bilançolarda çok net yazıyorlar üretim maliyetlerini. Ama AISC maliyetini dikkate almayın. Başka yan giderler var tonla.
Dunya sampiyonu olan hanim voleybol milli takimimizin oyunculari icin Ataturk'un Kizlari adi kullanilmis.
Artik Sultanlar denmiyor, Ataturk'un Kizlari deniyor.
Ben bunu cok tuttum.
Cok dogru ve yerinde bir isim bu.
70'li yillarda, bizler Universite'de okurken tv'lerde ya da basinda Hanim Hakim ve savcilari, CB'ligi senfoni orkestrasinda Hanim kemancilari, sanatcilari gordugumuz de gozlerimiz dolardi.
Ataturk'un, Turk Kadini'ni nereden alip nereye getirdigini dusundugumuzde tuylerimiz diken diken olurdu.
Geldigimiz bugun hergun en az bir kadin hunharca olduruluyor.
Bir millet bu kadar mi bozulur.
ABD borsalarında malum bir Muhteşem Yedili fırtınası var, ara sıra dillendirmiştik, aşağıdaki grafikte bu 7 lilerin ve SP500 ün grafiği var, tüm hikaye ortada. Keşke 7 liler hariç endeks nasıl/kaç onu da gösterseymiş.
Bist için de benzer durum var kısmen, birisi dolar bazlı bu senenin endeks mühendisliğinde kullanılan hisselerin endeksini ve bunlarsız Bist-100'ü hesaplayıverse keşke, sonuç kaçınılmaz lakin gözle bunu görmenin/göstermenin katkısı bambaşka.
Tabi bizde mevzu daha da değişken, onların hisseleri küresel, devasa büyümüş dünyada tekel hegamon şirketler, her ne kadar onlar bile abartılı fiyatlansa da, bizdeyse konu civcivli, hangisi hamuduyla toplanabilmiş ve çaktırmadan ponzisel bir süreçle/medya desteğiyle maliyetten epey uzaklaştırılabilmişse, onlar endeks mühendisliğinde kullanılıyor, ve bu süreç 'sırayla' oluyor, hamuduyla toplanamayan hissenin hiç şansı yok, temel analizi bile buna hizmet edecek şekilde baskılanacak çünkü piyasa değeri bedavadan hallice olsa bile....asla gitmeyecek...
Müteakip aşamada, endeks mühendisliği hisseleri neler olabilir diye kafa yormaktan başka çare yok, bu endeksteki hisseleri bu şekilde değiştirmeye, MSCI ya girenleri belirlemeye, hem onlara hem bizim fonlara yukarıdan mal kilitlemeye, 3-5 hisseyle endekse ayar çekmeye devam edildiği sürece ve bunlarla VİOP bacağı ayarlanabildikten sonra bu böyle...
Bu borsa 500 doları sonra 1000 doları geçer mi? Geçer tabi niye geçmesin, gerçek yatırımcı/borsacı sayısı çok az, gelen milyonlar sadece bunların eşi/oğlu/teyzesi/halası üzerinden halka arz için açtıkları hesaplardan ibaret. (Gerçek)Yatırımcı sayısının bunun 10 katı olması gerekiyor en azından. Tabi bunun için mevzuatı başından kökünden ve halka arzlardan, halka açık şirket yönetimlerine kadar her şeyden başlayarak değiştirmek gerekiyor, tam bir titanizm düzeninden ibaret sistem, kim kime dum duma..