-
Alıntı:
Originally Posted by
Zdx&Lunar Soul
338 trilyon dolar küresel borç sorun değil. Zaten bu durum yeni bir gelişme değil, uzun zamandır süregelen bir durum. Küresel GSMH 115 trilyon dolar 2025 itibariyle. 338 : 115= 2.9 eder. Bu çarpanın 4 e hatta 5 e kadar yolu var çünkü son 200 yıllık geçmişte böyle oldu. Demek ki küresel borç yuvarlak 500 trilyon doları bulana kadar sorun yok. 2030 yılına kadar içimiz ferah olsun, ondan sonrası Allah kerim.
-
Avrupada en düşük ev sahipliği oranı Almanya %48 ve İsviçre %42. Bu oran TR de ise %55. En yüksek oran %96 ile Romanya. Eski demir perde ülkelerinde ev sahipliği oranı çok yüksek ve %90 larda.
-
-
Birde TH ye soralım o bilir. TH kardeş, Erdoğan chp yi bölmeyi başardı. Azerbaycan gibi tek parti seçimi olur mu. Sanki Azerbaycan modeline doğru veriliyor ülkemiz.
-
Çakır böyle bir senaryonun gerçekleşme olasılığı düşük olsa da mevcuttur.
-
Temel analiz BİST'te pek çalışmaz. Ama kerteriz noktası olarak Graham formülünü baz almakta fayda var. Buna daha önce değindim, tekrar gündeme getiriyorum. Graham formulü bir hissenin hisse başına son 12 aylık net karı (HBNK) ile hisse başına cari defter DEĞERİNİ (HBDD) baz alır. Gelişmiş ülkeler için 15 ila 20 FK ile 1.5DD yi sınır tutar.
-
BİST için ben 10 FK ile 1.5 DD yi sınır alıyorum. Graham formulü bir hissenin hak etği seviyeyi hesaplar. Bu seviyenin altında işjem görüyorsa hisse ucuz demektir. Üstünde ise pahalı.
Formül şöyle:
Hak edilen seviye= Kare kök (10x1.5xHBNKxHBDD)
-
FK ve DD sınırları ülke ve sektör bazında kullanıcı tarafından revize edilebilir. Misal olarak EKGYO ya bakalım. Bu hisse için sektörle uyumlu olmak adına 1.5DD sınırını 1.0DD olarak alıyorum.
HBNK= 23.418 :: 3.8= 6.16 TL
HBDD= 18.98 : 0.6 = 31.63 TL
Graham seviyesi= (10x1x6.16x31.63)**1/2= 44 TL
Hisse 19 TL de olduğu için Graham'a göre ucuzdur.