Originally Posted by
tantrum
Fon alış emri verdiğinizde, fonun alışının gerçekleşeceği gün para blokeden çıkar ve bankanızdaki hesabınızdan fon şirketinin takasankta bulunan hesabına transfer ediir.
Aynı işlem viop teminatlarınız için de geçerlidir.
Fonlar için yatırılan tüm para ve fonun günlük değer artış/kazanç sonrası bakiyeleri takasbankta saklanır.
Mkk da ise hangi fonda kimin ne kadar adeti varın kaydı tutulur.
Özetlemek gerekirse para takasbanta durur, kaydi değerlerde mkk da tutulur.
Takasbank sıradan bir mevduat ve/veya katılım bankası olmadığından buradaki tüm para 100% güvencededir.
Bankadaki paranızın 650 bin lirası devlet güvencesindedir ama buradaki para ki milyarlarca liradan bahsediyoruz, 100% 'ü güvencededir.
TMSF güvencesinin takasbanktaki paraları kapsamaması sizi yanıltmasın, bunun nedeni takasbankın böyle bir güvenceye ihtiyacı olmamasındandır.
Gene özetlemek gerekirse bankam batarsa param ne olur için belki endişe duyabilirsiniz ama takasbankın batması gibi bir durum söz konusu değlidir.
Buradaki hesaplar "segregated account" denilen hesaplardır.
Yani fon yönetim şirketlerinin, kendi işletme faaliyet gelir ve giderlerinden bağımsız tutulan ayrı hesaplardır.
Örnek vermek gerekirse bir fon yöneticisi "benim bugün maaş ödemem var kasada para yok, dur ben fondaki paradan maaşları ödeyeyim, pazartesi elime para geçince geri yerine koyarım" diye bir şey aklından geçemez, geçse de yapamaz.
Çünkü buradan çıkan her paranın, nereye gittiği denetlenir.
Gene bir özet geçmek gerekirse, bankanız battığında paranız için belki endişe duyabilirsiniz, ama takasbakta saklanan paranız için isterse milyarlarca lira olsun endişe duymanıza gerek yoktur.
Diyelim fonlarını aldığınız portföy yönetim şirketi bir günde battı. Pek mümkün değil ama diyelim böyle bir şey oldu. Üstelik devasa bir borçla battı.
Daha önce ne demiştim, takasbanktaki hesaplar şirketlerin işletme faaliyet gelir/gider hesaplarından ayrıdır.
Bu yüzden batan şirketin borcu takasbankta duran parayı etkilemez.
Peki portföy şirketi battı, fona ne olacak derseniz; kanun uyarınca, fonu yöneten bir portföy şirketinin zor durumda kalması durumunda, SPK tarafından fonun yönetimi başka bir şirkete devredilebilir veya yatırımcıların fon payları satılarak paraları iade edilir.
Bunun dışında fon yöneticisi bilerek veya bilmeyerek fonu kötü yönetip, fona zarar ettirebilir ama bir günde fonun değerini sıfır yapamayacağından kötü bir gidiaşat gördüğünüzde satıp çıkabilirsiniz.
Bildiğim kadarıyla durum bu. Yazdıklarımda herhangi bir yanlış varsa lütfen söyleyin.
Sn. ayhan01, yanlış anlamayın, öğrenmek ve bilmek için soruyorum aklıma gelmeyen başka ne gibi bir şey olabilir ki, fondan elde edilen karı geçtim, sermayeyi yani fona yatırdığınız ana parayı da kaybedecek bir durum yaşansın.