http://www.hisse.net/topluluk/showth...40#post1612740
Haftlık hisse yarışmamızda kurallara uygun 3 hise seçin
1 hafta yarışalım.
Printable View
http://www.hisse.net/topluluk/showth...40#post1612740
Haftlık hisse yarışmamızda kurallara uygun 3 hise seçin
1 hafta yarışalım.
Maliyetler şimdiden artıyor mu ne?
https://www.kamupersoneli.net/ozel-s...in-h41537.html
7 liradan aliciyiz inşallah 8-9 liradan milleti maliyetlendirmeden düşmez.
Az bi para var Medical ile bunun arasında kaldım ama sanırım buna talep gireceğim . Bize vermez de işte deneyelim . Baba yatırımcı daha çok alır .
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
30 ve 180 gün olayı 2. Sayfada
https://www.enerjisa.com.tr/Media/GetFile?fileId=3789
Yurtdışı Kurumsal Yatırımcılar: %85
denmiş. bu kurumsal yatırımcılar citi , doce felan mı oluyor ?
birde bizlere sanırım %5 kısım ayrılmış. az değil mi ?
talepler karşılanırsa 100 lot istedik diyelim 5 lot mu gelecek. 5 kat talep gelirse 1 lot mu gelecek ?
cevap için tşk Sn. as1
merry teyzeyi unuttun.
%5 o değil dağıtımı yapılacak toplam hacim. Şayet talep fazla gelirse ayrıca verilecek miktar hesaplanıp ona göre bir % hesaplanacak. Yani %5 toplam hacmin talebe göre belirli bir %?? veya talep gelmez ise herkese istediği kadar gibi. Ama talep fazla gelecek çünkü hiç kimse firmayı araştırmıyor sanki kumar masasına yada iddiaya girer gibi kağıda giriyor.
Aşağıdaki dokümanları okuyun mantık süzgecinizden geçirin ve karar sizin...
İzahname
Fiyat Tespit Raporu
Büroşür
.
halka arzdan hisse almayı pek mantıklı bulmuyorum. beklediğim 1 firma var o hariç.
yatırım yapacagım şirketin geçmiş 8 dönem bilançolarını iyice incelerim. geçer puan alması lazım.
sahibi önemli. burdan da geçer not alması lazım ve prensip gereği geçmiş piyasa fiyat harekerlerini görmem gerekli.
ayrıca kar paylaşımı , sermaye artışı da önemlidir benim için.
enerjisa bu kriterin birçogunu zaten tamamlayamıyor. en basiti %5 kar ederek nereye kadar gideceksin... ki bilançonun iyileştirildiğini bile düşünüyorum. çok basit hareketlerle çok yüksek karlar yazdırılabiliyor..
gelelim asıl mesele , o zaman burda işim ne ?
diğer arzlardan yola çıkarak , pegasus , tmsn , trabzon limanı. başlıkları hep olumsuz yazıldı.
pegasusu dün gibi hatırlıyorum 50 sayfa yazılmıştır en az. 1 tanesi olumlu diğerleri olumsuz yorumdu.
herhalde millet bilerek olumsuz yazıyor ki kimse talep etmesin bize talebimiz kadar lot gelsin amaçlı :)
birçok kişi bilgisizce , tvde görüp , eş dost tarafından duyup halka arza muhtemelen katılacak.
fatura dönemimiz değil ama enerjisadan elektrik alıyoruz. fatura gelse bakardım mutlaka arz ile ilgili bi reklam vermişlerdir diye umuyorum... yani fazla talep geleceginden eminim.
arzdan alınıp , bu gaz ile 4-5 gün içinde güzel kar edilip satılabilecegini düşünüyorum.
Şirket bütün özkaynaklarını nakde çevirip üzerine nakit ve nakit benzerlerini koysa bile kısa ve uzun vadeli borçlarını ödeyemiyor.Finans sektöründe buna borca batıklık deniyor.Ayrıca halka arz geliri şirket kasasına değil ortakların cebine girecek bu da önemli bir ayrıntı.bir şirkete yatırım yapmanın ilk ve temel kuralı :
Nakit ve nakit benzerleri + kısa ve uzun vadeli ticari alacaklar toplamının kısa ve uzun vadeli finansal ve mali borçlar toplamı farkının pozitif olmasıdır.
Bu hisse bence bir yatırım fırsatı değil
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...eb9bd0a02c.jpg
Net borç tutarı 7milyon küsür
Özkaynaklar 5 milyon küsür
Bilmem anlatabildim mi ?
Beğenilmeyen yerden yere vurulan TLMAN hemen hemen sermayesi kadar kar etmiş.transfer fiyatlandırmasına ilişkin grup şirketlerden alacaklarını tahsil ettiğinde finansal borçlarını ödeyebilecek durumda.yani net karı her yıl temettü olarak dağıtabilir.neymiş 2033 e dek işletme hakkı varmış.2033 e kadar yaşayacağının garantisi var mı? İki üç yıl yüksek temettü alırsın sonra satarsın.sanki 2033 e kadar portföyünde tutma zorunluluğu var.
Sermaye 21 milyon
Net kar 23 milyon
Arkadaşlar işyatırımdan talep edebiliyormuyuz??
GM 5 Plus d cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Evet isyatirim da konsorsiyum üyesi. Hatta isbankasindan da başvurulabilir anladığım kadarıyla (yatirim hesabınız varsa, yoksa actirirsiniz).
PEKİ daha önce isbankasi internet şubesinden online olarak basvuran var mi? Halka arz diye bir sekme var... İnternetten başvurmak kolay oluyor mu? Bankaya gidip form doldurmadan falan...arada bir fark var mi? Hesapta para varsa hemen tıklayarak basvuru tamamlanıyor mu?
E5803 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
yabancı kurumsallara özel anlaşmalar ile extra bonus hisseler veya halka arz fiyatının altına düşürecek iskontolar verebilirler mi?
aynen öyle...YTD
arkadaşlar bu enerjisa veya medikal pğark halka arzlarından birinden bile ters bir durum olursa halka arz işleri sıkıntıya girebilir bilginiz olsun...onun için bence özellikle medikal biraz kritik...bakalım yabancı yatırımcı ne diyecek nasıl tepki verecek... yatırım tavsiyesi değildir...
İddia edilirken somut verilerinizi koyun birde hesap yapın ve YORUMLAYIN...iki rakam yazıp atış serbest yapmayın bakınız örnek yukarda. Aslında cari oranla başlayıp diğer hususları da belirtecektim ancak fikir sunmaktan ziyade sidik yarışı yapar gibi kavgacı bir tutum içinde görüş bildiriliyor... Sanki bur da hisse pazarlıyoruz rakam yazıyorsan nedir ne değildir onunda yorumunu yap... Finansal borcu yazmış eee ne olacak özkaynakla ilişkisini ve nasıl bir durum ortaya çıkartacağını da yazda öğrenelim. Bak ben cari oran >1 ise ne olduğunu <1 ise ne olacağını yazmışım. Neyse herkese iyi kazançlar...
O arkadaşın diğer mesajlarına da baktım sizin bu mesajınız üzere...
Nerdeyse hiç şu söyledir bu budur tarzı açık net bi yazısı yok...
Sanki laf olsun torba dolsun tarzı yazıyor...
Ciddi bi konu bu iddia ettiği. Gerçekten ufak da olsa bi duyumu olan anlatır çünkü...
SM-A710F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Önce sizin mesajınızı gördüm. Sonra o kişinin mesajını okudum.
Sonra merak ettim diğer mesajlarına bajayım dedim...
Pek öyle ciddi biseyler yazabilecek yorumlar yazmamış daha önce...
Öyle bi potansiyel göremedim...
Yazarsa da özür dilerim sözümü geri alırım.
SM-A710F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Enjsa
SM-N9000Q cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Kimin ne yazdığının da (soyut) açıca bir önemi yok ancak bizler KY yız arkadaşlar burasıda bizlerin bilgi aldığı forumlar buralara sisli havada gelen fötör şapkalı pardösülü yabancı adam gibi şifreli ifadelerle milletin kafasını karıştırmanın da kimsenin hakkı yok. Hisseyi alırız almayız ancak araştırıyoruz somut ifadeler yerine soyut ifadelerle gelmek bence yanlış. Şayet sen soyut iddialarla ters bir durumdan bahsediyorsan bende nedir diye sorma hakkım var. Şu anda 56 kişi okuyor herhâlde sizlerinde sorma hakkınız var diye düşünüyorum...
Ben bugün hesabim oldugu icin ziraat yatirimi aradim ve enerjisa.yi sordum ..arayan soran cokmus ..Neyse ..Fakat şunu anlayamadim ..Biz taleplerinizi tavan fiyattan yazacağiz dedi hangi fiyattan olustugu sonra belli olacak dedi ..İlginc ..
SM-J700F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sn ustatlar ....sabancilarin teknosa si 7,50 den halkin eline verildi simdi suan 5.65 ...te dikkatli olun derim bende sonunda SA vardiye 9.15 ten aldim hala aldigim fiyata gelmiyor iyi dusunun....
Tavandan paran bloke olacak. Belli olduğunda örnek 6.50 den açıldı 7.50 den bloke oldu 1 tl geri hesabına iade edilecek.Üç şekilde alabilirsin diye biliyorum;
1) Fiyat belirleyerek; Bu riskli alamayabilirsin çünkü sen 6.40 desin açılır 6.50 den vermezler,
2) 1000 lot ver dersin alırsın,
3) 7500 TL lik ver dersin alırsın,
Talep fazla olursa o %5 lik kısıma dağıtım yapacaklar ya işte o%5 inde diyecekler ki talep fazla herkese talebinin %40 kadarı verilecek ve 1000 lot talep ettiysen 400 lot alacaksın. Tabi bu son yazdığım satır örnek...
Çok tesekkurler ..
SM-J700F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Arzdan almadın heralde ondan dolayı elinde bekliyor... Arz cılar engeç 2 . günde boşaltır diye düşünüyorum. 30 gün fiyat istikrar garantisi var 30 gün ele veremez...
Şunu belirteyim halka arz fiyatı 7.75 tl o zaman fiyat garantisi de yok diye biliyorum geçmişe bakarlar diye çakallar bu garantiyi koydu bence...
17.05.2012 açılışta evet fazla primlenmemiş
Ocak 2013 den itibaren kademeli olarak 2014 yılına kadar 8- 13.5 arasında dolaşmış,
Bak şimdi arzdan alıp 1 yıl bekleseydin (Yabancılar aldıkları kağıtta ortalama 300 gün bekliyor, biz kaç gün 30 sadece 30 gün)yaklaşık %95 kar elde ederdin. Şimdi sen ne yaptın tepeden inerken almışsın şimdi sıkıntı çekiyorsun. İmzamda bir yazı var onu oku derim. Ha bu kağıt fiyat istikrar garantisi nedeniyle düşmeyecek ama 30 gün sonra düşmeyeceğini de kimse garanti edemez. Tavan da gidebilir tabanda kim bilebilir zaten bilenin işi olmaz bu satte burada... o teknosa bu ENRJİSA bilemeyiz. Uyarın için ayrıca teşekkür ederim, dikkatli olmak için araştırıyoruz.. Umarım zararını yok edip kara geçersin Sn. uskuplu .
FİYAT İSTİKRARI NEDİR?
Kanuna göre; Halka arz sonrası fiyat istikrarını sağlayıcı işlemleri ancak borsa fiyatı halka arz fiyatının altına düştüğü zaman yapabileceği, bu işlemlerin sadece fiyat düşüşünü önlemek amacıyla yapılabileceği, hisse senedinin piyasa fiyatını yükseltme amacıyla bu türden bir işlem yapılamayacağı ve bu işlemlerin sürekli değil halka arzı müteakip kısıtlı bir sürede (EnerjiSA arz da bu süreyi 30 gün belirtiyor) gerçekleştirilebileceği yönünde hükümler yer almaktadır.
Katalog sayfa 2 de fiyat istikrarı yazıyor: https://www.enerjisa.com.tr/Media/GetFile?fileId=3789
Neyse siz benim yazdıklarımdan kesinlikle etkilenmeyin sakın...kendi mantığınız ve öngörünüzle hareket edin, zaten burada yazarken de alın yada almayın demedik, hisse ile ilgili hem olumlu hem de olumsuz konuları yazmaya çalıştık inşallah iyi olur ne diyeyim herkese hayırlı bereketli bol kazançlar dilerim benden bu kadar.
Hocam fiyat istikrarı konusunda ilgili sayfada planlanmaktadır ifadesi biraz geniş bir ifade gibi durmuyor mu sizce ? Yani planladık ama yapamadık olamaz mı
Planlamak ifadesi teknik bir söylem. Bence oraya yapamayacağı yada gerçekleştiremeyeceği bir faaliyeti yazamaz. Yazdıysa da bir şekilde uygulamak zorunda. Planlamak bir operasyonu/faaliyeti, öncesinde ve sonrasında yönetmektir varsa bir plan dışı yada hedefe ters bir hareket müdahale edip önleyici faaliyette bulunmak için yapılması gereken prosedürleri içerir ve bu prosedürlere göre müdahale yürütülür onun için planlanmıştır şeklinde yazılmış bence. Planlayan uygulamak zorunda... Yok öyle 3 kuruşa 5 köfte :)
Arkadaşlar,
Meseleyi şöyle izah edeyim...Şirketler halka arzlarda ve hele böyle büyük ölçekli halka arzlarda yurtdışında kurumsal yatırımcılara, yani fonlara gider, şirketi ve beklentilerini anlatırlar. Bu fonlar da Şirket beklentilerine ve hikayesine inanırlarsa kendilerine göre bir fiyat belirlerler...İşte halka arzlardaki fiyat aslında böyle belirlenir, yani yabancı fon yöneticileri belirler fiyatı...O fiyat tespit raporu falan filan hepsi o yabancı fonun verdiği fiyatı meşrulaştırmak için yapılan şeylerdir...Şimdi arkadaşlar bu halka arz öncesinde roadshow esnasında bile yabancı fonların ilk verilen fiyatı beğenmediği yüksek bulduğu anlaşıldı diye görünüyor...Nereden mi anlıyorum? Medikal park bakın ne yaptı halka arz miktarını azalttı ve çarpan da düştü diye duydum....Ha, ama şu var, bu fonlarla önden mutabakata varmadan da halka arz başlamazdı...Demek ki bir şekilde anlaşmışlar...Ama yurtiçi bireysel yatırımcı için çok büyük bir halka arz...Oradaki talep çok yüksek olmayabilir yani Trabzon liman gibi 6-7 kat talep beklemeyin bence...Fakat neticede söylediğimiz herşey spekülasyondur...Belki de herşey yolunda gider...Ama bakın mesela perşembe veya cuma günü iç ve ya dış olumsuz bir gelişme olsa halka arzda tamam talep gireceğiz diyen fonlar fikir değiştirebilir...Bunların hepsini bu piyasada defalarca gördük...Mesela geçen sene Türkcell Kule halka arzı son anda başarısız olmadı mı? Görmedik mi bunları? Ha biz kimsenin tekerine çomak sokmanın derdinde değiliz...Bizim amacımız küçük yatırımcı mağdur edilmesin tek derdimiz...Umarım açıklayıcı olmuştur...Yatırım Tavsiyesi değildir..