Çok teşekkür ederim sn Ferrero, sizlere de sağlık başta olmak üzere beklentilerinizin karşılık bulduğu bir yıl dilerim, saygılar.
Printable View
Yeni yıla bende şu portföye giriyorum....
1.Nnf (hisse fon) % 50
2.Tcd ( Değişken fon) % 20
3.Elz ( Katılım hisse fon) % 10
4.Ylb ( Para piyasa fon) % 20
Bu portföy ile 20 ocak tarihine kadar devam etmeyi düşünüyorum.. Gelişmelere göre full Ppf ye geçebilirim bir süre için.. Ama 2021 yılını Hsyf yılı ilan ediyorum kendimce :)
SM-N920C cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
diğer forumları takip eden biri olarak bu topiği ilk kez gördüm ve takibime aldım...forumdaki tüm arkadaşlara 2020 yılından kurtulmuş olduğumuz bu güneşli yasak günde önümüzdeki ve yeni dönemde mutlu sağlıklı ve kazançlı bir yeni yıl temenni ederim...yatırım tarzlarını ve bu konuya ilişkin fikirlerini hiç bir çıkar amacı gütmeksizin burada bizlerle paylaşan sn.tradestop..sn.hellistheothers başta olmak üzere diğer tüm arkadaşları dikkatle takip etmekteyim..
ancak ayrıştığımız yegane konu trade meselesi...belki de yıllar yılı ticari yaşamdan gelen ve sürekli bir yerden maaş almaksızın
yaşam sürdürme gayreti içinde olduğumdan biriktirdiğim fon %6-7 karı bulduğu an trade ederim...düşerse yeniden toplamaya çalışırım...yükselirse yeniden trene binerim...bazen de arkasından bakarım:(
tek ayrıştığımız yön burası sn tradestop ve hellistheothers ile bunun dışında her görüşlerini dikkatle takip eder ve onaylarım kendi adıma...nihai yatırım aracım ise uzun vadeli eurobond...
2021 e nasip olursa böyle giriyorum
--------
%25
MPS
TKF
YDI
RBH
MAC
GMR
KPC
TCD
-----------------
%25
DJISTF
Z30EAF
ZPBDLF
ZPLIBF
ZTM15F
-------------
%40
TSKB
SKBNK
KRDMD
PETKM
------
%10
FIL
OSL
PPZ
Ağustosta başladığım fon maceramın 2020 bilançosu aşağıdaki gibi oluştu. Yıllığa vurduğumda %35 gibi bir değerle kapatmış oluyorum ki, hedeflerim civarında bir rakam.
https://i.ibb.co/pbSM3Nm/Ads-z.png
2021'i de aşağıdaki gibi bir dağılımla giriyorum.
Değişken'in tamamı defansif bir fon olan; IBB,
Yerli Hisse'de NNF ile devam ediyorum, TKF'yi IPJ ve IPB'ye dönüştürmeye başladığım için elden çıkardım.
Altında bir miktar daha arttırıma gittim, çok az bir zarardayım, TCA taşıyorum.
Yabancı tarafta GBC ile devam ediyorum, İPJ'yi de düştükçe biriktirme kararı verdım. Yabancı tarafta AOY'de biriktirmek istediğim bir fon, açılana kadar Amerikan borsalarında bir düşüş olur diye umuyorum.
https://i.ibb.co/fNvRbdS/Ads-z.png
Sn meesut, İBB nin getirisi güzel olmakla beraber içinde hisse olmamasına rağmen, muhtemelen türev araçlarından dolayı borsayla çok paralel getirisi var. Bazen içinde yüzde 20 hisse olan değişkenler bile BIST düşmesine rağmen dusmezken İBB düşüyor. O yüzden BIST düşüşünü hedge etmiyor gibi geliyor bana
O konuda haklısınız ancak HSYF kadar da düşmediğini göreceksiniz. Benim stratejim şöyle;
Kabaca 3-4 yılda bir olacak bir durumu Mart içerisinde yaşayarak gördük, sadece o dönemde elinizde 100.000 TL'lik portföyünüz olduğunu düşünün ve bir tarafra IBB ile girdiğinizi düşünün, diğer tarafta TCD ile.
Tefaştan kontrol edersek, 100.000TL'mi IBB'de değerlendirdiğimi varsayalım, krizin en derin noktasında % 5 düşmüş, yani 95.000.TL'den daha aşağısını görmedim. Aynı dönemde TCD'de olduğumu varsayarsak en derin noktasında %35 aşağıda. Yani yatırım hesabımı o dönem kontrol ettiğimde portföyümün 65.000.-TL olduğunu kontrol edecektim.
Mart ekstrem bir durum, dediğimiz gibi 3-4 yılda bir olacak bir durum, ama Ağustos ve ekim ayında yaşadığımız şeyler daha sık karşımıza çıkıyor. O döneme baktığımzda da IBB sadece yüzde 2 düşerken TCD'nin düşüşü %10 olmuş.
Tabi burada karşı argümanlar belirir. TCD çok daha hızlı toparlandı gibisinden, zaten kimse IBB'de oturup, diğer fırsatlardan yararlanmayın demiyor. Benim uygulamam birşeylerin ters gideceğini hissettiğim anda IBB'nin oranını arttırıp TCD'nin oranını azaltmak. Burada kolay anlaşılması için iki varlığa indirdim. Ben ağustos ayındaki düşüşte IBB'deydim, sonra kademeli olarak TCD'ye geçtim. En fazla zarar ettiğim nokta %2 terste TCD'yi de dipte yakalayıp, karımı maksimize etmedim, bunun için büyücü, kahin olmak gerekir. Ancak düşüşlerde TCD toplayıp, TCD'de sürekli kalan birinden daha fazla kar ettim.
Tersi de olabilirdi, borsa hiç düşmeyebilir, ben de IBB'de çok daha azına tamah edebilirdim. Zaten bu işin güzel tarafı da bu değil mi? Ne kadar ekmek, o kadar köfte.
Bunu size yazmıyorum, özellikle belirteyim, genel bir yatırım stratejisi olarak dikkate alın.
Mesela son 1 yıldır IBB'de oturan biri maksimum en fazla %23 kazanabilir.
Yine aynı şekilde son 1 yılda TCD tutan biri en fazla %115 kazanabilir. Ama doğru zamanda doğru yerde IBB'den çıkıp, TCD'ye geçen ve tekrar düzenli olarak bunu tersini yapan biri % 115'in de daha fazlasını kazanabilir. Ama hepimizin bildiği gibi papaz her zaman pilav yemez. :) Teoride mümkün, ama pratikte yapanın elini öperim. :)
arkadaşlar ben neden fon alamıyorum
sabah emir giriyorum işlem bekliyor ama sonra gerçekleşmiyor
aracı kurumu aradım saat 12den sonra deneyin dedi
onuda yaptım ama bugünde alamadım gelmemiş
(aft fonu)
SM-G950F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bugün kademeli olarak son stopajlı altın fonunu da al-sat yaparak, ana portföyümdeki altın fonlarını stopajsıza çevirdim. Bu haftaki hedefime ulaştım. Altındaki son düşüşü değerlendirmek adına, bu al sattan doğan stopaj miktarınca da altın fonuna yeni alım yaptım.
Bundan sonraki hedefim, yeni tasarruflarımı stopaj indiriminin biteceği 31 mart 2021 tarihine kadar, öncelikle hızlı hareket edebildiğim için bankamın valörsüz fonunda değerlendireceğim. Sonra bunun büyük kısmını, Pdd fonu alıma başlayınca(+1 valörlü değişken katılım fonu) aktaracağım. Bu süreçte portföy durumuna göre, portföydeki ağırlığı azalması durumunda, 0 stopajdan faydalanma adına bir miktar daha altın fonu alabilirim.
Bu 3 aylık süreçte portföy, yeniden dengelenme için belirlediğim eşiğin altına düşmediği sürece Döviz fonu ve Hisse fonuna yeni alım yapmayı düşünmüyorum.
Özetle 3 aylık periyotta yeni tasarruflarımın ana portföye aktarılmasında geçici stopaj düzenlemesini gözeterek, önem sırası: 1. Bankamın Valörsüz fonu, 2. Katılım fonu(Değişken), 3. Altın fonu, 4. Hisse Fonu.
Tabi bu süre içerisinde, dolar kurunda daha da anormal düşüşler olursa, döviz fonu da ekleyebilirim.
Bireysel emeklilik portföyümde ise 2021 yılında aynı şekilde devam ediyorum.(1/3 hisse fon, 1/3 döviz fon, 1/3 altın fonu). Sadece katkı paylarımı arttırdım, yılda 1 kez artış yapıyorum. Bu artışı da yıllık bazda güncel dolar kuruna göre oranlayarak gerçekleştiriyorum.
Yatırım tavsiyesi değildir.
Ben şu anda henüz %25'teyim Sn. tradestop.
Yüzde 2 gibi zarardayım, o yüzden daha zamanım var sanırım. :) 2021'de umduğumuzu bulmamız dileğiyle, bütün yatırımcılara bol kazançlar.
NNF'nin portföyü Kap'ta açıklanmış.
https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/897789
Portföyler yıla nasıl başladı arkdaaşlar? Benim çok kötü gidiyor açıkçası, 15 günde nerdeyse başabaştayım, 0,30 gibi bir gelişim var. Yeni yılla birlikte piyasalar yönünü bulana kadar son 6 aylık getirileri göremeyeceğiz anlaşılan.
Ben mevduat getirisi kadar getiri elde ettim diyebilirim. Bunu da döviz bazlı fonları zarara satıp, hsyfler alarak sağladım. Zararı çıkartıp bir miktar kâr edince hsyfleri de sattım.
Aslında sn hellistheothers veya tradestop gibi portfoyumde çok manevra yapmadan sepet yapmak istiyorum, uzun vade yatırımcısı olmak istiyorum.
Peki neden olmadı,
1. Öğrenme sürecinde olduğum için fonları belirlerken zaman kaybettim
2. Bu arada döviz bazlı ve hisse bazlı fonlarimin başlangıç maliyeti çok yükseldi .
3. Maliyet düşer mi umuduyla portföyüme son şeklini veremedim.
Ben de uzun zamandır defansif değişkenlerle ilerliyorum. Düzgün bir sepet yapamadım. Portföyün %90'ı SUC, EIB ve IBB içeriyor. GBC ve ıpv den hala zarardayım bekliyorum orada. Hisse fonlara girmek için fırsat bekliyorum. Bu arada ARL ve ARM ilgimi çekiyor.
Buraya yazacaktım, öncülümü daraltmak adına, kısmet olmadı. paylaşayım. https://www.hisse.net/topluluk/showt...84#post5097184
%65 döviz
%15 mac tkf nnf
%10 suc
%10 ppf likit olmak adına mecburen Ale
Son 100 günlük ortalama ile,
iş günü bazında, günlük :
hsyf fon sepetim 0.49 %
döviz bazlı fon sepetim 0.13 %
defansif faiz bazlı sepetim 0.09 %
döviz bazlılar epey gerilerken , hsyf bazlı tarihi zirvelerini test ediyor. faiz bazlılar ise stopajla dahi ppf ve mevduatın bir tık üstü hedefini şimdilik yine tutturuyor.
Bu minvalde, faiz ve döviz bazlıları biriktirmeye devam ederken, son 1 bucuk aydır hiç hsyf ilave etmedim neredeyse.
Bende şimdi baktım, eylül ayından beri Hisse senedi fonuna yeni alım yapmamışım, bu süreçte emtia(altın) ve döviz fonlarına yeni alım yapmışım. Hatta aralık ayında az bir miktar portföy dengeleme amaçlı da hsyf satıp altın ve döviz fonu almışım.
Kısa vade yeni alımlarımda büyük ihtimalle Valörsüz/değişken TL fon ağırlıklı olmak üzere ve duruma göre emtia(altın) fonuna olacak. 31 marta kadarki süreçte stopaj avantajını kulanabildiğim kadar kullanmaya bakacağım. İnşallah stopaj indirimi kalıcı olur, yada bir müddet daha uzatılır:)
Bu süreçteki stratejim, anormal ekstrem durumlar olmadığı sürece döviz fonu ve hsyf'de mevcut pozisyonumu koruyup, yeni alım/artırım yapmayacağım. Saygılar.
Merhaba,
Temmuz ayinda basladigim fon yatirimlarinda degerli paylasimlarinizdan ogrendikce portfoyumu gelistirdim. Son durumda dagilimim su sekilde.
- Hisse fonlar %36 (Cogunlukla MAC-TKF az miktarda NNF ve OPH),
- Altin %27 (Fon degil direk bankadan),
- Kur bazli fonlar %13 (AFT ve IPV) IPV’leri yakin zamanda KUB ve GBC ile degistirmeyi planliyorum.
- Orta riskli degiskenler %16 (GMA, IBB, AED, OPB)
- Para piyasasi %8 (PPZ)
Genel olarak risk algim yuksek, henuz 30 yasinda degilim ve 2-3 yil icerisinde bozdurma ihtiyacim olmayacak bir aksilik yasamazsak.
Portfoyüm şöyle:
%46 döviz
%39 hisse fon (NNF, OPH, TCD, TKF)
%15 gümüş
Mi 9T Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Fonlar konusunda cok bilgim yok. çocuklarım için yeni temettü hissesi almaya başladım. ama temettü hissesi almal ile fon almak arasında kaldım. uzun vadeli hissemi almak yoksa hisse yoğun fonmu almak? fonda para batarmı? hangi fonları secebilirim?
Benim portföy de altın bozumu sonrası cuma ve bugünkü alımlarla şöyle oluştu:
--------------------------------------------------------------------------
YERLİ:
2 birim NNF - Hedef Portföy Birinci Hisse Senedi Fonu
2 birim IDH - İş Portföy Bist 100 Dışı Şirketler Hisse Senedi Fonu
1 birim TCD - Tacirler Değişken Fon
1 birim YAS - Yapı Kredi Portföy Koç Holding İştirak ve Hisse Senedi Fonu
0,5 birim TTE - İş Portföy Bist Teknoloji Ağırlıklı Sınırlamalı Endeksi Hisse Senedi Fonu
0,5 birim ICZ - Ak Portföy Teknoloji Şirketleri Hisse Senedi Fonu
0,5 birim MAC - Marmara Capital Hisse Senedi Fonu
0,5 birim GMR - Gedik Portföy İkinci Hisse Senedi Fonu
YABANCI:
3 birim AFS - Ak Portföy Sağlık Sektörü Yabancı Hisse Senedi Fonu
2 birim AOY - Ak Portföy Alternatif Enerji Yabancı Hisse Senedi Fonu
1 birim GZH - Temiz Enerji Karma Fon
2 birim ITP - İş Portföy Teknoloji Karma Fon
1 birim AFT - Ak Portföy Yeni Teknolojiler Yabancı Hisse Senedi Fonu
10 birim IPJ Elektrikli Araçlar öncesinden duruyor.
halka arzdan gelecek 3 birimin 2'sini yine yerliye, birini yabancıya ekleyeceğim.
Emtianın verdiğini aldığını 1700'lerden girip 2000'lere vurduktan sonra oralara geri döndüğünde gördüm. Yabancının fonda kur avantajıyla (dolar dip olarak 7.3 alıyorum. 7.5-7.6 üstünde bir süre konsolide olacağını, sonra yılın ilk yarısı bitmeden tekrar 8'lere yelken açacağını öngörerek hareket ediyorum) en güvenli liman olduğunu düşünüyorum. Yerlide endeks ve hisseler dışında döviz gibi harici ikinci bir ayak yok. Hatta aşılar başta olmak üzere açılacak diğer yabancı fonlara yine yerlideki parayı aktaracağım. AFT'yi düşük tuttuğuma bakılmasın, zaten herkesin 2 senedir malumu, düşük kaldığı şu dönemde defansif bir fon olarak dahi görüyorum kendisini.
Hisselerde de çok güzel şirketlerimiz var ancak 2 misline çıkıp da "üst kanala çıktı, yine kendisini katlayacak" türü yorumlara güvenemiyorum endeksten dolayı. konsolide durumda 3 hissede birer birimi bekletiyorum, haricinde yeni alım yapmak yerine fon yöneticilerine güvenmeyi tercih ettim. zira tek hissede beklemek yerine doğru zamanda girip doğru zamanda çıkmayı bilerek çoklu yatırım yapıyorlar. ayda %10 getiren fonla 20 gün bekleyip ay sonu tavan yapan hisse karı aynı şey, eğer sürekli eklemeyle yatırım yapmıyor iseniz. ben sabit parayla yatırım yaptığım, şu an üstüne ekleyemediğim için, ince eleyip sık dokuyarak, kâr odaklı bakıyorum. elde ettiğim kârı bozacak olursam da, yeni/eski fonlara onunla ekleme yapıyorum.
Yerli endeks 160'lara vurana dek %8-10 kazandırsa zaten çakılacaksa bile 1 günde sıfıra sıfırken çıkmak opsiyonu verir diye kenarda beklemek yerine onlara şimdi girdim. Ki perşembe borsanın kızardığı günde + yapan fonlar, tacirler ve koç hariç, hepsi. Tacirler uzun vadede iyi kazandırdığı için tercihim olurken, Koç ise her hissesine %9-10 ayırması suretiyle, 4 otomotiv (froto, toaso, otkar, ttrak) ve iki petrokimya (tuprs, aygaz) [diğerleri: 1 holding (kchol), 1 gıda (tatgd), 1 dayanıklı tüketim (arclk) ve 1 banka (ykbnk)] hissesi muhteva etmesiyle ayrıştı.
Önceden uzun süre tuttuğum ancak şu anda portföyümde yer vermediğim diğer fonlardan da bir seçki sunayım, özellikle yabancıları düşük oldukları dönemlerde toplamak adına, değerlendirmek isteyen olursa (eurobond ve borçlanma araçlarını geçiyorum).
TCA - Ziraat Portföy Altın Katılım Fonu
YZG - Yapı Kredi Gümüş Fon Sepeti Fonu
GUM - Ak Portföy Gümüş Fon Sepeti Fonu (henüz aktif değil)
TGE - İş Portföy Emtia Yabancı BYF Fon Sepeti Fonu
TFF - TEB Portföy Yabancı BYF Fon Sepeti Fonu
GUH - Garanti Portföy Yabancı BYF Fon Sepeti Fonu
GBG - Gedik Portföy G-20 Ülkeleri Yabancı Hisse Senedi Fonu
AFV - Ak Portföy Avrupa Yabancı Hisse Senedi Fonu
AFA - Ak Portföy Amerika Yabancı Hisse Senedi Fonu
AES - Ak Portföy Petrol Yabancı BYF Fon Sepeti Fonu
YAY - Yapı Kredi Portföy Yabancı Teknoloji Sektörü Hisse Senedi Fonu
GSP - Azimut Portföy Kar Payı Ödeyen Hisse Senedi Fonu
DPT - Deniz Portföy Bist Temettü 25 Endeksi Fonu
TI3 - İş Portföy İş Bankası İştirakleri Endeksi Hisse Senedi Fonu
ZPE - Ziraat Portföy Katılım Endeksi Hisse Senedi Fonu
MPS - Mükafat Portföy Katılım Hisse Senedi Fonu
RBH - Albaraka Portföy Katılım Hisse Senedi Fonu
OPH - Osmanlı Portföy Birinci Hisse Senedi Fonu
OPI - Osmanlı Portföy İkinci Hisse Senedi Fonu
FPH - Fiba Portföy Hisse Senedi Fonu
UPH - Ünlü Portföy Hisse Senedi Fonu
IIH - İstanbul Portföy Üçüncü Hisse Senedi Fonu
https://tefasanaliz.com/Home/TumFonlarinListesiDetayli hiçbir ayda zarar ettirmeyen fonlardan şu ikisi dikkatimi çekti:
https://images2.imgbox.com/49/f4/qXtakxT6_o.png
https://images2.imgbox.com/20/14/kjS0HNQ2_o.png
https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=YPV
https://www.tefas.gov.tr/FonAnaliz.aspx?FonKod=SUA
kendi havuzumda çoğu fon 3 ay zarar etmişken o toplamda şunun da 2 ay sonrası hiç kızarmaması ayrıca ek alım yaptırmayı düşündürdü:
https://images2.imgbox.com/0f/d8/r0Ls7Hla_o.png
şunu da yine evladiyelik bırakalım:
https://images2.imgbox.com/42/0d/nkVTuVyB_o.png
BYF'ler hisse alır gibi alınıp satılır.
Al satta sıkıntı çıkmaz.Anında al sat yapılabilir.
Borsa yatırım fonları (BYF), adından da anlaşılacağı üzere payları borsada ticarete konu olan yatırım fonlarıdır. Bu fonlar bir endeksi baz almakla birlikte endeksin nasıl bir performans izlediğini yatırımcılara aktarmaya yarar.
Melez bir finansal varlık olarak düşünülebilen borsa yatırım fonlarının tüzel kişiliği bulunmamaktadır. Ayrıca borsa yatırım fonuyla oluşturulan mal varlığı, kurucunun mal varlığından farklıdır. Fonun kurucusu, fon katılımcılarının haklarını koruyacak şekilde temsil eder ve yönetir.
Borsa yatırım fonu, yatırım ortaklığı ve hisse senetlerinin özelliklerini bir araya getiren bir araçtır.
Bu enstrümanlarla tıpkı bir yatırım fonuna benzer şekilde çeşitlendirilmiş hisse senedi sepetine yatırım yapılabilmektedir. Ama bu fonlar, diğer yatırım fonlarından kesinlikle farklıdır. Hisse senetlerine benzer şekilde işlem görürler. Buradan da tüm detayları öğrenebilirsiniz.