https://twitter.com/Gercek_Borsaci/s...gH06P_u_w&s=19
https://twitter.com/ertancakirbas/st...7FoPuxURQ&s=19
Ytd
Printable View
16.06.2023 tarihli Olağan Genel Kurul toplantısında yatırımcılarımızın sorularını ve yanıtlarımızı Şirketimizin internet sitesinde bulabilirsiniz.
https://www.nokia.com/sites/default/...gk-sorular.pdf
Soru 1: Alcatel Lucent Teletaş Telekommunikasyon A.Ş olarak kar dağıtılmamasının nedenleri ve
dağıtılmayan karın nasıl kullanıldığı hakkında bilgi istendi.
Şirketimiz operasyonlarını kendi iç kaynakları ile finanse etmeyi tercih etmektedir. Herhangi bir banka
kredisi ya da finansal borcu olmadığını finansallarından teyit edebiliriz. Finansallarımızdaki
borçlanmalar kalemi altında muhasebeleştirilen bakiye TFRS 16 kaynaklı araç ve bina kiralamalarıdır.
Dağıtılmayan karlarımız geçmiş yıl karlarına dahil edilir ve dağıtılmayan nakdi kar payları operasyonların
finansmanında kullanılır.
Soru 2: Bedelsiz sermaye artırımı ve hisse geri alımı konusunda Şirketimizin planı konusunda bilgi
istendi.
Şirketimiz bedelsiz sermaye artışını kısa vadede düşünmemektedir. Hali hazırdaki sermayesi, likiditesi
ve finansal durumu Şirket yönetimi tarafından yeterli görülmektedir.
Şirketimiz hisse fiyat hareketlerini yakından takip etmektedir. Yakın zamanda aldığı yüksek değerli
ihaleler ve yükselen finansal durumu sebebiyle piyasanın hisseye talebinin artacağını düşünüyoruz.
Bunun yanında Şirket gerekli gördüğü durumlarda hisse geri alımını düşünebilir.
Soru 3: Şirketin 2022 yılında herhangi bir bağış yapmadığı görülmüş olup 2023 yılında yaşadığımız ve
önümüzdeki yıllarda yaşanabilecek afetlerde bağış politikası hakkında bilgi istenmiştir.
Ülkemizin 2023 yılında yaşadığı deprem felaketine şirketimizin ana hissedarı olan Nokia Finlandiya
Unicef kanalı ile maddi destek vermiş, bunun yanı sıra deprem sonrasında bölgeye jeneratör, router ve
bölgede ihtiyaç duyulan cihaz desteğinde bulunmuştur. Önümüzdeki yıllarda da gerek Alcatel Lucent
Teletaş olarak gerekse de Nokia Global üzerinden durum değerlendirmesi yapılarak bağış yapılacaktır.
Soru 4 : Deprem bölgesinde kurulacak altyapı için şirketin satışı olup olmadığı konusunda bilgi
istendi.
Şirketimizin Telekom operatörlerine sattığı altyapı malzemelerinin deprem bölgesinde kullandığı
miktar konusunda bilgisi bulunmamaktadır. Deprem sonrasında Telekom operatörlerinden ek bir ihale
alınmamıştır.
Soru 5: 5G çalışmaları ve Karel şirketi ile arasındaki ticari ilişki ile alakalı bilgi istendi.
Kurulduğundan beri ürün gamı bazında bakıldığında, Şirketimizin mobil operatörlerin kullandığı altyapı
ekipmanları ile ilgili üretim ya da herhangi bir satış faaliyeti bulunmamaktadır. Mobil operatörlerin
ekipman gereksinimleri, ana hatları itibari ile Türkiye’de mukim Nokia Solutions Networks İletişim
A.Şâ€™nin faaliyet alanına girmektedir. Bu nedenle, mobil operatörler için 5G altyapısı kurulması
faaliyetlerinin doğrudan Alcatel finansallarını etkilemeyeceğini ancak alt yapı faaliyetlerinin kapasite
artırımı gerektireceği düşünüldüğünde, Alcatel finansallarına dolaylı olarak etkide bulunabileceğini
değerlendirmekteyiz.
Karel ile Şirketimiz arasında imzalanan bir sözleşme bulunup, bulunmadığına gelince, söz konusu
işbirliği Türkiye’de mobil baz istasyonları bileşenlerinin üretilmesine ilişkin olup, Şirketimizin Karel ile
herhangi bir sözleşme ilişkisi bulunmamaktadır. Söz konusu işbirliği sözleşmesi, doğrudan Nokia
Finlandiya ile imzalanmıştır. İşbirliği sözleşmesi kapsamında Karel tarafından Nokia adına üretilen
ürünler, Nokia Solutions Networks İletişim A.Ş.’ye teslim teslim edilmekte olup Alcatel finansallarına
herhangi bir etkisi bulunmadığını belirtmek isteriz
Hocam sadece 212,2 Milyon TL civarı döviz kuru farkından ekstra kâr yazacak bu dönem, eğer 1. Çeyrek bilançolarındaki net yabancı para pozisyonunu bozmadılar ise. Bu da yıllıklandırılmış kârı olan yaklaşık 299,5 Milyon TL olan değerin % 71'ine yakın bir kâr demektir. Yani geçmiş 4 çeyrek içerisinde gerçekleşen 6 aylık bir kâr rakamından bile fazla bir rakam bu. Bir de faiz ve amortismanları düştükten sonra kalacak olan ve esas faaliyetlerden gelecek olan kârı düşünelim, o da en kötü 100 milyon TL civarı olsa, ilk çeyrek kârı olan 96 milyonu da eklersek 400-410 milyon TL'ye yakın 2 çeyreklik / 6 aylık kâr demektir. Bu durumda yıllıklandırılmış net kâr da 660-670 milyon TL civarı olur. Sadece bu durumla bile 12 f/k ile fiyatlansa 660 milyon'dan 7.920.000.000 piyasa değeri yapar, o da mevcut piyasa değerinin % 97 üstü bir rakama tekabül eder. O da 204 TL civarı bir hisse fiyatına tekabül eder. Ve benim için 3. çeyrek bilançoların açıklanacağı döneme kadar (yani 10 Kasım civarına kadar) fiyat hedefim olur, kısa vadede.
Tabii ki bunlar teorik beklentiler. Ya mevcut net yp pozisyonu azaldı ise (pek ihtimal vermiyorum), ya da kur harici kâr 100 milyon TL altı gelirse (onda da sapma olsa bile çok olacağını sanmam), ya da piyasa 12 f/k ile fiyatlamazsa durumlar değişir. Ama ben bu rakamın çok fazla iyimser olduğunu düşünmüyorum, gayet makul bir beklenti. Asıl bunların haricindeki beklentilerim yeni işlerle ilgili, ama onlar yoruma çok açık ve üzerinde detaylı düşünülmesi gerekli. Şimdilik bu kadarı kalsın.
Kişisel düşüncelerimdir, YTD.
Ne olduğu belirsiz hisseler uçtu...alctl hala uyuyor...
Deva hocam bilanço yorumu alabilirmiyiz
Alcatel hayatımın en büyük hayal kırıklığı olabilir muhtemelen.. Sadece kur farkından 212 milyon gelir sağlaması gereken bir şirket 2.çeyrekte zarar açıklamış.. Oha demek istiyor canım..
Adamlar 1. çeyrek bilançoyu yayınlayıp tüm varlıkları TL'ye çevirmiş sanki.. 607 Milyon TL civarı YP varlık vardı. Bundan 212 milyon civarı kur farkı geliri oluşması lazım. Bir şeyler buhar olmuş.. Hiç bir şirkette daha önce görmediğim manzara. Bunlar aynı hareketi 2021 4. Çeyrekte de yapmışlar. Hiç bir hesabımın bu kadar şaştığını görmedim yatırımcılık hayatımda.
Benim için ALCTL artık yok hükmünde. En az hasarla nasıl çıkarsak çıkmayı planlıyorum, isterse uzaya gitsin, üstünde ben olmam. YTD.
Bilmiyorum. Adamlar proje bazlı çalışan bir şirket. Tutup satışları bir sonraki çeyreğe mi fatura ediyorlar. Çeyreğin biri iyi biri çok kötü bir uçmuş birisi çakılmış. Ben akıl sır erdiremedim. Burada bir çapanoğlu dönüyor. Hiç bir normal şirket yapısında görmediğim tuhaflıklar.. Belki Netaş'ta filan olur en fazla.
Geçmişte zarar ettiği çeyreklere baktım fiyat hareketlerine bazılarında 1-2 geri vites yapmış sonra yukarı dönmüş. Kötü çeyrek sonrası bir sonraki çeyrek iyi gelmiş. Karar vermek çok zor. Oturup biraz daha inceleyeceğim. Kızgınlıkla karar vermek de bazen yanlışlara sebep olabiliyor. Fiyat hareketleri ile finansallar arası hiç uyum göremiyorum nerdeyse.
Defalarca yaptı bu sahtekarlığı. Beklemek lazım sabırla
Olur mu olur. Çünkü geçmişte sıkı sık tekrar etmiş bu durum. Karar vermesi zor. Aslında ben böyle proje bazlı şirketlere pek girmezdim, girsem de fiyat hareketine bakar, belli bir kâr sonrası çıkardım. Alalı da fazla olmadı. 24 Temmuz'da girdim, düştü 2 gün sonra aynı miktarda alıp kademe yaptım. Yani 11 iş günü olmuş gireli. %19'un biraz üstünde kâr etmişim toplamda. Olmazsa bir kısmını kırpar satarız, ya da bir kaç gün izleriz duruma göre karar veririz. Ama bilançoya çok uyuz olduğumu değiştirmiyor bu durum. Bir ara tüm kalemlerini detaylı inceleyeceğim. Nereye buhar olmuş bu YP varlıklar diye.
Girerken de aslında beni tetikleyen şu oldu:
Matrikste bir opsiyon var: belli tarih aralıklarında geçmişte en iyi performansı sergileyen şirketleri listeliyor. 24 Temmuz itibariyle 90 gün boyunca 5 yıl üst üste endeksi yenmişleri listelemiştim ve 2-3 şirket çıkmıştı, birisi de ALCTL idi. Bir de yeni aldıkları işleri ve net döviz pozisyonundan yazacakları karı hesaplayıp girmeye karar verdim. Belki yine endeksi yener 24 Ekim'e kadar kim bilir. Zarar açıkladığı dönemlerde de oldukça iyi fiyat performansı gösterdiği dönemler var. O sebeple karar vermesi zor oluyor.
Türk telekom başta olmak üzere aldığı işler 100 m.usd civarı kasadaki dövizide düşününce şirketin kabaca 400 milyon en az kar açıklaması lazımken bilanço oyunlarıyla ters köşe yapıyor milleti döküp 9 aylıkta hiç beklenmedik kar açıklayıp bir ters köşe daha yapacaktır yoksa şirketin piyasa değeri yüksek değil daha dün çıkan enerji şirketleri 2 milyar dolarlara ulaşmış piyasa değeri bunun değeri onlara göre onda 1 değil tabi sadece kar rakamınada bakıp aldanmamak lazım.ytd
Öz Kaynaklar 575,1 Milyon TL artmış 6 ayda. Bu artışların 546 Milyonu Kâr veya Zararda Yeniden Sınıflandırılmayacak Birikmiş Diğer Kapsamlı Gelirler veya Giderler kaleminden gelmiş. Sadece 28,9 Milyonu Dönem Kârından.
Yabancı Para Çevrim Farklarını Kâr veya Zararda Yeniden Sınıflandırılmayacak Birikmiş Diğer Kapsamlı Gelirler veya Giderler kalemine atıp Net Kâr'a atmamışlar. Gelir Tablosunun en altında bu kalem var ve oradaki 547,7 Milyon TL Yabancı Para Çevrim Farkları olarak kaydolmuş. Normalde bu diğer şirket bilançolarında ya Esas Faaliyetlerden Diğer Gelirler, Yatırım Gelirleri ya da Finansman Gelirleri kalemine atılır ve bu da Net Kâra yansırdı. Bunlar niçin böyle bir yol izlemişler? Bizi ters köşe eden durum bu işte.
Aynen öyle bence işin profesyonelleri bilançoyu olumsuz karşılamayacaklardır hiçte kötü bilanço değil aslında kar harici çok iyi bilanço normalde kar düşüyorsa öz kaynaklarında kısmen düşmesi lazımken burada kayda değer şekilde artmış neden böyle bir yöntem uyguladılar benim ilmim yetmiyor :)
Bir de Vergi Öncesi Kâr değeri: 177.829.968
Dönem Vergi Gideri : 115.212.803
Ertelenmiş Vergi Gideri filan da değil bu. (Ertelenmiş Vergi Gideri 33,6 Milyon TL) Cari Kurumlar vergisi % 22 civarında. % 22 vergi için 808,3 Milyon Vergi Öncesi Kar olması lazım. Net Kâra dahil etmedikleri 575,1 Milyonu bile eklesen dönem kârına 752,9 Milyon ediyor. Yabancı Para Çevrim farklarına belli ki vergi ödenmiş. Bu durumda ne halt yemeye Diğer Kapsamlı Gelirlere atıp da Net Kâra koymuyorsun?
Neyse ilk sinirim biraz azaldı, ama bu yaklaşım tarzları hiç hoşuma gitmedi. YP varlıklar buhar olmuş görüntüsü veriyor detayları incelemezsen.
İlimle alakası yok bunların. Sahtekar bunlar.
Elbette şöyle bir durum var piyasadaki işin uzmanları bakıyor bilanço çok güzel dövizde parasıda var telekoma dövize endeksli milyonlarca iş yapıyor bunlar biliniyor kredi borcu vs yok yapılan hesaplar şirketin en kötü ihtimalle 400 milyona yakın kar açıklayacağı ona görede piyasa oyuncuları pozisyon almış durumda şimdi ali cengiz oyunlarıyla dökebildiğini döküp yoluna devam edecek kim diyebilirki özkaynakları 3 ayda 425 milyon artmış bir şirketin bilançosu kötü her şey kar olsaydı zarar açıklayan şirketlerin değeri 1 lira etmezdi. ytd.
Hocam kaygılanma inşallah bu ralliyi tamamlayacak bir gün ytd. https://twitter.com/askida2022/statu...471809/photo/1
İşin ilginç tarafı Net Yabancı Para Pozisyonu 902,2 Milyon TL'ye çıkmış, 607,1 Milyon TL'den. Yaklaşık 204,9 Milyon TL Net YP artışı var TL karşılığı olarak. % 48,60 civarında bir artış bu. Net Kârda yok, ama vergisi de ödenmiş ve Özkaynaklar'da var.
Kedi buysa et nerde, et buysa kedi nerde?
https://i.hizliresim.com/ntfhbc8.jpg
Bence bu sefer olumsuz olmayacak hisse
Şayet arkadaşın dediği gibi kkm ise belki 9 aylıkta buradan gelen kar bilançoya yansıyacaktır yani buhar olup uçacak hali yok dövizdeki mevduatın.
Yok zaten 705 Milyon sırf nakit var ve bunun acil bazı ihtiyaçlar haricinde büyük kısmının döviz olduğunu düşünüyorum. Ticari alacaklar ise 1,2 Milyar, onlar da dövizdir, çünkü tüm projeleri döviz bazlı yapıyorlar. (Elbette ticari borçların da önemli bir kısmı döviz bazlı olabilir.) Enseyi karartacak bir durum yok. Sinek küçüktür, ama mideyi bulandırır hesabı buradaki durum. Fiyatı salabilirler bunu kullanıp, benim kısa vade endişem bu aslında.
Sonuçta Net Finansal Borç da -685 Milyon TL, yani 685 Milyon Net Nakitte şirketin Finansal durumu.
Amaçlarına hizmet etmemek adına sabırla 9 aylığı beklemeli bunlar hep aynı terane 2 gün dökerler milleti sonra telekomla yeni bir sözleşme imzalar vururlar yukarı bilançonun kar hariç diğer kalemleri oldukça olumlu bu geçmişte gördüğü 20 usd ı görecektir pat diye 10 bedelsiz açıklar yine götürürler şirket borçsuz harçsız kasada milyara yakın parası var piyasa değeride uçuk kaçık değil sadece sabırla yaslanıp izlemek lazım ytd.
Hocam maç seyrediyordum. Mesaja ancak yazıyorum. Net Borç diye adlandırılan şey aslında Net Finansal Borç. Ticari borçlarla ilgisi yok.
Net Finansal Borç= Kısa Vadeli Finansal Borçlar + Uzun Vadeli Finansal Borçlar - Nakit ve Benzerleri - Finansal Yatırımlar
O da bu formulle bulunuyor. Bilançolardaki kalemlerde Kısa Vadeli Finansal Borç şeklinde yazmaz Kısa Vadeli Borçlanmalar şeklinde yazar, Uzun Vadeli Finansal Borç şeklinde yazmaz, Uzun Vadeli Borçlanmalar şeklinde yazar.
Şimdi ALCTL'de durum şöyle:
Kısa Vadeli Borçlanmalar = 5.272.597
Uzun Vadeli Borçlanmalar = 14.531.997
Nakit ve Benzerleri = 705.090.887
Finansal Yatırımlar = 0
Net Finansal Borç = 5.272.597 + 14.531.997 - 705.090.887 - 0
Net Finansal Borç = - 685.286.293
- 685,3 Milyon yuvarlak olarak Net Finansal Borcu var. Rakam eksi (-) olduğu için Net Finansal Borcu yok, o kadar Net Nakit pozisyonu var demektir bu.
Mali Analiz Programlarına bakarsan hocam yine aynı rakamı görürsünüz. Mesela bir yerden örnek vereyim:
https://i.hizliresim.com/qifygrp.jpg
Bu Fintables'tan alıntı.
Mesela aynı programda Net Borç/Favök değeri de -1,58 olarak görünüyor. Bu rasyoyu gördüğünüzde değer eğer eksi ise Net Nakit pozisyonda demektir ve Net finansal borçu yoktur. (Burada kullanılan Favök çeyreksel değil, yıllıklandırılmış favök)
Eyvallah hocam sağ olasın şirket son 1 yıldır en az 100 m usd iş aldı ayrıca döviz pozisyonu vardı herkes bunu biliyordu ve farklı beklenti içindeydi gerçekten akla ziyan bu bollukta nasıl beceriyorlar durumu kamufle etmeyi daha fazla vergi ödememek için olabilirmi. ytd.