ben anadolu hayattayım. eskiden fon yönetim gideri 0,5 yada 0,05 idi. şimdi sıfır gözüküyor.
Yönetim Gider Kesintisi %0,00
Printable View
Sayın BOOTES ben 5 ay oldu bes e gireli.sözleşmeyi bu şekilde imzalamışsınız deniyor. giriş aidatınız yok denilip kanuni olan%8.5 lik kesintiyi yönetim gider kesintisi adı altında kesiyorlar.bu da katkı payının %12 sine geliyor.yani her ay bu kadar zarar ediyorum.yani kelime oyunları ile soygun yapıyorlar. müşteri hizmetlerine bunun mantıklı olmadığını söylediğimde bana bunun mevzuata uygun olduğunu söylediler..resmen hırsızlık...
Şimdiye kadar böyle yüksek oran görmedim. Mevzuatı incele gerekli yerlere müraacatını yap. TOFAŞ var. Mehmet Şimşek e yaz
F3311 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Tefas
kesinti fon kesintisi değil..onu daha kesmediler..bu kesinti yönetim gider kesintisi...yasal olarak alabiliyolar fakat bu sürdürülemez, kimseyi de bes li yapamazlar..ileride düzeltilir diye düşünüyorum. ha tabi ki ben de dedim ki madem siz kanunları zorluyosunuz ben de zorluycam, cbaşkanı başbakan denetleme kurumu vs. dedim.sözleşmeyi istedim. KİMSE BES E GİRMESİN.BÖYLE BİR YANLIŞA SAKIN HAAA...
Ben kanun değişirken Mehmet Şimşek e kadar yazdım fon yönetim kesintisi %15 olsun fakat kardan olsun. Adamlar hem fonu zarara uğratıyorlar üstünde para alıyor. Diğer bes fonlarını araştır. Onlarda düşükse rekabet kuruluna şikayet et. Haksız rekabet.
İki yolun var. Ya mücadele edeceksin. Yada fonu başka şirkete taşı veya düzeltmesiniz başka bir şirket e taşırım de.
Zorunlu BES'te Ek katkı payı ödeme imkanı var mı idi.?
Yoksa sadece aylık ödemeler ile mi birikim yapılacak.??
Sanırım var. Fakat otomatik Bes te her fonu alıp satamıyorsun sanırım. Faizli ve faizsiz fon var.
İşyeri BNP ile anlaşmış.
Web üzerinden hesabıma ulaşmak için şifre alayım dedim 1 saat uğraştım alamadım. :)
Ek katkı payı ödeme imkanı Varsa 2028 de fena voli vururuz. :)
Her iki poliçe (Gönüllü - Zorunlu) için ayrı ayrı devlet katkısı varmış. Üst ödeme sınırını paylaşmadan yani
Halihazırda prime esas kazancın üst sınırı 2017 yılı için 13.331,40​ TL olmakla birlikte, çalışanlar tarafından ödenebilecek katkı payına ilişkin bir üst sınır henüz belirlenmemiştir. Daha yüksek emeklilik birikimine ulaşabilmek için çalışan, daha yüksek tutarda katkı payı ödemeyi de talep edebilecektir. Diğer taraftan Bakanlar Kurulu prime ya da emeklilik keseneğine esas kazancın %3’ü olarak belirlenen bu oranı değiştirme veya katkı payına maktu limit getirme yetkisine sahip olacakt
Otomatik katılım sözleşmeleri kapsamında çalışanlar ek katkı payı ödemesi yapabilirler mi?
Çalışanın ücretinden yapılacak kesinti dışında katkı payı ödemesi yapılamaz.
Sorumunun yanıtı burada imiş.
Teşekkürler.
Tesekkurler sn BOOTES
yaşlanarak degil yaşayarak tecrübe kazanır insan...
Selam Herkese,
Yoğunluktan epeydir yazamıyorum.
Güncel takip ettiğim Allianz Yaşam fonları ve bu yılki getirileri şöyle görünüyor.
AMY ile AMG nereyse birbirinin aynı grafiğe sahip, ancak eklemedim.
Grafik Allianz Yaşam sitesi fon karşılaştır menüsünün ekran görüntüsüdür. :)
https://i.hizliresim.com/1Lz9PG.png
Sayın antipanik, 3 mayısta %30 birinci kamu dış borçlanma araçları, %30 altın fonu ve %40 likit fon a geçtim. siz hangi fonlardasınız ne zaman değiştirmeyi düşünüyorsunuz. enazından 2017 sonuna kadar nasıl bir dağılım yapılmalı. Yardımcı olursanız. Teşekkür ederim.
Paylaştığım grafikteki fonlardayım hocam.
Amg kamu dış borçlanma aracı fonu orta riskli ve %50
ALR (nasdaq dış borsa) ALI Koç iştirakleri hisse senedi fonu ikisi de yüksek riskli ve toplamı %50.
Bu portföyü 2015 ten beri taşıyorum.
Getirisinden memnunum.
Tabii bu benim tercihim ve biraz riskli. Global kriz olursa göçerim.:he:
Ama nakte geçmek gibi birkaç yıl ve daha kısa bir hedefim olmadığı için global kriz de olsa toparlar nasıl olsa.:):)
Fonları değiştirmeyi düşünmüyorum.:)
Teşekkürler
Geride kalmasına gönlüm razı olmadı.
Bugün biraz inceleme yaptım ve şunu tesbit ettim.
ALI fonu Koç iştirakleri hisseleri AMG ile son iki yılda aynı getiriye sahipler. (%39.x civarı).
Bu da ALI fonunun dövize yakın artış gösterdiğini ve ilave henüz getirisi olmadığını gösteriyor.
Oysa ALR aynı dönemde %81 getirmiş ve daha değerli durumda.
Şahsi görüşüm ALI hala yeterince değerlenmiş değil ve ucuz duruyor.
Borsadaki yükseliş bu bes hisse fonuna yeterince yansımamış görünüyor.
Edit: bu görüşümün gerekçesi her iki fonun uzun yıllar karşılaştırmasının birbirine yakın olması.
Ytd.
Teşekkürler
Sent from my F3311 using Android mobile app
Bu sisteme 2009 Yılı Ağustos ayın da girmiştim. Tam 8 sene olmuş. Şu an %96 getirisi var. Yani yatırdığım 100 TL 196 TL olmuş!
Tabi vadeye 8 sene diye bakmamak lazım. O şekilde bakarsak kabaca yıllık %12 getiri olmuş diyebiliriz. Ama bu hesaplama şekli yanlış olur.
Çünkü, bu 100TL sekiz sene önce bir anda sisteme konan bir para değil. Bu yüz TL 96 ayda biriken para. Eğer aylık eşit oranda para yatırdıysam getiri hesabını 48. aydan itibaren yapmalıyım.
Yok eğer paranın her sene enflasyon karşısında %10 kaybettiğini düşünürsek ve öyle hesap yaparsak 41,5 ay hadi diyelim 42. aydan hesap yapmamız lazım. (Sistemde 8 senede 100TL oluşturabilmem için ilk sene 0,7TL aylık para yatırmam lazım 12 ay boyunca. Sonraki sene 0,77, sonra 0,86 ve 0,96 - 1,06 -1,18-1,32-1,465TL olarak her sene 12 ay boyunca yatırıyorum ve nihayetinde sekiz sonra sisteme 100 TL yatırmış oluyorum. Sistemde param değerleniyor ve üzerinde devlet katkısı geliyor. Toplam param 196TL oluyor.
Şimdi, bu yüz TL'yi yatırma ortalama vadem 42. ay olduğuna göre ve ben sistemde 96 aydır bulunduğuma göre demek ki benim 100TL param 54 ayda 196TL olmuş. Tam 4.5 sene ortalamada 100TL parama 96TL kazanmışım ve paramın ortalama yıllık kazancı%21,3 gibi bir rakama geliyor.
Bence gayet makul bir oran.
bu hesabınıza devlet katkısı dahil galiba?
mayıs ayından bu yana ziraat besteyim, zorunlu bes.
bugün itibariyle % 1,56'lık bir artış olmuş, devlet katkısı yok bu hesabın içerisinde. o henüz hesaplara yansımadı, o da bir diğer ilginç. 4 ay oldu henüz bir lira devlet katkısı yok hesapta.
şayet bu parayı aynı şekilde mevduatta değerlendirseydim (her ay aynı şekilde ilave ederek) toplamda % 1,79'luk bir getirim olacaktı.
BES hesabında devlet katkısı eklenmesi halinde ise % 27'lik bir artışa tekabül ediyor.
2011 yılında bese girdim 2017 yılında çıktım. %25 ilk devlet katkı payı verilmedi. Katkı payi 334 lira yatırmışlar 7 yılda. Diğer taraftan biriken devlet katkı payı 3000 küsür yazıyordu.telefon açtim sordum neymiş efendim yaşı beklersem alacakmışım. Allah belanızı versin dedim 3000 lira için 41 yaşındayım 15 sene daha bekleyecekmisim. 20 K tl yi çektim.Şimdi düşünüyorum da arkadaşlar bes mes hikaye ilk girdiğim tarihlerden itibaren otomotik gram altın alış talimatı verseydim şu an bana verilen katkı payıda dahil en az 2.5-3 kat param olurdu.onun için bes mesaj hikaye hele birde fon değişimi yapmayı bilmeyenlerin ki hepten heba oluyor.
Doğrudur, dahil.
BES'dede her işte olduğu gibi sabır ve uzun vadeli düşünmek gerekiyor. Devlet katkısını alabilmek için devlet yıl bariyeri koymuş, 3 seneye belli bir yüzdesini, 6 seneye belli bir yüzdesini on srneye %65'ini ve 56 yaşında ayrılırsan %100'ünü veriyor. Amaç insanları sistemde uzun süre tutmak. Borsa gibi kısa sürede köşeyi döneyim mantığıyla girenlerin mutlu olabileceği bir yer değil.
10 yıl kalan %25 devlet katkısının %65'ini alıyor yani bir diğer deyişle ana paranızın %16,25'i kadarını devlet size veriyor. En risksiz fonda enflasyon kadar getiride değerlense bu rakam 10 yılda %100 getirir oda %32,5 yapar. Yani devlet baba size on yıl sonra yatırdığınız her 100TL için 32,5TL vermiş olacak. Bunun nesi kötü anlamıyorum.
Hangi banka veya kuruluş, size paranı getirip bana faize koy, ben sana %15 faiz vereceğim üzerinede seni çok sevdim o yüzden on sene sonra %32,5'da ayrıca vereceğim diyor.
Diğer bir konuda iyi bir kazanç için fon değişikliği yapmayı bilmek zorundasınız. Bunu yapabikmek içinde piyasayı takip etmek.
SM-G920F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Devlet bir defaya mahsus %25 vermiyor. Her yatırdığınız 100TL için size 25 TL'yi bir sonraki ay yatırıyor. Dolayısı ile siz örneğin Ocak ayında 100TL yatırdığınızda Şubat ayı sonunda toplam paranız 125 TL oluyor ve o 125 TL aynen sizin bankaya yatırdığınızda paranızın faiz kazanması gibi yılın geriye kalan aylarında, seçtiğiniz fona bağlı olarak, değerlenmeye devam ediyor. Diyelim ki siz az riskli , repo getirisine bağlı bir fon seçtiniz.
Ocak'ta yatırdığınız ve şubat sonunda devlet katkısı ile 125TL olan birikiminiz Şubat sonundan itibaren her ay değerlenmeye devam ediyor. Bu paraya Şubat'ta yatırdığınız 100TL devlet katkısı ile birlikte yine bir 125TL Mart sonunda ekleniyor. Yani Mart sonunda birikiminiz, Şubat sonu değerlenmeye başlayan 125TL+O 125TL'nin bir aylık getirisi+ Mart sonunda gelen diğer 125TL oluyor.
Bu para sürekli böyle eklenip gidiyor.
Hesabımda hiç bir yanlışlık yok. 146 nolu iletide, kendimden sekiz sene içinde gerçekleşmiş rakamlar verdim.
Bana faizlerin ortalama net yıllık %11 olduğu geçmiş 54 ayda 100TL'yi hangi banka faizi ile 196TL nasıl yapabilirsiniz bir anlatın. Ki bunları okuyan insanlara bir faydası olsun, kıyaslayabilsinler.
Ben size hesabını yapayım. %11 net faizle, her sene aldığınız faizide ana paraya ekleyerek giderseniz, paranız 54 ayda ancak 160,16TL olur. Sadece bu hesapla bile kazançlarda arada %50'den fazla fark var!
Neyse hocam herkes bildigini yapsin. Sonucta herkesin parasi kendi kararini versin.
Elbette İbrahim bey.
Yapmaya çalıştığımız şey, kendi deneyimlerimizi aktararak faydalı olmaya çalışmak. Sizde bende onun için yapıyoruz.
Nihayetinde herkes kendi kararını kendi verecek.
Fun ben hesaplamayi yaptim tum karsilastirmayi.
Tonlarca hesap elektirik kesintisiyle yok oldu yaziyi koyamadan sikinti hersey.
Hesaplamada soyle bir kusur var.
İlk giris ucret 0.77 tl degil daha dusuk kaliyor.
Dun hesapladim rakam aklimda degil.
Ama sorun degil nihayetinde gercek hesabin yuzde 96 elde ettiginis soylemis hocam.
Suradada bir hata var.
Devletin yatirdigi yuzde 25 i kullanamiyor degistiremiyorsunuz.
Devlet onu kendi reposundami artik nerrsindryse orda tutuyor.
Oda yillik yuzde 8 gibi birsey veriyor
Yani 100 lira yatiran adam 100 liranin fon getirisini kazaniyor.
Devletin 25 i yillik yuzde 8 aliyor.
2. Ay 200 tl nin fon getirisini alirken
50 liranin yuzde 8 ini kazaniyirsunuz.
Bende diyorumki
Devlet madem bu yuzde 25 bize bahsediyor.
O halde neden ilk ay 125 tlmi degilde sadece 100 tl mi istedigim fona koyduruyor.
İkinci ay 200 tl ana param arti devletin sozde bana verdigi 50 tl ile beraber 250 tl yi hisse senedi fonuna sokamiyorum.
Bana sadece ana parani istedigin fona sok ama devletin yatirdigi paraya asla dokunma diyor.
Ayrica yarin burgun bu 25 ler kesilecek veya azalacak erhan demisti dersiniz.
Devlet 25 veriyor diye bu gazla insanlari sisteme baglayacaklar.
Herkes baglaninca 25 i durduracak veya azaltacaklar sistem olan vatandasimiz tuh kestiler katkiyi diyecek ama simdi cikarsam bir suru kesinti olacak bari durayim emeklilige kadar diyecekler.
Cikmak isteyenin aslinda eli kolu baglanacak.
yuzde 25 bizlere atilan yem hicbir devlet benim vatandasim para kazansin diye bedavadan 25 lirayi sacmaz
Sacmazzzzzzzzz sacamazz sizin mantiginiz aliyormu bunu
Vatandas para kazanirsa kredi cekmez kredi cekmezse sistem donmez ekonomi batar.
Ekonomi kredi kredi faizleriyle donuyor
Benim dediklerimi anlayabilmeniz icin paranin nasil yoktan var edildigini ogrenmeniz lazim banka merkez bankasi ekomi car curt hepsi uydurma seyler carkin donmesi icin insanlarin kredi cekmesi gerekiyor.
Hatirlayin
Devlet kredi kartlarina once sinirlama getirmisti.
Harcamalar azaldi diye rkonomi sakata gelevek die tekrar actirdi bir kismini.
Sizce neden tekrar acildi ?
Objektif bakalim tugrul hocamizin kazandigi para ben cok iyi.
Fakat bazi riskleri mevcut fon secimi hatasi.
Yuzde 25 lerin kesilmesi riski
Emeklilige kadar bekleme riski.
Birde paranin zaman ve degeri var.
Bu risklerin hepsini aliyorsunuz 8 yilda yuzde 96 icin.
Peki aslinda sadece
Hisse secimi riskine katlanarak 8 yilda borsada cok daha fazlasini elde edemezmisiniz ?
Bence elde edersiniz
Bakin 8 yillik hisse getirilerine yuzde 2000 ler 3000 lerde geziyor.
Endekse uyumlu thyao son donemlerinde zarar aciklamis olmasina ragmen yuzde 1000 civarinda getirisi.
E ben hisse beceremem
Fonu nasil becereceksin ?
Fonu beceren adam hisseyide becerir ogrenir.
Hisse senedi biriktirmek bes biriktitmekten cok daha cazip daha az riskli.
Bence
ben ocaktan beri sistemdeyim. hala devlet katkısı görünmüyor. Sigorta şirketini aradım onarda sistemin henüz oturmadığını o yüzden göremediğimi söylediler. Ama yatıyor biz görebiliyoruz diyor.
Gorunse ne degisecekki nihayetinde cekemiyorsun reel degil henuz bankanin algoritmasiyla yazilmis dijital rakam.
Cekmek icin emekliligi bekleyecen kimbilir ulkemizin basina ne gelecekte senin katkin yanmadan cebine girecek
Senin Mantığınla bakınca boşuna SGK için para çekiliyor. Devlet istese onuda vermez. Devlet sana %%25 veriyor sadece bunu kendini finanse etmek için kullanıyor.
Sana şunu sorayım farazi olarak düşün herhangi bir nedenle borsayı işleme kapatmayacağını yada sabit kur sistemine dönüş yapmayacağını nerden biliyorsun ? Sen diyorsanki bu verdiği parayı geri alabilir o zaman bu yukarda saydıklarımı da yapabilir.
o zaman ne dövize nede borsaya yatırım yapmamak lazım .
Öncelikle sunu belirteyim yazılanlara koşulsuz inanmak yerine sorgulayan öğrenemye anlamaya tartısmaya calısan insanları ayrı sevıyorum bu sebeple öncelikle size teşekkür ederim.
tabiki soracak sorgulayacak düşneceksiniz.
Ancak sizinle dunyaya paraya devletlere insanlara bakış açımızın seviyesi birbirine yakın değil.
SGK konusunada değindim ben SGKların insanların rızasıyla yatırılması taraftarıyım. kaç para kesiliyor kaçı nereye gidiyor ne oluyor öğrenmemiz bilmemiz lazım. ben aç geziyorum ama sgkam var ? sizce saglıklımı yasıyorum ?
sağlıgım ve geleceğim için sgk parası yatırılıyor fakat su an bulundugum durumda saglıksızım. çünkü param yeterli gelmiyor.
hastalıkların cok cok onemlı bır kısmı pskilojiye bağlı. Bu pskilojoik sebeplerin oluşmasıda parayla çok fazla ilişkili. para kazanacaz diye stres sıkıntı yasıyoruz mutsuz bir hayat sürüyor ama saglıgımız için sgk primi ödettiriyoruz. Yani aslında sistemin kendisi öyle bir tasarlanmışki önce insanların parasını saglıgı için SGK adı altında kes bu parayı kestıgın ıcın ınsanlar saglıgından olsun sonra kendı paralarıyla muayene olsun ve hastanelerdende kar edelim. dünyaya bir bak gelir eşitsizliğine bir bak birisi cok zenginken digeri niye cok fazla fakir. biran için düşün para ve takas hiç olmasaydı. paranın değeri 0 olasaydı yani herşey bedava insanlar para için hiçbirşey yapmıyor olsaydı zaten para degersiz oldugu için kimse para için birşey yapmayacaktı. herşey insanlara ait olsaydı bedava herhangibir gelir eşitsizliği olmayacaktı cunku tum mallar herkese ait olacaktı. insanlarda gelecek kaygısı oluşmazdı sinir stresten bahsedemezdik. herkes mutlu ve huzurlu olurdu. para hepimizin saglıgını bozmaktan başka bir halta yaradıgı yok. dünyadan para denen sistemin komple kaldırılması lazım yerinede hiçbirşey geçmemeli.
İNSALIK DUZENI SOMURU UZERINE mukemmel bir şekilde kurulmuş. Tabiki benim sistemle kafamın bozuk oldugu sonucuna ulasabilirsiniz. Ancak mantıklı olup derinlere inmeye calıstıgınızda farkedeceksiniz bunları.
bu kısa ayrıntıdan sonra bahsettıklerıne değinelim öncelikle boşa yatıyor diyemeyiz cunku sgk primimizin işin sonunda emeklılıkle elde edebılıyoruz. Bu yuzden boş diyemeyiz ancak bir risk var diyebiliriz bahsettiğin gibi 3 gun sonra sgk mıza el koymayacaklarının bır garantısı yok bu sgknin 0 riski oldugundan bahsedemeyız ancak %0,01 bir risk yine mevcut o yüzden boş demek yanlış risk var diyelim.
Gelelım borsa meselesine bahsettiğin şeyler birer risk. dikkat et risk ayrı bırsey tamamen yatırım yapmamak ayrı birşey.
Birşeye yatırım yaparken bunu ölçeriz biçeriz riskine getirisine bakarız öyle değil mi ?
Buradan sizin yapmanız gereken elınızdeki imkanları sıralayacaksınız bes mi faiz mi borsa mi ?
bunların risk derecelerine bakacaksın besin risklerini saydım önceki gönderilerimde. SGK ninkide var faizin ve borsanında var.
hepsini topla hangisi daha riskli göründü sana. ?
BES içlerinden en riskli yatırım. O halde bes yerine daha az riskli olanı tercih edeyim diyeceksin. Potansıyel getiriyide düşünerek risk alacaksın.
söylediklerinin hepsi için olmaz demiyorum olabilir. ancak risk analizi yaptıktan sonra seçimini yap diyorum.
Meela devletin 1 sene sonra %25leri kaldırma riski çok yüksek bunun topluma etkiside oldukça düşük bir boyutta olacaktır.
fakat yarın borsayı kapatırsa bunun sadece bize değil yabancılara kadar sırayet edecek bir çok yeri etkileyecektir.
Düşündüğün zaman hangisini yapmak devletımız ıcın daha kolay. %25 leri kaldırmak daha kolay toplum bunu fazla yadırgamayabılır. O yüzden düz bir amntıkla besin küçüçük %25 ini kaldırabilirlerse borsayıda kapatabilirler birbirine denk şeyler değil bir tarafta devasa paralar varken bır tarafta ufak bir para var.
bir tarafta şirket bankalar yabancılar varken bır tarafta toplumun cogu alt kesımınden oluşan koyun gıbı bır oyana bır buyana savurdukları bızler varız.
Toplumun elit kesimi zenginler şirketleri olanlar sizce kendileri için bes mi yatırıyorlardır ?
sadece mantık çerçevesinde düşünmenizi istiyorum.
bakış açınızı benim seviyeme yaklaştırmanız için. size 2 adet belgesel linki vereceğim.
https://www.youtube.com/watch?v=EkFL7wSW9Nk
https://www.youtube.com/watch?v=NHDYgtkfU9Q&t=4482s