siz daha iyi bilirsiniz. kolay gelsin.
Printable View
İşlem sayısı azaltmak maxdd yi testlerde belki arttıramayacaktır ama gelecekte kesin arttıracaktır. O yüzden işlem sayısı ve filtre ile değil belki bir yöntem daha geliştirerek mümkün olabilir ve bunu belki gören vardır diye yazmıştım ama sanırım yok. O zaman dediğiniz gibi başka girdi çıktılarla oynayacağız!
Hızarı çalıştırdılar :plc:
güzel özetlemiş
https://www.youtube.com/watch?v=3azxAMjIthE
Sistemciler nasılsınız?
Para sayma makinası göndermemi ister misiniz?
İyi hareket oldu kazanmayan sistem yoktur bu harekette...:bravo:
Son yukselisi geri aldi sayilir, az daha sallarsa fazlasini alacak....
SM-G960F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Evet klasik sistemleri çok zorlayacak makinelerle baş başayız artık , sanırım 2-3 ay denemesini yapıp ocak ayı itibariyle tamamen devreye aldılar. Şimdilik yeni arayışlara girmedim ama önümüzdeki süreçte zıt sinyaller yerine buy-flat sell-flat çalışacak yapıları gündeme almak gerekecek. Ayrıca İndikatör tabanlı sistemlerin bu hıza yetişmesi imkansız görünüyor. Piyasada baskın alıcı - satıcı olmayan ya da trend sonrası realizasyon dönemlerini indikatörlü sistemlerle geçmeye çalışmak yerine belki bu dönemleri diğer hareketlerden ayırıp özel çözümler geliştirmeye yoğunlaşmak lazım.
https://i.hizliresim.com/ZXOaEA.png
Benim acimdan buyuk bir firsat stratejik bir hata yuzunden zarara donustu sistemsel bir problem gormedim henuz.
Ama hareketlerin degistigi belli. Artik herseyin abartisi var yatayda abarti trendde abarti.
Sanırım artık 0 komisyon 0 kaymayla çalışmak gerekecek :). Şaka bir yana NET maxdd si 10 altında sistemi olan var mı ? Erhan senin sistemin son halindeki maxdd si düşük olabilir diye düşünüyorum. Ben bir türlü düşüremedim. Eğriyle baya oynadım. :)
İşlem sayisi artinca mdd düşük kaliyor.
https://i.hizliresim.com/V93kER.png
https://i.hizliresim.com/8aNVPd.png
@ykoç ben en çok karlı işlem % sini artışının nasıl gerçekleştiğini anlayamıyorum.
şu yontem işe yararmı acaba bir trend sistemi sat verecek fakat rsi 60 üzerinde ise satı sinyali aktifleşecek.
böylece normal sat seviyesi yerine biraz daha yukarda bir yerde satmış olacak.
buda nisbeten küçük zararlarla kapanacak pozisyonları 0 veya pozitif karla kapanmasını sağlayacak diyebilirmiyiz ?
aslında mantıklı gibi ama denemedım hiç :D
Bu dediğin eğer Rsi 60 üzerinde değilse satmamasi demek oluyorsa askıda kalir sistemin, yani backtestte pozisyonu belki karli kapatmiş gibi olsa bile reelde yorucu olabilir. Yani sat koşuluna && rsi>60 eklemek diğer durumlari göz ardi etmek olur yanlis anlamadiysam.
Karli işlem yuzdesini artirabilirsin zor değil. Al sat döngüsünü pozisyon karda ise sinyal üret şeklinde kurarsin, ancak bu da reelde kullanilabilir olmaz. Hatta bu şekilde Optimizasyon yaparsan ciddi yanilgiya sebep olur cünkü zararda olan pozisyonu kara gecirip sinyal üretecek parametreleri secer makine. Yani dengeli bir yapi kurman gerekiyor. Benim kodlarin biri gecen aylardaki ilk testereyi hic sinyal acmadan gecti ve pozisyonu karli kapatti. Ancak kodu sildim attim cünkü katlanilabilir bir durum degil bana göre.
anladım dediğinide onuda bir şekilde engelleyeceksın gerçi dediğin gibi bu seferde geç girmekten dayak yiyecek :D
sinyalsız kalmak niye katlanılabilir değil onu tam anlamadım çarpılmak daha katlanılamaz bir durum yaratıyor bence :)
bu arada son bir kaç gündür sistemcilerin bir çoğu şu durumu hissetmiştir.
https://i.hizliresim.com/BayVkg.png
Hocam maşallah. İşlem sayısı bana göre az bile. Merak ettiğim 5dk ya uyarlansa benzer bir görüntü çıkar mı çünkü genelde 5 dk lar üzerinde çalışıyorum 1dk grafiğe ısınamadım bir türlü. Bir de tek sistem midir hocam ? Nerde yanlış yapıyorum anlamaya çalışıyorum :D
Sinyalsiz kalmak derken 1000 p yukariya 1000 puan aşagiya giden testere piyasada ayni yönde bekleyen sistemin dipten sat tepeden al üretmeyeceğinin garantisi yok, üreteceği tek hatali sinyal 2000 puan demek. Oysa ben 1 dk periyot sistemleri bu amacla yapmadim. Sistem Bu dalgalari yutacaksa zaten 1 dk olmasina gerek yok.
evet haklısın o bolgelerde tepkısız kalıyorsa buyuk yataylarda carpılıyor bu kez bence onumuzdekı hafta büyük yataylara başlayacaklar. ANcak senın sisteminde öyle cok sınyalı yokmuş gibi geldi bana. az sinyal verımlı karlı ıslem % si ve verimli pf oranı var. birşey iyileşmeyi çok arttırmış gibi yada piyasaya çok uyumlu olan bır durum var.
kitap ismi robotların yükselişi okurken denk geldim geneli sistemcilik üzerine değil totalde robot teknoloji üzerine bunlara değinirken borsa tarafındakı gelısmelerede değinmiş orayla ilgili bir bölüm sadece.
İşlem sayisi azaldikca yutulan dalga boyu artiyor, ters sinyalden kurtulmakta güçleşiyor, ancak çok işlemlilerin de handikapi var, yatayda ard arda sinyal uretmesinin önüne gecmek , trendde kalabilmesini sağlamak vs. Nihayetinde indikatör temelli sistemlerin yapabileceği şeyler sınırlı.
mum analizlerine mi odaklanmak lazım benim bir kaç denemem olduda. Bazan anlamsız sınyaller türetebildiği gibi hiç bir indikatorun yaratamayacagı çok tutarlı sınyallerde türeyebiliyor.
Mum analizlerinden ilginç durumlar çıkartılabilir aslında oturup calısmak lazım.
Mum analizlerine ciddi emek harcadım.Kendi mum formasyonlarım da var :D . Tutarlı formasyonlar var. Ancak düşük periyotlarda anlamsız sonuçlar üretiyor. Büyük periyotu aşağı periyota yedirip flatlı sistemler yazılabilir. Bir den farklı formasyonları harmanladığımızda bir sinerji çıkmasını bekliyordum ancak çıkmadı :)
var V =Sistem.GrafikVerileri ;
var C = Sistem.GrafikFiyatOku(V, "Kapanis") ;
var H = Sistem.GrafikFiyatOku(V, "Yuksek") ;
var L = Sistem.GrafikFiyatOku(V, "Dusuk") ;
var O = Sistem.GrafikFiyatOku(V, "Acilis") ;
var median = Sistem.GrafikFiyatOku(V, "OrtaNokta") ;
var B2 = Sistem.GrafikVerileriniOku(Sistem.Sembol, "5");
var C2 = Sistem.GrafikFiyatOku(B2,"Kapanis");
var adx5 = Sistem.ADX(B2, 8);
var adxx = Sistem.DonemCevir(V, B2, adx5);
var MA2 = Sistem.MA(C2, "Exp", 21);
var MA2D = Sistem.DonemCevir(V, B2, MA2);
var p =7;
var p1 = 3;
var HH = Sistem.HHV(p1, H);
var LL = Sistem.LLV(p1, L);
var HLMID = Sistem.ListeOrta(HH, LL);
var HLUP = Sistem.ListeOrta(HH, HLMID);
var HLDOWN = Sistem.ListeOrta(HLMID, LL);
var a = Sistem.Liste(0);
var b = Sistem.Liste(0);
var line = Sistem.Liste(0);
var SonYon = "";
for (int i =Sistem.BarSayisi-21; i < Sistem.BarSayisi; i++)
{
a[i] = HH[i] - ((HH[i] - LL[i]) * 0.25f);
b[i] = LL[i] + ((HH[i] - LL[i]) * 0.25F);
}
for (int i = 1; i < Sistem.BarSayisi; i++)
{
if ( C[i] > a [i] && C[i] > b [i] &&SonYon != "A")
{
Sistem.Yon[i] = "A";
SonYon = "A";
}
else if ( C[i] < b [i] && C[i] < a [i] && SonYon != "S")
{
Sistem.Yon[i] = "S";
SonYon = "S";
}
if (SonYon=="A")
line[i] = b[i];
else if (SonYon=="S")
line[i] = a[i];
}
float DojiSize = 0.05f;//DojiSize = input(0.05, minval=0.01, title="Doji size")
var g= 100;
var upper = Sistem.HHV(g,H);
var lower = Sistem.LLV(g,L);
var ref1= Sistem.Ref(upper,-1);
var ref2= Sistem.Ref(lower,-1);
var corta = Sistem.ListeOrta(upper,lower);
for (int i = C.Count-100; i < C.Count; i++)
//for (int i = 100; 200 < V.Count; i++)
{
//data=(abs(open - close) <= (high - low) * DojiSize)
//plotchar(data, title="Doji", text='Doji', color=white)
if(Math.Abs(O[i]-C[i])<=(H[i]-L[i])*DojiSize)
{
var Yazi = "\n*\n*" ;
Sistem.YaziEkle(Yazi, 1, i, Sistem.GrafikVerileri[i].Low, Color.White, "Tahoma", p);
}
// data2=(close[2] > open[2] and min(open[1], close[1]) > close[2] and open < min(open[1], close[1]) and close < open )
// plotshape(data2, title= "Evening Star", color=red, style=shape.arrowdown, text="Evening\nStar")
if (C[i-2] > O[i-2] && Math.Min(O[i-1],C[i-1]) > C[i-2] && O[i]< Math.Min(O[i-1],C[i-1]) && C[i]<O[i])
{
var Yazi = "\n*\n* " ;
Sistem.YaziEkle(Yazi, 1, i, Sistem.GrafikVerileri[i].Low, Color.Black, "Tahoma", p);
}
//data3=(close[2] < open[2] and max(open[1], close[1]) < close[2] and open > max(open[1], close[1]) and close > open )
//plotshape(data3, title= "Morning Star", location=location.belowbar, color=green, style=shape.arrowup, text="Morning\nStar")
if(C[i-2] < O[i-2] && Math.Max(O[i-1],C[i-1]) < C[i-2] && O[i] > Math.Max(O[i-1],C[i-1]) && C[i] > O[i])
{
var Yazi = "\n*\n* " ;
Sistem.YaziEkle(Yazi, 1, i, Sistem.GrafikVerileri[i].Low, Color.Black, "Tahoma", p);
}
//data4=(open[1] < close[1] and open > close[1] and high - max(open, close) >= abs(open - close) * 3 and min(close, open) - low <= abs(open - close))
// plotshape(data4, title= "Shooting Star", color=red, style=shape.arrowdown, text="Shooting\nStar")
if(O[i-1] < C[i-1] && O[i] > C[i-1] && H[i] - Math.Max(O[i],C[i]) >= Math.Abs(O[i]-C[i])*3 && Math.Min(C[i],O[i]) - L[i]<= Math.Abs(O[i]-C[i]))
{
var Yazi ="\n*\n* " ;
}
//data6=(close[1] > open[1] and open > close and open <= close[1] and open[1] <= close and open - close < close[1] - open[1] )
//plotshape(data6, title= "Bearish Harami", color=red, style=shape.arrowdown, text="Bearish\nHarami")
if((C[i] > O[i-1] && O[i]> C[i] && O[i]<=C[i-1] && O[i-1]<=C[i] && O[i]-C[i]< C[i-1]-O[i-1]))
{
var Yazi ="\nH\nr\nm" ;
Sistem.YaziEkle(Yazi, 1, i, Sistem.GrafikVerileri[i].Low, Color.Red, "Tahoma", p);
}
//data7=(open[1] > close[1] and close > open and close <= open[1] and close[1] <= open and close - open < open[1] - close[1] )
//plotshape(data7, title= "Bullish Harami", location=location.belowbar, color=green, style=shape.arrowup, text="Bullish\nHarami")
if((O[i-1] > C[i-1] && C[i]>O[i] && C[i]<= O[i-1] && C[i-1]<=O[i] && C[i]-O[i]< O[i-1]-C[i-1]))
{
var Yazi ="\nH\nr\nm" ;
Sistem.YaziEkle(Yazi, 1, i, Sistem.GrafikVerileri[i].Low, Color.Green, "Tahoma", p);
}
// data8=(close[1] > open[1] and open > close and open >= close[1] and open[1] >= close and open - close > close[1] - open[1] )
// plotshape(data8, title= "Bearish Engulfing", color=red, style=shape.arrowdown, text="Bearish\nEngulfing")
if((C[i-1] > O[i-1] && O[i]>C[i] && O[i]>=C[i-1] && O[i-1]>=C[i] && O[i]-C[i]>C[i-1]-O[i-1]))
{
var Yazi = "\nE\nn\ng";
Sistem.YaziEkle(Yazi, 1, i, Sistem.GrafikVerileri[i].Low, Color.Red, "Tahoma", p);
}
//data9=(open[1] > close[1] and close > open and close >= open[1] and close[1] >= open and close - open > open[1] - close[1] )
//plotshape(data9, title= "Bullish Engulfing", location=location.belowbar, color=green, style=shape.arrowup, text="Bullish\nEngulfling")
if((O[i-1] > C[i-1] && C[i] > O[i] && C[i]>=O[i-1] && C[i-1]>=O[i] && C[i]-O[i]>O[i-1]-C[i-1]))
{
var Yazi = "\nE\nn\ng" ;
Sistem.YaziEkle(Yazi, 1, i, Sistem.GrafikVerileri[i].Low, Color.Green, "Tahoma", p);
}
//upper = highest(10)[1]
//data10=(close[1] < open[1] and open < low[1] and close > close[1] + ((open[1] - close[1])/2) and close < open[1])
// plotshape(data10, title= "Piercing Line", location=location.belowbar, color=green, style=shape.arrowup, text="Piercing\nLine")
if((C[i-1]<O[i-1] && O[i]<L[i-1] && C[i]>C[i-1]+((O[i-1]-C[i-1])/2) && C[i]<O[i-1]))
{
var Yazi = "\nP\nL\ni\nn\ne" ;
Sistem.YaziEkle(Yazi, 1, i, Sistem.GrafikVerileri[i].Low, Color.White, "Tahoma", p);
}
//data14=(((high-low>4*(open-close))and((close-low)/(.001+high-low)>=0.75)and((open-low)/(.001+high-low)>=0.75)) and high[1] < open and high[2] < open)
//plotshape(data14, title= "Hanging Man", color=red, style=shape.arrowdown, text="Hanging\nMan")
if((((H[i]-L[i]>4*(O[i]-C[i])) && ((C[i]-L[i])/(0.001f+H[i]-L[i])>=0.75f) && ((O[i]-L[i])/(0.001f+H[i]-L[i])>=0.75f)) && H[i-1]<O[i] && H[i-2]<O[i]))
{
var Yazi = "\nH\nM\na\nn" ;
Sistem.YaziEkle(Yazi, 1, i, Sistem.GrafikVerileri[i].Low, Color.Purple, "Tahoma", p);
}
}
Sistem.Cizgiler[0].Deger=a;
Sistem.Cizgiler[1].Deger=b;
Sistem.Cizgiler[2].Deger=line;
Sistem.Cizgiler[5].Deger = Sistem.MA(21,"Exp","Kapanis");
Sistem.Cizgiler[6].Deger = MA2D;
//Sistem.Cizgiler[6].Deger = Sistem.MA(100,"Exp","Kapanis");
Sistem.Cizgiler[7].Deger = Sistem.RSI(13);
Sistem.Cizgiler[8].Deger = Sistem.Liste(30F);
Sistem.Cizgiler[9].Deger = Sistem.Liste(70F);
Sistem.Cizgiler[10].Deger= adxx;
Sistem.Cizgiler[11].Deger = Sistem.Liste(25F);
Sistem.Cizgiler[12].Deger = Sistem.Liste(15F);
//Sistem.Cizgiler[13].Deger = Sistem.BollingerDown("Simple", 21, 2);
//Sistem.Cizgiler[14].Deger = Sistem.BollingerUp("Simple", 21, 2);
Sistem.DolguEkle(11,10,Color.LightCoral ,Color.White);
https://resmim.net/f/CPSqht.jpg
halkbank yakın vadeli
toplam 35 lotla satışla - 6 kademe düşüş
sığlığa bakrmısnız
hisse vadelilere bulaşmamak gerek
Kusura bakmayın ama böyle soluksuz yükselişte en dandik trend sistemin bile para yapması gerekirdi. Zaten trend sistemi demek soluksuz anomalilerden para kazandıran sistem demektir. Böyle dönemde kazanılmayacaksa hangi dönemde kazanılacak?
Bu rallide para kazandırmayan sistemler trend sistemi değil mean reversion sistemlerdir. Bunlar da benim için çöp demek olur (Özellikle bollingerin en sıkıştığı anda direk çöpe atılmalı)
Tabi son 3 yılda trend sistemlerinden ziyade mean reversion sistemler daha karlı olduğundan dolayı çoğu kişi sistemlerini mean reversion yapıda oluşturdu. Bundan dolayı sistemci küçük yatırımcının sistemleri trendde para yapamamış olmalı ki forumda pek sessizlik söz konusu...
forumdakı sesızlıge bende anlam veremedım.
normalde buranın su an sevıncten goklere ucuyor olması gerekırdı.
Ben sevınemedım cunku stratejık bır hata yaptım ters kaldım sıstemsel bır sıkıntım olmadı.
ama burayı ozellıkle bekledım bakalım kımler ne yazacak dıye ama ses soluk cıkmadı. cıkmayınca artık yazmak durumunda kaldım.
ancak buna ragmen sesızlık hala devam edıyor.
Acaba herkes benımle aynı stratejık hatayımı yaptı diye düşünmüyor degılım.
Erhan
Sana dost tavsiyesi öncelikle kendini trading disiplini konusunda geliştir. Bunca yıl oldu hala her büyük trend öncesi sistemden çıkıyorsun yani silkeleniyorsun, havlu atıyorsun. Ama flat kalarak ama taktik değiştirerek ama gap korkusu vs...
Acilen trading disiplini konusunda kendini geliştirmelisin.
Umarım bunu dost tavsiyesi olarak değerlendirirsin...
Stratejik hata derken fişimi cektin erhan hoca, yoksa tasarimsal bir problem mi..
bende ocak ayı böyle geçti. sizde nasıl?
http://666kb.com/i/e0wdkg3lv3x2f2qr6.png
aynı sistemlerin 2018 i böyleydi.
http://666kb.com/i/e0wdma835wtv179wy.png
hisse vadelilerin sistemlerinde ise şöyle bir yol izliyorum. 2 tablo hazırladım. 1. si fiyata göre yüzdesel getiri.
yani fiyatı 10TL olan bir hisse 1 puan topladıysa %10 dur. bu vioptaki 13bin puana denk gelir.(son kapanışa göre)
http://666kb.com/i/e0wdodxr2lxhm4u0i.png
2. tablo ise bar boyuna göre getirinin yüzdesel oranlanması. yani viopun 1 ay içinde bar boyuun (dip-tepe farkının) 20bin puan olduğunu varsayalım. sistem getirisi 10bin puan ise barın %50 si kadar kazanmış demektir. ki bu oran çoğu sistemci tarafından iyi bir sistem olarak kabul edilir. bar boyu kadar yani %100 olan ise mükemmel sistem kabul edilir. bunu görmek için aşağıdaki tabloyu hazırladım.
NOT: oranı kötü olan yani normalde eksi yazan sistemleri TERS çalıştırarak test ediyorum. yani normalda al verdiği anda hesaba satış emri göndertiyorum. yani -%100 olan bir sistemde ters çalıştırığım müddetçe +%100 ile hemen hemen aynıdır.
http://666kb.com/i/e0wdoi7lp3sb5rsoi.png
farklı fikirleriniz yada önerileriniz varsa tartışabiliriz.
herkese bol kazançlar
Fis nasil kisa devre yapti [emoji3]
Sistemlerin off zamanimiydi..
Sistemin on durumunda gidiyordu. merkezin kararında bar olusur saçma sapan dıye şortta bekledim. maksat long yakıp tekrar şorta düşecek boş yere 500 800 yemeyeyım diyordum.
merkezden once long actı. bende şortta durayım zaten yarım saat sonra konusacak merkez dedım.
Ondan sonra kısa devre oldu surdu gıttıler kabak gibi kaldım.
Anladim Erhan hoca gecmis olsun diyeyim. Can sıkıcı durum olmus.
Bu trendden maximum faydayı sağlamak için iki hareketli ortalamanın kesişmesi yeterliydi. Ancak bu stratejiyi önceki dönemlere uygularsanız ne kadar çok şey kaçırdığınızı görürsünüz. Yani yavaş bir sistem bu rallide iyi para kazanırdı ama genel itibariyle daha hızlı trend sistemleri daha çok getiri sağlar. Dolayısıyla çoğu trend sistemi hareketli ortalamadan daha hızlı çalışıyor trend yavaşlamaya başladığında long short short long yaparak getirinin çoğunu sildi.
Veri zamanlarında sistemin tersine hareket edersin sistem para kazanır sen kaybedersin
Sisteme uyarsin sistemle beraber sen yine kaybedersin
Ders aldım dersin bir daha bırak sisteme müdehale etmeyi serveri açıp bakmayacam dersin , bakmassin server kirlenir robot çalışmaz yine para kaybedersin.
Kaybedersinden kaybedersin
Sistemciler bazen gizler kimseye anlatmazlar çok basit hatalar ihmaller yüzünden büyük paralar kaybederler
Evet sistemler kolay para kazandirir ama çok kolayca para kaybettirir
Yavaş yavaş pişirilen kurbağa gibi bazen anlamassin batışa gittiğini :)
İşte o yüzden bu işi 10 kişiden sadece 1 kişi yapabiliyor o bir kişininde tam olarak ne kazandığını kimse bilmiyor
Bol kazançlar ....
Nehre karşı yüzüyoruz sanırım :(. Seviyeli işlem yapan sistemler özellikle çok gerçeği yansıtmayabiliyor. Bunun için günün ilk barını testlerden çıkarmaya karar verdim. Testlerde alınan satılan bölgede belki de hiç alış satış gerçekleşmiyor ama sistem orada almış satmış gibi gösteriyor. Yani kayma 500 1000 puanı bulabiliyor gerçekte. Bu da sistemcilerin önündeki büyük sıkıntılardan biri bence.