Gidersem insanlık tarihindeki en büyük borsa düşüşü olur diyor
Alt yapı hazır
Hahahaaha
Printable View
Gidersem insanlık tarihindeki en büyük borsa düşüşü olur diyor
Alt yapı hazır
Hahahaaha
Sn.Calibra....
Bu topraklarda; Anadolumuz'da hep tuhaf bir kompleks ile büyüdük. Batının rasyonalitesi.. Batının akılcılığı.. Batının sermayesi.. Batının yaşayış tarzı.. Batının plancılığı filan...
Batı ile Doğu arasında ki temel fark şu'dur, SN.Calibra,
"PARA ÇOK ŞEYDİR, AMA ASLA HER ŞEY DEĞİLDİR..."
Mesela para için çalışır, didinir, mücadele veririz, hayatımızı zamanımızı harcarız.. Sadece 3 odalı bir ev için on yıllarca eşşek gibi çalışırız.. Oysa bebemizin, çocuğumuzun bir tırnağının çekilmesine karşılık o "PRICELESS" dediğimiz İstanbul'u verseler kim kabul edebilir ki?
Dedim ya, "PRICELESS" çok şeydir, ama asla yine de her şey olamaz..
Mesela zamanı ve gençliği geri getirmez.. Bozulan sağlığı her zaman sağlayamaz, ölüme çare olamaz..
Bizlerin, doğu toplumlarının bazı değerleri vardır.. Ruhani ve duygu ve vicdan değerlerimiz.. Bunların karşılığı para, sermaye ile ölçülmez..
Doğu toplumları vicdan toplumu iken; batı toplumları akıl toplumudur...
Akıl yada rasyoneliteye, bilime, fenne, sermayeye, paraya bir şekilde ulaşılır.. Ama öyle ama böyle...
Lakin bir toplumda vicdan kayboldu mu? Asla yerine konamaz.. Ne yaparsanız, yapın...
Vicdan bizim Türklerin var olma sebebidir.. Batı toplumları rasyonelite ile Türklerin kurmuş oldukları 15 adet devleti yıkmayı başarmışlardır ama 16.cı sının Kuruluş sebebini hala çözememişlerdir... Bunun sebebi akıl ötesi vicdan ve duygu toplumu ile hep beraber hareket etme güdüsüdür... İşte asl olan gerçek "PRICELESS" üstü değerimiz de budur...
ABD denilen oluşum bir şirket yada Holding devletidir.. Asla toplum ve millet olmayı başaramamış ve de asla başaramayacak bir güruhtur...
Evet şimdi iyi para kazanıyorlar, ama yarın iflas eden bir şirketin elemanları nasıl arkalarına bakmadan dağılıyor ise aynen o şekilde dağılmaya mahkumdur...
Oysa, bizler 15 kez iflas ettik.. Ama bir yere gitmedik, dağılmadık yine 16.kez bir araya gelip bir bayrak altında toplandık, yine toplanırız..
Çünkü biz MİLLETİZ... Ortak kaderden, bir geçmişten, geleceğe yol alıyoruz, kaderimiz bu.. ABD den bilmem nerden farkımız budur...
Batı toplumları herşeyini tüm sermayesini, ekonomisini, tarzını emparyalizm ve vahşet üzerine kurmuştur..
Hala da canlı örneklerini TV ler de CANLI olarak izliyoruz. Afganistan, Somali, Irak ve Suriye benim yaşım itibarı ile şahit olduklarım...
Neyse;
Batı toplumu bilgi ile yüklü olsun, ama ezilmeyelim...
Bilgi yüklü baıtı toplumları pencerelerden birbirlerinin üzerine dışkı atarlarken Doğu toplumları Hamam lard a kese yapıyordu...
Unutmayın en basiti tüm dünyanın kullandığı SABUNu dahi bugün beğenmediğimiz SURİYE liler bulmuşlardır.. Hala da dünyanın en güzel SABUN u o kavganın koptuğu topraklarda yapılır..
Geri kalmış olabiliriz, asla aksini idda etmiyorum...
Ama sermayleri var, bilgileri var diye, sürekli önlerine; yerden Sabun alma hareketi yapamayız...
Hala iddia ediyorum, bizim elbette "PRICELESS" pasiflerimiz var.. Hatta çıtayı bir üstte daha koyarak onların anlayamacağı daha da toplumsal paha biçilemez değerlerimiz var..
Ve Asla da anlayamayacaklar....
Benim Dedem 1980 lerde; Ardahan'ın Göle ilçesinden Çanakkale'ye savaşmak için 6 ay yürüdüğünü anlatırdı.....
6 ay yürüdükten sonra, savaş...
Tam 9 yıl sürmüş askerliği...
Bir de savaş bittikten sonra Çanakkale'den Ardahan'a gidişi vardı...
Seyyar Topçu Batarya NEFERİ olan Dedem, İstiklal Madalyası ve Beraatı sahibi idi....
Hayatında ilk defa deniz gören Dedem, dönemin en büyük İngiliz Zırhlılarını durdurma görevi verilmişti...
Mesela bunun rasyonalite ile nasıl bir ilgisi olabilir.. Bilgi ile eğitim ile.. Elde yok, avuçta yok. Yorgunluk diz boyu, fakirlik paçalardan akarken , denizi ilk defa Çanakkale'de görüyor ve orada İngiltere gibi tarihi denizcilik kahramanlıkları ile geçmiş bir milletin o dönemin en büyük donanmasını durdurabiliyorlar...
Bu nasıl açıklanabilir ki? Hangi mantık ile? Bu yazıya hemen itiraz edip, rasyonel şeylerde yazacaksınız.. Ama öyle olmadı, ve ÇANAKKALE yi GEÇEMEDİLER....
Başka bi'şeyler var.. Onlarda olmayan, benim dedem de ve bizim askerlerimizde olan..
YAPAMADILAR...
PARALARI YETMEDİ...
BİLGİLERİ İŞE YARAMADI...
ZIRHLILARI AŞAMADI....
OLMADI..
Demek istediğim kısaca bu idi...
İyi Pazarlar...
Atatürk Bunu Çok Güzel İfade Etmiş..
Çanakkale savaşlarında 19. Tümen'e komutanlık eden Atatürk, askerin ruh halini çarpıcı biçimde böyle anlatmıştı.
Gazi Mustafa Kemal, Çanakkale savaşlarında emri altındaki askeri için "Öleni görüyor, üç dakikaya kadar öleceğini biliyor, en ufak bir korku göstermiyor. Sarsılmak yok." ifadelerini kullanıyor.
İran karışık kaçan para buraya gelir
Trump twitterda ayarı kaçmış. İm***mint retwt edip duruyor istifa edebilir ihtimali yükseliyor
selka abi yazdiklariniza itirazimiz olamaz.hepsi kabul. bati cok cinayet isledi bu da tamam. bizi yenemezler bu da tamam. cunku biz milletiz bu da tamam. amaaa
bir roportajinda rahmetli halil inalcik a osmanli neden batti dediler.
tek cumle matbaada geciktiginden deyiverdi.
bilgi konusu onemli.
bu konuda kendimizi sert sekilde elestirmemiz lazim abi.
bazi konular senin bahsettiginden daha kompleks.
hatalar ortada.
universiteler ortada.
caltech de oracikta duruyor bizimkiler de..
Trump ın sülalesi shorta geçtiğinde istifa edecek. Dow jones çöküşü istifa etmeden başlamayacak görüntü netleşti.
Trump ömründe kazanmadığı parayı istifa ve borsa da shorttan kısa sürede vuracak..
İstifa ile imparatorluk kuracak artık ülke felan satın alır heralde kaldırdığı parayla..
Kurtuluş savaşı da , birinci dünya savasi da , Osmanlı tarihi de , Selçuklu tarihi de bunun sayısız örnekleri ile dolu
Her ülkenin tarihinde zaferler , inançlı mücadeleler vardır
Ruslarda Almanlar da fransizlar da da çok ciddi mücadeleler ve zaferler mutlaka var ama bizim farkımız şu ki
Neredeyse Tüm dünya ulkelerindeki toplam zafer sayısı kadar zaferi yaşamışız
Bunu da tüm dünya biliyor
Mesele şu ki bu mücadele ruhuna bir de bilim ve teknoloji eklendiğinde zaten süper güç denilen güçlerden birisi oluyorsun
Montaj değil üretim yapmak , tasarlamak
En az bu mücadele ruhu kadar önemli bir kavram
Yoksa kahramanlıklar ve destanlar yazarak zafer kazaniyorsun belki ama öylesi büyük insan kaybı oluyor ki kendini toparlayana kadar adamlar farkı çok daha fazla açıyorlar
ÜRETİM
en önemli mücadele olgusudur bence ...
Borsa yıl rekoru kırıyor.. borsa defteri an itibariyle kapattım... daha bakmam...
Trump istifa ederse altın yükselir mi acaba
Ne alsak..
A.B.D Hazine Bonosu Dolar B Tipi Borsa Yatırım FonuUSDTRDetaylı Veriler
551,20
Son 18 Kas - 12:11
-1,70 / -0,31%
Günlük Değişim
1.097.829 TL
İşlem Hacmi
6,76%
Yıllık Değişim
Petrol işi yattı.. adios 2020 de dövizdeki flama çalışır...
Birileri petrol paylaşımının içinde. Bizim önümüze de bunu getirdiler. 'Bizim derdimiz petrol değil' dedik, bizim derdimiz insan...
Trump mu istifa etmiş, deklarasyon mu çıkmış, seçimmi olmuş, katsa mı olmuş daha ilgilenmiyorum. Altını mı aldım oturuyorum artık 2020 de..
Trump dow jones ı itelemek için fedle negatif faizi gündeme getirdi hahhaahahaha adam tam bir çılgın.. nasıl bir para kaldıracak hahahahs
28,000 dow jonesdan mal alın diyor ahahhahshshs
Dünya üzerinde ki en büyük balon abd borsası ve trump malı çakmaya çalışıyor. Ustasından öğrenmiş işi.. göreceğizz balon ne zaman nerde patlıyor..
Alakası yok be Mehmet
Senin milyar doların olsa nereye yatirirsin ?
Avrupa resesyona girdi bakma sen 0 mi eksiye indi mi yoksa artı mi :)
Yok yok artı 0.1 resesyon değil bu canım sizde amma abarttiniz modundalar
Gelişmekte olan ülkelerde fırsatlar var ama hepsinin başında da tonla risk var üstelik risk olmasa bile piyasaları sığ
Girsen çıkabilir misin soru işareti
Tek adres Dow Jones kaldı
Hala büyüyen bir ABD , derin piyasa
Başka şansı var mı milyar dolarlık yatırım yapanlarin yok
İstediği kadar balon olsun , herşey alternatifi ile ölçülür
Alternatifleri yok
bu ykb niye bu parada akil erdirebilen var mi?
Başta diyeyim de, kimseler kızmasın bana...
"Burası yeri değil, ama sorulmuş, soru havada kalmasın.."
YKB inanılmaz sermaye artırdı. 4 milyar TL den sanırım 4,5 milyar TL daha koydu ve sermayesini 8,5 milyar TL ye çıkardı..
Sermaye artırmanın hem iyi, hem de kötü yanları vardır.
İyi yanı;
Sermaye yapınız güçlenir. Karşılıksız işlerinize daha fazla karşılık ayırır, risklerinizi azaltırsınız.. İş yapma kapasiteniz ve dolayısı ile karlılığınız artar...
Kötü yanı;
Yüksek faiz ortamında sermaye artırımı şirket üzerinde karlılık baskısı yaratır. Yüksek faiz ortamında düşen büyüme, azalan alım gücü ile iş yapma kapasiteniz düşebilir..... Bu durumu ve süreci şirket yöneticileri iyi yönetimle cevap vermelilerdir.
Bu durumda şirket yöneticileri ip üzerinde gibidir. Yaptıkları işe ve ortama inanmaları tamdır, aksi durum iflas etmemek için uğraşırken tam bir konkordato içinde olabilirsiniz..
Yani; 4 milyar TL sermaye ile 2 milyar TL kar etmeniz beklenirken, 8 milyar TL ile bu beklenti 4 milyar TL ye yükselir...
Bir de yanınıza UNI CREDIT gibi tamamen sorunlu, sıkıntılı bir %50 italyan ortak alırsanız, bu ortamda riskleriniz yüksek olur...
YKB sının en makul en kısa cümleler ile durumu ve açıklaması budur...
Umarım anlaşılır olmuşumdur..
USD DA DÜŞÜŞ KAÇINILMAZ....
2019 yılının Kasım ayını da bitiriyoruz..
Dile kolay USD yükselecek, yükselecek diye diye kaçan yaklaşık 1,5 yıl vade... Uçan giden %25 günlük faiz...
O zamanda dedim, şimde de aynı kanaatteyim.. Yapmayın, etmeyin diye..
Sanal alemlerde gezip, silahşör medyayı dinleyip, yabancıya ahkam kestiniz.. USD 12 TL şakkadanak olacak diye...
Oysa yabancı şimdi de Deutsche Bank Türkiye'de 5,54 TL yi USD görebilir dedi...
İnansak mı? Ya doğruyu diyorsa? Pek uçuk bir hedefte değil hani...:whistling:
Yandı Gülüm Keten Helva...
Oysa içeride sizin tarafınızdan;
Benim ne damat seviciliğim kaldı, ne de AKP liliğim, ne de TROL lüğüm... Ama gerçekler apapçık ortada..
Hala kabul etmiyorsunuz. USD 5,69 TL...
Doğru ben de pek inanmam.. Artık 5,71 TL de dip olmalıdır diye düşünüyorum.. Ama yabancı bu.. Acıması olmaz, çakar...
Mesela 1 ay sonra millet 6 beklerken geldiğimiz yer 5,51 TL olabilir.. Kim ne diyebilir ki? USD bu.!
Beni korkutan çözülmeyen dth lardır.. Yaklaşık 16 aydır USD düşüşte...
Yabancı ile inatlaşan KY ya yabancı bir çakar, Aralıkta TCMB sının 5,94 TL olan tahminini filan dinlemez 5,51 e getirir...
Burada artık Ah, Oh, Uf çok acıdılar filan başlayabilir... Daha da kızarsa yılbaşında 5,44 TL ile PATRON BENİM diyebilir..
Diyelim ki; hala KY akıl sağlını korumayı başardı...
Fİnalde;
HEDEFTE VURUŞANLAR filminin FİNALi gibi Şubatta 5,31 TL ye getirirse burada akıl, makıl, mantık, rasyonalite kalmaz..
Bazı arkadaşlarımız Türkiye de insanlar AÇ AÇ diyor..
Siyanür ile insanlar kendisini ÖLDÜRÜYOR diyor...
Değerli arkaşım, maalesef öyle..
Bunun USD ın yükselmesi yada düşmesi ile ne alakası var.
USD düşünce insanlar intihar ediyor diye; bir mantık kurmuş isen;
Yükselince ah ne güzel oldu ülke USD 12 TL oldu diyip intihardan vazmı geçecek?
Bu hükümet ve politikaları ile ilgili birşey...
Biz USD iniyor, çıkıyor, konusunu konuşuyoruz..
Kısaca USD da 5,31 filan yada
Bu olacak demiyorum.. Bakınız.. Ama böyle olayları en az yaşım kadar yaşadım...
Şahsi fikrim 5,64 TL ve altı USD artık Türkiye lehine olamaz.. Mantıklı değildir...
Ama realite şudur...
Kasım ayının sonuna geldik ve bugün USD/TRY 5,69 u görmüş...
12 TL yi değil...
Umarım şıkır şıkır paralar kazanıyor, tıkır tıkır işleriniz gidiyordur...
(Beyaz Yakalısı dahi böyle ise, yabancının işi kolay ve bizim işimiz zor ama.. Biz yine de iyi niyetli olalım...)
1 gecede bütün kayıplar telafi edilir.. Tahmin çok başarılı ama insanların neden dolara yöneldiğini tam idrak edememişsiniz.. Dolar değil 5 lira 50 kuraşa düşse bu saatten sonra bu iktidar olduğu müddetçe dolar bozdurmucak kemik bi kitle oluştu artık.. Yani sorun para kazanma kaybetme değil güven meselesi
aynen.. iktidar ve yandaşları dolarda vatandaşı bıktırabileceklerini sanıyorlar..
vatandaş "sizi pişman ederiz" tehdidini açıkça dinledi ve notunu aldı..
üstelik doların önemli bir kısmı doları bozmaya ihtiyacı olmayan kesimde.. toplu yani..
diğer yandan.. az doları olanın bile alma nedeni para kazanmak değil..
para kazanmak derdinde olup dolar alan yok mu? var mutlaka.. ama onlarda 5.XX li seviyelerde dolar bozmaz.. 6 ve üstü seviyelerde belki kısmi çözülme gelir..
17 yılda ülkeyi ekonomik ve siyasi olarak batırmış bir zihniyete ülkenin önemli bir kısmının güveni yok..
5.70 lerde satmayan adam 5.30 larda da satmaz.. hatta daha da arttırır dolar miktarını..özellikle TL varlıklarda karlı işlem yapanlar dolar üzerinden nakite döneceklerdir.. ben mesela öyle yapıyorum.. doların düşmesi paradoksal olarak benim avantajıma..
yay geriliyor.. iktidar zamanın kendinden yana olduğunu sanıyor ama oldukça amatörler ve bir şeyden anladıkları yok..
esasen açık olan şey şu: zaman vatandaştan yana..
şu dolarda ky var hayatta yükselmez, kriz gelecek ky hazır elinde dolar varken gelmez fikirleri bana çok temelsiz geliyor. dolara hisse senedi gözüyle bakmak enteresan. çünkü hisse değil, bir para birimi. evet baronlar şimdi oturmuş dth çözülse de doları patlatsak mı diye düşünüyolardır :)
ben size söyleyeyim, trump fikir değiştirip (ama değiştirmeyecek) powell kardeşim sen bağımsızsın, fed döngüsüne devam et dediği an 2 ay içerisinde eski tepe 7,20 aşılır. (bizim faizler genelde abd tahvil faizinin 10 katı kadar oluyor) yani şansımız trump'ın mantıklı bir şekilde parasının değerini düşürmek istemesi. global balon patlayıp 2020 seçimleri elden gitmesin diye trump sadece biraz daha balona üflemek istiyor. bknz. çin'le barıştım barışıyorum deyip dow jones'a rekorlar kırdırması. ayrıca sürekli twitter'de aha bakın all time high borsamız, rekoru kırdık vs demesi.
yani dolar 12 olacakçı arkadaşlar eğer fed dönmeseydi haklı çıkmaya yakındılar. yoksa boğaza kadar dth olduk, kamu dolar sattı ithalat düştü, damat uçtu kaçtı vs. bunlar 1 yıl kuru sabit tutmaz. şu an yaşanılan çakma bir 2001-2013 sahte cenneti.
arjantin içinde halkın %95 dövizde paranın daha değer kaybedecek alanı kalmamış olabilir diye haberler çıkıyordu imf anlaşması olmasına rağmen bir günde %33 değer kaybetti ve sermaye kontrolü geldi.
bahsedilen rakamlar yeni QE dışında zor...
DTH , DTH dedikleri.
Artsa ne? Azalsa ne?
Ekonominin içindeler mi? EVET..... Gerisi teferruat.
Güven kaybından kaynaklı olarak ekonominin dışına çıkan tasarruflar ister külçe altın, ister zînet/takı, ister döviz olsunlar (yastık altı, özel kasa, tarladaki ağacın dibi, yabancı ülke) ne ölçüde arttılar, artıyorlar?
Bu tasarrufların ekonominin içine girebilmesi için "güven" telkinleri ve "teşvikler" yeterli mi? Malesef, EVET diyemiyorum....
-"Efendim bu hükümet.."
"Cumhurbaşkanlığı kabinesi" var artık.....2023 yılı haziran ayına kadar. 2020,2021,2022,2023 ilk 6 ay.... Toplam 3,5 yıl daha... görev süresi var.
-"Efendim erken seçim"...
Anayasayı bir daha okuyun.....
-Cumhurbaşkanı meclisi fesh ederse kendisi de istifa etmiş (dönemini bitirmiş, iki hakkından biri gitmiş) sayılır, topluca seçime giderler.
-Meclis kendisini fesh ederse cumhurbaşkanı da (dönemini bitirmemiş sayılarak, iki hakkından biri gitmemiş sayılarak) seçime giderler.
Özetle; kızgın tost makinasının arasında hepsinin elleri var.
Var mı Cumhurbaşkanında, meclis çoğunluğunda 2023 haziran ayından önce seçime gidecek en ufak bir işaret?
3,5 yıl daha iktidarda durup, ekonomiyle, dış siyasetle, Suriye'yle alakalı tedbirlerini uygulamak varken.....
Niye suyu bulandırsınlar...?
Bu analize oynuyorum ve poz alıyorum... Başkası da başka şeye inanır ve poz alır.
Sonuçta alacağımız pozların sonuçlarına da ağlamadan katlanmalıyız.
Mesela "dolar 10 TL olacak" diyenler.... ağlamamalılar ... fakat Üstatları her kimler ise O'na gidip bir muhasebe yapmalılar... be yaaa :whistling:
FİYAT/ZAMAN/KALIP... bu 3 ü biraraya geldi mi trend dönüşümü kaçınılmazdır.. Gün gelir borsa yğkseliş, düşer... Gün gelir dolar altın yükseliş çıkar.. Ülkemizin içinde bulunduğu ortamda tasarruf sahibi halkın yüzde 90 ı borsaya gelmez bilmez.. Eskilerin parasına çukelde, kepezde, sabahta, medya holdingde, egs de devlet olarak el koymuşun onlar zaten hiç gelmez.. Mevduat düşük.. Bu halk ne yapacak? Tabiki eline para geçtikte dolar altın alacak.. Ama bu demek değil ki bunlar güvenli liman sonsuza kadar yükselecek.. Öyle bi şey yok
.. Dolar 2010 kasım dan 2018 e kadar çok ciddi bi ralli yaparak 5 e katladı.. Gerek fed in geri vites yapıp bastığı paraları geri çağırmayı bırakarak son sürat tekrar bilançosunu 3,7 trilyon dolardan 3,9 trilyon dolara gelmesi tl de dengeleme sürecine oldukça yardımcı olmuştur.. Bugün dünya ekonomisi fed in para basmasına göbekten bağlı morfin bağımlısı bi hasta gibidir.. Fed tekrar faiz artırım ve genişlemeyi bırakana kadar gelişen para piyasalarına giren paralardan bizde faydalanma devam edicez
Bu hayatta paraya iman etmiş hiçbişeyi para kazanmaktan daha değerli görmeyen biri olarak diyebileceğim tek şey yatırımlarınızı çeşitlendirin. Altın, dolar, hisse senedi.. Sırası zamanı gelince hepsi değerini bulunur.. Finans dünyasında daldan dala atlarsanız hiç bi piyasada hiç bi yükselişten faydalanamazsınız..
cevap icin tesekkurler selka hocam.
dolarda yay geriliyor fikrine ben de katilmiyorum.
yay gevsiyor hatta.
su anki durumun tek cümle özeti ihracat yap. bu. yapan kazanır.
bundan bir gerilim çıkmaz. gerilim kayserideki ihracatçı istanbulda bina yapsaydı olurdu. zamanında bundan oldu.
alt siniri ihracatçı için olmali.ben deutscheye katılmıyorum o seviyelere inmez sanırım. hatta belli marjda bence bir miktar yukarı gitmesi lehimize gibi.
Bu ekonominin basından sonuna kadar zerre bu işten annamıyorlar. Bakın birilerine anlatır gibi anlatiyim. senin ekonmin ara malı ithal eder. onu alır senin esnafın dolar bazında sonra satar dolar ile euro ile iç piyasa ise tl olarak ama neye bakar tl olarak kardamıyım zarardamıyım. dolar yada euro surekli duserse adam tl olarak (katma degerli iş yapmadıgından ve marjı dusuk oldugu için) zarar eder yada hiç kar etmez. bu adam ne yapar işçi çıkarrır yeni eleman bakmaz. zerre kadar sanayi ile yakından ilgilenen olmadıgı için ve işsizlik kurumunda yakın arkadaş henuz olmadıgı için işssizlik yuksek cıkar ve yukselir.
Bu arkadaş ne anlatıyor anlayan var mı? Böyle çakma yandaş köşe yazarları gibi kısa kısa cümlelerle yazınca ciddiye alınacağını filan mı sanıyor nedir.
Son 30 yılda dövizden ve altından zarar eden mi olmuş. Ne yapacak sermayesi olan zararına faizde mi tutacak yoksa batık borsa şirketlerine mi bağlayacak parasını? En mantıklı sigorta yabancı para ve altındır, ne mutlu halk bunu anladı epey bir zarar ederek te olsa.
Bundan sonra olacaklar belli, ya mevduata eşşek gibi faiz vereceksin ya da daha çok beklersin dolar euro bozulsun da piyasaya para aksan millet ev araba incik boncuk alsın diye.
Poposuyla intalaşanın sonu belli Dolar dünyada 4 olmaz diye sabahtan akşama bağıranlar vardı. Nerede onlar Dolar 4 oldu, 5 ve 6 oldu. 7 yi de geçti Yine geçecek. Daha beter olacak.
Dolar çıkar çıkmaz orası ayrı mesele
Adam dolarla iş yapiyordur o zaten dolar bulundurur , bunlar ayrı mesele
Bunun dışında dolar alanın iki amaci olabilir
Birincisi parasının değerini korumak ( son 1 yıldır bu gerçekleşmedi )
İkincisi ise parasinin degerini korumak bir yana üstüne kar etmektir ( son bir yıldır birinci durum gerceklesmedigi için bu hiç gerçekleşmedi )
Onun dışında ona buna kızdığı için dolar yada başka bir şey alıp satana Le mal derler
Mala da piyasa hiç acımaz döşer
Dolar artsa da döşer düşse de döşer
Sonuç değişmez yani
Nitekim de öyle oldu
Iste yandas akli buna calisiyor. Adamlarin zerre reel ekonomiden anladigi yom. Hepsi 29 yasinda ceo ;) issizlik diyorum bu uretim modeli ile dusmez diyorum