Tahtacı çok büyük o.ç. sun..
Printable View
Tahtacı çok büyük o.ç. sun..
Bu aralar Paynet ile ilgili çok haber çıkmaya başladı sektör dergilerinde. Açık bankacılık hizmeti de vermeye başlamış. Bunlar hem satışını kolaylaştırır hem de fiyatını yukarı çeker.
Zaten bence Paynet satış işi %99 bitti olay sadece kim kaça aldı sorularının cevabını almaya kaldı. O da saınırım 1 ay içinde belli olur.
https://www.psmmag.com/haber/farkli-...7TCh3BG7Whx1pc
Bu arada 2. çeyrek sonuçları da 1 ay sonra falan gelir. Bakalım hangisi önce gelecek ? 2. çeyrek sonuçları mı , Paynet satış haberi mi ? 30-40 gün içinde bu ikisi de belli olur.
Anlam veremediğim bir konu bı şirket paynet ile var olmadı ve kaderi sadece paynete bağlı değil .. önceki dönemlerde bir çok yatırım iş anlaşması yaptı ve bunun sonucunda güzel bilançolar ile şirket gayet güzel büyüyor Allah’ın izni ile bu gelecek bilançoda da bunu göreceğiz . Hakikaten anlamak zor insanlar resmen kumarbaz şu güzelim canım şirketin geldiği yere noktaya bakın . Paynet haberi olmasada yada olsa bile pynetten bağımsız gayet güzel işleyen bir operasyon ve şirket var bilançolar ile beraber 25-30 bandını göreceğimizi düşünüyorum . Yazık çok üzülüyorum bir kaç adinin elinde oyuncak olmuş güzelim hisse ,altını çamura batırsanızda altın değerinden birşey kaybetmez , arena da elbet ederini bulacak dolardan da diğer türev araçlardan da fazla kazandıracaktır buna adım gibi eminim .
Zaten içimizde Paynet satılmasın yada kısmen satılsın bir kısmı da elimizde kalsın diyenler de var. Çünkü artık bu saatden sonra Paynetin ayağa kalkıp koşma vakti geldi.
Burada 4 senedir Payneti yazıyoruz. Asıl zıplamayı 2023 ve sonrasında yapacak diyorduk. Çok karlı şirket ama 2018-2019 yıllarında daha yeni başlamıştı ve emekleme döneminde idi. Elle tutulur bir ciro ve net karı yoktu.
2020-2021 senesinde artık yavaş yavaş yürümeye başladı , yine çok hızlı büyüdü ama ciro , net kar ve bilanço büyüklüğü yine tam istenen seviyede değildi.
Artık 2022 ve sonrasında , aynı büyüme ivmesi devam edecek ve bir çok yeni uygulama ve iş sahası ile artık yavaş tempo koşmaya başladı. Bu yıl ile beraber hem ciro , hem net kar hem de bilanço büyüklüğü anlamlı rakamlara gelmeye başladı. Eskiler hatırlarlar , Paynet satılacaksa veya halka arz olacaksa bu 2023 yılı veya sonrasında olur diye çok yazdım . Çünkü o tarihe kadar bilanço büyüklüğü iyi bir yere ancak gelir demiştim.
Ancak piyasadaki gelişmeler bunu 1 sene öne çekti gibi görünüyor. Paynet 70 milyon USD civarına satılırsa bu beni mutlu eder. Ama daha aşağısına satılacaksa bunun ortaklık olmasını ve Paynet'in bir kısmını elimizde tutmaya devam edip , önümüzdeki dönem patlayacak karından pay almayı tercih ederim.
Hiç satılmazsa ne olur ? Hiçbir şey olmaz ? Hatta belki daha hayırlı bile olabilir. Dediğim gibi bu ssatden sonra Paynet altın yumurtlayan tavuktur. Tamamı elimizde kalsa da olur , kısmen ortak alınsa da olur , çok iyi bir paraya satılsa da olur.
Brightstar , yenileme merkezi işi , güneş enerjisi işi , yeni alınan distribütörlükler , zaten bunlarla 1 milyar USD seviyesinde bir ciroyu yakalayacağız inşaallah. Karlılık kısmına da Paynet daha fazla katkı sağlar bu saatden sonra. Bu şirketin önü çok açık.
Paynet satılırsa da bu bize çok büyük finansal bir güç katar. Kredileri düşürüp faiz ödemekten kurtuluruz bu da bizim karlılık seviyemizi arttırır. Hatta gelecek olan parayla yeni bir şirket alıp inorganik büyümeye devam ederiz.
O yüzden Paynet olayı önemlidir ama satılmasının da avantajı dezavantajı var , satılmamasının da avantajı dezavantajı var. Sanırım en iyi çözüm ortak alınması.
Ortak alınırsa hem gelecek olan para ile krediler düşürülür karlılık artar , hem de Paynet'in büyümesinden faydalanmaya devam ederiz.
[IMG]Artık 2022 ve sonrasında , aynı büyüme ivmesi devam edecek ve bir çok yeni uygulama ve iş sahası ile artık yavaş tempo koşmaya başladı. Bu yıl ile beraber hem ciro , hem net kar hem de bilanço büyüklüğü anlamlı rakamlara gelmeye başladı. Eskiler hatırlarlar , Paynet satılacaksa veya halka arz olacaksa bu 2023 yılı veya sonrasında olur diye çok yazdım . Çünkü o tarihe kadar bilanço büyüklüğü iyi bir yere ancak gelir demiştim.[/IMG]
Emirhan üstad öngörülerin doğru olabilir gerçekleşebilir de, ama problem enflasyondur.
Hocam enflasyon tek başına borsaya problem olmaz. Hatta bazı durumlarda yardımcı bile olur. Sonuçta tüm bu şirketlerin sattığı ürünlerin de fiyatı artıyor , ve duran varlıkları da değerleniyor.
Dolayısıyla sorun enflasyon değil , bu enflasyonist ortamın bir resesyona , durgunluğa dönüşme ihtimali.
Yurt dışı enflasyonu engellemek için sert önlemler alıyor. Faizleri arttırıyorlar. Fazlerin artışı otomatik olarak talep düşüşüne ve piyasaların yavaşlamasına küçülmesine sebep olur.
Yurt dışı borsaları bu ihtimal yüzünden düşüyor. Yoksa enflasyon tek başına sorun olmaz.
Biz de durum daha farklı. Faizler düşük enflasyon yüksek. Yani tam da bu sebeple paranın borsaya akması lazım. Çünkü faizin düşük enflasyonun yüksek olduğu ortamlarda şirketler daha çok para kazanır. Mal varlıkları da daha fazla arttığı için bu hisse fiyatına yansır.
Zaten bu yüzden son 3-40 gündür dünya borsaları hep düşerken biz daha sağlam duruyorduk ama işin içine durgunluk ihitmali girince , bu sefer son 10 gündür biz de dünyaya ayak uydurur olduk.
Ama bakalım bu iş bir yerde duracak. Emtia fiyatları geri gelmeye başladı. Bu da 1-2 ay sonra enflasyonu biraz düşürür her yerde. O zaman ülkeler piyasayı biraz daha serbest bırakırlar. O zaman daha iyi bir piyasa olur diye düşünüyorum.
Bizdeki durum bence daha farklı. Bizde durgunluk o kadar olmaz. Seçim senesine giriyoruz. İhracat da çok iyi gidiyor. İnsanların maaşlarına yüksek oranda zamlar yapıldı. Ben türkiyede piyasanın dramatik şekilde yavaşlayacağını sanmıyorum. Bunu 2. çeyrek sonuçlarında daha net görürüz.
Dünyada kriz derinleşirse tabii ki bundan etkileniriz ama faiz artışları 3-5 ay içinde enflasyonu düşürecektir. Ondan sonra normalleşme başlar dünyada da.
Bizim şirket olarak ise beklentilerimiz çok başka ama bir türlü bu beklenti gerçeğe yansımadı. 2. çeyrek sonuçları ve paynet haberi ile inşaallah fiyata da yansıyacak bu gerçekleşmeler ama sanırım 1 ay kadar sabır etmek lazım.
Senin hesabın kuvvetli hocam enflasyon dediğim şu,
https://www.tradingview.com/x/Z7VDGyJw/
Daire içindeki bölge yaklaşık 2 yıla yakın buralardan 10 13 arası yatırım yapan yatırımcı bu sürede % kaç enflasyona maruz kaldı.
Yıl sonuna kadar daha % kaç enflasyona maruz kalacak, yıl sonu hisse fiyatı 30 tl olsa ne kazanmış olacak.
şimdi hocam borsa yatırımına bu şekilde extrem örneklerle baktığın zaman her zaman kaçan fırsatlar olduğunu veya fırsat maliyetinin çok olduğunu görürsün.
O daire içine aldığın yerin 12 ay öncesine dönüp başka bir hesap yapsan bu sefer de arena yatırımcısının çok karda olduğunu görürsün.
Yada grafiği kasım 2021 Şubat 2022 aralığına daraltsan bu sefer yine arena yatırımcısının çok iyi kazandığı kanısına varırsın
( 8,71 - 16 ).
Mesela şu anda son 1 yılda iyi kazandırdı gözüyle baktığın THY için grafiği 5-6 seneye çıkarırsan , THY yatırımcısının aslında ne kadar zararda olduğu ortaya çıkar.
Bu örnekleri arttırmak çok mümkün. Zaten neyin ne zaman düşeceğini veya yükseleceğini nokta atışı ile bilsek çok zengin olurduk.
Ben o dediğin süreçte sürekli hissede değildim. 20 liralardan çıkıp 10 liralardan geri aldım ama tabii tamamıyla bekleyen için durum farklı. Veya şu an alacak için de durum çok farklı Şu an alacak olan için enflasyon yok ama eğer 1 ay içinde Paynet satılırsa düşündüğümüz rakamlara , o zaman hem eskiden bekleyenlerin kayıplarını telafi etme olasılığı olacak hem de yeni alacaklar müthiş bir kar elde etme olanağına sahip olacaklar.
Yoksa keşke herkes dipte alıp zirvede satsa , sonra başka bir enstrümanı düşükken alıp yükselince satsa. Ama böyle bir dünya yok. Zaten sattığın kişi de sonuçta yatırımcı , sen kazanırken mutlaka birileri kaybedebilir maalesef böyle bir piyasa bu.
En azından şu bozuk piyasa beklentisi içinde , iyi bir bilanço ve paynet satış beklentimiz var. Bunlar da olmasa hissenin buralarda çok daha uzun süreli kalma olasılığı da olabilirdi.
Hisse geri alım için şirketten hala daha haber yok . İnşaallah bari bu aksiyon ile yatırımcısını biraz korur şu kötü piyasada.
Herkese iyi bayramlar.
İnşallah bir sonraki bayrama kadar iyi bir noktaya geliriz😀
Tembel hayvanlar, Orta ve Güney Amerika'da yaşayan Megalonychidae ve Bradypodidae familyalarına ait 6 türü kapsayan orta büyüklükteki memelilerdir.
Kaplumbağa bile cüssesine göre daha hızlı bana göre :)
senden ümidi öyle kestim ki artık aylık birikimlerime başka hisse almaya başladım.. bundan sonra 1 lot dahi almam..
Allah belanı versin o.ç kağıt seni aldığım güne lanet olsun
13 lira altında fiyatı görünce nakitimde varsa anında alıyorum :)
spek ay sonuna kadar takıl kafana göre ondan sonra göreceğiz seni teknikte usta mısın değil misin (bence iyi bir ustasın)
Emirhan hocam sizin öngörülu bilginize ihtiyacım var
Amerika yükselen enflasyon nedeniyle faiz arttırıyor ve bu artırılan faiz 2008 yılındaki mortgage krizi faizlerininde üzerinde olacak diye bekleniyor ve özellikle Amerika ve dünya devletleri özellikle 3 çeyrekten sonra resesyona girecekler ve buda piyasadan paranın çekilmesi ile emtia fiyatları konut ve otomobil piyasasını aşağıya çekecek gibi bekleniyor
Bu dönem içinde yüksek ihtimalle Türkiye de bu durumdan etkilenecek
Sormak istediğim soru şu:Arena yatırımcısı olarak hissede beklemek(yıl sonuna kadar) bizi ne kadar etkiler /etkilemez??
Teşekkür ederim
Hocam mevcut durumun 2008 krizi ile benzer tarafları var. 1990-2005 arasında amerikadaki düşük faiz ve bol para nedeniyle , amerikan halkı uzun vadeli değişken faizli konut kredileri ile borçlandırıldı ve bununla beraber konut fiyatlarında balon oluşmuş idi.
2005 yılından sonra artan enflasyon nedeniyle amerikada faizler yükseltilmeye başlandı ve değişken faizli konut kredilerinin taksitleri yükselince amerikan halkı kredi taksitlerini ödeyemez hale gelince başta freddy mac ve fannie may şirketleri zora girdi ve devlet bunlara el koymak zorunda kaldı.
Amerikan finansal piyasaları bol kaldıraçlı piyasalar olunca bu şirketlerin tahvillerini elinde bulunduran bankalar da batmaya başladı. Bunların en büyüğü 650 milyar USD borçla batan Lehman Brothers oldu. Başkaları da battı. Oradan rüzgar avrupaya geldi sonra tüm dünyaya.
Evet şu anda da uzun süren bir düşük faiz ve bol para döneminden yüksek faiz ve yüksek enflasyon dönemine geçiliyor. Yani 2008 benzeri bir durum var. Şu anda amerikan merkez bankası faizi %1,75 , konut kredisi %5,5 , enflasyon ise %9. Yani faiz ile enflasyon arasındaki makas çok açık. Dolayısıyla muhtemelen haftaya FED faizleri 0,75 daha yukarı çekecek. 1 puan çekerse de çok sürpriz olmaz. Sonrasında Eylülde 1 kere daha yukarı çekecek. Yani sene sonu amerikada faizler % %3-3,5 arası bir yere gelecek. Dolayısıyla konut kredisi faizleri de % 8-9'lara kadar çıkar.
Bu durum doğal olarak bir durgunluk getirir. Böylesi kriz anlarında , çok risk alıp açık pozisyon taşıyanlar , ellerinde ne var ne yok satmaya başlarlar açık pozisyonlarını kapamak ve zararlarını tazmin etmek için. Elinde para olanlar da bekle gör pozisyonu aldıkları için piyasalarda bir durgunluk olur.
Buraya kadar herşey 2008'e benziyor ama ben 2008 gibi derin bir kriz olacağını sanmam çünkü o kriz yaşandıktan sonra tüm dünyada bankalara sermaye yeterlilik rasyoları uygulandı ve bunlar sıkı denetlendi. Bu yüzden kimse aşırı risk taşıyamaz hale geldi. Yani bu sefer durgunluktan dolayı çok fazla bir finansal kriz çıkmaz bence. Ama tabii ki durgunluğu piyasalar sevmez ve zaten bunu 2-3 aydır fiyatlar dünya borsaları. Zirvelerinden %20 civarı düştü dünya borsaları.
Bu durgunluk fiyatlandığı için 2008'deki gibi tüm dünya borsaları günlerce taban olmaz artık. Hem kriz daha yumuşak geçer hem de zaten fiyatlamalar çoktan başladı.
Zaten durum emtia fiyatlarına da yansımaya başladı. Başta petrol olmak üzere , demir cevheri , nikel , krom , çinko , kalay ve tüm emtialarda son 1 ayda düşüşler var.
Bu tür yüksek faiz dönemlerinde öncelikli olarak , ev , araba , seyehat ve lüks tüketim malları etkilenir. İnsanlar ileriyi net göremedikleri için önce lüks tüketimi ve gerekli olmayan ve erteleyebildikleri harcamaları durdururlar. Bu da dediğim gibi ev , konut , inşaat , lüks tüketim , seyehat , turizm vesairedir. Kapasite yatırımları da etkileneceği için bu da beraberinde tüm yan sanayi etkiler.
Peki bizim sektörü nasıl etkiler ? Yani IT sektörünü. Bence gıda kadar olmasa bile çok az etkiler. Çünkü artık teknoloji bir lüks değil ihtiyaç hatta verimliliği arttırmak için bir zorunluluk. O yüzden ben bizim sektörün çok etkileneceğini sanmam. Hiç etkilenmez demiyeyim ama minimum seviyede etkilenir.
Yani ben bu seneki 1 milyar USD'lık satış hedefinde çok sapma beklemiyorum. Maksimum %10 altında gerçekleşir. Zaten bizim bu sene birçok özel durumumuz var. Brightstar etkisi nedeniyle zaten satışlar USD bazında geçen senenin en az %50 üstünde olacak. Kur ile beraber TL olarak ciromuz geçen senenin %120 üstünde olur en az.
Paynet satışında sona gelindiğini düşünüyorum. 2-3 hafta içinde anlarız ne olduğunu. 2. çeyrek bilançosu 2-3 hafta içinde gelecek. Zaten bu bilanço bu seneyi nerede kapatacağımızı gösterecek.
Normalde 2. çeyreler en düşük cironun olduğu dönemlerdir ama yukarıda bahsettiğim gerekçeler yüzünden , 3,5 milyar liraya yakın bir ciro ve 35-40 milyon lira arasında bir net kar beklentim var 2. çeyrek için.
Önümüzdeki 2-3 hafta bir çok gelişme olacak gibi görünüyor. O zaman hissenin nereye doğru evrileceğini göreceğiz. İyi bir bilanço ve paynet haberi gelirse sert yukarı bir hareket kaçınılmaz olur.
Bilişimlerin vakti geliyor..
Tadı kaçmaya başladı artık, bari endeks kadar artsa da moralimiz bozulmasa😕
Herkese merhaba,
Gözden kaçmış olabileceğini düşündüğüm bir konuyu dile getirmek istiyorum.
Son yapılan Genel Kurul toplantısından hemen sonra bazı gelişmeler olmuş, o dönem bu bilgiler KAP'a bildirilmiş fakat gözden kaçmış olabilir.
Yönetim Kurulu Başkanı Raj Shankar 20.05.2022 tarihinde, yani genel kuruldan sonraki ilk iş gününde, istifasını sunmuş ve kabul görmüş olarak gözüküyor. Bu olay biraz manidar değil mi? Genel kurul toplantısına Yönetim Kurulu Başkanı olarak girip, akabinde ilk iş günü istifa etmek? Mevcut Yönetim Kurulu şablonuna bakarsanız kendisinin ismi artık yok, yerine vekâleten Rajiv Srivastava gelmiş gibi gözüküyor.
Kap haber linki: https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1031472
Sizlerinde fikrini almak istedim.
Bir diğer konuda Paynet konusunda fikir vermesi açısından İyzico'nun güncel bir videosu.
Link: https://youtu.be/7zSB9Ulo19Y
Bu videoda bir çok veri var; piyasa değeri, sayısal veriler, gelecek ciro hedefleri gibi.
Bire bir aynı işi yapmıyor olsada, benzer işler, aynı sektör. Paynet'in etmesi gereken piyasa değeri, yakalayabileceği ciro ve net kar hakkında fikir verebilir.
YTD.
Raj Shankar , Redinghton şirketi satın aldığından beri YK başkanı idi. Yani 2010 yılından beri. Bu tür şirketlerde bu kadar uzun süre YK başkanı kalması bile aslında normal değildi.
Bir gün gelip görev değişikliği olacaktı o da bu sene oldu. Neden genel kurula katıldı ve bir gün sonra istifa etti olayına gelince. Benim tahminim şu. Yapılan genel kurul 2021 mali yılının genel kurulu idi ve 2021 yılının tamamında kendisi YK başkanı idi. Dolayısıyla 2021 yılı hakkında birisi bir soru soracak olursa onun cevap vermesi daha uygun olurdu o yüzden bekleyip 1 gün sonra istifa etmiş olabilir.
Sonuçta genel kurul öncesinde istifa etseydi , yeni YK başkanı sorumlu olmadığı yılın hesabını vermek durumunda kalırdı ki bu da şık olmazdı. O yüzden böylebir yol izlemiş olabilirler.
İyzico bu sene 50 milyar TL işlem hacmimiz olacak demiş ve şirket değerini 1 milyar USD olarak belirlemiş. Paynetin de bu sene ki işlme hacmi hedefi 13 milyar idi ve tutturacak gibi görünüyor.
Bu işlerde düz mantık yürütülüp işlem hacmi dörtte bir ise Paynet de 250 milyon USD eder denmez ama zaten bu değerleri bekleyen de yok. Benim tahminim 60-70 milyon USD civarı bir değerleme ile satılacak.
Ama asıl önemli olan kim alacak. Eğer Payneti bir girişim sermaye fonu alırsa , daha doğrusu ortak olursa ( çünkü girişim sermeye fonları genelde şirketlerin tamamını satın almaz , %30-40-50-60 oranınlarında ortak olurlar ) , o zaman Paynetin 2-3 sene içinde çok büyük atılımlar yapıp büyümesi öngörülür.
Bu durumda şirketin yarısı bizim elimizde kalırsa bu büyümeden ve olacak kardan biz de yararlanırız. Çünkü girişim sermeye fonlarının iş yapma mantığı böyledir. Büyüme potansiyeli yüksek şirketlere ortak olurlar , şirketin değerini 4-5 sene içinde USD bazında 3-4 katına çıkarıp sonrasında ya başkasına satarlar yada halka arz edip paylarını orada satarlar.
O yüzden ben Paynetin şu an 60 milyon USD üzerinden değerlenip yarısının bir girişim sermayesine fonuna satılmasını daha fazla isterim. Çünkü böyle olunca , sinerji ile Paynet çok daha hızlı büyür ve bu değer artışı ve kardan kalan %50 hissemiz oranında biz de faydalanmaya devam ederiz.
Bu durumda Paynet şimdi 60 milyon USD ediyorsa , 3-4 sene sonra en az 200-250 milyon USD eder. Böylece elimizdeki hissenin de değeri o oranda artar.
İyzico zarar ederken 2019 senesinde 165 milyon USD'a satıldı. Pay U aldı. Aradan 3 sene geçmiş , şirket kara geçmiş ve değerimiz 1 milyar USD diyor CEO. Yani 3 senede şirket değeri 6 kat artmış. Hadi abartıyor olsun şirket değeri 3 kat artsın 500 milyon USD etsin.
Girişim sermaye fonu alırsa Payneti , bizde de benzer bir durum olacaktır.
2-3 hafta içinde hem paynet satışı , hem de iyi bilanço beklentim var. Başka da iyi bir haber gelirse ekstra olur ama en azından 2-3 hafta için de 2 tane haberimiz olacak inşaallah.
Emirhan bey yanıtınız için teşekkürler.
İyzico konusunda şöyle bir bilgi eklemek isterim. İyzico ortalama %2 gibi bir marj ile çalışırken Paynet'te bu rakam %3 civarında. Bunun sağlamasını 2021 bilançosundan anlayabiliriz; Paynet 2021 yılında 6 Milyar TL civarı işlem hacmine aracılık yapmış, buradan 200 milyon TL ciro elde etmiş. Basit bir hesapla %3 sonucuna varabiliriz. Bu bağlamda CEO'nun hedef verdiği 13 milyar TL hedefi tutarsa, ciro olarak bu sene ortalama 400 milyon TL yapacaktır. Yani İyzico 1 Milyar TL hedefliyor, Paynet 400 milyon TL.
Paynet'in piyasa değeri ile ilgili şöyle bir karşılaştırma yapılabilir; 2019 senesinde İyzico 150 milyon TL cirosu varken, yani ortalama kura göre hesap yaparsak 5,85 kur ile 25 milyon dolar cirosu varken, PayU tarafından 165 milyon dolara satın alınıyor.
Paynet için 2022 yılında öngördüğümüz ciro hedefi 400 milyon TL. Kuru 20 bile baz alsak, dolar bazında 20 milyon dolar seviyesinde ciro olur.
25 Milyon dolar cirolu İyzico = 165 milyon dolara satılmış. 20 milyon dolar cirolu Paynet = kaç para eder?
Saygılarımla
Çok eski yazılarımda bu seneki Paynet cirosunu 350-400 milyon , net karını ise 35-40 milyon beklediğimi yazmıştım ben de.
Paynet zaten hem enflasyon gereği hem de hızlı büyümesi gereği senede %70-80 ortalama ile büyüyen bir şirket.
Eğer satılırsa , yeni alan yada ortak olan şirketin kim olduğuna bağlı olarak büyümeler bir anda senelik bazda %150'lere çıkabilir.
Böyle bir durumda İyzicoyu bile 3-4 sene içinde yakalayıp geçebilir bile.
Bu yüzden Paynetin tamamının değil de bir kısmının satılması bizim için daha iyi olacak gibi görünüyor. Yani azınlık hissesi de olsa %30-40 civarında hissenin biz de kalması şirkete çok büyük değer katar.
Paynetin ilk satış haberinin üstünden 5 aydan fazla süre geçti. Artık bu işin yakın zamanda bitmesi gerekir diye düşünüyorum ama İyzicoda alıcı belli olmasına rağmen süreç 12 ay sürmüş. Sonrasında ise 6 ay kapanış için geçmiş ama bu süre satış sürecine dahil edilmez. Satış için anlaşmaları 12 ay sürmüş alıcı belli olmasına dair.
Bizdeki süreç ne kadar sürecek bilemeyiz ama sanki o kadar sürmez gibi geliyor bana. Ağustos içinde açıklanır sanırım.
Bu arada bilanço beklentisi biraz arka planda kaldı ama çeyrek bazında 30-35 milyon arası bir net kar hisse fiyatını en az 15 lira seviyesine çekecektir. Bilançoyu da es geçmeyelim bu ara.
Lanet oksun kuyruğumdaki hintlinin biraktığı aciya ahahaja
Değil 30-35 milyon 130-135 milyon karda açıklasa kagida çöreklenmişler istemedikten sonra buralarda sürünür durur. 18 tane bayisi olan easycep 100 milyon ederken 3000 bayisi olan arena üstüne üstlük paynet, bir dünya markanın distribütörlügu, gunes enerjisi işlerini yapan arenasında 75 milyon piyasa değerinde olmasının akıl alır tarafı yok.
Armada ile aynı fiyattaydık bölünmeden önce.
Su an 49 tl olursa 1 lotu Armadayla gene aynı fiyatta olacağız.
Maydonozsuz salata kıyası oldu biraz.
88 kuruştan almadığım hisse 2 lira oldu.
13 liradan almadığım hisse 34 lira oldu.
Hoşaf nasıl yapılır öğrenmek için Arena tahtasına bakmak yeterli sanırım.
Sabır.
Ytd.
Şaşırt bizide bugün tavana kilitle.
Ytd.
Bi bok olmayacak bu kağıttan 2 yıllık kaybım olmasa bırak 1 dk.yi 30 saniye bile durmam bu kansızda..
Bizim Hindular bütün ritüelleri tamamlayıp Nirvanaya ulaşmışlar sanırım.Adamlar sallamıyor hisse fiyatını.
Tahtada milletle resmen t.ssak geçiyorlar..
Merhabalar,
Arena'nın Reddington'a satışından hemen sonra yapılan bir röportaj, sene 2010. Belki eski yatırımcılar biliyordur, bilmeyenlerinde okumasında ve günümüzde olan bitenlere kafa yormasında fayda olduğunu düşünüyorum.
Link: https://www.hurriyet.com.tr/hintli-a...tiler-16065477
Bu hissede hala daha ''tahtacının'' yabancı birileri olduğunu düşünenler var ise yanılıyor olmaları yüksek ihtimal. Zamanında hem satıcı tarafı hem alıcı tarafı, küçük yatırımcıyı ters köşeye yatırmak için büyük uğraş vermiş, ne kadar başarılı olduklarını bilemiyoruz fakat hala bu savaşın devam ettiği bence açık.
YTD.
şirketin yeni sahibi de eski sahibi de üç kağıtçı yani?
at sahibine göre kişner diye boşuna söylememiş atalarımız..
aynen siz öyle bir şey demediniz ben röportajı okuyunca direk aklıma ilk bu geldi..
şu an hintliler neden çağrıdan kaçsınlar ki.. ben onların yerinde olsam 0,4 daha alıp çağrıda bulunup milletin elinden hisseleri bedavaya alırım..
Aradan 12-13 sene geçmiş durumda. Bu kadar süre sonrasında çağrı fiyatının belirlenmesi neye göre nasıl yapılır onlar biraz teknik ve SPK'yı ilgilendiren konular. 86 milyon dolar yıllar önce tek başına Arena'ya biçilen değer, bu gün eklenen diğer değerleri ile birlikte toplam değeri 75 milyon dolar.
Benim şahsi fikrim bu malın büyük kısmı toplu fakat dışarıda azda olsa bir pay var ve bunu toplamaya çalışıyor birileri. Normalde mal yeteri kadar toplu olunca yukarı sürerler hisseyi, bunu farklı örneklerde görüyoruz. Bu hissede ise hala daha toplanmak istenen bir miktar var ve onun peşindeler. Bu tabi benim şahsi fikrim.
YTD
Arkadaşlar bu olay zaten eski yatırımcılar tarafından çok iyi bilinen bir olay belki yeniler bilmeyebilir ama bu çağrıdan kaçma olayı son 3-4 senede burada çok yazıldı çizildi hatta bazı yatırımcılar bu olayı mahkemeye taşıdılar , mahkeme 7-8 sene sürdü sonra da Redinghton kanun önünde haklıdır dendi ve mahkeme süreci sona erdi. Sanırım 2018 yada 2019 yılında bitti mahkeme.
Hatta eski yatırımcılar , hissenin 2010-2019 yılları arasında hiç yükselmemesini bu mahkemeye bağladılar. Hisse baskı altında kaldı dediler. Mahkeme bittikten sonra da hisse bir süre yürümedi , sonrasında patlama yaptı ama ama bu yükselişin mahkemenin bitişi ile alakalı olduğunu sanmıyorum. İyi bilançolar geldi ard arda 7-8 çeyrek. O yüzden yükseldi.
Ama bu 2010 yılında eski patron İzi Kohen ve Hintlilerin yaptıkları bence çok uygunsuz bir hareketti. Kanunen doğru olsa da ahlaken bence çok yanlış bir hareketti ve o dönem belli ki çok kişinin canını yakmışlar. 8-10 sene boyunca insanların paraları pul olmuş. Eski yatırımcılar arasında 2019-2021 arasındaki yükselişde hissede olanlar varsa bir tek onlar zararlarını biraz olsun çıkardılar. Ama düşünsenize 2010 yılında 3,5 lira olan hisse , 2019 yılında hala 3,5 lira idi ve o sırada satan bir eski yatırımcı 8-9 senelik enflasyon farkını zarar yazıp çıkmış demektir bu.
Maalesef Türkiye'de bu patron - spekülatör oyunlarından dolayı çok kişinin canı yanıyor. Ben şirket yönetimini ( hem YK hem de İcra kurulu ) operasyonel anlamda özellikle son 2-3 senede başarılı bulsam da , küçük yatırımcıyı koruma anlamında çok başarısız buluyorum. Bunu da burada bir çok kez yazdım. Hatta mail ile , telefonda ve hatta yüz yüze de söyledim şirket yöneticilerine.
Maalesef neden böyle davrandıklarının çok mantıklı bir açıklaması yok. Yani bu şirketin neden 12 yıldır USD bazında yerinde saydığını ve hatta düstüğünü nasıl açıklıyorlar bilmiyorum.
12 sene önce brightstar yokken , paynet yokken , solar işi yokken , bir sürü yeni alınan distribütörlükler yokken , cep telefonu yenileme işi yokken ciro bunun yarısı iken 87 milyon USD eden bir şirket neden şu anda 75 milyon USD , bunun mantıklı bir açıklaması yok.
Ama Paynetin tamamı yada bir kısmı satılırsa , cep telefonu yenileme işi iyice rayına girince , Paynetten gelecek olan para ile finansal borçlar azaltılırsa , ben bundan sonra çeyrek bazında en az 50-60 milyonluk net karların geleceğini , öz sermayennin paynetin satılması sonrası en az 2 katına çıkacağını , rasyoların çok düşmesi ile 2023 içinde 45-50 liralık hisse fiyatına ulaşacağımızı düşünüyorum.
Borsada çok mantıksız işlerin olduğu doğrudur. Ama eninde sonunda bu mantıksızlıklar gün gelir düzelir. Sonuçta birileri buraya para bağladı. Bu şirket batmayacaksa ve dediğimiz güzel olaylar olacaksa bu para bağlayan da para kazanmak isteyecektir.
Bu şirket 2018 yılında 0,3 defter değerinde sürünürken , gün gelecek bu düzelecek dedim. Net kar adam gibi seviyeye çıkınca kimse bu fiyatlarda tutamaz bu hisseyi dedim. Nitekim 3-4 defter değerine kadar çıktık 2021 başında.
Şu anda da PD/DD 1,5 seviyesinde. F/K 14-15 seviyesinde. Ama bu çeyrekten başlamak üzere net karların iyi gelmesi ve Paynet satışından gelecek olan iştirak satış karı ile hem F/K hem de PD/DD düşüş kaydedecek. Böylece çok ucuz olduğumuz anlaşılacak. Bu değerlere bakıp karar veren yatırımcının da gelmesi ile tekrar bir yükseliş trendine gireceğiz İnşaallah.
Önümüzdeki 2-3 hafta arka arkaya haberler gelebilir. Bilanço zaten gelecek , Paynet haberinin de gelmesini düşünüyorum. Hisse geri alım için yatırımcının şirkete baskı yaptığını biliyorum. Bu konu da YK tarafından değerlendirilecektir diye düşünüyorum. Ama yaparlar mı bilmem. Bence herkes hisse geri alım için baskı yapsın şirkete. Mail yada telefon ile. Bu konu artık elzem bir hale geldi.
2-3 milyon lot çağında bir hisse geri alım hisseye istikrar getiri. Papil 13,80 lira iken hisse geri alım programı açıkladı , daha vaad ettiklerinin %10'unun almadılar ama hisse 15,50 oldu. Hisse geri alım her hissede olumlu etki yapar. Arenanın yapacağı 3 milyon lotluk alım 2 milyon USD yapar. Bu şirketin günlük cirosu 2,5-3 milyon USD civarında. 1 günlük cirolarını çok rahat ayırabilirler bu iş için.
1-2 haftaya bu karar çıkmazsa bence herkes bu konuda şirkete başvursun. Bunu yapmaları yatırımcılarını korudukları anlamına gelir. Tersi ise korumadıkları anlamına gelir.
Ben 2-3 hafta içinde gelecek olan haberlerle hissenin hareketleneceğini düşünüyorum. Biraz daha sabır edelim.
Herkese hayırlı Cumalar.