Bizim iş yerinde bir arkadaş var USD long pozisyondaydı hatırı sayılır bir kontrat sayısı ile. Şaka değil ciddiyim, adama ulaşamıyoruz hiç bir şekilde. Öldü mü kaldı mı bilinmiyor.
Printable View
Arkadaş bak. sen hazineden çıkacak paraya odaklanıyorsun. Teori de öyle gözüküyor ama dolara talep azalacağı için pratikte hazineden para çıkmaz. Para kime gider kimden gelir bilemem. O kısmıyla ben ilgilenmiyorum.
Dışarıya döviz borçlanan, doğalgaz ihtiyacı dışında Türkiye'de hiç kimse 1 lira bile dolar tutmaz.
Senin bahsettiğin model sadece mevduat hesabını dövize çevirebilirsin olayı. Hazineden faiz + döviz kur farkı vermiyor.
Senin bahsettiğin 1970 yılındaki olay ise TR'ye ambargo var, Yurtdışından para gelmiyordu. Ancak yurtdışında çalışan Türk işçiler tarafından döviz gönderildi. Şimdi ise durum farklı, dünyada faiz eksi seviyelerde, TR de ise artı.
Bekleyip göreceğiz, ama birazcık mantıklı ol, Kurun şuanda değeri SIFIR dır.
Köy yanar, ... taranır lafını burada ve twitter da çok yazdım...ülke yanıyorken doların çıkmasına zil takıp oynayanlar vardı...benim de %40 a indirdiğim gram pozu vardı, oradan zarardayım...ama %120 olan karım %80 e indi diye üzülecek halim yok.
sonuçta o ya da bu bir şey yapılmalıydı..bilerek geç yapıldı bu hamle...birilerini batırdılar..genelde aç gözlüler battığı için, çok da üzülmüyorum..ama ülke için bu kaarın kısa vadede faydası olsa da, orta uzun vadede işe yaramsı mümkün değil.
ha, bunun üzerine 6 ay sonrası için seçim kararı alınırsa büyük ihtimalle de seçilir...bizim muhalefet de babayı alır...hepsinin çapı da ortaya çıktı son aylarda.
valla bu sistemin nasıl uygulanacağıda aşikar nasıl uygulanacak belli değil, dolardaki artışı milletin mevudatına nasıl yansıtacaklar hepsi muamme doların bir ay içinde gördüğü seviyelerin ortalamasını alacaklar en yüksek en düşük vs.amaçları dth ları bozmaktı kısmen başardılar gibi kısa sürelide olsa uv. yine başa dönecek.
Bunun dezavantajı şudur, onu belirteyim. İstihdamı yavaşlatabilir, işsizliği çoğaltabilir. Çünkü parası olan şirket açmak yerine garanti getirisi olanla uğraşacak. Bu yüzden yatırımcılara farklı teşfiklerde verilmeli.
Ama bu hemen alınan bir karar değil belli ki. 3 gün önce borsaya full hd satış yapanlar bu olayı biliyordu ki satıp mevduata yönelecekler.
soru şu fed faiz arttırırsa ne olur bu sistem çöp olmaz mı:)
Sen 1970'e odaklanmışsın ama yılların şartlarında ambargo var. Piyasada döviz olmadığı için döviz çağrısı yapılıyor.
Şimdi ise durum çok farklı, piyasada bol miktarda döviz var. ve ülkenin %70 i dolar pozisyonundaydı.
Yastık altındakileri de piyasa sürecekler.
Neyse bir kaç sefer sen yanıldın, yine yanıltacağım seni.
dolar en fazla 5 TL diyorum, bana göre şuanda değeri SIFIR. ama ihracat diye tutturmazlarsa dolar 5TL diyorum.
Şimdi ihracata dayalı büyüme hazırlıkları çöpe mi gitti?
Hani çin modeli.
Geçen hafta bu söylem vardı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi:
* Kurdaki dalgalanmayı durdurarak, nispi bir istikrarı sağlamak için serbest piyasa ekonomi kuralları çerçevesinde yeni araçları devreye alıyoruz. Şimdi sizlere bu çerçevede önümüzdeki günlerde hayata geçireceğimiz yeni tedbirleri başlıklarıyla ifade etmek istiyorum.
* Tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlarımıza yeni bir finansal alternatif sunuyoruz. İnsanlarımızın bankadaki TL varlığının mevduat kazancı, kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek. Ama kur getirisi mevduat kazancının üstünde kalırsa aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek. Bu kazanç stopaj vergisinden de muaf tutulacak.
* Bundan sonra hiçbir vatandaşımızın kur daha yüksek olacak diye mevduatını TL’den dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak.
yukarıda kur getirisi mevduat kazancının üstünde kalırsa diyor bir aylık mı bu 6 aylık mı 1 yıllık mı bu getiriyi nasıl hesaplayacaklar da yansıtacaklar mb. durur ay sonuna doğru satışa geçer müdahele eder doları hesaplanmaya son gün doları düşürür hop dolar düştü faiz getirin yok derler mi hesap işi çok karışık yav çıkamadım bu işin içinden. bankalar yine milleti tufaya getirir bir şekilde..
Sistemin detaylarını tam bilmiyorum. Ama araştırdığım kadarıyla, TL faizini zaten alacaksın %15 cepte. Üstüne döviz kuru farkı oluşur ise döviz farkını alacaksın. Yani adam dolar ne kadar düşük olduğunda mevduata TL koyar ise o kadar kârda olacak.
Şayet bu şekildeyse detay gelmeden kesin bir şey diyemem, stopaj zaten düşürüldü. 100bin dolar adam şuan 10 dan bozdursa 1 milyon TL parası olacak. Bunu faize koyacak, %15 alacak. Dolar 11 lira olursa, 1 liralık kur farkını farkını alacak.
Buradaki risk şu... döviz 10 liradan 5 liraya düşerse, o hesap nanay...
ne kafalar var yaw.
nass nass diye diye delirdiler :kahkah:
mevduat sahibinin kur yüzünden edeceği zararı niye vatandaş ödesin?
sonsuz faiz artırımı gibi bir şey bu.
neyse keyfinizi bozmayım.
siz devam edin.
nass nasss.
Vatandaşlarımız her gün bu mevduat hesabını açacakları için vade sonu her gün olabilir. Tabi bazı aylar daha fazla bazı aylar daha az. Bu durumda merkez bankasının günlük müdahaleleri pek anlamlı olmayacaktır.
Her zaman dediğim gibi sistemin ayrıntıları önemli. Bakalım ne söyleyecekler.
: Denizbank GM Ateş: (Dövize endeksli TL mevduatı) Sıcak para spekülatör yok sistemde- HaberTürk TV
Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Habertürk'te gündemdeki konularla ilgili soruları
yanıtlıyor. Ateş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün açıkladığı dövize endeksli
TL mevduatta vadelerin 3,6 ve 12 ay olacağını söyledi. Bu Türkiye'ye özgü bir ürün
olduğunu aktaran Ateş ''Düşüncem 3-6-12 aylar gibi vadelerde vatandaş parasını
belli bir faizden, ister kamu ister özel hangi bankaya yatırırsa yatırsın vade
sonunda arada bir fark olursa, ana para artı faizin üzerinde bir kur artışı
olursa bu Hazine tarafından karşılanıyor. Böyle yapılacağı bize teyit edildi.''
dedi. Ateş kendilerine bir miktar sınırlaması iletilmediğini aktardı.
HaberTürk TV'nin aberi linktedir.
https://www.haberturk.com/denizbank-...290221-ekonomi
Genelde ortalama baz alınır. Benim tahminim ortalamadır. Neyse buradaki amaç içerideki dolarizasyonu kırmak. Ülkenin %70 i dövizde. İçeri de döviz sıkıntısı yok, ihracat zaten artışta. Buradaki yegane gaye, döviz tutmasın.
Çünkü yabancı yatırım 100bin dolar mevduata koysa. 10 lira olan dolar 5 liraya düşse, adam komple %100 zararda.
Doların bir yatırım aracı olması önlenmeye çalışılıyor öğrenci olan oğluma gönderdigim harcliktan 50 dolar alıp iki günde 50 lira kâr etmis şimdi bu mantigi bitirmek amaç insanları bu psikoloji den çıkartmak lazım . 1 dolar olsun alan insan var 🤣
Oyle bir sey yok
Kur Mevduat faizinden fazla artarsa o zaman kur farkini alicaksin
kur artisi mevduat faizinden az ise o zaman %15 olan faizini alip cekileceksin
Hepsini bir kenara birak gercek enflasyonun %70 80 oldugu bir ulkede kim parasini %15 faiz ile bankaya yatirir
Bu olay anlik pozitif etki versede ilerleyen gunlerde negatif etkileri daha iyi anlasilir
1970 lerden bahsediyorsunda ozamanki sartlarin ile suanki sartlarin ayni degil suanki sartlarin daha kotu
dun aksam bir link gondermistim 70lerde yapilan ile ilgili okuyabilirsin
kimse dolar meraklısı değil. parayı korumak için alıyorlardı. bunun önüne geçildi. alternatif sunuldu. çok da güzel oldu. ayrıca aşırı değerlenen bir kurdan bahsediyoruz. döviz alan yine alsın ama arz mı talep mi galip gelecek göreceğiz. ama artık döviz alımı riskli hale geldi.
14-18 bandında bir dolar pahalıdır. bu hamle 6-8 arasında olsa hadi bir miktar karar etkisiz denebilir. 18tl. olay bu rakama bitiyor.
Nasıl ya? 1970 'de şartlar daha mı iyi bugünden? Nasıl ya? Ambargo var hemşerim, ülkede dolar yok. Bu olay o zaman bu yüzden yapıldı.
Şuan dünyada bolca dolar var, ülkede de dolar var.. ülkenin %70 dolar da diyoruz...
benim anladığım faiz + kur artışı. detaylar gelsin anlarız, şuan tam hakim değiliz konuya.
ama 1970'den daha kötüyüz demen biraz garip.. yazını tekrar gözden geçirmeni tavsiye ederim.
Doların düşeceğine inananlar için kârlı bir model, hadi diyelim dolar sabit olarak 12'de kaldı, o zaman faiz geliri neyse o olacak o da yüze 14 gibi bir şey, bu sistemde en karlı yatırm aracı bist olmalı ama onda da tersi bi hareket var. Kötü senaryoda ise doların 12 değil de 20 falan olması enflasyonu patlatır ki hali hazırda inanılmaz artışlar mevcut. Hasılı ya tutarsa mantığında bir sistem.
Faiz düşer dolarda düşerse mevduata verilecek faizde düşer.
Halk borsaya akın eder.
Ama mb doları almak zorunda.hatta kurun düşmesine izin vermemeli.
İhracat yapamayız.yoksa Çin modeli oldu ithalat cenneti...
SNE-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Abicim ben ekonomistim. Hemde dededen. Rahmetliye Keynes Osman derlerdi. Çok büyük ve mühim bir iktisatçıydı. Neden sözümü dinlemiyorsunuz. Yaşadık diyorum, taaa dedemin vaktiyle farkettiği sistemin açığını bugün kullanıyorlar. Yok böyle bir şey. Super ötesi. Gelsin bakayım o Bulgarlar yine. Sıra bizde totolarındaki donu alacaz donu. Dolara Euroya gerek yok. Bizim sistemimiz var.
Işıklar içinde uyu Keynes Osman.
Bizim milletimiz iki yüzlü. Dolar aylık ve günlük bazda bollinger band'ını patlatıp geçti, dedim her türlü içeri alırlar.
Sonra çevreme baktım işte dolardan şöyle kâr yaptık, dolardan böyle kâr yaptık, şunu yaptık bunu yaptık.
bak istisnasız bütün iş, aş çevresi herkes dolardan yaptığı kârı konuşuyordu.,
Hiçte niyet parayı korumak değildi.
Bu yöntem doların artışını durduramazsa, enflasyon artmaya devam eder, mevduata dolar artışı kadar faiz ödemek için devlet para basar bi de buradan enflasyonu arttırıcı katkı gelir...sarmal... hoşgeldin hiperenflasyon...
Bistte temettü stopajı düşürdüler zaten. Paranın bist'e kayacağı aşikar. buradaki risk enflasyon olacak.
Ama teori de mevduat oranı artar ise, enflasyon düşer.
TL talep oluşturacağı için TCMB para basmak zorunda kalacak, bu da emisyonu tetikler.. yaşayıp göreceğiz.
geçen sene 85 tl olan şeker ( azot) gübresi şuan 550 tl..dolar mı bu hale getirdi yani..öyle olsa en fazla 150 olmalıydı
bakanın açıklamasından sonra dolar 15 beklerim..çünkü herekese aynı anda jeton düşecek
alış satış bitmedi heralde açıklama yok ekranlarda :oleyo::oleyo::drunk::drunk:
sonraki 5 yılın en yüksek enflasyonunu yaşadık. bundan sonra enflasyon dengelenir. 2022 enflasyonu %15 en fazla.
Yav aga TL ile major para biriminin dengelenemeyeceğini bilmek için Keynes Osmanın torunu olmaya gerek yok. Rahmet içinde uyu dedeceğim bu arada.
Bu olay DTH lar ile alakalı. Zaten kurumsallar dahil değil. Mevduata banka faiz verecek, onunla da yeni TL kredi verecek. Uzerini eğer olursa hazine tamamlayacak. DTH ZK sı bozulacak döviz MB ye oradan Ferraricilere:)
Sadece TL ile USDTRY paritesine müdahale edemezsiniz.
Olay yeni kredi verilecek TL elde etmek, DTH çözülmesi, oradan boşta kalacak dövizi elde etmek. Varsa gelirse yastık altı kaymaklı ekmek kadayıfı.
Daha nasıl anlatayım. İngilizce, Caponca, French? French kiss. Mucuk.
*Hazine: Kur farkı hesaplamaları için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası her gün saat 11:00'de USD döviz alış kuru yayınlayacaktır
Doları bilmem, borsa safrasını attı bana göre önü açık.
Hahaha faiz %14 olacakmis bu hesaplara[emoji2] enflasyon %50. En az 3 aylik olacak hesap
SM-M215F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.