Bilançoyu düzgün hesaplayın sayın Gençer
özel dosya dikkatinizi dağıtmasın
Printable View
Botaş eylül ayında kallavi zam yaptığında kim yazmıştı?
sanayiye gizli zam yapıldı diye
ne yapmıştı botaş?
tüketimin %60ını ulusal tarifeden, %40ını %50 zamlı tarifeden satıyordu.
garabet bir hesap yöntemi.
bu formülden vazgeçerek fiyatın%60ını tarifeye, %40ını
Gaz referans fiyatına endekslemişti.
ağır sanayide ise fiyati tamamen grf 'ye endeksledi.
gaz referans fiyatı o günlerde 26bintl idi, şimdi 19bintl
tarife de 16 lirada sabit kaldı
Endeks %2, hisseler %5 ile devre kesiyor.. Sevmiyorum bu durumu.
Apartman sakinleri ile konuştum. Ges ve Res projemiz var. Hayrlısı
Ben elektrik mühendisiyim. yıllarca enerji tesisleri üzerine çalıştım. Neden yuvarlak hesap dedim. Malum piyasa canlıdır sürekli
hammaddelerin fiyatları yükselip düşüyor. Ayrıca GES,RES,HES enerji üretim tesislerinin de megawatt başına yatırım maliyetleri de biribirlerine eşit degildir. ancak öyle çok uçuk farklar da yoktur. Ben ortalama megawat başına yatırım bedelini 1milyon dolar kabul ettim. ve yazdığım rakamı da ona göre yazdım. Şu an 196 milyon piyasa degerine göre, benim hata sapmam ihmal edilebilir. Tabi akenr şirketini satın alacak adam %99,99 dogrulukta hesaplamak zorundadır. Bu forumda bir fikir vermesi açısından bence yeterli dogrulukta kabul edilebilir.
196milyon mu , yoksa 1200milyon mu?
tesislerin degerini belirlemek arazi+elektrik+mekanik+inşaat maliyetini toplamaktan çok daha karmaşık.
emtia fiyatlarının 1 günde %10 , 1 yılda 10 kat artıp azalmadığı yıllarda dediginiz yöntem kullanılabilirdi.
egemerin maliyeti 900milyon dolar der, her geçen yıl amortismanını düşerdik.
maalesef bu hesaplar geçmişte kaldı
akkuyu yapılırken 13.5sentten alım garantisi verildiğinde birtakım muhalefet birilerini vatan haini ilan etmişti. nükleer santral sadece elektrik üretiyor idi, başka hiçbir işe yaramıyor idi bunların sığ kafalarında.
şimdi buyurun elektrik 4000lira yani 20sent.
nerede o vatan hainleri nerede o vatan millet aşıkları bugün? ses seda yok
Komple enerji sektörüne veriyorlar. Ak enerji özelinde bişey değil Aydem zoren ve akenerji yi yan yana koyup bakabilirsiniz. Hatta ak enerji yi önce yüzde 5-6 götürüp öyle verdiler. 15 günlük grafikte olumlu ayristigimizi bile görebilirsiniz. Burda bişey yaristirmiyoruz akenerji yi kötülemeye de gelmemek lazım topice. Ben hala ucuza aldığımızı düşünüyorum bu demek değildir ki daha ucuzu olmaz olabilir. Gerçek değerinin sn emeklinin söylediği değere yakın olduğunu düşünüyorum ben de.
Benim hesabım kitabım ortada. Sayın anyoranza da 3 aşağı 5 yukarı benzer bir değer hesapladı.
En kötü ihtimalle Tüik enflasyon güncellemesi yapsa 7 milyartl defter değerine ulaşacak.
Ama o hesapta Tüik enflasyonunu değil de enerji enflasyonunu baz alması durumunda....
Komple enerji sektörüne veriyorlar geçerli bir argüman değil.
Alarko 2 sene önce 2 liraydı simdi 80
kontrolmatik 1.5tl.idi 200ü gördü 150ye indi..
odas , aksen keza...
bırakın da onlari biraz versinler.
biz hala halka arz fiyatimizin %15inden işlem görüyoruz
196milyon mu , 1200 milyon mu? derken okudugunuzu anlamadığınızı görüyorum.Ben size tesisin piyasa ederini söylemedim. Kaba olarak kurulum maliyetini yazdım. piyasa bunu 10 kat yukarıda da fiyatlar, 10 kat aşağıda da fiyatlar. Herkes hesabını kendisine göre yapsın.Bugün borsada bazı enerji şirketlerinin piyasa degeri de (özellikle GES ler) kurulum degerlerinin 4-5 katına ulaşmış durumdadır.
Vakti ile izmirde iken elektrik üretim lisansları dagıtılmış ve önüne gelen gidip bedava lisans almıştı. bir firma 125MVA hes lisansını almış. geldiler avam proje için. Adamlara ne kadar bütçeleri oldugunu sordum. 12milyon dolar ve bir o kadar da kredi dediler. Kendilerine bu işin 100 milyon$ rakamlar ile ancak hayata geçirilebilecegini söylediğim. Biz avam projenizi hazırlar paramızı alırız. ancak yarı yolda kalırsınız dedik. adamlar ellerindeki lisansı başka bir firmaya sattılar. Kısacası bir yatırım yapıyorsanız. en azından bu yatırımım kaça kurulabir sorusuna bir cevaptır.Arazi kamulaştırma işlemleri devlet adına (teüaş/tedaş) yapılır ve bedelleri de ilgili kurumdan tahsil edilir.
İster dikkate alın ister almayın. Size özel de yazmadım. Kimseye bilgi göstermeye de ihtiyacım yok.
Kesinlikle doğru biraz onlara fazla versinler ama zaten 20 tane kağıt var böyle abuk sabuk giden. Bizim 2 yıl önceki değerimiz 0.46 kuruş gördüğümüz değer 7 lira 15 kat gitti. Hani BIST 100 de bundan iyi performans göstermiş bakmadım ama 15 şirket ancak vardır. Buradaki nüans şu bence bizim Erzin calistikca o Özkaynak artacak. Yani 31 Aralık 7 milyar çıktı diyelim bugün bakılsa 7.05 milyar olacak belki bu da hisse açısından çok olumlu bence.
Pozitif nakit akışı- Pozitif nakit akışı… Yoksa duran varlık değerlemeye gitseniz, ülkedeki tüm şirketlerin varlıkları TL bazında 2022 de %150-200 arası değerlenmiştir.
hisse pazarlayanlardan
yukarda hedeflerden hedef beğen diyenlerden
yorum alalim
5 destek idi , şimdi 5 direnç mi oldu
Vay vay vay…. XELKT %5 eksi!!
Elinizin ayarını sevsinler
ttf 2023 sonuna kadar 70 euro ortalama
dunyada en pahali fiyat bu
daha ucuz aslında
doğalgazı 750 dolardan ver santrallere
750x19 =14.250
botaş kaça veriyor ? 18.000
ithal komürcüleri merit orderda yukari attigimiz anda film kopar
sayın anyoranza
Enka'dan kasım ayında gelen kap duyurusunu yeni fark ettim
satış agustosta gerçekleşmiş, artık neden çekindilerse kasımda açıklamışlar.
böyle bir santral mi vardı? inşaat aşamasında olduğunu bile hatirlamiyorum. sadece lisansı mı vardı? neyi sattilar , enka niye boyle bir harcama yapti sizce?
Şirketimiz, Kırklareli ilinde bulunan 890 MW kapasiteli Doğal Gaz Kombine Çevrim Santralinin lisans sahibi Verbena Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin %100 hissesini 12,923,751 ABD Doları karşılığı 10 Kasım 2022 tarihinde satın almıştır.
Bu işlem kapsamında aslen edinilen finansal duran varlığın Şirketimizin aktif toplamına oranı ihmal edilebilecek düzeyde olmasına rağmen 29 Ağustos 2022 tarihinde Şirketimizin meşru çıkarlarının zarar görmemesi için söz konusu işleme ilişkin içsel bilgilerin kamuya açıklanmasının ertelemesine ilişkin tüm üyelerin katılımıyla Yönetim Kurulu Kararı alınmıştır.
Lisans 2011 yılından.. Sabancı Holding'in eski genel müdürü Celal Metin'in kurduğu VERBENA ENERJİ diye bir şirkete aitmiş. Anlaşılan Celal Metin o dönemde enerji lisans çantacılığı yapan bir şirket kurmuş. 12 yıl sonra ancak alıcı bulabilmiş... İlginç!..
Hele hele sağlamcı ENKA'nın hali hazırda 4000 MW üzeri doğalgaz santrali varken bu kadar parayı bir lisansa vermesi daha da ilginç.. ENKA bilmediğimiz bir şeyi mi biliyor acaba?
https://i.hizliresim.com/7pox4yw.jpg
"Şirketimizin meşru çıkarlarının zarar görmemesi için söz konusu işleme ilişkin içsel bilgilerin kamuya açıklanmasının ertelemesine ilişkin tüm üyelerin katılımıyla Yönetim Kurulu Kararı alınmıştır."
konu her ne ise , ortada
12milyon dolar ile Enka'nın meşru çıkarlarını etkileyen bir durum var.
Enka piyasa değeri 10milyar dolar...12milyon ne ki?
Onun haricinde başka lisansları var mı? iletim dağıtım ithalat ihracat vesaire?
Doğalgaz santrali kuracaklarına ihtimal vermedim. En fazla eski santrallerini oraya taşırlar ama niye yapsınlar ki.
Grafiklere konuşan arkadaşımız nerde? Destek arıyorum grafikte
şimdi bazı kıt tipler çıkacak şirketi kötülüyor diyecek...
şirketi kötüleyen yok.
yukarda güncel özsermaye beklentimi yazdım. bunlar hesaplara verilere dayali.
sayin aynyoranza da bana göre bir miktar düşük rakamlarla hesaplarını yazdı.
özsermayeden yola çıkarak piyasa fiyatı ne olabilir, bunu da artik kendiniz hesaplayacaksiniz.
pd/dd 1.0 olacak diye bir kaide yok
https://i.hizliresim.com/9nx5x82.jpg
bu da kenarda dursun.
9 aylik rakamlara, 3.çeyrek rakamlarını ilave edin , yıllık rakamları uc asagi bes yukari bulursunuz.
kur yerinde saydigi icin oradan fazla bir etki gelmiyor
yıllık 1.5milyar faaliyet kari, 3.5milyar piyasa değeri
500milyon amortisman giderini saymazsak, kasaya giren para yıllık 2milyar tl.
2023te 2022 rakamlarini geçmesini beklemiyorum. geçebilmesi için auf uygulamasının kalkması lazım
Emekli mühendis bize hesap konusunda yardimci olabilir mi
kasasinda 2 milyar nakit olan sirketin piyasa degeri 3.5milyar lira.
1200mw santral bu durumda kaç lira ediyor
yani diyorsun ki
hesaplayabileni koç holdinge, hesaplayamayanı akenerjiye genel müdür yapıyorlar.
benim hesabıma göre şimdi kasada 2milyar keş para var.
muhasebe departmanı da şirketin -130milyon (negatif) ettiğini söylüyor.
demek ki bizim santrallerin değeri borcuyla harcıyla negatif 2.13milyar lira ediyor.
yani bir alıcı bulabilirsek, 1200mw santralin anahtarını veriyoruz , üstüne de 2.13 milyar para veriyoruz. konu kapanıyor
ya da kasadaki nakitiyle birlikte santrali veriyoruz , üstüne de 130milyon veriyoruz
nasıl hesap ama?
ben demiyorum bizim akenerjinin genel müdürü öyle diyor
Ali Arif denen çakma uzmanın ve Fatih altaylı denen "herifin" çok attığı bu konuyu forumda yazmıştım.
şu esnada enerji bakanı habertürkte projeyi anlatıyor.
enerji uzmanı olmadiğım halde tahminimde yaklaşmışım.
filyos tesisi projelendirilildiği esnada sakarya sahası için mevcut keşiflerin miktarına göre hesap yapılmış.
sonradan farklı sahalarda 135milyar ve 85milyar m3 keşif yapılmış.
sakarya sahasında ise rezerv güncellemesi yapılmış.
yani 135+85milyarlık=220milyarlık gazın, bu tesise getirilmesi henüz proje kapsamında değil.
yani 400milyonluk tesis yaptilar, sonra bu rezerv 500olarak revize edildi.
akla gelen seçenekler
filyos 3.faz yapılabilir
veya
yeni sahadaki gaz rezervi fizibıl çıkmazsa yerinde bırakılabilir,
veya
daha yüksek rezervli bir saha keşfedilirse o sahalara öncelik verilir.
Sular kesik rüzgar esmiyor
bu durum egemere yaradı
ocak ayı kapasite kullanım oranı %70in üzerine çıktı
ekim %49
kasım %51
aralık %59
son 2 hafta %71
Şansina bu seferde fiyatlar aşağı geliyor.