Koptu Allah bereket versin
Printable View
Koptu Allah bereket versin
https://i.hizliresim.com/bbm4phl.jpg
2-3 istisna hariç, portföyün bugünkü seyri de oldukça güzeldi.. ORGE son zamanlardaki verdiklerinin bir kısmını almaya niyetli gibi.. Toplamda gidişat iyi..
Öğrenciyim daha hoca değilim dizinde kazanciniz daim olsun Allah gönlüne göre versin
Her gün yeşil sos tek düze olur, bugün biraz ketçaplı olsun demiş portföyümüz.. Fazla acılı olmasın ama… Şekerimsi bir kırmızılık kâfi… :)
NUHCM paylarımı GOLTS ile, DESA paylarımı TOASO ile değiştirdim bugün. Hayrını görürüz inşaallah.
Şimdi de BNTAS'larımı YUNSA ile değiştirdim..
Portföy Pazartesindeki düşüşten sonra dün eski haline yakın bir yere gelmişti.. Şimdi tekrar Pazartesindeki haline döndü nerdeyse..Sadece bir tık yukarısında..
Bol kazançlar 😂
Bugünkü çakılmadan sonraki toparlanma iyi oldu.. Yine de Salı günkü kapanış fiyatından % 2,42 civarında aşağıda portföy. Endekste ise durum % 0,50 civarında aşağıda. BIST 100 dışı kağıtların çıkarken avantajı olduğu gibi düşerken de dezavantajı oluyor. Çıkışın daha uzun sürmesi düşüş anındaki dezavantajları görmezden gelmemize yardımcı oluyor.
DESA - TOASO ve NUHCM - GOLTS değişikliklerim son 2 günün kısmi artıları oldu. BNTAS - YUNSA değişikliğimde ise şimdilik geride kaldık ve diğer 2 değişiklikten birisini nötrlemiş olduk..
Evet ketçaptan bol acılı salsa günlerine geçiş yaptık sonunda.. Kötü günlerde 2-3 aykırı hissemiz portföyü hep ayakta tutuyordu.. Bugün de bir kaç tanesi denedi bunu, ama son satış dalgasına dayanamayıp onlar da eridiler.. Hayırlısı.. Endeks tepesinden % 10'u aşacak bir düzeltme yapacak gibi görünüyor.. Yarın ola hayrola..
21 eylule kadar bu sekılde dalgalı asagı olacak gibi..agustos ayında da 18 ınden 21 ne kadar dusmustu..veya dalgalanmıstı
Biraz verdiğimiz zaman aldıklarımızın çapını ve büyüklüğünü hemen unutuveriyoruz. İnsanoğlu hep kazanmaya odaklı olduğu için 5 kazanıp 1 kaybetmeye bile tahammül edemiyor bazen.
Yapacak bir şey yok, bu işin parçası bu.. Model üzerinde çalışmaya ve borsa açık olduğu sürece de borsada kalmaya devam.. Tarihten silinirse borsa kavramı, o zaman başka bir şeyle iştigal ederiz.
Hocam böyle sessiz kalmanıza alışamıyoruz. Sizde haklısınız aynaya yada gölgenize karşı konuşuyorsunuz gibi hissediyorsunuz kimseden ses yok diyorsunuz ama biz duvar dibindeyiz.
1) Anlamlı bir düzeltme olursa sonradan tekrar girmek üzere AFYON ve VAKKO'dan çıkış yaptım bugün, kısa vadeliğine.
2) TOASO almamın kısa vadede hatalı bir tercih olduğunu düşünmeye başlamıştım ki, hazır ikisi de maliyetlerime göre aynı oranda geri çekilmişken tüm TOASO'larımı DOAS'a çevirdim.
3) VAKKO'dan oluşan nakti MEGAP alımı yaparak değerlendirdim. Uzun süredir almayı planlayıp da bir türlü aksiyona dönüştüremediğim bir durumdu MEGAP alımı. Bilançolar açıklanana kadar MEGAP'ları tutmayı düşünüyorum. AFYON'dan oluşan naktin bir kısmını DOAS'a bir kısmını ise MEGAP'a ekledim. Toplam hisse sayım 13'ten 11'e düşmüş oldu bu hareketle.
- Son 80 günlük portföy getiri performansı % 94,19 olarak gerçekleşmiş durumda. Portföyün ilk 40 günlük performansına göre ikinci 40 günlük performansı biraz daha düşük seyretti. Bunda son 3 haftadır endekste oluşan duraklamanın / bir bant içerisinde dalgalanmanın etkisi de var. Ancak şikayetçi olunacak bir performans değil şimdilik. Umarım devamı gelir.
Nasibimizde ne var göreceğiz.
Hocam bir süreliğine değerleme rasyolarının büyüme ve sermaye getirileri oranlarına korelasyonlu bir formülasyon üzerinde geçmişe yönelik testler yapıyordum. Dikkatimi ona yoğunlaştırmıştım. O sebeple fazla yazamadım buralarda. Sermaye getiri oranları konusunda ROIC ve ROA mantıklarını kısmen birleştirerek, yeni bir rasyo oluşturdum ve bu formüle göre indirgenmiş değerleme rasyolarına göre seçimler yapılmış olsa geçmişte nasıl bir performans sergilenebilirdi sorusunun cevabını testlerle simüle etmeye çalıştım. Bir hayli zaman aldı bu çalışma. Sonuçlar kafamda kurduğum senaryoya uygun çıktı genel itibariyle. Ama elbette geçmişte alınabilecek güzel sonuçların gelecekte de tekrar edebileceğinin garantisi yok.
Hasılı kendi kendimize çalıp oynuyoruz. En iyi getiri sağlayan fonları yenebiliyorsak, en azından şimdilik doğru yoldayız demektir. Ama nasibimizi bahşedeni unutmamak şartıyla.
devai dert hocam, her ay düzenli hisse almak istiyorsunuz diyelim vadeniz 10 yıl... büyük orta yada küçük ne tarz bir hisse seçerdiniz?
satışları ve faaliyet karları istikrarlı büyüyen küçük şirketleri tercih ederdim, buna uygun şirket bulunabilirse.. ama vadeyi 10 yıla çıkardığınızda dalgalanmaların da çok olacağını unutmamak lazım.. ben çok uzun vadeli düşünülecek zamanları geride bıraktığımızı düşünüyorum. sadece bist için değil tüm dünya geneli için geçerli bu.. ben aktif takibin önemli olduğunu ve bilanço performanslarına göre güncellemelerin yapılmasının al ve unut mantığına artık galip geldiğini düşünüyorum.
Hocam geniş bir zamanımda detaylı bir şekilde cevap vereyim. Daha önce de kullandığım seçim kriterlerime bazı eklemlemeler var. Onun haricinde güncel gündeme paralel olarak esnettiğim kriterler de var. 3 ay sonrasında da ufak tefek değişiklikler de olabilir.
Ama temel olarak önce şirketin finansal yapısına (borç-sermaye yapısı), likiditesine ve borçların çevrilebilme kapasitesine bakıyorum. O konuda riskli bulduğum şirketleri eliyorum. Sonrasında değerleme rasyolarında nominal bazı limitler uyguluyorum (pd/efk, pd/favök ve f/k'sı filan sayının üstünde olmamalı gibi). Daha sonra da oluşan sermaye getirilerine ve büyüme durumlarına bağıl olarak değerleme rasyoları ne ifade ediyor ona bakıyorum. Mesela xx,xx çarpanlı olan bir şirket bu büyüme ve bu sermaye verimliliği ile devam ederse sonraki bilançoda değerleme rasyoları mevcut haline göre primli mi iskontolu mu hale gelir sorusuna cevap arıyorum. O şirket(ler) bu durumda diğerlerine görece avantajlı konumda ise portföyüme dahil ediyor, avantajını yitirmişse portföyden çıkarıyorum. Hesaplamalar ve koyduğum limitler sonuçta subjektif değerler olduğu için her kararımda isabet sağlayamama durumu olabileceği gibi benim düşündüğümle piyasa hemfikir olmayabiliyor da.. Ama kurduğum yöntemin daha iyisini bulana kadar kendimce bulabildiğim en iyi yöntem olduğuna kanaat getirerek seçimlerimde makul sayılacak riskler alıyorum. Sonuçta topyekün çöküşlerde kimse sağ kalmadığı gibi ben de hasarlar görebiliyorum. Önemli olan o dönemlerde olabildiğince az hasar görmek ve çıkışlarda da endekse ve fonlara fark atabilmek. Bunu başarabildiğim sürece kurduğum yöntemi uygulamaya ve geliştirmeye devam ediyorum. Sonuçlar tatmin edici olmazsa bir yerlerde hatalı düşündüğümü kabul ederek kazandırabilecek yeni çözümler arıyorum. Temel yaklaşımım bu şekilde.
Uzun vade kavramına inanmıyorum. (Bu cümleme çok itiraz gelebileceğini de biliyorum) Şirketlerin her zaman istikrarlı bir gidişata sahip olabileceği gibi bir önyargıya kapılıp aldıklarıma hiç dokunmadan tutmak ya da sürekli biriktirmek gibi yöntem izlemiyorum. Şirketlerin finansal gidişatlarına ve değişen hikayelerine göre pozisyon almanın doğru olduğuna inanıyorum. Bu yaklaşımım tamamen kişisel, herkesin bakış açısına uyumlu olmayabilir.
Fiyat olarak stop loss'larım yok (eskiden vardı), ama başka stop loss'larım var.
- Bir bilançoda zarar ya da absürt bir gerileme gördü mü hemen stop loss yapıyorum.
- Fiyatı aşağı çekebilecek durumlarda, mesela Rekabet Kurumu, EPDK, Vergi Dairesi, vb. devlet kurumları le ilgili sorunu çıkan şirketlerde stop loss yapıyorum, şirketlerin haklı ya da haksız olması ile ilgilenmiyorum bu durumda.
- Herhangi bir sebeple küçülmeye giden, kapasite azaltımı yapan, üretim hatlarından birini ya da birkaçını geçici bir süreliğine de olsa kapatan şirketlerde sebebi ne olursa olsun stop loss uyguluyorum, çünkü istisnaları olsa da piyasanın bu tip şeylere kısa vadeli tepkisi genelde negatif oluyor. Piyasada negatif tepki soğuduktan sonra o hisseyi tekrar almanın avantajlı olduğunu düşünürsem tekrar almaya gocunmuyorum.
- Hiç bir şirkete geçmişte aldığım sonuçlara göre rövanşist bir bakış açısı ile yaklaşmıyorum. Alım prensiplerime o an itibariyle uyuyorsa alıyorum, uymuyorsa almıyorum.
Özetle uyguladığım yöntem bu. Detaylarını izah etmem gereken filtreleme yöntemlerimi de geniş bir zamanda yine paylaşırım.
Hüsnü hocam, değerli paylaşımlarınız için teşekkür ederim.
Olası geri çekilmeler sonrası tekrar girmek şartıyla, kısa vadeli kâr realizasyonu amacıyla ARDYZ ve ALKIM paylarımı bugün sabah itibariyle satmış bulunuyorum. Henüz onlardan oluşan nakit ile bir başka hisse alımı yapmadım.
Dün çıktığım ALKIM'e bugün tekrar giriş yaptım. ARDYZ yerine de ondan önce portföyümde olup sattığım FONET'i tekrar koydum. Hisse sayısı 11 oldu yine.
Portföyde çok prim yapanlarla üzerine ekstra alım yaptıklarım sepet ağırlığını biraz asimetrik hale getirmişti. Ağırlıkları da olabildiğince dengeli hale getirdim, sıfırdan sepet yapıyorumuş gibi.
https://www.tradingview.com/x/2C1KpZQQ/
Alkim bugün almayı düşündüm pazartesi ye bıraktım bende hocam,
Potansiyel var mor trend üzeri haftalık kapanışlar yaparsa güzel olur.
Teknik olarak TL fiyatlarda günlükte yatayda kırdığı zirvesini hemen onaya gelmesi bence olumlu, bazen % 10-15 yukarı gidip aynı hareketi yaparak zaman kaybı yaşıyorlar. Tabii ki hareketin yukarı devam edebileceği ihtimalini düşünerek bu yorumu yaptım. Şirketin işlerinde hem kağıt hem de kimyasallar tarafında iyiye gidiş olduğuna dair iddialı haberler geliyor. Umarım fos çıkmaz bu haberler. Fiyat hareketindeki ivmelenmeleri de buna bağlıyorum açıkçası. Gerçi çok uzun zamandır endekse karşı kötü performans göstermişti, ama normalde ALKIM'in geçmişinde bu aylar endeksi yendiği aylardır çoğunlukla. Dolar bazlı zirvesinden epey aşağıda. Yukarı yönlü zirveyi geçmeyi denese, zirveye kadar yaklaşık % 56 prim potansiyeli var. Hareketin sadece teknik bazlı mı yoksa temel destekli mi olduğunu birkaç hafta sonra daha net anlarız. Hayırlısı bakalım.
YTD.
Listenizde yer alan Gentaş rasyolarını ve raporlarını inceledim. Yatırımcı ilişkileri ile de görüştüm. Genel olarak beğenmiştim. Ancak Gentaş'ta ortak satışları mevcut. Bu durum yatırıma devam etmenizi etkilemiyor mu acaba? Bilançoya dair olumsuz bir durum nedeniyle satış yapmış olamazlar mı sizce? Syg..
Hisseyi aldıktan sonra rastladığım tek pay alım satım haberi halihazırda zaten ortağı olan Burak Akartaş ve yine kendisinin de ortağı olduğu Maza International B.V.'nin pay alım haberi oldu. herhangi bir pay satım haberine denk gelmedim hisseye girdikten sonra. Ayrıca bir ortak türlü sebeplerle hisse satışı da yapabilir. Her satış kötü bilanço geleceğine işaret etmez. Her alımın iyi bilanço geleceğine işaret etmediği gibi. Şimdilik fikrimi değiştiren olumsuz bir durum sözkonusu değil. Bilançolara kadar, absürt bir gelişme olmaması halinde, elimde tutacağım. Bilançolardan sonra durum değerlendirmesi yaparım. Elbette benim böyle düşünüyor olmam mutlak doğru yolda olduğumu göstermez.
YTD.
Tavan olmadan büyük bir gap bıraktığı için bugün 300-301 aralığında GOLTS hisselerimi sattım. Gapi kapatmasını bekleyeceğim. YTD.
Portföy Tiryaki 90 günde ne yaptı. Y.T.D. değerlendirilen rakamlar temsilidir.
https://i.hizliresim.com/p5nv1w3.jpg
Note: O sırada Galatasaray şampiyonlar liginde 4 puan almıştır.
Ben bir yığın değişiklik yaptım %106 civarı kârdayım aynı sürede. Hiç değişiklik yapmasak da olurmuş yani :) Bereketli olsun hocam.
Bugün itibariyle FONET paylarımdan çıkmış oldum. 4 iş gününde sağladığı güzel kâra fit olduk bakalım. Yarın da yukarı gitme potansiyeli var. “Bizden alan da kazansın.” züğürt tesellisi ile seyrederiz artık. :)
YTD.
FONET‘ten oluşan nakdi geçici bir süreliğine DOAS’a ekledim. YTD.
Bugün devre kesince 21.70’ten portföydeki ağırlıkları değiştirerek tekrar ARDYZ’ye giriş yaptım. Hisse sayısı tekrar 10 oldu. Hayırlısı bakalım.
https://pbs.twimg.com/media/F7fpjGiW...g&name=900x900
Kuşluda Yasin Özdemir isimli bir arkadaş DOAS'ın aylık, çeyreklik ve yıllık bazda toplam araç satışlarını adet olarak takip ediyor. Onun linkini koydum yukarıya. Bu verilere göre;
DOAS 2023 2. çeyreğe göre adet bazında % 1,72 fazla araç satmış, geçen senenin aynı çeyreğine göre ise adet bazında % 84,23 daha fazla araç satmış.. Öncelikle adet bazlı reel büyüme var.. Bir de araç başı fiyatlardaki artışları dikkate alırsak 3. çeyrekte yine iyi bir bilanço geliyor*demektir.
İlk 6 aylık dönemde satışlar geçen senenin aynı dönemine göre % 147 artmıştı. 9 aylıkta geçen senenin aynı dönemine göre satışlarda TL bazında en az % 160 artış*bekliyorum. Hatta biraz daha detaya gireyim, geçen senenin 9 aylıklarına göre bu seneki 9 aylıklarda % 165-166 civarında artış bekliyorum TL bazlı*satışlarda.
Satışlarda böyle bir artış gerçekleşirse ve 6 aylıklarda gerçekleşen net kâr marjına yakın bir marj söz konusu olursa hisse satımından gelen kazanç hariç 15,5-16 milyar TL arası 9 aylık net kâr bekliyorum.. Şirketin KAP'ta kendi beyanına göre 3,9 milyar TL civarında da daha önce geri aldıkları hisselerin satımından elde edilen bir kazanç var.. Bu ikisini toplarsak 19,2-19,9 milyar TL civarı bir net kâr sözkonusu olur.. Benim 9 aylık için beklentim bu yönde. Bilanço açıklandığı tarih itibariyle de yıllıklandırılmış net kâr da 21,5 milyar TL ya da biraz üstü olur gibi görünüyor, eğer benim hesaplar tutarsa.
Şu anki fiyat hiç değişmese, o gelecek olan yıllıklandırılmış net kâr ile 2,82 forward f/k ile işlem görüyor demektir. Şu anda 4,30 f/k'larda işlem görüyor. Gelecek bilanço ile bu mevcut 4,30 f/k'lar gibi işlem görecek olsa % 52 civarı prim yapması demek bu.
Biraz daha defansif davranıp net karın daha az gelebileceğini bile hesap etsek bana göre bilançoya kadar yine en kötü % 40 civarı prim potansiyeli sözkonusu. O sebeple portföyümde biraz DOAS lehine ağırlıkları asimetrik hale getirdim. 2 hisse harici portföyümdeki hisselerin ağırlıkları bir birine yakın oldu son düzeltmelerimle. Ancak DOAS ve OYLUM ağırlıklarım diğer hisselerden fazla şu anda. Diğer hisseler 1 birim ağırlıkta ise DOAS 2,5 birim ağırlıkta, OYLUM ise 1,90 birim ağırlıkta. Burada diğer hisselerime göre bunlarda daha net pozitif bir bekleyişimin olması ağırlık artırmama sebep oldu.
DOAS'ta tek çekincem para politikasındaki sıkılaşmanın ve krediye erişimin zorlaştırılmasının otomotiv piyasasındaki talepleri daraltma riski. Piyasa eğer böyle bir beklentiyi şimdiden satın alacaksa elbette hisse üzerinde bir baskı oluşturacaktır bu durum. Ama ben en azından bilançolara kadar ve sonrasındaki bir kaç haftaya kadar DOAS konusunda pozitif düşünüyorum.
Bunlar tamamen kendi kişisel hesaplamalarım ve beklentilerim. Yanlış hesap ya da öngörüde bulunuyor olabilirim. O sebeple bunu bir yatırım tavsiyesi gibi algılamayın.
YTD: