Dedikodular var etrafta. Çin TR'de özel bankalardan birini alacak deniyor. Sadece söylentiden ibaret, milletin ağzı var konuşuyor işte.
Printable View
Dedikodular var etrafta. Çin TR'de özel bankalardan birini alacak deniyor. Sadece söylentiden ibaret, milletin ağzı var konuşuyor işte.
Biz dedikodularla iş yapmıyoruz gülüp geçiyoruz ama istihbarat kaynağın sağlamsa ve bir dayanağın da varsa o zaman durum farklı.
Öncelikle hayırlı olsun sn. TH, haber vermiyorsun yeni topiği.
Sevgili Mathias, 10 yıl önce ya da 20 yıl... şu ortamı tarif etseler borsalar kapatılır derdi herkes ama hisse senedi yatırımı tabana yayıldıkça olumsuzluklar da daha kolay sindiriliyor belki. Aslında Finans dünyasının sınırları belli ve tüm yatırım araçları bu sınırlar içinde belli bir ahenkle düşüp çıkıyor gibi? Sonuç ise belli ortalamalar etrafında gerçekleşiyor dolayısıyla 20 yıl öncekine benzer zorluk derecelerinde bir oyunda, ortalamayı aşmaktan söz ediyoruz hepimiz.
Global tarafta ABD'nin borcunu ve açıklarını konuşmuştuk, bunlar şimdilik finansal sonuçtan ziyade jeopolitik sonuçlar yaratıyor, BRICS ittifakı gibi... Yakında farklı gelişmeler de göreceğiz mutlaka, mesela enerji alanında.
Türkiye'yi konuşmaya gerek bile yok, müthiş riskler var hatta sonuçlar bile görülüyor. Bilanço döneminden çıktık ve bankalar dahil olumlu bir resim var mı? Bir program uygulanıyor ama sonuçlar ortada. Türkiye ile ilgili; bu bütçe açığıyla faizi indireceklerse kur zıplamasına hazır olmak lazım ki; o bile aslında şu anda özel sektörün ihtiyaç duyduğu bir gelişme. Zaten yüksek faizle enflasyonu durduramamışsın bir de TL'nin değerli olmasının sonuçlarıyla yüzleşiyorsun. Gerçi TH de 2025 Şubat'ını işaret ederek çok kısa süreli bir öngörü sunmuş.
Piyasayı iten güç için TH'nin temettü verimi, endeks ve tahvil getiri eksenli yorumu mantıklı, zaten hisse senedi yatırımının gittikçe sabit getirili yatırıma yakınsadığını hep söylüyorum. Trump beklentileri ise henüz belirsiz ancak benim gözlemlediğim şey; şu anda ana güç kaynağı ABD'de iyi seyreden birleşmeler ve devir almalar. İlaç, bilişim ve enerji sektörlerinde yoğunlaşan bu trendin olumlu etkilerini yaşıyoruz.
Carry Trade ile ilgili de birşey ilave edeyim
10 gün kadar önce borsanın sert düştüğü bir günün ertesinde bir ekonomi gazetesinde bunun carry trade kaynaklı 3,5-4 milyar$'lık çıkışla ilişkilendirildiğini gördüm. İlginç ki; Kasım ayı içinde hazineni de 150 milyarTL karşılığı olan dış borç ödemesi var ve bu diğer aylara göre ortalamanın çok üstünde, özel bir durum. İki farklı olay ama aynı rakam?
Yelpaze selam, senin görüşlerin oldukça realistik ve değerli, aynen Mathias'ınkiler gibi. Bunları burada dillendirmen ufkumuzu açıyor emeğine sağlık.
Evet 2 adım ileri 1 adım geri modunda devam ediyoruz. Orta vade bazlı çıkış hareketi tahminime göre 2 ay daha devam eder ve buralardan bir %20 lik yukarı hareket daha olur diye düşünüyorum. Endeks Temmuzdaki zirvesinden %25 düşmüştü, 30 kağıtları arasında bankalar bundan daha da fazla, %35 gibi düştü 4 aylık sürede. Banka hisselerinde Ekim sonu Kasım başı yapılan diplerden şu anda %30 prim yapmış durumdayız ve teknik açıdan orta vade çıkış trendine girdik. Bundan sonra bu %30 a bir %20 daha ekleriz diye tahmin ediyorum. Dediğim gibi, faiz indirimlerinin başlayacak olmasının verdiği gaz ile Ocak sonuna kadar alım ağırlıklı bir piyasa devam eder diye düşünüyorum. Şubattan sonrası ise Allah kerim.
Dünyanın lokomotif ekonomisi ABD'deki likidite koşullarını, ki tüm dünyayı etkiliyor, şu anki durumunu aşağıdaki dün çıkan şu haber çok güzel özetliyor:
Tek hisse senedi ETF'lerinde toplam işlem hacmi geçen hafta 86 milyar dolara ulaştı; bu, önceki 80 milyar dolarlık zirveyi aşarak tarihi rekor kırdı. Nomura'ya göre Perşembe günkü kapanışta net 2,1 milyar dolarlık ABD hisse senedi satın alındı ve bu da aynı şekilde günlük bir zirveye işaret ediyor. Boğa piyasası tam gaz devam ediyor.
JonesTrading'in baş piyasa stratejisti Michael O'Rourke, Bloomberg'e "2000'deki zirveyle aynı düzeyde yaygın spekülasyonların" yaklaştığını belirtti. "Bu ivme ve ciro seviyelerini uzun süre sürdürmek zordur."
Likidite koşulları kondüsif ve borsaya fon akışları tam gaz sürüyor. Sonuç itibariyle bunlar BİST için de olumlu gelişmeler. Borsa için yılın en iyi ayları olan Aralık ve Ocak aynen böyle devam eder inşallah, ondan sonrasına bilahare bakarız