-
Yukarıda USDTRY vadeli işlemini açıklarken,
"Her 10 kuruşluk fiyat hareketinde, kontrat başına 10TL K/Z yazıyor." yazmışım.
10 TL değil 100 TL olacak.
Örnek:
8,2000 den 1 kontrat long aldınız. 8,3000 dan sattınız. 100 TL kazanıyorsunuz. Tersi kaybediyorsunuz.
Matematiksel: (Sattığın fiyat-Aldığın fiyat) x Kontrat sayısı x 1000
Bin kaldıraç göz korkutmasın, kuruşlu hesap olduğu için bin gibi görünüyor. Normalde TL hesaptan gidersen 10.
Ons altın vadelide 8
BIST hisse vadelide 10.
-
Evet, bugünle beraber 43 günde tam olarak sermayeyi ikiye katladım.
viop dan para kazanmayı öğrenmiş görünüyorum.
Çok zor oldu, kafamı duvarlara aylarca vurdum, kaç kez "bırak çık" dedim, ancak sonunda öğrendim sanırım.
Rezillik BIST de. BIST yöneticilerinde. Sistemde.
Yoksa bende sorun yoktu. Bu iş için biçilmiş kaftanım.
Ons a girene kadar yumurtaların hepsi aynı sepetteydi ve bu sepet maaalesef BIST vadeli hisse sepetiydi. Yumurtalarımın tamamı, yöneticilerinin rezil olduğu BIST hisse vadelideydi.
Şimdi yumurtaları vadeli ons altın, vadeli BIST XU030 ve vadeli USDTRY ye dağıttım.
Umarım artık karanlık günler geride kalmıştır.
Bu hızla kısa sürede mart ayındaki zararımı çıkarırım. Sonrası heaven.
Darısı başınıza. Umarım bazılarına ilham olmuşumdur.
Şubat ayında okurlardan bir yazmıştı. "Senle beraber bizde öğrenelim" diye.
Umarım kötü dönemimdeyken o vatandaş pes edip takibi bırakmamıştır. Dayak yiye yiye bir yerlere vardım.
Önümde tek engel kaldı.
pzvnk BIST manipulatörü silkelemeye geçtiğinde, kendimi korumayı başarabilecekmiyim.
Tek sınavım o kaldı.
Dün Ons çakıldığında bırak para kaybetmeyi, iyi para kazandım. BIST çakıldığında bakalım ne yapacağım.
Onuda atlatırsam, artık paradise abicim. Türkçesi zabah akşam mokoko.
Darısı başınıza demişmiydim.?
Bol şans.
.
-
BIST için ayın 19 una kadar, dün sabah yazdığım geçerli. Maliye bakanıda MB başganından farklı konuşmadı.
---
ONS da seyir halindeyim. Aşı sebebi ile çıkamıyor. Para bolluğu sebebi ile inemiyor. Üzerine birde 2 trilyonluk paket var, üzerine eğer yanılmıyorsam FED her ay 120 milyar dolarlık şirket tahvili alıyor.
---
USDTRY de profesyoneller, FONlar USD satıyordur. TR deki siyonist Bankalar ise USDyi tutmaya çalışıyorlardır.
Faiz artana kadar USD nin inmesine izin vereceklerini sanmıyorum. Hatta eğer yapabilirlerse MB ye baskı amaçlı, faiz artırma fikrini değiştirmesin diye, 8.50 ye doğru götürmeye çalışacaklardır.
-
19 unda faiz artarmı.? TV deki ergenler üçyüz beşyüz saydırmaya başlamışlar. Yine fazla gaza geldiler.
Geçen ayda akp TV lerini seyredenlerin haricinde faizin artmayacağını düşünen yoktu. Piyasa tamamen faiz artacağına inanmıştı.
Kesin gözü ile bakılıyordu ama artmadı.
Bu seferde 300 baz puandı, 500 baz puandı diye saydırıyorlar.
Enflasyon %12, politika faizi %10,25
Yani %1,75 puan fark var.
Piyasa faizi %14. Vatandaşa verilen kredi faizi %20 lerde. Buna uygun tahmin yapıyorlar. Ama MB hedeflenen enflasyona göre plan yapıyor. MB yönlendirici kuruluş, takip eden kuruluş değil.
Eğer çok yükseğe şartlanırlar ve daha az çıkarsa, karamsarlık oluşur.
Mantıklı olan 1,75 puan. Buna alıştırsalar iyi olur. Fazla çıkarsa sürpriz olur, az çıkarsa büyük hayal kırıklığı olmaz.
Faiz artmazsa aynı terane devam eder. BIST e yüklü satış, USD 9 u geçer filan.
-
Vadesiz banka hesabıma bir baktım, tam takır.
Aracı kurum neredeyse tüm parayı komisyon ücreti olarak çekmiş.
Yeni fark ettimki ons altın vadeli komisyon oranları çok yüksek. Onbinde 5. Matematik gösterim 0.0005
XU030 vadeli komisyon 2 TL alıyor benim banka. Uygun fiyat. Ama ons altında çok yüksek komisyon oranı.
Pazartesi günü ons altın çakılırken kazandığım paranın %16 sını komisyon olarak almışlar.
Resmen soygun.
Tüm risk benim üzerimde. Parayı banka kazanıyor. Ben bu kadar risk üstlenmişken parayı aracı kurum olan bankanın kazanması büyük haksızlık. Zarar etseydim üzerine tonla komisyonda ödeyecektim. Sürekli kazanacağımın garantisi yok.!
Avrupa ve abd de aynı komisyon oranımı acaba.? Yoksa soygun bizemi özel.
Banka harici aracı kurumlarda komisyon daha düşük. Çok eskiden banka harici aracı kurumdaydı param ve istediğim zaman paramı çekemiyordum. Bazen ihtiyacınız oluyor, nakit giriş çıkışı yapmanı gerekiyor. Sürekli engel çıkarıyorlardı.
Hemde büyük bir aracı kurumdu. Şimdide aracı kurumlar aynımı bilmiyorum.
Aracı kurumun vadesiz hesabının olduğu banka olunca, işlemlerin çok kolay oluyor. nakit yatır nakit çek sorunsuz hallediyorsun. Karşılığında seni soymaları şartmı.?
Gördüğüm kadarı ile bütün bankalarda komisyon oranları aynı.
Belliki anlaşmışlar bu konuda kartel oluşturmuşlar.
Bir tanesi çıkıp "kardeşim benim komisyonum ons altında 4 TL dememiş. Böyle dese tüm diğer bankaların müşterilerini çekecek ve kazancını ona katlayacak. Ama yapmıyorlar. Kartel oluşturmuşlar. Yasalara aykırı.
Muz cumhuriyeti olmasak, şu an bankaların milyarlarca TL ceza yemeleri gerekirdi kartel oluşturdukları için.
-
Yukarıda "eğer yapabilirlerse MB ye baskı amaçlı, faiz artırma fikrini değiştirmesin diye, 8.50 ye doğru götürmeye çalışacaklardır."
USD 8 in altına indi. Ya TR deki siyonist bankaların gücü yetmedi. yada faizin artacağından o kadar eminlerki USD yi tutma ihtiyacı hissetmediler.
Neticede yeni gelen MB başkanı ve ekonomi bakanı, ikiside "piyasa ile uyumlu" çalışacağız benzeri konuşma yaparak faiz artacağı sinyali verdiler.
BIST hisse ise acaip gidiyor.
Umarım hükümetten ters bir açıklama gelmez. Yoksa tam terse döner. Ciddi mktarda X30 long da olarak tırsıyorum doğrusu.
Bankalar yine uçuyorlar ancak F/K lara hala 5 civarı. Hala çok ucuzlar. 8 civarı filan bu ay için BENCE normal olurdu.
EK: tayyip konuşmuş ve MB başganı, ekonomi bakanı gibi piyasa dostu mesajlar vermiş. Yani "faiz artacak" anlamı çıkacak şeyler söylemiş.
USDnin 8in altına inme sebebi bu olsa gerek.
Artık faiz artışına garanti gözü ile bakılıyor. Ne kadar olacağı konusunda uçup kaçıyorlar.
Bi ara bankalara gelen alışta çok arttı. Oda tayyip konuşması sonrası olsa gerek. Sanırım yabancılar almaya başladılar.
Aşı olayınıda devreye sokarsak, dünyanın genel ekonomik görünümü, Libya ve Suriyede tayyipin geri çekilmesi filan, BIST de uzun vadeli bir bayram başlamış olabilir. Tabi arada güçlü realizasyonlar olacaktır.
.
-
İşlem hacmi aşırı yüksek. Normalde bu hacmin arkasından küçük bir realizasyon gelir.
Ancak bu sefer durum farklı. Büyük ihtimalle yabancı alıma geçti. Hali ile realizasyon gelmeme ihtimali yüksek. Belki yarın gün içi bir realizasyon olur, karşılanır.
-
Dün işlem hacminde rekor kırıldı. 9 günde %14 yükselmişiz. Realizasyon için uygun bir yükseliş.
Normal şartlarda böyle bir işlem hacminden sonra %5 civarı bir realizasyon gelir. Tabi bu normal ülkelerde oluyor. Bizde normalin haricinde birde silkeleme yapıyorlar ve düşüş derin oluyor.
Bizde şu an şartlar normal değil. Bana kalırsa yabancılar ilk defa önceki gün hafiften giriş yaptılar, dün ise tayyip konuşması sonrası gerçek girişi yaptılar.
Devam edeceklerdir. Buraya kadar endeksi taşıyan BISTin manipulatörü, "bu kadar yeter kazancımı cebime koyayım" demezse, bugünde ciddi bir realizasyon görmeyiz. Tekniğe uyup realizasyona geçen FONlar olacaktır. Gün içi onların satışı karşılanacakmı göreceğiz.
Sanırım bugün başlangıçta hafif dalgalı, kapanışa doğru da çıkışlı bir gün olacak. Realizasyon ciddi olursada korkulacak şey yok çünki tayyip ve faizi ilgilendiren devlet yetkilileri faizi artacağı mesajı verdiler. hali ile BIST e kan kusturan TR deki bankaların faiz isteği karşılanmış olacak. yeniçerilere padişah istediklerini veriyor. Zaten arka planda vermiştide, halkın önündede verecek ve yeniçerilerin kendisinden güçlü olduğunu halka ilan edecek.
Herif zaten osmanlı hayranı değilmi. Aynı kafa ile yönetiyor. osmanlı batmıştı.
---
Ons altın tahminimden daha dirençli çıktı. 1850 den döndü ve beklemeye geçti.
Aylar önce hangi öngörüde bulunmuştum.?
AŞI çıkar ve işe yararsa, özellikle batıda bu tür aşı haberi gelirse, yıl sonu ons altın 1600 1700 aralığına kadar iner. Sonra yükselişine kaldığı yerden devam eder.
Akabinde FED yeni trilyonlar çıkardı ve faizi yıllarca artırmayacağız dedi. Bunun üzerinede öngörümü yeniledim. "1600 - 1700 aralığını biraz yukarı çekmek gerekecek. Trilyonlar ve düşük faiz ons altına yarıyor. Ne kadar yukarı çekeceğimi bilmiyorum, seyredip öğreneceğiz" demiştim.
Aşı %90 başarı sağlıyor haberi ile 1850 ye indi. Daha fazla inmedi.
İniş bitti sayılmaz.
Biraz 1850 - 1910 aralığında bekler. Aşı üretime geçince yada üretime geçiyoruz haberi çıkınca tekrar düşer ve sanırım 1750 - 1800 aralığına kadar bir yere iner. Bir müddet bekledikten sonraki bu bekleme aylarda sürebilir alternatif piyasalara bağlı, Sonra hafiften normal yükselişine başlar.
Virus den önceki halini hatırlarsanız, bir yukarı bir aşağı bayağı bir dalgalanıyordu.
ONS da kenardayım. Fırsat kolluyorum. Orta vade yön aşağı olduğu için long almak riskli, short fırsatı kollamayı yeğlerim.
---
Portfoyumdeki yeni araç USDTRY beklediğimden hızlı düştü. Sabebi tayyip in dünki konuşması olsa gerek. Faiz artıracağı sinyali verdi. Vampirlere istediğini verdi. Tabi burda gerçek suçlu bankalar değil tayyip in ülkeyi kötü yönetmesi. Halka "Ceset yıkamayı öğrenin" diyen bir adama, çocuklarının geleceğini teslim edersen, böyle olur.
USDTRY de eğer faiz "YETERLİ" artarsa haftalar içinde 7.0 nin altına düşmesini beklerim.
TV de ekonomist adı ile çıkarılan soytarıları seyrediyorum. 500 diyen var 600 diyen var hakkaten deliler sürüsü. gerçekle bağlarını koparmışlar. O söyledikleri rakamların halka etkisinin zerre farkında değiller. Sorun faizin artmasında değil, onun suçşusu tayyip ve ona oy verenler. Sinirlendiğim şey bu kadar boş adamların tüm ekonomi kanallarının ana konukları olması. ege hoca, asaf hoca haftada 2-3 saat gösterilirken, bu soytarılar günde 20 saat karşımızda. gençleri eğitiyorlar.
Her neyse...
MB kararı hem BISTin hemde USDTRY nin yönünü belirleyecek. Faizde beklentinin çok yükseltilmesi BIST açısından kötü.
USDTRY de 8.0 e çıkışları short almak için kullanacağım.
Tabi devlet yetkililerini tekrar hatırlatayım. tayyip veya diğer ikisinden biri faiz konusunda, artmayacağı yada az artacağı("artık") imasında bulunursa, işler terse dönebilir.