Düşmeselerde enflasyon ev fiyatlarını yakalar. Bu sene %40 seneye %30 derken fark kapanır
Printable View
O aylarda dolar kudururken eş zamanlı olarak bistteki hisseler de doları izledi. Piyasaları takip edenler unutmamışlardır. Ev fiyatlarının da bu anlamda dolardan bağımısz bir grafik çizmesini beklemek ilk etapta yanlış olur.
Ancak, bu dolarla beraber hareket eden hisselerin hepsi aynı gemide değiller. Bunların biz kısmı ihracatçı, bir kısmı iç piyasacı.
Satışlarının etkilenmeyeceğini varsayarsak ihracatçı şirketlerin gelirleri de döviz ile olduğu için hisse fiyatının dövizle beraber artması normal. Çünkü gelirleri mevcut durumdan etkilenmek bir yana dursun, artabilir bile. (şu elektrik kesintileri mevzusu bu işin üzerine tüy dikebilir tabi, o başka konu)
Öbür taraftan iç piyasaya hitap eden şirketlerden gelir kayı yaşayacak olanların hisse fiyatlarının artması çok mantıklı bir tablo değil. Çünkü müşterilerinde bu ürünleri alacak para yok. Onlar yeniden dünyaya inecekler bi yerde.
Şuraya bağlayacağım, emlak piyasası da iç piyasaya hitap eden şirket/hisse gibi görülebilir. Müşteri kaybı yaşandığı vakit gerekli fiyat ayarlamaları yapılacaktır.
Eve talep sınırsız derecesinde çok ama millette para yok. Bu iç piyasa dinamiklerini bypass etmek için pasaport satıp, mülteci falan davet ediyorlar ama oradan gelecek olan talep bu fiyatların sürdürülebilmesine ne kadar yarar bilemem.
Sizin emlakçının demek istediği şey aşağı yukarı bu. :)
ytd
Merhaba arkadaşlar ,
Yarın için karar vermem gerekiyor...
Yatırım için 50 M. 1+1 pazarlığı yaptım.
Eşyalı 220 K ye anlaştık.
Kira getirisi 1200 TL civarı..
Geçen sene 90-100 e aynı evi alabiliyorduk...1 tane almıştım. Yalnız geçen sene 700 liraya kiraya vermek için göbeğim çatladı.
Bu sene aynı evi 1200 e verdim. Yer İç Anadolunun Küçük bir ili ve Üniversite ve Hastaneye yürüme mesafesi...
Sizce alınır mı bu fiyattan?