ona deval demezler, %40 ta öyle hesaplanmaz :oleyo:
Printable View
https://i.resimyukle.xyz/cPLb0R.jpg
bende :ss::ss::ss:
Bitcoin'e baktım ve ne diyor dinledim:
- Emmim kadar kalaydım, demekte üzgün bir tavırla...
devlet'in rakamları bunlar, nasıl 40 olduğu gayet iyi açıklanıyor..!!
https://www.youtube.com/watch?v=p41-yVIxqFc
Benide tedirgin eden bu zaten. $4 ken sen kalk boyle bir aciklama yap. 4.10 lari gormesi gerekirken 4unde altini gordu. Birileri bizim bilmediğimiz biseylerimi duydu. Forumlarda oyle seyler yazilmiski yok dth hesaplarina vergi,yok al sattaki kardan %20 stopaj her kafadan bir ses cikmaya baslamis. Bu adamlar bilmiyomu ben faizi dusurusem dolar euro alir basini gider diye. Ee noye gitmiyor peki.
Dünyanın hiç bir yerinde böyle saçma açıklama olmaz..
Hadi oldu nedir 15 gün içinde
Birilerine oyun imkanı sunuluyor en son duyan KY oluyor..
Böyle gayri ciddi ekonomi yönetimi mi olur
Hadi patron bazlı hisse senedi olsa tamam derim..
Yahu koca memleket açıklamaya bak..
Şaka gibi ya..
Peki matematiğin çok iyi.. aferin sana.
Manşetlere meşhur anayasa kitapçığı fırlatma krizi diye geçen ve şubat 2001 yılı sonunda MGK da Ecevit ile sezer arasında yaşanan olay sonucunda dolar 650 700 bandından birkaç günde 950-1000 tl bandına çıkınca bütün gastelerde yandık bittik kül olduk manşetleriyle, bir gecede yüzde 40 fakirleştik manşetleriyle çıkmış ve anında krizin adı konmuştur. Şimdi günümüze gelirsek son beş yıldır çok daha ciddi bir deval yaşıyoruz ama kriz algısına yönelik ne piyasalarda ne de medyada herhangi bir panik durumuna işaret yok..
Eğer sanal platformlar olmasa bunları tenkit edecek alaya alacak, geçmişte yaptıklarını, dediklerini ortaya dökecek bir olanak da kalmayacak.
Onun için bir şeyleri bahane edip kapatmak istiyorlar bu platformları.
Bunun telaffuz edildiği de duyduk...
Batıdan koptukça, AB mudanası falan kalmayınca, ilk iş facebook, twitter vs kapatmak olmalı.
O zaman işte sessiz uslu bir toplum olacağız...
Kuzu kuzu evlerde dedikodu, şikayet vs idare edeceğiz...
http://www.borsagundem.com/haber/hak...i-oldu/1293551
Hürriyet'ten Razi Canikligil'in haberine göre, İran'a yönelik ambargoyu delmekle suçlanan Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla için savcı 188 ay hapis cezası istedi.
bu daha başlangıç,sırada banka kararları var.Alıntı:
İran'a yönelik ambargoyu delmekle suçlanan Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla için savcı 188 ay hapis cezası istedi.
vatandaş şaşıracak sözü çok iddaalı beklenti yaratan bir açıklama paket açıklanana kadar her yere çekilir bu söz !! bende sosyal medyada baktım her kafadan bir ses çıkmış !! Bu tarz açıklmalar genelde futbol kulübü yöneticilerinde olur 15 güne süper bir yıldız transfer edeceğiz taraftarımız çok şaşıracak gibi !! Ekonomide de gördük sonunda
İdari kararla nominal faizleri bir süreliğine ani düşürebilecek yöntem TL cinsi mevduat, katılım hesapları, bono, tahvil vb borçlanma araçları faiz gelirleri üzerinden yapılan gelir vergisi kesintisini %0'a indirmek, ancak döviz cinsi olanlarınkini değiştirmemek olabilir.
Konu başlığı birikimlerimizi enflasyona karşı nasıl koruruz ? Elbette yüksek enflasyona ve serbest olmayan (eksik rekabet ) ticarette TL. korunamaz oldu. Ancak döviz alarak ana parayı koruyabiliyoruz- yada öyle sanıyoruz - .
Mevcut iktidardan halkın %75 i dertli. Kendi partililerinin ise yarısı dertli. Ama halkın alt gelir grubundakiler daha da fakirleştiği için zar zor evine götürdüğü ekmekten de olmamak adına susuyor. Üst gelirliler ise yaşam şekillerini beğenmeselerde - mış gibi - yaparak kurulu düzenlerini bozmamak, akan suyu durdurmamak için susuyorlar. En fazla bağıran ( iç sesiyle ) orta direk. Onların kazancı eridiği gibi , yıllarca üst sınıfa geçebilmek için yaptıkları birikimleri de uçtu gitti. Alt gelir grubuna kaymak üzereler.
Sonuç , bu ülkede '' giden ağam, gelen paşam '' , '' Etliye sütlüye karışma '' vb. oldukça dert bitmez. Kendini uyanık sananlar kendi sorunlarını çözmek için bile başkasını kullanmaya kalkarlar. O nedenle bu topluma '' Bana dokunmayan yılan bin yaşasın '' sözünü öğretmişlerdir.
Eskiden de devalüasyon öncesi devletin merkez bankası başkanının tüm parasını dolara çevirdiğini biliyorduk. Bu ülkede kanunlar sözde herkese eşittir. Özde ise halk sorumludur. Faiz veya döviz gitmiş gelmiş , takmayın kafanıza. Burada yazıp çizenler belli ki bazı şeyleri aşmış insanlar. Bırakın burnunun doğrusuna gidene acımayı, kendi düşen ağlamasın. ALLAH akıl vermiş , kiraya vereceğine kendi kullansın.
Ressam hocam ağzınıza sağlık o kadar güzel özetlemişsiniz ki katılmamak elde değil. Ancak bu milletin üzerine ölü toprağı serpilmiş sanki gerçekleri göremiyorlar kazık tam g....memiş 😊
Bu tarz iktidarlar halki kendisine mahkum eder ve boyle bir algi yaratirlar. Tiranlik tarzi bir yonetim sekli uygularlar. Ve en onemlisi halki borc batagina suruklerler. 2001 krizinde insanlar borclu degildi ama bugun asgari ucretli calisan bir kisinin cebinde 20k lik kredi karti var. Halkin gelecegi ipotek altina alinmis durumda. Bu ulke asgari ucretliye bugun istese 2000 TL bile verebilir ancak yapmaz, cunku devlet dar gelirli insanlarin tasarruf yapmasini arzu etmez. Bu hem onlarin kendilerine olan mahkumiyetini sonlandirir hem de gayri safi milli hasila dususe sebebiyet verir.
Bu yuzden insanlar iktidari degistirmekten korkuyor. Cunku risk almak istemiyor. Halinden memnun olmasalarda girdik bir cikmaza deyip devam ediyorlar ve iktidarda medya araciligi ile algi yaratiyor.
Mesela ben olmasam ulke mahvolur
Biz gidersek ekmege muhtac kalirsiniz vesaire diyorlar.
Bu tarz iktidarlar kolay kolay gitmez ve gittikleri zamanda arkasinda bir enkaz birakirlar ve toparlanmasi uzun yillar alir. Ben Turkiyenin gelecegini cok parlak goruyorum ancak oncesinde dibe vuracagiz ve Turkiye yeni bir varolus tarihi daha yazacak.
Böylelerini kast ediyorsun herhalde..:kahkah:
Adam birde karıştırmış..kime tekme vurulduğundan haberi yok..:)
https://i.hizliresim.com/Rnzdyj.png
Kankisi Vicente nerede tatile mi çıktı?..en son 300 koyun projesi ile ilgileniyordu..:)
Evet, eskiden yüzde 40 devalde kriz manşetleri atanlar mevcut durumda neden yıllardır suskunlar hatta pembe tablolar çiziyorlar? Yani bunu sadece tek adama bağlamak olaya dar bir pencereden bakmak olur. Bu işin pek çok iç be dış paydaşları var. Ancak bu paydaşlar arasında halkın geneli var mı derseniz bu tartışmalı bir konu...
Halkın finansal okuryazarlığı yükselmedikçe neyin kriz olduğuna başkaları karar vermeye devam edecek ve bu kararlar halkın lehine olmayacak.
Bu sefer rakam vermedim ama yine bir itiraz gelmez umarım:)
Büyük resme bakmakta fayda var.
Merkez bankası ne yapiyor.
Uzun zamandir elindekini ve borclanma araclarini kullanarak altin rezervini artirmaya calisiyor.
Sebeb...
Sebep icin Çine bakmak gerek 2 nedenle.
Birincisi Çin yuan uzerinden petrol alisverisi baslatti. Nasil isliyor sistem. Yuanla alir satarsin. Sonra kurdugu sistemle yuani altina cevirirsin ulkene goturursun. (Bknz Riza zerrap olayi)
Peki bugun ne oldu.
Tv de ne lanse edildi.
Turkiye Iran Rusya elele.
Biz dolari yikacagiz. Arkamizda Çin var.
( Bu nedenle dolar yatirimi nafile)
Ote yandan bu surdurulemez ABD icin ama kisa vadede lazim.
Cunku.
Cok dolar basti. Serbestce.
ABD tahvil faizi guvenli liman altinda toplamasi lazim verdigi paralari.
( bknz dolar endeksi neden dusuyor)
Bu arada AB biraz karıştı gibi. ABD Fransa işbirligi. Almanyadan ses yok hic.
Simdi.
Ikincisi.
Çin destekli Yavuz Sultan Köprüsündeki demir yolu.
12 gunde mali AB ye goturecek.
( Olmamasi lazim nasil 15 temmuz darbe girisimi)
Ayni zamanda ikinci yol var Suriye uzerinden Afrikaya acilmasi ticaretin.
( Bknz. Neden Suriye karisti ve akdeniz petrolleri diğer neden)
Butun bu olaylar ABD ye ve dolarina guc kaybettiriyor.
Peki biz filmin neresindeyiz.
Biz isin sermaye degisim veya aktarma durumundayiz.
(Bknz Ferit Sahenk. Koc. Sabanci)
Birde inceeyiniz dun Putin çeviri kulakligini hıç takmadi. Dusunun.
Bu inisli cikisli donemde borsa ne olur.
Bence iyi asagi.
( Bknz Galip Ozdemir devlet destekli borsayi beklenti ile ayakta tutmaya calisiyor) sanal para yapiyor. Paranin dovize veya baska enstrumana gitmesini engelliyor. Balon. Ve balon patlamak uzere.
SM-J730F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Her türlü adam gönderiyorlar başlığa...
Hırçını, kavgacısı, hır çıkaranı, efendisi, okumuş tarafsız görüneni vs...
Hepsine alıştım ben.
Fakat bu son katkı beni aşar : "Halkın finansal okuryazarlığı yükselmedikçe neyin kriz olduğuna başkaları karar vermeye devam edecek ve bu kararlar halkın lehine olmayacak. "...
Lök gibi kaldım mı? :)
Yarına kadar düşünmem gerekecek...
''Bildiğini bilenin, arkasından gidin!
bildiğini bilmeyeni, uyarın!
bilmediğini bilene, öğretin!
bilmediğini bilmeyenden, kaçın..!''
(Konfüçyüs)
başka ne diyelim..
Bırakınız bu işleri devlet su işleri..:)
Millet ABD'yi tu kaka yapacağım diye ÇİN'le ilgili masallara şu sıra çok rağbet ediyor..:cool:
Kusura bakmayında ABD'nin eline bakan ÇİN'den hayır mı gelir..ABD dış ticaret açığı verecekte ÇİN ekmek yiyecek..belki 30-40 sene sonra..
Neyse uzatmadan rakamlarla konuşalım..
Uluslararası düzeyde MB'larında kullanılan rezervlerde doların payı %64, Yuan'ın payı %1 civarlarında..
Aynı şekilde uluslararası ödeme açısından doların payı %40, Yuan'ın payı %2 civarlarında..
Şimdilik masallara inanmaya gerek yok anlayacağın..büyük resimde MB'sıda bunlara inanıyorsa yazık..:(
Önce ÇİN bir sermaye kontrollerinden vazgeçsinde, serbest piyasa ekonomisinin kurallarını uygulasın hele..
Pejoratif bir bakış açısıyla 2013-2018 yılları arasında yaşanan kontrollü devalüasyon Türkiye ekonomisini kurtarmıştır. Türkiye gibi bir ekonomiyi de bu noktadan sonra ancak bu tür devalüasyonlar ayakta tutabilir.
Devalüasyon ve senyoraj hakkı elinden alınan Yunanistan devalüasyon yapamadığı için resmen sefil olmuştur.
Türkiye kontrollü fakirleşme ile ekonomisini ayakta tutabilecek bir kanal bulmuştur. Ekonomik krizler ise nispi olarak varlıklı bir ekonominin kısa süreli yaşadığı refah kayıplarıdır.
Türkiye artık kontrollü fakirleşme kanalına girdiği için anlık bir ekonomik kriz yaşaması da pratikte zor zira ekonomik kriz nispi olarak daha yüksek bir refah noktasında ortaya çıkabilir var olan pozisyondan bir ekonomik kriz türetmek fiili olarak zorlaşacaktır.
Devalüasyon ile ilgili tespite biraz şaşırdım. Gazete ve televizyondaki sloganlara göre işin matematiğini pek değiştiremeyiz. Temelde devalüasyon paranın ilk pozisyonuna göre oluşan değer kaybını ifade eder. Yani 1 usd 0.65 TL den 1.7TL ye devalüe olmuş ise burada değer yitiren ilk pozisyondaki yani 1usd=0.65TL iken TL'nin değeridir. O nedenle devalüasyon hesabında paranın ilk değeri her zaman paydada yer almalıdır.
Bu yaştayım her gün sayenizde bir şeyler öğreniyorum.
Bugün öğrendiğim kelime Sn rxpu'nun son yazısında kullandığı "pejoratif" kelimesi...
Gugulladım...
Ekşi sözlük çıktı karşıma...
Şöyle demekte:
"fatmagul berktay'in uluslararasi iliskiler ogrencilerine ikinci sinif ikinci donem "siyasi dusunceler tarihi" dersinde, entelektuel ukalaliklarda kullanilmasini umdugunu da belirterek ogrettigi terimlerden biri."
https://eksisozluk.com/pejoratif--168997
Tabii ki yetmedi...
Devam ettim...
"tdk'nın sitesinde " küçümseyici, aşağılayıcı, kötüleyici, yerici, yermeli" anlamına geldiği söylenen fransızca * kelime"...
Yani rxpu'nun yukardaki yazısına yerleştirirsek:
"Yermeli bir bakış açısıyla 2013-2018 yılları arasında yaşanan kontrollü devalüasyon Türkiye ekonomisini kurtarmıştır."
Şimdi anladım...
Teşekkürler. :)
Siyaset için geçerli olanlar ekonomi için de geçerli. Mafyalaşmış uluslararası finans kuruluşlarının dayattığı politikaları terk edeceksen gereğini yapacaksın. Vakit kaybetmeden üretime dayalı ekonomi politikasına geçeceksin.
Bunlar yapılmazsa bir ucube ortaya çıkar.
Birileri yüksek faizden şikâyet ederken, bir başkası da kapalı kapılar arkasında uluslararası finans şirketlerine faizlerin yükseltileceği mesajı verir.
Olan da halka olur. Türkiye halkı çalışır, Coni, Hans kazanır.
https://www.aydinlik.com.tr/erdogan-...ari-nisan-2018
Bende pejoratif kelimesini merak ettim gugulladım, küçümseyici, aşağılayıcı demekmiş..öğrenmiş oldum..ama hafızam zayıf ,aklımda tutamam herhalde..gerekte yok zaten..:)
Neyse sn. rxpu'nun kontrollü deval fikrine katılıyorum..fakat şimdilik iyi gibi gözüksede, işin sonunda dingili kırmakta var, bunuda unutmamak lazım...Çünki işin başındayız yada en azından sentral bankerler şimdilik öyle söylüyorlar..:)
Türkçede düşüncelerimizi ifade ederken genelde diğer dillere göre çok daha az kelime kullandığımızı düşünüyorum.
Örneğin ingilizce dilinde akademi ve edebiyatta 3000-4000 kelimeye ulaşmak mümkünken türkçede bu denli zengin kelimelere erişemiyoruz.
Bunun bir nedeni de çoğu karmaşık sıfatın osmanlıcadan yeni türkçeye verimli bir şekilde aktarılamaması.
Bu nedenledir ki 50 yaş altındakiler ifade zenginliğini yakalamak için bu tür ithal yollara sapabiliyor.
Bu durum bazen entellektüel ukalalık olarak görülse de belki de ifade gücünü 500 kelime ile sınırlandırmaktan iyidir.
Sn. Grafik üretim derken geçen gün Afrika'ya ihracaatla kurtulacağımızdan bahsediyordun..şimdilerde bu söylemden vazgeçmiş gördüm sizi..sadece üretmekten bahsediyorsunuz artık..katma değerli üretimide yanına ekleyin bence..:)
Sizin 24.10.2017 tarihli aşağıdaki gönderinize inanarak vede cahil kalmamak için o gün mevcut dolarlarımı 3.705'ten bozdum..ve zarardayım..zararımı çıkarmak için bana ne tavsiye edersiniz..
Sn enki gözünü kapat ve ya bu sentral banker tabir ettiğin güçler Türkiye'nin elinden tıpkı Yunanistan'a yaptıkları gibi deval ve senjoray hakkını almış olsalardı diye düşün.Ve bugün ile karşılaştır. Oluşacak çözümsüzlüğü ve bağımlılığı kafanda canlandır. Eminim ki her halukarda bugünün koşullarının daha avantajlı olduğu görülecektir.