Elinize emeğinize sağlık.tesekkurler değerlendirmeniz için...bir satırlık soruya destansı cevap verdiniz teşekkür için buraya satırlar dolusu yazı yazsam azdır..rabbim kazancınızı daim etsin inşallah
Printable View
Elinize emeğinize sağlık.tesekkurler değerlendirmeniz için...bir satırlık soruya destansı cevap verdiniz teşekkür için buraya satırlar dolusu yazı yazsam azdır..rabbim kazancınızı daim etsin inşallah
Portföye tekrar AFYON ve VAKKO'yu ekledim bugün, OYLUM ve DOAS paylarımdan satışlar yaparak. DOAS hariç tüm paylarımın ağırlıklarını üç aşağı beş yukarı eşitledim. DOAS diğerlerinden % 30 civarı daha fazla.
AFYON, ALKIM, ARDYZ, DOAS, GENTS, MAKTK, MEGAP, ORGE, OYLUM, TLMAN, VAKKO ve YUNSA'dan oluşan 12 parçalı bir portföy oluştu yine.
Hayrını görürüz inşallah.
Hayırlı olsun, doas’ta çok ciddi bir temettü potansiyeli oluştu(%15). Bu fiyatlarda beklediğini görünce ben de az bir miktar ekledim bugün itibariyle.
Afyon’u sizden bir gün önce satmıştım. Erken satış nedeniyle bir hüzün oldu benim için afyon. Şimdilik portföyde yüksek maliyetli bobet ve kalekimle idare ediyorum yapı sektöründe.
Kayboldunuz nerdesiniz oumarim iyisinizdir bol kazanclar
Deva Hocam, yine bir bilanço donemi geldi, afiyettesinizdir umarım.
AFYON-ASTOR-ATATP-GWIND-ELITE-KLKIM portföyün son hali.
GEDZA ORGE ve GENTS’ı Ekim başı gibi elden çıkartıp, mevcutlara ilave yaptım.
KLKIM bilançosu aciklandı, fena görunmüyor, taşımaya devam.
ASTOR fiyat olarak 2.çeyreğin altında seyrediyor, kardan zarar diyelim.
MIATK'i erken elden çıkartmışım, kısmet diyelim, gidenin arkasından ah vah diyecek halimiz yok.
Yerine aldığım ATATP de fena performans sergilemedi.
Genel olarak savaş hali borsanın fiyat olarak üç ay yerinde saymasına neden oldu.
Açıklanan bilançolarla mevcutların performansına bakıp, olası fırsatları değerlendirmeye calışacağız.
Selametle Hocam.
Herkes gibi keyifsiziz bugünlerde. Bölgede olan bitenler ve trajik durum malumunuz. Böyle zamanlarda kâr da etseniz zarar da, piyasaları takibe, oturup hisse analizi yapmaya pek hevesi kalmıyor insanın. O nedenle bir süredir yazmadım.
Kişisel portföyümde 1-2 ufak değişiklikler yaptım. DOAS satıp GOLTS aldım geçen hafta, yükselişe daha sert tepki verir diye. Diğerleri aynı şekilde devam ediyor. Son 2 günlük yükselişe rağmen portföy zirvesinin % 11 civarı aşağısındayım. Temmuz başından beri yaklaşık % 95-96 civarı yukardayız. Para gelir gider, tekrar gelir. Onda sıkıntı yok. Şartlar normaline olsun yeter ki.
Durum kısaca özetlediğim gibi hocam. Portföy en son yazdığım portföy ile 1 hisse hariç aynı, DOAS- GOLTS değişikliği yaptım sadece geçen hafta. Bugün biraz OYLUM ilavesi yaptım ekstra olarak.. Genel olarak hareketsiz bekliyorum. Sistemim SAT vermesine rağmen bilanço fiyatlaması olacak diye atıl kaldım, onun da maliyeti oldu haliyle. Sağlık olsun. Nasipte bu varmış demek ki.
Eşite yakın dağıtılmış mevcut portföy:
AFYON, ALKIM, ARDYZ, GENTS, GOLTS, MAKTK, MEGAP, ORGE, OYLUM, TLMAN, VAKKO ve YUNSA..
Kapanış itibariyle, son 2 gündür gerçekleşen toparlanmalarla, portföy kendi gördüğü zirvesinin % 9,13 altında an itibariyle.
Allah'ım mazlumun ahını yerde bırakma.
Dünkü toparlanma miktarı kadar nerdeyse aşağı indik yine an itibariyle. Portföy zirvesinden %12,16 aşağıdayız. Hayırlısı olsun.
An itibariyle hâlâ portföyün zirvesinin % 11,59 aşağısındayız. Endeks ise kendi zirvesinin % 9,73 aşağısında. Uzun zamandır endeks üzeri performans göstermeye alışkın olarak, toplamda endeksin epey üzerinde olsak bile, bu durum biraz can sıkıcı.
Gelen bilançoları inceliyorum. Portföyde olanlardan bilançosu açıklanan bir tek AFYON oldu. Genel itibariyle finansal tabloları hoşuma gitti. Çeyreksel bazda kâr marjlarında biraz daralma var. Dönemsel ve yıllıklandırılmış bazda ise marjlardaki gidişat olumlu. Çeyreksel bazda daralma son çeyrekte de devam ederse önümüzdeki dönemde biraz sıkıntı olabilir. Borç oranlarda gerek toplam borç oranında gerekse finansal borç oranında azalma devam ediyor, likidite oranları artmaya devam ediyor. Şirket net nakit pozisyonunda ve net nakit durumunda da çeyreksel bazda bir artış var. Satışlardaki dönemsel büyüme üretici enflasyonunun (30 Eylül 2023 itibariyle Yıllık ÜFE % 47,44 ) epey üzerinde ve tatmin edici seviyelerde. Esas Faaliyet Kârı, FAVÖK ve Net Kâr oranlarındaki büyüme ise ÜFE'nin 2 katından fazla. Yıllıklandırılmış bazda ise büyüme rakamları çok daha güzel seviyede. Bilançoya piyasa tepkisi şimdilik kısmî negatif. Marjlardaki çeyreksel daralmayı mı fiyatlıyorlar pek anlayamadım açıkçası. Bialnço açıklanmadan önceki verilere göre F/K % 16 civarı, FD/FAVÖK % 15 civarı ucuzladı. Son çeyrek aynı net kâr gelse bile 9,80 prospektif F/K ile işlem görüyor. Son yıllar ortalama F/K'sının 20'lere yakın seyrettiğini biliyoruz. Hadi diyelim daha muhafazakar davranalım, bu dönemde bile 16 F/K'ları görmüş olarak normal şartlar altında vasat halinin bile en kötü % 50 prim potansiyeli taşıdığı piyasanın malumu. Buna rağmen iyi fiyatlama yok bugün. Deniz Yatırım tahtada en büyük satıcı konumunda. Muhtemelen bir fonun çıkışı sözkonusu.
Portföy dışında bilançolarını beğendiğim şirketler var. Benim alım kriterlerime uymasa da çoğu şirkette bilançolar beklentilerden kısmen daha iyi geliyor. Son dönemlerde istisnaları olsa da, genel alım tercihlerimi Small Cap ve Mid Cap büyüme şirketlerinden yana kullandığım için, radarımda genelde onlardan gelecek bilançolar oluyor, elimdeki portföy haricinde. Yatırımları, gelecek projeksiyonları ve iyi bir büyüme potansiyeli gördüğüm PNLSN'de de bilanço iyi gelmiş durumda. (Net kârın bir kısmı yatırım gelirlerinden ve esas faaliyetlerden diğer gelirlerden oluşsa bile) Açılışta alım fırsatı bulamadım maalesef. Sonraki günlerde fırsat oluşursa portföyüme dahil etmek istediğim hisselerden. 2024 ve 2025 yıllarının parlak büyüme hisselerinden birisi olmasını öngörüyorum.
YTD.
Deva Hocam selamlar,
GIPTA ile ilgili bir değerlendirmeniz olur mu acaba?
Güzel kar açikladı, bilançosu da dengeli görünuyor.
Yeni halka arz olduğu için piyasa carpanları için bir değerlendirme yapamıyorum, ucuz mudur pahalı midir diye.
Halka arzdan gelen kaynağı yeni makina techizat, günes enerji paneli gibi yatırimlarda degerlendireceği bilgisi var. Finansal borçları da likit varliklara göre düşük.
Selametle.
Hocam çok iyi bildiğim bir şirket değil. Finansal verilerine baktım, büyüme tarafı iyi görünüyor. Kabaca % 16 finansal borç oranı, % 30 civarı toplam borç oranı ve -1,63 % net finansal borç/favök oranı ve 3,65 cari oran ile finansal yapısı da oldukça sağlıklı görünüyor. Kafa karıştıran tek şey çeyreklik bazda marjlarda geriye saymalar olmuş. Mevsimsellik mi değil mi diye geçmiş verilerine bakmak istedim ancak elde de fazla veri yok.
Değerleme rasyoları da yeni halka arzlar ve bu piyasa değeri şirketler için pahalı durmuyor. Yani senin gördüğün verilerle benim gördüklerim pek de farlı değil... Ben alır mıyım portföye? Almadığım bir yığın şirket aldıklarımdan daha iyi performans da sergileyebiliyor, o nedenle benim alım kıstaslarım çok objektif olmaz.
Pek de yardımcı olabildiğimi sanmıyorum. Ancak dolar bazlı çeyreklik verilere baktım, 3. çeyrekler en iyi gelenler olmuş genelde, diğerleri daha düşük. İş yapısı ve pazarı gereği anlaşılır bir durum. Fiyatlama açısından da 3/4'lük bir düzeltme yapmış. Diğer halka arzlardaki durumlarla bir mukayese yapabilirsin bu durumda.
Selamlar.
Sabah sabah endeksteki zorlanmadan işkillenince ve hazır ARDYZ ve OYLUM tavanlarını görünce, nakite geçip 1 hafta 10 gün piyasayı ve bilançoları nakit pozisyonda takip etmeyi tercih ettim. ARDYZ tavanda tutunamadı ve epey aşağılara indi bir ara, sonra tekrar yukarı yönlü hareket etti, ama bir daha tavanı ya da yakınlarını göremedi. OYLUM ise tavan kapadı. Yarın da belki tavan olabilir. TLMAN'ı % 5 civarı artıda iken sattım, o da satış fiyatımının üstünde kapadı (bir ara çok daha yukarılarını da görmüştü). Başta ARDYZ olmak üzere TLMAN hariç tüm hisselerde sabah erkenden satışın görece faydasını yaşamış olduk. Nakitte olunca piyasa takibini de bıraktım. Endeksteki genel düşüşün sebebini bile sonradan öğrenmiş oldum. Genelde satış zamanlamam bir çok hissede iyi olmaz, ama bu sefer, hasbelkader, iyi zamanlama yapmışız gibi görünüyor. Ancak, kapanışın hem endeks, hem de elimdeki portföy hisseleri bazında çok daha aşağıda olması geçici bir rahatlama hissi verse de, karakter itibariyle fazlaca nakitte kalmayı becerebilen bir tip değilim. İç huzuru var mı? Yok. Ama iyi bilançoların bile fiyatlanamadığı bir süreçte, en azından bir süre dışardan seyretmeye çalışacağım. Portföyleri yukarı taşıyabilmeyi bırakın, aynı yerde muhafaza edebilmenin bile zorlaştığı günlerden geçiyoruz. Muhtemelen tren kaçabilir endişesi ile fazla dayanamayıp erken alımlara başlarım yine. Portföyde tutup da sattığım hisselerden sadece 3 tanesi bilanço açıkladı (AFYON, OYLUM ve TLMAN). Çimentolardaki genel düşüşe katıldığı için AFYON'da bir bilanço fiyatlaması göremeden şimdilik ayrılmış olduk. OYLUM ve TLMAN en azından olumlu bilanço tepkisi verenlerden oldu. Diğerlerinin ne getireceğini kestirmek kolay olmasa da çoğundan iyi bilanço bekliyordum. Portföy zirvesinden % 10,06 aşağıya çakılmışken kendini satışa zorlamak da çok kolay olmadı işin açıkçası. Nasibimizde neler var, bekleyip göreceğiz.
Evet endeks düşme eğilimine devam ediyor. Nereden dönüş olabileceğine karar vermek çok da kolay olmayacak. Normal bir konjonktürde buralar destek noktaları idi. Şimdi de sıkıntı nereden tekrar giriş yapacağına, hangi şirketleri alacağına karar vermek olacak. Bir de işin içine 12 aylıklar için enflasyon muhasebesi olayı dahil olacak. Çok da alışık olduğumuz bir şey değil. Üzerine iyi çalışmak gerekecek. Şimdiye dek açıklanan 220 bilanço içerisinden üzerine çalışılabilecek defoları da olmasına rağmen 40 hisse belirledim. (Bunun içerisinde satmadan önce zaten portföyümde olan 12 hisse de dahil) Daha açıklananlar olacak. Takribi bir 70-80 hisselik bir havuzdan en iyi 10-15 tanesini seçip ayırmak birz uğraştıracak. hayırlısı.
Şu ana kadarki incelemelerime ve dinlemiş olduğum uzmanların görüşlerine göre enflasyon muhasebesi uygulaması adına elde etmiş olduğum izlenim şu şekilde:
Bu yıl sonu itibariyle şirketler bilançolarının aktif ve pasiflerinde bulunan parasal olmayan varlıkları enflasyon muhasebesi çerçevesinde düzeltecek. Bilançonun aktif tarafında parasal olmayan varlıklardan kasıt Duran varlıklar ve Stoklar belirlenecek enflasyon düzeltme katsayısı ile yeniden değerlemeye tabi tutulacak ve oluşan farklar bilançonun pasif tarafında Öz Kaynaklarda aynı miktarda değişime tabi tutulacak. Eğer Stoklarda ve Maddi Duran varlıklarda bir değer artışından kaynaklanan bir kâr sözkonusu olacaksa bu Öz Kaynaklardaki Geçmiş Yıl Kârları/Zararları kalemine aynı oranda kâr olarak, değer artışından dolayı zarar oluşacaksa yine Öz Kaynaklardaki Geçmiş Yıl Kârları/Zararları kalemine aynı oranda zarar olarak yansıyacak, fakat Dönem Kârı/Zararı kalemini etkilemeyecek. Bu durumda bu seneyi (2023 mali yılını) etkileyecek bir Vergi Matrahı artışı ya da azalışına sebep olmayacak. Fakat 1 Ocak 2024 yılından itibaren ise artık enflasyon düzeltmesi ile güncellenmiş tablolar üzerinden oluşacak kâr ya da zararlar dönem kâr ya da zararlarını etkileyecek hale gelecek. 1 Ocak 2024 itibariyle, o tarihten sonra açıklanacak Bilançolarda ve Gelir tablolarında bunun etkisini dönemlik olarak göreceğiz ve bu da şirketlerin vergi matrahlarını etkileyecek.
2024 yılında bu etki pratikte Gelir tablolarına nasıl yansıyacak? Öğrenebildiğim ve anlayabildiğim kadarıyla,
1) Stoklardaki değerler genelde yukarı yönlü güncelleneceği için Satışların Maliyetini doğrudan etkileyecek (artıracak) ve bu durumda Brüt Kâr kısmında marjlarda genel itibariyle bir daralma söz konusu olacak..
2) Duran Varlıklarda da enflasyon düzeltmesinden dolayı yukarı yönlü güncellemeler yapılacağı için bunların amortisman bedelleri de yükselmiş olacak haliyle. Bu da şirketlerin amortismanları Gelir Tablosunda hangi kaleme yansıttığına bağlı olarak Brüt Kârı ve Faaliyet Kârını azaltıcı bir etki oluşturacak. (Şirketler amortisman giderlerinin büyük bir kısmını Satışların Maliyetleri tarafına, bir kısmını da Faaliyet Giderleri tarafına yansıtmaktadır)
Yukarıda anlattığım maliyet artışları dolayısıyla şirketlerin Vergi Öncesi Kârları azalacak. Diğer yandan şirketlere pozitif yansıyacak tarafı ise Vergi Öncesi Kâr kısmı güncellemeden dolayı daha az oluşacağı için hesaplanacak Kurumsal Vergi miktarı da daha az olacak.
Alışageldiğimiz Gelir Tablolarından bir miktar değişik tablolar görmeye başlayacağız 2024 yılında. Bu duruma hazırlıklı olunmalı ve değerleme rasyoları beklentileri bu duruma paralel oluşturulmalı.
s.a....peki hocam enflasyon düzeltmesi hangi şirketlere daha çok yarayabilir...stok devir hızını hesaba katmak gerekir mi.. bilançosunu döviz olarak tutan şirketler enflasyon düzeltmesi yapacak mı... Mesala İSDEMİR bolca duran varlık arsa taşıt vb... var .. ama stok devir hızı uzun... 10-15 senet seçimini bekliyoruz.. kolay gelsin...
Enflasyon muhasebesi ile ilgili hangi şirketleri daha iyi etkiler analizini henüz yapmadım. Ancak bugün 8 hisse alımı yaptım tekrar.
Afyon, Ardyz, Desa, Maktk, Megap, Orge, Pnlsn, Safkr.
Bazıları henüz bilanço açıklamadı. Detaylı olarak sonra yazarım.
Yine malsız yapamayıp 2 günde tekrar giriş yaptık.. Bugünlük performans fena değildi, alım yerlerine göre, ama muhtemelen yarından başlayarak önce biraz zarar yazarız.. Adettendir.. O mucizevi dip-tepe yakalama olayını bu kadar yıllık piyasa tecrübesine rağmen bir öğrenemedik gitti.. Bu 8 hisseden Maktk ve Megap'ı sadece bilanço fiyatlaması yapma ihtimali var diye tekrar aldığımı belirteyim. Yani son bilançolarını henüz görmediğim için diğerleri kadar kafam net değil bu 2'sinde. Bilançoları açıklanana kadar tutup, sonrasında duruma göre tutma ya da elden çıkarma hesabı güdeceğim.. 20-30 tane iyi bilanço açıklamış, alınabilir hisse dururken niçin bunları aldığımın cevabı da bu aslında.. Pek de rasyonel durmadığının farkındayım..
Tam da tahmin ettiğim gibi yine erken almış olduk. Adet yerine geldi ve tekrar girişte terse düştük yine. Temel ve muz kabuğu hikayesi tekerrür ediyor.
Kendime not ve önemli bir ders;
"Bilançosuna bakarak alım kararı verdiğin bir hisseyi bilançosunu görmeden satma"
GENTS'ı Ağustos ayında bilançosunu görüp, finansallarıni beğenerek aldım.
Üç ay kadar taşıyıp, fiyat yerinde sayıp adeta patinaj çekince birkaç hafta önce sattım.
Dün güzel bir bilanço açıkladı ve sabah tavan oldu.
Sabah serbest fiyattan alım talimatı vermeme rağmen gün sonunda alamadım.
Bir kaç tavan yaparsa zaten kısa vadede ederini bulmus da olabilir.
Büyük hata ve acemilik yaptım.
Bu da bana ders olsun.
Evet ben de 6 gün önce nakite geçerken GENTS'ları satmıştım. 2 gün sonrası alım yaparken de geri almadım, her ne hikmetse.. Halbuki aldığım 8 hisseden 5'i nakite geçmeden önceki portföyde olanlardı zaten. GENTS'ı geri almamanın hiç bir mazereti yoktu ve bugün aynı burukluğu ben de yaşadım.
Nasipte olmayınca illaki bir bahane oluyor.. Ders almakla bunun önüne geçsen de, başka bir yerde başka bir hata ya da acemilik yapabiliyor insan. Sağlık olsun.
Ben de bugün DESA'da ciddi bir satış ve üst üste 2 devre kesme görünce tavan görüp geri çekilen PNLSN'den satış yapıp çıktım ve DESA'lara devre kesici sonrasındaki teorik eşleşmede alım yapıp 2 katına çıkardım meblağı. Çok sevmediğim bir hareket, ve genelde bu hareketi yaptığımda sonunda pişman oluyorum. Tek tesellim PNLSN'de oluşan mum şeklini geçmişe yönelik incelediğimde, benzer durumlarda, genelde ertesi günlerde de bir geri çekilme görüldüğünü tespit etmiş olmamdı. Hem DESA artırımının, hem de PNLSN'deki satışın doğru mu yanlış mı karar olduğunu yarın göreceğim. Sonuçta 4 günde % 10 civarı bir kâr ile çıkmış oldum PNLSN'den, aklımdan ve gönlümden geçen bu olmasa da. Hem de geçmiş yıl cirosunun % 11'i civarı yeni bir iş sözleşmesi KAP'ı atmış olmasına rağmen. Ama tekrar girmeyi planlıyorum birkaç gün sonrasında. PNLSN'nin 2024'ün flaş büyüme hisselerinden birisinin olmasını bekliyorum.
Listemde olan SAFKR'dan da bugün aynı şekilde % 10 civarı bir kâr görüp çıktım, tavanda duramayıp epey geri çekilmesini bahane ederek. Bu tip kararlar bazen doğru, bazen yanlış sonuçlara gebe oluyor. SAFKR'ı, çok daha iyi değerleme rasyolarına sahip şirketler varken, almış olmamın temel sebebi son zamanlarda artan yeni iş ilişkileri ve gelir tablosu kalemlerinde yukarı yönlü ivmelenmenin devam etmesi.
Bu arada portföyde toparlanma devam ediyor olsa da, hâlâ kendi zirvesinin % 6,62 altında an itibariyle. Hayırlısı bakalım.
Endeksteki görüntüyü baz alarak tekrar full nakite geçtim. Ne kadar nakitte kalacağıma gidişata göre karar vereceğim.
Portföy zirvesinden % 6,13 aşağıdayım.
Hayırlısı bakalım.
AFYON, ANSGR, ASTOR, ATAKP, ATATP, DOAS, ELITE, GEDZA, GIPTA, OYLUM, PNLSN
Güncel portföy bu şekilde. DOAS bilançosu bu aksam sanırım, önümüzdeki günlerde elden çıkarıp, yeni hisseleri artırabilirim.
Tüm bilançolardan sonra genel bir tarama ile bazı değişiklikler olabilir.
Verimsiz bir çeyrek geçirmiş olduk. Şirketlerin bilanço performansları da çok parlak gibi değil sanki.
Karlılığını artıran, finansalları güçlü ve çok uçup kaçmamış hisse sayısı çok fazla değil.
Bakalım, Şubat ola, hayrola.
Doas bilanço geldi gayet güzel sanki birde ay sonu temettü gelir
ELITE ile bu sabah vedalaştım.
Son bilanço ile hbk 1,89 ve f/k 29 olarak gercekleşti ve 1 yıllik f/k ortalamasının (19) üzerinde kaldı. Pahalı olduğunu değerlendirdim ve çıktım.
ANSGR, OYLUM, PNLSN"a eklemeler yaptım bir miktar da nakitte kaldım.
AFYON, BEYAZ, CEMTS, DESA, DOAS, MAKTK, MEGAP, ORGE, PNLSN, YUNSA
Yeni portföyüm bu.. Tamamen hisse senedindeyim bugün itibariyle. Nakit 0.
Genel hatlarıyla çoğunun gidişatını beğeniyorum finansal olarak. Kusursuz değiller, her birinden birden fazla kusur bulurum tek tek saymaya kalksam. Ama kısa vadede prim yapma potansiyellerine inanıyorum. Ufak tefek bazı dokunuşlar yapabilirim bir süre sonra.
Ya nasip.
Erken çıkış yaptığım için pişman olduklarım ARDYZ ve GENTS. Alıp başını gitmezlerse bir süre sonra onlara portföyde yer açmayı planlıyorum. Bilançoları oldukça iyi.
Şirketin büyüme stratejisinde büyük değişiklikler olmadığı müddetçe, ORGE muhtemelen her dönem portföyümde yer alacak. YUNSA ve DESA da tamamen aynı olmasa da benzer bir yaklaşımım olan şirketler. OZRDN'i portföye alıp almamakta biraz tereddüt edip sonra vazgeçtim.
OYLUM'un bilançosu görüntü olarak iyi, ama benim gördüğüm kadarıyla Katılım Endeksi kriterlerine uymayan bir durumu var (net kârın önemli bir kısmı KKM faizi) ve endeksten çıkarırlarsa satış yiyebilir. KAP'a henüz Katılım Endeksi kriterlerini sağlayıp sağlamadığını gösterir formu göndermediler. Aksi takdirde tutmayı düşündüğüm kağıtlardandı.
Deva Hocam, OZRDN bu ceyrek kari içinde yaklaşik 18 milyon maddi duran varlik satışı var.
2022/4.ceyrek karı da zayif olunca bu donem hbk yüksek çiktı.
Ben de tercih etmedim.
OYLUM'da 2023/4.ceyrek icin ihtiyatlı bir yaklaşimla daha düşuk ceyreklik karla bile hbk 1,50 - 1,60 beklentim var. F/K ortalaması 10 civarı, bu da fiyatı 14-16 tl arası bir yerlere cıkartır diye bekliyorum.
Yeni portfoyunuz hayirli bereketli olsun.
Günün sürprizi BEYAZ oldu. Aldığımda % 2 idi, tavan olmuş. Diğerleri de aldığım fiyatlardan biraz geri çekildi. Totalde portföy nakitte olduğu seviyenin bir tık üstünde.
2 günde %16 civarı kârı görünce BEYAZ’ları sattım biraz önce. Taşımacılık ve Araç Kiralama sektöründe Kısa vadeli TUREX ve PLTUR da alınabilir görünüyor. Başka hisse takviyesi de olabilir.
BEYAZ’ları TUREX ile değiştirmiş oldum. PNLSN’de de kâr realizasyonu yapıp DOAS takviyesi yaptım, DOAS’taki geri çekilmeye karşın kademe yapmak için.
Çakıldık yine.. Geçmiş olsun bize..
Hocam, bir kuluçka dönemine benzetiyorum bu süreci.
İyi bilançolar hak ettikleri şekilde fiyatlanmadı, fiyatlanamıyor.
Dışarda savaş, savaşın yayılma ihtimali, hararetin henüz düşmemiş olması;
İçerde siyasetin "şimdi de" yargı üzerinden tepinmesi. Ülkemizin ve bölgemizin olağan gel gitlerinden bir değeri.
Piyasa üzerindeki bu bulutların dağılmasıyla birlikte hızlı bir toparlanma bekliyorum.
Şu tiz toprak bir dağılsin, iyi bilançolar mutlaka hızlıca fiyatlanır diye düşünüyorum.
Ola ki yanılırım, kimse yatırım tavsiyesi olarak algılamasın.
Geçen hafta ve bugün bazı hisselerde kısa vadeli kâr realizasyonu amaçlı satışlar, bazı hisseleri portföye ekleme, bazılarını portföyden çıkarma, bazılarınınsa sayısını artırma şeklinde portföyde güncellemeler yaptım. Yaptığım hamlelerden bazıları iyi oldu, bazıları ise beni pişman etti.. Cuma günü çimentolardaki ivmelenmeyi görünce tavandan satış koyduğum AFYON'u oradan satmak nasip oldu. Buna ilaveten cuma günü MAKTK ve ORGE'yi de sattım kâr realizasyonu adına. Oluşan paranın bir kısmı ile cuma günü DOAS, EGPRO ve BRKSN aldım. Bugün EGPRO'yu % 4 civarı kâr ile, BRKSN'yi % 8 civarı kâr ile yine vaktinden önce satıp, oluşan nakitle de OYAKC alımları yaptım. AFYON kararımdaki isabet ne kadar iyi idiyse MAKTK ve ORGE satışı da bir o kadar isabetsiz oldu. Özellikle ORGE satışı tam pişmanlık. Hafta sonu 2 güzel KAP ile beni ters köşe etti. Bir kısmını EGPRO ve BRKSN kârları telafi etse de ORGE satışım anlamsız ve vakitsiz oldu. Ufak temettü hikayesinin GK'da onaylanmasını beklediğim için artırdığım ve pozisyonumu asimetrik büyüttüğüm DOAS'lar inşallah beklentimi karşılar da evdeki hesap çarşıya uyar.. Yoksa bu kadar takla atıp ondan ona atlayarak yaptığımız işlemler boşa kürek sallamaktan öteye gitmeyecek.
An itibariyle 10 birimlik portföyü 7 hisseye paylaştırmış durumdayım.
CEMTS 1X, DESA 1X, DOAS 3X, MEGAP 1X, OYAKC 2X, TUREX 1X, YUNSA 1X...
Tuhaf ve dalgalı bir hafta bizi bekliyor olabilir. TCMB faiz kararı var. 250-300 bps artış beklentim var, piyasanın öncesi ve sonrası buna nasıl tepki vereceğini kestiremiyorum. Öte yandan piyasaya sokulan ufak da olsa bir ateşkeş beklentisi söz konusu.. DOAS'ları en azından Perşembe kapanışına kadar, bir ihtimal Cuma'ya kadar tutmayı planlıyorum. Diğerleri için henüz verilmiş bir kararım yok. Cuma ola hayrola..
Kartlar yeniden karıldığında portföyde yine ARDYZ, ORGE ve PNLSN olacak muhakkak. Diğer 7'yi fiyat hareketlerine göre belirlemeyi düşünüyorum. Bu kadar taklaya, bu kadar işleme rağmen hâlâ portföyün gördüğü zirvenin % 2,92 altındayız. Modelleme yöntemini kısmen değiştirdiğim son 3,5 aylık performans % 109,37 civarı artıda. Son 1 aydır geriye düşüp, tekrar eski yerine gelmeye çalışıyoruz, genel itibariyle nominal olarak yerinde sayıyoruz gibi görünüyor. Olay kısa vadeli yatırımdan tutmaya niyetlendiğim hisselerde trading'e dönmüş durumda. Duruyoruz olmuyor, alıp satıyoruz yine pek değişen bir şey yok. Nasip.
TCMB faiz kararı sonrası durum değerlendirmesi yapmak üzere full nakite geçtim an itibariyle. Portföy zirvesinin %1.55 aşağısındayım. Bir süre al-satlar ile devam edeceğim.
Biraz dinlenme zamanım gelmiş gibi.. Erken alım, erken satım hamlelerim çoğaldıysa kafa dumanlanmış demektir. Her bir TCMB faiz kararı öncesinde sanki aynı şeylerin tekrarı mecburmuş gibi nakite geçerek, borsa biraz aşağı salınırsa aynı hisselerde lot artıracağız hesabı yapıp, sabahki endeks görüntüsü de beklentiyi teyid edince hemen full nakite geçmek tam da bu dumanlı kafanın eseri. Bu kararı uygulayacaksan en azından Salı akşamına ya da Çarşamba sabahına kadar bekle, değil mi? Geriye salınım olacaksa bile, genelde 1 gün öncesinden oluyor, karar günü kararsız Kâzım gibi bir aşağı bir yukarı vurmuyor mu endeks? Bu acele ne, yangından mal kaçırır gibi? Zarar mı var? Hayır. Ancak bir miktar daha ekstradan kâr alınabilecek hisseleri gün içi erkenden elden çıkarmak da ne? Sanki hepsi aynı zaman diliminde satılacakmış gibi bir kanun var.
Sonraki kararlar isabetli olsa ne olur..? Testere döneminde salınımlardan istifade edilecekse, bunun zamanlamasına azami önem göstermek gerekiyor, değil mi? Yoksa böyle 1 gün evvel çıkıp, 1 gün evvel girmeye ve ekstradan 2 günlük marj kaybına devam edersin.
Tiz ders alına...
Borsa yatırımcısının nakitte sabırla beklemesi kadar zor zanaat yok zannımca.. Sürekli içerden bir şeyler dürtüyor.. İçinde bitip tükenmeyen fısıltılar:
Al artık bir şeyler..
Bak fırsat kaçacak..
Endeks dönebilir her an..
Gördün mü yeşil yaktı, sen düşüş beklerken.. Treni kaçırmadan atla bir vagona..
Ve benzeri.. Elim kaç defa hesabı açıp almaya gitti, öbür elim tuttu.. Akşam son 15 dakikada bile içimden bir ses "O gap kapanır, hatta biraz daha aşağı düşer, bekle" derken, diğer ses "Yok bu sefer farklı.. Hem geçmişte de bir sürü gap bırakarak gelmedik mi? Onun kapanacağı ne malum? Sattıkların hazır % 4-5 düşmüşken alıver artık akşam pazarında, lotların artmış olacak.. Olmadı en kötü sabah daha yükseğine verirsin" diye beni iknaya çalışıyor.
Neyse ki bugün kendime hakim olmayı başarabildim. Ama yarın için kendime çok da güvenemiyorum. Muhtemelen yine bir yerden erken giriş yapar terse düşeriz.. hayırlısı..