Originally Posted by
Cautionary
İyi de 12 bin alan adamın maaşı kime batıyor anlamıyorum..adam sende n6 kat fazla prim ödediyse, maaşının da 6 kat olması doğru değil mi? esnafı, bakkalı, çakkalı benden daha rahat yaşarken neden sigortasını minimumdan yatırdı.
Ben brüt maaşımın nerdeyse yarısını vergi olarak öderken enayi miydim?
İki konu karıştırılıyor.
Maaş bağlanma oranları herkes için düşürüldü, bunun için herkes dert yanabilir.
Ama adam senden 6 kat fazla prim yatırdıysa, zamanında vergi kaçırmayıp maaşını tam gösterip vergisini tam ödediyse, kusura bakma senden 6 kat fazla maaş almayı hak ediyor demektir.
Bir bilgi daha: Yasal olarak emekliye maaş miktarına göre farklı zam yapamaz. Sadece şunu yapar, mesela bayram yardımı mı yapıyor..miktardan bağımsız herkese aynı parayı öder...ya da derki herkese seyyanen 500 tl zam yaptım...üstüne %10 yaptım..böylece çok alanla az alanın farkı kapanır..zaten bu dediğimi son 5 yılda ara ara yaptı.
Son olarak, bu sistem vergi kaçırmamayı, aldığın maaşı tam gösterip yüksekten sigorta primi yatırmayı teşvik ediyor...bundan vazgeçip eski sisteme dönerlerse, sgk kaybeder, herkes minimumdan yatırmaya devam eder.
zaten bugün ağlayanların çoğu hala kafası eskide kalanlar...sistem 99 da değişti, ama millet yeni yeni emekli olduğu için jeton yeni yeni düşüyor.