Originally Posted by
admustafa
Akşam aşağıdaki maili atmıştı.
SCHOLZ SAYS GERMANY OPEN TO TARGETED STIMULUS WHEN CRISIS ENDS
Almanya'nın krizden sonra da belirlenmiş alanlarda harcama yapmaya hazır olması AB'de eksikliği çok hissedilen talebi artıracağından olumlu bir adım. Ekte gördüğünüz üzere Euro bu haberle beraber kısa vadeli direncini zorluyor. Ama bu kriz sonrası dünyanın konusu. Şu anda harcamanın kendisine ihtiyac var, planlara değil.
Öte yandan ABD endeksleri de artı seyrini sürdürüyor ancak Nasdaq'ın geride kalması nedeni ile sağlıklı bir hareket görmüyoruz. Aslında Dow'un daha iyi performans göstermesini bir nedeni var. Paket "eski" ekonominin işine daha fazla yarayacak. Apple'ın değil de Boeing'in kurtarılmaya muhtaç olması gibi. İlginç bir şekilde pakette 2 kanat var. 75 bn doğrudan stratejik sektörlere gidecek. Bu Boeing vs demek , koşullardan biri yönetici ücretlerine zam yapılmaması , diğeri 13 Mart 2020 istihdam seviyesinin korunması. Bir 300 bn dolar da kobilere gidecek. Paketin son haline göre krediden faydalanırsınız işçi çıkarmamanız gerekiyor.*
Boeing'e giden 75bn dolarlık paketin büyüklüğü toplamda 500 bn dolar. Kalan 425 bn dolara America Inc. için. Ancak bu kez diğer ikisinden farklı koşullarda. 1- Mnuchin bu paranın Fed tarafından 10 kat kaldıraçlandırılabileceğini söyledi. Fed 2008'de olduğu gibi yine bir hedge fona dönüyor. İyi de kar etmişti. Bir anda 2 trilyon değil 6 tr dolardan bahseder olduk. 2- buyback vs yasaklanmış olmasına rağmen temettü penceresi açık 3- Istihdamı koruma koşulu getirilmemiş ( TM'de bir değişiklik olmazsa) 4- Bu maddeyi 4 ay boyunca işten çıkanlara ortalama ücretlerinin 100%'nün ödeneceğini göz önüne alarak okuduğunuzda şirketlerin işten çıkartmakta tereddüt etmeyeceğini söylemek mümkün.*
Bu durumda dün gördüğümüz 10%luk hareket, short covering ve doğrudan büyük şirketlere gelen bir kurtarma paketinin neticesi olarak görülebilir. Bir satış daha bekliyorum ve hangi seviyede karşılanacağını takip ediyorum.