Evet yazdığınız şekilde, fiziki teslimat yok, vade sonu spot ile vadeli arasında fark oluyor. Ayrıca viop dolar kontratinda kazançtan yüzde on stopaj kesiliyor alintiladiginiz hesaba dahil edildi mi bilmiyorum.
viop da temel bilginiz eksik. teminat, teminat tamamlama, teminata günlük faiz işlemesi gibi konuları önce iyice ögrenmeniz lazım. Kısaca: teminat yok olmaz ve günlük olarak TLref civarında faiz alırsınız o teminata. Ayrıca viopda sürpriz teminat tamamlama çağrılarına muhatap olmamak için yuksek teminatlar ile çalışın.
Vade sonu garanti 12.45ten kapatırsa hisselerden (12.45-11.53)*3500=3200 lira kar ederim, vioptan (11.95-12.45)*35*100= 1750 lira zarar ederim. Net karım 1450 lira olur. Bunları 35'e bölerseniz sorduğunuz 100 hisse ve 1 kontrat için miktarı bulursunuz. Burada garanti fiyatına 12.45 yerine istediğinizi koyun sonuç değişmez.( Net kardan komisyonlar da düşecek biraz daha az olacak pratikte). Bu karı elde etmek için yatırdığım toplam sermaye hisseye 11.53*3500 ve viopa 510*35 olmak üzere toplam 59205 lira, benim aracı kurum teminatları çok yüksek tutuyor normalde viop için daha az gereklidir. Burada viop teminatına da günlük piyasa fiyatından faiz işlediği için onu saymazsak hisseye yatırdığım tutar üstünden kazanç aylık %3.5 ve yıllık 40'ı geçiyor.
Evet, daha once hic islem yapmadim. Teminatin yok olmasi bana da sacma gelmisti acikcasi. Yukumlulugu yerine getirdikten sonra serbest kalmasi lazim. Tesekkurler.
Tesekkurler. Komisyon ve nemalandirmayi dahil etmemistim kolay hesaplama icin.
Tesekkurler.
Baslik viop olarak degistirildi.bilginize.[emoji39][emoji2957]