Türkiye'de her şey olur. Çadır?
Printable View
Teknik olarak, otellerin %100 den fazla doluluğa ulaşması otelcilik okullarında öğretiliyor
Az önce kuruyemiş almak için A101 e gittim.
Kuruyemişlerin altında MENŞEİ yazıyor. Nerdeyse hepsinin MENŞEİ ABD.
Sonra çıktım BIM e gittim. Kuruyemişlere bakayım dedim. Neredeyse hepsinin MENŞEİ ABD.
ÇOK İLGİNÇ DEĞİL Mİ?
Kuru Erik, Ceviz, Badem, Mısır, Yer Fıstığı, hatta bildiğiniz Antep Fıstığı... MENŞEİ ABD...
Aşağıda dolar kurunun kaça kadar düşebileceğini hesaplayan çalışmamı paylaşacağım, okumanızı dilerim.
Hepsini okumayacaklar için özetle doların tepki çıkışı yapmadan 3.10'un altına inmesi mümkün değil (inerse görülmemiş bir olay olur, lafın gelişi değil gerçek anlamda), 3.30'a düşme ihtimali ise %15'dir. Diğer seviyeler için de olasılıkları hesaplamak mümkündür.
İlgilenenler okumaya devam:
Bu çalışma için enflasyonun %10 altına düştüğü ocak 2004'ten günümüze kadar olan son 13.5 yıllık kur verilerini kullandım. Dolar fiyatı olarak MB günlük kur fiyatını aldım. Çalışmayı excel fonksiyonlarıyla yaptım.
Öncelikle dolardaki düşüşü tanımlamamız gerekiyor, doların gördüğü bir fiyattan %3 ve daha fazla aşağısına inmesini düşüş başlangıcı olarak alıyorum, gördüğü en düşük fiyattan en az % X artması da düşüşün sonu oluyor, buradaki X'i keyfimize göre bir değer alabiliriz, ben 2 ile 10 arasında farklı değerler için oluşan tüm düşüşleri (%) olarak hesaplattım ve en aşağıdaki tabloda paylaşıyorum, düşüşler tarih değil büyüklük sırasına göredir.
Tablonun yorumlanması ve nasıl kullanılabileceğini, ne işe yarayacağını da anlatayım:
Örneğin %6 artış düşüşü sonlandırır dersek Tabloya göre şimdiye kadar en az %6 artışla biten 33 düşüş olmuş; ortalama düşüş oranı %8.6, en büyük düşüş oranı %20. Ocakta 3.88 tepesinden başlayan son düşüş halen devam ediyor, cuma günü en düşük 3.48'i gördü yani düşüş oranı şu an %10.3'te, buradan ya da göreceği yeni dipten en az %6 yani yaklaşık 21 kuruş arttığında düşüş bitecek. Şu andaki düşüşün %7'yi geçmesi %50 ihtimaldi, geçti, %10'u geçmesi %30 ihtimaldi ki şu an geçmiş durumda, düşüşün %15'i geçmesi yani kurun 3.30'a düşmesi ihtimali %15. Düşüşün %20'yi geçmesi yani 3.10'a inmesi son 14 yılın 33 düşüşünün hepsini geçerek rekor kırması demek.
Veri sayısı burada sağlıklı tahmin için az gelebilir, o zaman düşüş tanımını değiştirelim:
Eğer %3 artış düşüşü sonlandırır dersek Tabloya göre şimdiye kadar en az %3 artışla biten 64 düşüş olmuş ortalama düşüş oranı %6.2, en büyük düşüş %15. Ocakta 3.88 tepesinden başlayan düşüş şubat sonunda 3.57 dibi gördükten sonra en az %3 çıkıp (3.75'e) düşüşü bitiriyor ve %8 düşüş gerçekleşiyor, daha sonra 3.75'ten başlayan düşüş 3.59 dibi görüp tekrar en az %3 çıkıp (3.73'e) düşüşü %4.2 ile bitiriyor, 3.73'ten başlayan düşüş %6.1 ile 3.50'yi görüp 3.63'e çıkarak bitiyor, 3.63'te başlayan dördüncü düşüş ise halen devam ediyor, son kur 3.48 yani %4.1 düşüş oldu, en az %3 yani dipten yaklaşık 10 kuruş arttığında düşüş bitecek. Düşüşün %5.5'i geçme yani kurun 3.43'e inme ihtimali %50, %8'i geçme yani kurun 3.34'e inme ihtimali %25, %10'u geçme yani kurun 3.27'e inme ihtimali %10, 3.09'a inerek %15 düşerse geçmiş 64 düşüşün rekorunu kırar.
Eğer %10 artış lazım dersek (cari fiyattan 35 kuruş artış demek) elimizde 22 düşüş verisi var, 3.88 tepesinden başlayan düşüş ortalama 3.45 en fazla 3.10'a kadar devam edebilir (Tablodaki %27'lik en büyük düşüş diğer verilerden çok kopuk olduğundan uygulamıyorum). Burada veri sayısı kısıtlı, güvenilirliği diğerlerine göre daha düşük ama diğer iki senaryoya benzer olarak mümkün olan en düşük seviye olarak 3.10'u gösteriyor.
Bu yönteme geçmiş verilerle gelecek tahmin edilemez diye karşı çıkılabilir, doğrudur ama en azından hangi aralıkta hangi olasılıkla düşüş olabileceği konusunda elimizde bir referans/nirengi oluyor (teknik analiz için de aynı eleştiri yapılır ama uygulayan çok). Özellikle %2-3 lük tepkiyle biten düşüş sayısı çok ve bence güvenilir sayılmak için yeterli. Ben bu istatistik çalışmayı hisse senetlerinde uyguluyorum, orada iniş-çıkış daha sık olduğundan elimde yüzlerce düşüş analizi oluyor ve ne beklemem gerektiği konusunda bana çok güvenilir fikir veriyor, daha tutmadığı da olmadı.
Aynı çalışma düşüş yerine çıkışlar için de yapılabilir, aslında yaptım da onu şimdi paylaşmıyorum, dolar çıkarken bakarız.
Tablodaki değerler hesaplanırken zaman etkisi hesaba katılmamıştır: doları olanlar faiz oranlarından dolayı TL'ye göre aylık %0.8-0.9 gibi bir kayba uğruyor. Elimde bu faktörü (doları tutma süresini) hesaba katarak yaptığım tablo da var ama onu da paylaşmıyorum, tahmin edebileceğiniz üzere düşüşler verdiğim tablodan daha yüksek.
Bu tabloyla dolar alımsatım sistemi nasıl yapılır?
Örnek verelim: Eğer dolar düştükçe ek alım yaparak maliyetinizi dip fiyatın en fazla %4 üzerinde tutabiliyorsanız ve bunu dolar %15 düşene kadar sürdürebiliyorsanız, %4 tepkide satarsınız. Bunu 2004ten beri uygulamış olsaydınız 49 işlem yapmış olurdunuz ve hiçbirinde zarar etmezdiniz, ancak maksimum kar oranınız da %4 olurdu. Eğer %10 düşüşe kadar dayanırım ama %2 tepkide satarım deseydiniz 80 işlemin 77'sinde (%96 başarı oranı) karla çıkardınız.
Umarım birilerine faydası olur yazdıklarımın.
Sağlıcakla,
https://i.hizliresim.com/LnVyE0.jpg
Hürriyet ve milliyet gibi 2 anaakım gazetenin çok gazlama haberinin olduğu doğrudur.
Yalnız bu haberde kandrımacadan ziyade otelcilikte pik dönemlerde yaşanan realiteye vurgu yapılmış. Acente ve kendi satışınız gibi kendi kanallarınızda neredeyse tüm odaları sattığınızda(3-5 mutlaka rezerv olur) yine de son hafta ciddi talep geldiğinde "shorta düşme " tabir edilen oda yetersizliyle karşılaşır ve ya bazı ucuza satılan oda müşterilerini başka otellere yönlendirir ya da yeni talepçileri başka atrihe ikna etmeye çalışırsınız.
Turizm piyasasını biraz bilen ve takip eden biri olarak, bu yaz yüzdeyüzü geçen taleple karşılaşan çok otel olduğundan şüphem yok.
Turizmle ilgili genel sıkıntı, Türk-Rus krizinden çok çok önce düşülmüş olan para bıramayan- alt grup turist tuzağı ve gitgide düşen servis-personel kalitesidir. Türkiye'nin bu sarmaldan kurtulacağını da zannetmiyorum. Cennet gibi ülke ederinin beşte birine bile pazarlanamıyor malesef.