Cari açık bu kadar fazlayken neden develuasyon olmuyor.?
Printable View
Cari açık bu kadar fazlayken neden develuasyon olmuyor.?
Özel sektörün çok yüksek döviz borcu nedeniyle (geçmişe göre çok büyük bir farkla) kurun özel sektörü zincirleme iflasa sürüklemeye başlayacağı bir seviye var. tcmb bu seviyeyi biliyor. Bu seviyeye yaklaşıldığında tcmb faiz arttırıyor ve bu kritik noktadan uzak durmaya çalışıyor.
O nedenle geçmişe göre bugünkü ekonomik sistemimizde devalüasyon bir çözüm değil. Zira geçmişteki devalüasyonlar geçmişte çok düşük döviz borcuna sahip özel sektörün ihracat kapasitesini arttırdığından fayda sağlayabiliyordu, bugün için artık çok farklı bir denklem söz konusu. Zaten ekonomi yönetimini zorlayan da bu gerçek. Yoksa çoktan devalüasyona neden olacak nispi düşük faiz oranını uygulamaya geçirmişlerdi.
eylül başında dolar 3,43 civarlarındayken burada, veri bana geliyor yükseliş kesin diyordum ve bol bol dalga geçiyorlardı.hadi bakalım dalga geçmeye devam etsinler.o dönem burada değer görmediğimiz için özelden(whatssapptan) bazı arkadaşlara haber verdim ve dolarlarını 3,39 dan aldılar. buradakiler bağcıyı dövdükçe daha çok kaybedecekler.
Kurun seviyesinin özel sektörü iflasa sürükleyecek seviyeye ne kadar yakın olduğuna göre tcmb'nin faiz hamleleri şekillenecektir. tcmb'nin söylemlerinin aksine enflasyona odaklandığını düşünmüyorum. tcmb iflas riskini tetikleyecek kur seviyesine *güvenli* mesafede oluşacak kur değerini sağlayacak minimum faizi zorlamaya çalışıyor. Bu bir anomali zira iflas riskinin hemen altında bulunan bir kur değeri dahi nispi olarak yüksek olabilir ve enflasyonu tetikleyici etki yapabilir. tcmb'nin iflas riskinin hemen altındaki kur hedefini sağlayacak minimum faizi zorlaması sonucu yarın bir faiz artışı beklemiyorum.
Eskiden 50 kr artis develuasyon olarak isimlendirilmisti..Su an dolarin son 1 yilda parca parca nereye geldigi belli :)
Hepsi bir gecede olsaydi bi bu 2.50-3.80 hareketine devaluasyon diyecektik.
fakat bugun bu artisi kahrolsun dis mihraklar diye adlandiriyoruz :)
yarın 3,80 gecsede su ındır ındır goygoyu bıtse sıkıyosa ındır desınler ondan sonra.